Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
14 август 2006
Мислења
45.487
Поени од реакции
84.951

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Правам муабет со едно другарче....вика татко му бил болен од нешто како леукемија, му мењале крв на некое време. Вика не дај боже да фати корона, го носат кај болните од корона и нема третман за ова со леукемијата. И после умрел од корона човекот....
Ако се елиминираат овие смртни случаи како и таа трудницата од 21 со шекер 40 ќе остане ептен мал процент.
Автоматски споено мислење:

Племе им ебам, и тоа да не треба да се забрани.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
вика татко му бил болен од нешто како леукемија, му мењале крв на некое време.
o_O Да не си грешка нешто разбрал, може му мењале уље на југото.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Да не си и адвокат на производителите на тестови, или ти ги произведуваш дома во гаража.:lolzz:
Има ли COVID: да,
Умираат ли од ковид: да
По смртоносен ли е од друг ковид: малку
Тестовите точни ли се : не
Има ли смисла да се тестира за ковид: апсолутно не

Нормалното и правилното е како порано, никакви глупости, тестови, бакрачи, работиш по симптоми, и тежина на болеста. Кој е тешко болен оди во болница, лесно болен да си оди наработа. А оние без симптоми, ама уопште не те интересираат.
Читав како функционираат и оти со колата покажа позитивно. Едноставно киселината во колата го ништи осетливиот тест. Големо откритие на тој Австриецот. Уништи го тестот и после нека служи како доказ. Иначе ја кажав пред некој ден за брзите тестови. Во масовноста покажуваат и погрешно позитивни затоа при секој позитивен на ваков тест прават ПЦР тест оти тој служи како верификација. Затоа некојпат се дешава еден да е позитивен на овој тест за после со ПРЦ да е негативен. Појак е ПЦР ама трае подолго процедурата. Све се објаснува со факти. Не треба да се бега од нив. Ама да, добар ПР доби Австријецот. Нека тури дизел во бензинец и ќе открие дека нема да вози. Авал да му е.

D

Deleted member 12196

Гостин
Која е нормална сатурација на крвта?
Кај мене 94, ако е точен оксиметарот.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.568
Ко за хипохондрик, одење на пиво за викенди и после работа, нормално пазарење по продавници и одење на работа (имање нормален живот), организирање протести со 150 луѓе и состаноци со луѓе во 100тина различни куќи меѓу кои дел беа тазе излезени од изолација (борбата за граѓански права над се'), изгледа некако не влегувам во профилот на луѓе во кои се обидуваш да ме протуркаш. Не знам ни зошто се објаснувам со рандом тип за тоа што правам во животот, ама некако ептен спротивна слика имаш. Тоа што сум свесен дека вирусот е многу пострашен од сезонски грип и сите факти го говорат тоа, не ме прави хипохондрик. Ниту пак откривањето информации кои би биле интересни за поткрепување некои тврдења. Сепак, не ни очекувам да сфатиш за што ти зборувам, толку ти се можностите. Те санкционирав затоа што ништо паметно не си кажал на темава, не знаев дека толку ќе се навредиш, ниту пак дека си собрал доволно опомени за бан. Сепак, сум придонел за твое добро, недела дена си седел и си успеал да составиш убаво текстче, врати се во основно и пофали и се на наставничката дека си успеал да мрднеш од мртва точка.
Ја не знам кое е фајдето на ова сваќање на сериозноста на вирусот. Па луѓе што не веруваат во вирусот се помала опасност од тебе :icon_lol: Ко за човек што бараше карантини, голема промена си направил. Така да може да прецизираме, хипохондрик беше во првите месеци од болеста. Сега би рекол си поблиску до категоријата "журки во мош".
Toa што ќе постираш за мртви 30 годишни, и не е од некоја корист. Корисно за општеството ќе беше ако у сам старт си сватеше ти и сите слични дека животот ќе си продолжи, меѓутоа без одење на пиво и без 150 контакти по можност. Ем немаше да мораме да ја трпиме ние останатите таа тортура во услови кога вируси потешко се шират, ем сега немаше да сте толку аздисадни кога не е паметно да се мешаш меѓу луѓе. Да не го сватиш ова лично, зашто не те ни знам, само зборам за категорија на луѓе што ја глеам окулу мене. Збори едно, друго прави.
Автоматски споено мислење:

Na koj da odzemat licenci, otkazi... Koj ke zamislime taka? Tie 100tina medicinski lica so ostanaa u drzavata od X pricini? Po pat ke lezeme i ke umirame togas.

Tatko mi e momentalno vo bolnica, zakrepnuva od komplicirana operacija od 5 saati. Koga go pregleda specijalist za nekolku denovi se zakaza operacija bez da se sretneme nie so doktorot. Na den na operacija doktorot sam si donese dopolnitelna oprema za bilo koja mozna komplikacija oti bolnicata ja nemala. Dali nekoj direktno pobara mito? Absolutno ne, ama se iskesirav 1k eu do sega od doktori do pomosni doktori, anesteziolozi i medicinski sestri. Dali toa se mnogu pari sporedeno so privatno kade plakas hotel a na pogolema komplikacija ke te pustat na drzavna? Sekako deka ne. Zarem e potrebno? Absolutno da. Dali sestrite bi rabotele za 17k a doktorite za 30k? Pa samo taka gi zadrzuvame uste tie sto se tuka, ako pustime nesto pod raka. Licno ne poznavam nitu edno medicinsko lice, no se plateni pomalku od eden random freelancer sto zarabotuva poveke so pola rabotno vreme.
Информацииве за платите и не се баш точни. Бар докторите, после ИТ се најплатена професија во државата. Нормално дека државата не може да конкурира со плата на аутсорснати позиции од држави со 10 пати повисок стандард од нас. Да не зборам за останатите придобивки на докторската професија, веројатно едино како професор на факс и судија ќе имаш повеќе привилегии.
Има безброј сестри со средно медицинско кој би се вработиле ако им понуди некој, а и еден куп свежо дипломирани доктори кој мора да фаќаат врски за отворена позиција. Ако негде фали негде лекар тоа е затоа што здравството е катастрофално менаџирано,а не дека си отишол некој за германија.

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.830
Поени од реакции
17.055
https://faktor.mk/kako-kje-rabotat-kafulinjata-i-drugite-usgostitelski-objekti-za-vreme-na-praznicite-chlenovi-na-komisijata-za-zarazni-bolesti-se-za-celosen-lockdown

https://faktor.mk/direktorkata-na-infektivna-klinika-d-r-stevanovikj-kje-proglasime-den-d-nova-godina-koga-kje-go-prebrodime-ova-ne-mora-proslava-na-31dekemvri?fbclid=IwAR3BIeYR-CEhLmx1I7JSXcr7-d1byCetv3roJSNjPFQm0npu9-8TroRaAW4

не е никаква трагедија НЕславење на измислениот празник Нова Година.... ама на овој народ тешко тоа да му го објасниш, башка после 2000, со милениумот и цел свет се зарази од болеста дочек на Новата година....
а кога ќе се потсетам, 1982 бев со вереницата на дочек на нова 1982 во Атина... сите дуќани нормално работеа, како секој ден... во хотелот само гостите од Југославија се собираа околу елката како мали дечиња... некој и 2 х, еднаш по грчко еднаш по ЈУ време :cool:
...А ова ќе биде сега со Ковидот општ проблем насекаде, посебно Европа, а да не зборувам за ехЈу државите...
Сега е најпаметно бегање на одмор некаде кај што не се слави Нова година и седење таму едно 10-14 дена, на пример Хургада на Црвено море...

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
За нова година ќе имаме ,,локдаун,, од 16 или 17 часот, барем за кафаните

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Која е нормална сатурација на крвта?
Кај мене 94, ако е точен оксиметарот.
Кај мене, ако не го ставам прстот убаво до крај, помалку ми покажува, а и еднаш сите прсти ги мерев, не покажуваат ист број. Среќа не беше ниеден под 92 :D

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
754
Поени од реакции
1.636
Кај мене, ако не го ставам прстот убаво до крај, помалку ми покажува, а и еднаш сите прсти ги мерев, не покажуваат ист број. Среќа не беше ниеден под 92 :D
Da go izvadis ke ti pokaze "nula" :). Oksimetarot moze da dade lazno niska vrednost pri sekoja sostojba koja gi obstruira arteriite na rakata (manseta odnosno esmarch, postari luge so vaskularni zaboluvanja t.e kalcifikacija, ladna periferija kako posledica na izlozenost na ladno i.t.n). Tehnickiot del e isto taka vazen (pravilno staven oksimetar, dobra kriva na monitor i.t.n).

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
... имаше едно видео беше помалку смешно отколку жално, ама не можам да го најдам да го постирам, како ќерката играјќи со големата кукла на тема коронавирус како гледала на ТВ, го зела оксиметарот од маса и почнала да игра со него вклучувајќи го прстето на куклата која покажало не знам која сатурација на оксиметарот, отишла со се куклата и оксиметарот кај таткото прашувајќи дали куклата била болна или не според покажаната вредност!:(
...телото „знае “самото која е дозволната најниска сатурација на кислород за која нема да реагира и таа ќе биде во граница на нормала, секое истапување од таа нормала самото тело ќе реагира со забрзано дишење, немање водух, главоболка, градна болка, брзи и кратки вдишувања, така да нема потреба од оксиметарот за да провериме дали сме добри, а да се уплашиме ако даде некоја пониска вредност поради некоја техничка природа на самиот апарат што бара посебни услови при мерење...итн

Последно уредено:
Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
... имаше едно видео беше помалку смешно отколку жално, ама не можам да го најдам да го постирам, како ќерката играјќи со големата кукла на тема коронавирус како гледала на ТВ, го зела оксиметарот од маса и почнала да игра со него вклучувајќи го прстето на куклата која покажало не знам која сатурација на оксиметарот, отишла со се куклата и оксиметарот кај таткото прашувајќи дали куклата била болна или не според покажаната вредност!:(
...телото „знае “самото која е дозволната најниска сатурација на кислород за која нема да реагира и таа ќе биде во граница на нормала, секое истапување од таа нормала самото тело реагира со забрзано дишење, немање водух, главоболка, градна болка, брзи и кратки вдишувања, така да нема потреба од оксиметарот за да провериме дали сме добри, а да се уплашиме ако даде некоја пониска вредност поради некоја техничка природа на самиот апарат што бара посебни услови при мерење...итн
Точно, ама ние си купивме дома еден таков апарат да си мериме за секој случај. И јас си играв малку со него. Сакав и на кучето да му мерам, ама не ми седеше мирно :D

Kajgana Shop

На врв Bottom