Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.096
Поени од реакции
74.904
Можеш ти.
Ќе измислиш уште 2-3 сензационални смртни случаи и ќе си ја исполниш квотата на самозаплашување и лупање од земја.

Таков мизерен хипохондрик втор пат не се раѓа.
Ко за хипохондрик, одење на пиво за викенди и после работа, нормално пазарење по продавници и одење на работа (имање нормален живот), организирање протести со 150 луѓе и состаноци со луѓе во 100тина различни куќи меѓу кои дел беа тазе излезени од изолација (борбата за граѓански права над се'), изгледа некако не влегувам во профилот на луѓе во кои се обидуваш да ме протуркаш. Не знам ни зошто се објаснувам со рандом тип за тоа што правам во животот, ама некако ептен спротивна слика имаш. Тоа што сум свесен дека вирусот е многу пострашен од сезонски грип и сите факти го говорат тоа, не ме прави хипохондрик. Ниту пак откривањето информации кои би биле интересни за поткрепување некои тврдења. Сепак, не ни очекувам да сфатиш за што ти зборувам, толку ти се можностите. Те санкционирав затоа што ништо паметно не си кажал на темава, не знаев дека толку ќе се навредиш, ниту пак дека си собрал доволно опомени за бан. Сепак, сум придонел за твое добро, недела дена си седел и си успеал да составиш убаво текстче, врати се во основно и пофали и се на наставничката дека си успеал да мрднеш од мртва точка.

Член од
30 јули 2014
Мислења
749
Поени од реакции
731
Мое мислење за во светски рамки е дека луѓето се опуштија од кога почнаа да трубат за вакцината дека е готова,95% била точна,од нареден месец вакцинација масовна што ли уште не...
-Затоа Америка вчера над 3000починати.. ( не памтам од почеток на пандемијата да имале толку и од владеењетоо на Трамп )
-Германија вчера 600 починати ( на почеток земјите околу Гер имаа по 300-500 и 800 починати додека таа Гер не повеќе од 50-60 да да точно.

Пс. На почеток Март негде Англија излезе со став за herd immunity ( со графа,бројки колку ќе достигнале )за да не одат lockdown па ако може да го најде некој видеото нека го постира да видеме кој им биле тогај предвидувањата/бројките а кој се денес.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.745
Те санкционирав затоа што ништо паметно не си кажал на темава
Види, реално и ти се немаш баш фокусирано на кажување паметни работи во темава.
Претежно заплашуваш со тоа дека 37 годишни момчиња починувале, дека без никакви коморбидитети умираат, дека богаташи не можеле да се спасат... тоа не се паметни работи, тоа е заплашување.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.487
Поени од реакции
84.951
Знаеше он дека не можеш и дека не си модератор веќе, уште пред да го напише постот.
Автоматски споено мислење:

Види, реално и ти се немаш баш фокусирано на кажување паметни работи во темава.
Претежно заплашуваш со тоа дека 37 годишни момчиња починувале, дека без никакви коморбидитети умираат, дека богаташи не можеле да се спасат... тоа не се паметни работи, тоа е заплашување.
Па шо не му го кажа тоа дур беше модератор. Страв ти беше да не те банира? Голем кур ако те банира. Животот е многу поголем од Кајгана.
Ја на Атеист константно му викав дека е срање модератор у религија и ми лупаше едно време куп казнени, ама голем кур и банови и све.

Инаку, според све што има пишувано Сејбер Рајдер, на форумов, јас имав впечаток дека не само што не е хипохондрик, туку, што би се рекло, се однесува ризично во пандемијава.

Последно уредено:
C

CoolIris

Гостин
Ова што се правиш интересен со писменоста може да пројде како јака шега само кај мизерии како курлиз.
Ти може да се правиш интересен само на сметка на CoolIris. Инаку си скроз неинтересен, антипатичен, нехаризматичен. Now, are u gonna bark all day little doggy, or are u gonna bite? Either way, не би си трошела време со тебе.

@Saber Rider ти си Ајнштајн за чоеков, не си троши време со вакви суштества. Небитно е нивното мислење.
Автоматски споено мислење:

Така ако гледаш добри 90% ништо паметно немаат кажано на темава ама господинот (сега веќе екс модератор) ме санкционираше баш мене дека му ја плеснав (од околу) вистината во очи.
Smells like Anons spirit. :D

Последно уредено од модератор:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
И да е вирусот толку опасен боље е да мислиш дека е мачја кашлица, од психолошка гледна точка. Додека беа болни моите ги отрув со муабети дека нема врска вирусов и дека не е опасен, почна нервоза да ги фаќа :D
Не се ни тестираа не им дозволив, едно недела дена не им работеше осет за мирис и јадењето им немаше вкус. Јас се плашев највеќе за нив, ама не го покажував тоа...се плашев стравот да не ги надвладее :) . Од друга страна ги "отрув" со витамини, суплементи и им форсирав plant based исхрана, зеленчуци и овошја.
Се додека статистиката е на наша страна немаме гајле и треба со таква самодоверба да се однесуваме, се друго е ризично :)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.706
Поени од реакции
34.247
Нема потреба да се беси на бандера. Нека почнат да пријавуваат за барање мито, нека почнат да одземаат лиценци и да врачуваат откази, за кратко време ќе се замислат.
Арно ама кога ќе ти го спаси блискиот за 500еур, не го пријавуваш, си викаш: алал да му се парите...
Na koj da odzemat licenci, otkazi... Koj ke zamislime taka? Tie 100tina medicinski lica so ostanaa u drzavata od X pricini? Po pat ke lezeme i ke umirame togas.

Tatko mi e momentalno vo bolnica, zakrepnuva od komplicirana operacija od 5 saati. Koga go pregleda specijalist za nekolku denovi se zakaza operacija bez da se sretneme nie so doktorot. Na den na operacija doktorot sam si donese dopolnitelna oprema za bilo koja mozna komplikacija oti bolnicata ja nemala. Dali nekoj direktno pobara mito? Absolutno ne, ama se iskesirav 1k eu do sega od doktori do pomosni doktori, anesteziolozi i medicinski sestri. Dali toa se mnogu pari sporedeno so privatno kade plakas hotel a na pogolema komplikacija ke te pustat na drzavna? Sekako deka ne. Zarem e potrebno? Absolutno da. Dali sestrite bi rabotele za 17k a doktorite za 30k? Pa samo taka gi zadrzuvame uste tie sto se tuka, ako pustime nesto pod raka. Licno ne poznavam nitu edno medicinsko lice, no se plateni pomalku od eden random freelancer sto zarabotuva poveke so pola rabotno vreme.

I kolku bese koronota bitna u slucajov? Nula. Go smestija u posebna soba, brzo testiranje i prodolzivme kon operacija koja izleze super blagodarenie na fantasticen hirurg.

Dali ke bese isto ako po nekoja slucajnost izlezese pozitiven tatko mi na korona? Absolutno ne, mozebi nemase da bide poveke megu nas bidejki so oci nemase da go poglednat.

I ke kaze nekoj abe virusce, ne nosam maska za 0.000012 ili kolku i da izvadija procent na smrtnost. Ne be petardi, i slepo crevo e rutinski zafat ama ako ides na bolnica i ima iljadnici so treba da se operiraat od isto a personal 3ca ke si umres od trovanje kako najnormalno nesto, poso neli lugje umiraat, starci se toa, priroden proces, okej so umrel nekoj poso nemalo nekoj da mu administrira kislorod4e. Zaso da pomognes i nosis maska i ne se grupiras u vreme na krahirano zdravstvo? Oti bafra vcera procital tri recenici za virus sto se uci u 6to oddelenie poso togas si brcal u nos i plus sretnal po net nekoj procent na smrtnost zaboravajki deka zivee u third world country.

Nam ni treba donacii vo personal, neka pustat EU tuka sestri da se vezbat i po nekoe doktorce. Pari, masini, operma e dzabe.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Контроверзниот Несторовиќ објасни зошто се тестовите несигурни....малку е чукнат типов, но....
- Test, kao svaki test. Šta znači test? Test ne znači bog zna šta. Oko testa to je sad bitka na život i na smrt. Podigla se jedna velika grupa, 22 eksperta, koji traže da se testiranje obustavi, jer je metodologija kojom se radi potpuno nepouzdana. Vi kada umnožavate genetski materijal virusa vi to radite u ciklusima, aparat zagreje DNK, ona se raziđe, onda dodaju enzim. Ono se ohladi, oni naprave od jednog 2, od 2 - 4 od 4 - 8 i sad zavisi gde stavite kraj ciklusa.-

merička agencija kaže ako radite 33 ciklusa skoro svi koji su pozitivni su zdravi... Sa 25 niko nema. Ako ideš na 37 ciklusa ili 50 ciklusa svi će biti pozitivni. U suštini test može biti i ovakav i onakav, to je glavna primedba. Tako da je test često lažno pozitivan. Onda dolazite u situaciju da ogroman broj ljudi koji imaju blagu kliničku sliku morate da primate u bolnicu, a onda su bolnice prenatrpane i ambulante. Decembar mesec je, sezona respiratornih virusa - pričao je Nestorović.

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.325
Поени од реакции
1.871
Контроверзниот Несторовиќ објасни зошто се тестовите несигурни....малку е чукнат типов, но....
- Test, kao svaki test. Šta znači test? Test ne znači bog zna šta. Oko testa to je sad bitka na život i na smrt. Podigla se jedna velika grupa, 22 eksperta, koji traže da se testiranje obustavi, jer je metodologija kojom se radi potpuno nepouzdana. Vi kada umnožavate genetski materijal virusa vi to radite u ciklusima, aparat zagreje DNK, ona se raziđe, onda dodaju enzim. Ono se ohladi, oni naprave od jednog 2, od 2 - 4 od 4 - 8 i sad zavisi gde stavite kraj ciklusa.-

merička agencija kaže ako radite 33 ciklusa skoro svi koji su pozitivni su zdravi... Sa 25 niko nema. Ako ideš na 37 ciklusa ili 50 ciklusa svi će biti pozitivni. U suštini test može biti i ovakav i onakav, to je glavna primedba. Tako da je test često lažno pozitivan. Onda dolazite u situaciju da ogroman broj ljudi koji imaju blagu kliničku sliku morate da primate u bolnicu, a onda su bolnice prenatrpane i ambulante. Decembar mesec je, sezona respiratornih virusa - pričao je Nestorović.

Не се согласувам, голем конспиратор е доктор Несторович, проблемот бил дека пиеле кока кола. ;)
Незнаеле дека недела дена пред тестирање, никаква кока кола не треба да се пие. Не само тоа, за сега се знае дека тестирањата дават грешки, при јадење папаја, коза.
За кока колата го откри еден пратеник, а за другово Танзаниската Академија за Наука и Уметност ТАНУ.
Многу е фино така за Гестапо и доктор Менгеле.
Го носи инструментот за буби, светне плаво и ајде сите три недели апсана. Му падне кеф, декларира има многу буби и затвара, град, држава. Ќе кажеш талибаните се многу заостанати и брутални, сега се гледа дека нашиов 'демократски' запад е бетер.
Да другарчиња тоа е фашизам, тестов е со 50% грешка, и ти неможеш да докажеш дека е грешен, за да ги судиш за присилно затварање, оштета, казна и одговорност за виновните политичари...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518

Не знам како е во Србија, ама кај нас овај муабет има еден проблем, прво кај нас ги тестираат само тие што имаат симптоми, и второ ги примаат во болница само тие што се со тешки симптоми. Затоа и смртноста во болница е 34%.

Најголем број се лечат дома.

Не ми се верува колку доктори, научници се глупираат, со начинот на изразување. Една констатација може да биде точна, ама ако не ја ставиш во контекст се е џабе.

На пример, маската може да предизвика бактериска инфекција. Точна констатација, но тоа кај мал дел на луѓе и во врска со ситуацијава со Корона е крајно глупава. Секоја изјава треба да се дава во одреден контекст. А народ се пали на глупости и нема решение за ништо.

Вакцинава може да предизвика несакани симптоми? Добро точно е тоа, ама читал некој што може да предизвика Сумамед?
А некој пијат со ред по две дози, плус уште Панцеф.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
не пијте кока кола пред да се тестирате :cool:

Па уште пролетско министерот за здравство на Танзанија се жалеше дека сите мостри што ги пратил ( и од коза, папаја) испаднале к19 позитивни :cool:
Абе со колата го уништува тестот па после може све живо да покаже. Голем доказ, нема што. Ултимативниот доказ дека не лажат, ваљда оболените и мртвите се исто од кока кола, ко Амди покојни.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Na koj da odzemat licenci, otkazi... Koj ke zamislime taka? Tie 100tina medicinski lica so ostanaa u drzavata od X pricini? Po pat ke lezeme i ke umirame togas.

Tatko mi e momentalno vo bolnica, zakrepnuva od komplicirana operacija od 5 saati. Koga go pregleda specijalist za nekolku denovi se zakaza operacija bez da se sretneme nie so doktorot. Na den na operacija doktorot sam si donese dopolnitelna oprema za bilo koja mozna komplikacija oti bolnicata ja nemala. Dali nekoj direktno pobara mito? Absolutno ne, ama se iskesirav 1k eu do sega od doktori do pomosni doktori, anesteziolozi i medicinski sestri. Dali toa se mnogu pari sporedeno so privatno kade plakas hotel a na pogolema komplikacija ke te pustat na drzavna? Sekako deka ne. Zarem e potrebno? Absolutno da. Dali sestrite bi rabotele za 17k a doktorite za 30k? Pa samo taka gi zadrzuvame uste tie sto se tuka, ako pustime nesto pod raka. Licno ne poznavam nitu edno medicinsko lice, no se plateni pomalku od eden random freelancer sto zarabotuva poveke so pola rabotno vreme.

I kolku bese koronota bitna u slucajov? Nula. Go smestija u posebna soba, brzo testiranje i prodolzivme kon operacija koja izleze super blagodarenie na fantasticen hirurg.

Dali ke bese isto ako po nekoja slucajnost izlezese pozitiven tatko mi na korona? Absolutno ne, mozebi nemase da bide poveke megu nas bidejki so oci nemase da go poglednat.

I ke kaze nekoj abe virusce, ne nosam maska za 0.000012 ili kolku i da izvadija procent na smrtnost. Ne be petardi, i slepo crevo e rutinski zafat ama ako ides na bolnica i ima iljadnici so treba da se operiraat od isto a personal 3ca ke si umres od trovanje kako najnormalno nesto, poso neli lugje umiraat, starci se toa, priroden proces, okej so umrel nekoj poso nemalo nekoj da mu administrira kislorod4e. Zaso da pomognes i nosis maska i ne se grupiras u vreme na krahirano zdravstvo? Oti bafra vcera procital tri recenici za virus sto se uci u 6to oddelenie poso togas si brcal u nos i plus sretnal po net nekoj procent na smrtnost zaboravajki deka zivee u third world country.

Nam ni treba donacii vo personal, neka pustat EU tuka sestri da se vezbat i po nekoe doktorce. Pari, masini, operma e dzabe.
Не ми беше муабетот за овој период кога имаме и дополнително пандемија. Ние едноставно функционираме со идеја дека за добра услуга треба пари под рака. Јас немам лично таков случај во државните институции ама не само ние, балканското го има.
Се породував во Систина, во соба со французинка од Косово... На секое медицинско лице што влезе во собата, во мантилот му стави 100еур..Дали имавме ист третман? Не. Дали се пикаа французи по собата иако не беше дозволено? Да. Џабе се бунев и коментирав..
На страна муабетот, во моментов е таков хаос по болниците, барем во Скопје, што нема ни на кого да му дадеш пари...

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.325
Поени од реакции
1.871
Абе со колата го уништува тестот па после може све живо да покаже. Голем доказ, нема што. Ултимативниот доказ дека не лажат, ваљда оболените и мртвите се исто од кока кола, ко Амди покојни.
Да не си и адвокат на производителите на тестови, или ти ги произведуваш дома во гаража.:lolzz:
Има ли COVID: да,
Умираат ли од ковид: да
По смртоносен ли е од друг ковид: малку
Тестовите точни ли се : не
Има ли смисла да се тестира за ковид: апсолутно не

Нормалното и правилното е како порано, никакви глупости, тестови, бакрачи, работиш по симптоми, и тежина на болеста. Кој е тешко болен оди во болница, лесно болен да си оди наработа. А оние без симптоми, ама уопште не те интересираат.

Kajgana Shop

На врв Bottom