Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.432
... никаде не сум рекла дека нема да се вакцинирам, а исто никаде не сум рекла дека ќе се вакцинирам, моментално сум на средина и гледам лево и десно како луѓето се делат во крајности, па и здравствените работници посебно звучни имиња и титули, затоа што сите ние ги гледаме/слушаме јавно, ама малку ги има кои можат со нив во здравствениот,, бекстејџ ,, искрено да се муабети,
...искрено сум разочарана тотално од многу медицински ВИП (а што остана за обичниот човек) во непознавање на вакцината, ете дури ни за таа против сезонски грип,
као „се вакцинирам“ , а со што, како, зошто? „па сите, па и јас“- одговорот, така да таа можност на непознавање дава можности за „заебување“ да не се прими ако биде задолжителна,

... инаку еве од прва, министерство за здравство ја потврди намерата за учество во COVAX механизмот преку кој ќе се обезбеди околу 800 000 вакцини, па во почетокот на 2021 година ќе се имунизира 20% од населението и дополнително ќе се прифати она вакцина која ќе биде одобрена од ЕМА (Европска медицинска агенција) и нормално потврдена од СЗО,
Да не барам сега, ама рече отприлика дека нема да се вакцинираш за брзо време туку ќе чекаш да видеш ефектот, што и не е битно, битното ми беше кога ќе дојдат да те боцкат ти каде би бегала.

Вакцина кажаа најрано втората половина на 2021г, можеби ќе изџанкаат некој отпад од комшиите за медицинскиот персонал,
пред некој ден некаде на интернет прочитав, зошто прво да ги боцкаат докторите, нека се боцкат политичарите, па ако и биде нешто да можеме лесно да ги замениме.

Ние планираме да изработиме план (y)
Прво ЕУ и НАТО, па после ќе правиме планови за се останато.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Изгледа дека е сменета официјалната дефиниција за herd immunity на сајтот на WHO

1608741414763.png

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.794
Поени од реакции
37.796

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Едно глупо прашање , зошто нашиве медиуми запнале со тоа сој сој .. нов сој на корона нов сој на ковид.. нова врста нова сорта , нов вид нов под тип , нова мутација ... незнам нешто ново ... ама сој бе.. да ви ебам сојта крастава..

Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
Член од
17 август 2011
Мислења
10.402
Поени од реакции
18.558

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Она што не ми е јасно е дали овие асимптоматските случаи се болни или инфицирани воопшто.
Асимптоматските се поширока категорија, ама генерално и тие ќе имаат подолготраен имунитет. Има одредена категорија на луѓе (max10%) што ни прележување, ни вакцина може да му помогне.

Но, сега малце за фактиве и статистикиве. Ми се склопува сликата за епидемијава.

Изгледа клучот во приказнава е Витамин Д. Луѓето кои не излегуваат на сонце и посебно луѓето со потемна кожа имаат поголема потреба од Витамин Д.

Затоа во Британија и Њујорк, луѓето со потемна кожа страдаа 3 пати повеќе од белите. Тамн ги начека февруари, март со минимум на Витамин Д. Воедно тие и беа 'essential workers' или работеа како медицински лица во болници.

Затоа и во Индија во тоа сиромашните гета имаат веќе колективен имунитет 70% од нив имале контакт со болеста. И затоа не страдаа оти беше лето и тие луѓе се на отворено на сонце. Да се случеше обратна ситуација да хараше Коронова во февруари/март во Индија мислам дека ќе беше позаебно, посебно накај север од земјата.

Така да Витамин Д, е клучот.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
Асимптоматските се поширока категорија, ама генерално и тие ќе имаат подолготраен имунитет. Има одредена категорија на луѓе (max10%) што ни прележување, ни вакцина може да му помогне.

Но, сега малце за фактиве и статистикиве. Ми се склопува сликата за епидемијава.

Изгледа клучот во приказнава е Витамин Д. Луѓето кои не излегуваат на сонце и посебно луѓето со потемна кожа имаат поголема потреба од Витамин Д.

Затоа во Британија и Њујорк, луѓето со потемна кожа страдаа 3 пати повеќе од белите. Тамн ги начека февруари, март со минимум на Витамин Д. Воедно тие и беа 'essential workers' или работеа како медицински лица во болници.

Затоа и во Индија во тоа сиромашните гета имаат веќе колективен имунитет 70% од нив имале контакт со болеста. И затоа не страдаа оти беше лето и тие луѓе се на отворено на сонце. Да се случеше обратна ситуација да хараше Коронова во февруари/март во Индија мислам дека ќе беше позаебно, посебно накај север од земјата.

Така да Витамин Д, е клучот.
Не сваќам како оние со потемна кожа се по нежни на ковид. Нели баш темна кожа подобро абсорбира витамин Д ?

Kajgana Shop

На врв Bottom