Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
Абе не туку се глупирај со твојте патетики, за Србите зборувам, оти не земаат Руска вакцина, ние веќе уплативме за вакцините.

Србиве се жалаат дека се е распродадено и немало за нив. Оти не земат Руска ?

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Oд случаи во мојата околина ми иде дека се и немате ни заразено. Неколку другари отидоа дома да помагаат на родителите зашто им се беа заразиле со коронавирус. Во куќа/стан заедно во изолација, возење по болници и помагање во терапии. Се тестираа за антитела и немаа воопшто.
Навистина има вакви случаии кои не можам да ги разберам. Татко му на мој другар почина, 2 дена температура, уште 3 дена изгуби дур се тестира, после 2 дена го сместија во болница и таму за 3 дена почина. Другарот мој секој ден кај него во соба дома одеше, му носеше се што треба, седеше до него, го носеше со кола на тестирање 2 саати возење во ист автомобил (со маски), никакви симптоми ни тој ни жената на починатиот. Им заврши изолацијата и ни тестирање ни ништо. Како бе ќе се заразиш од некој на улица ако се разминеш, а некој што живеаат со заразен не го фаќаат вирусот?

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.344
Поени од реакции
4.686
Мене ми изгледа оние брзите тестови само уште повеќе збунување може да направат. Температура имаше татко ми во вторникот, има со бубрезите проблеми, истото и лани му се имаи дешавано ќе крене 39 температура некоја бактерија и по некој ден ја снемува. И матичната еј абе стигнаа брзи тестови денес, утре дојди тестирај се. Испи фервекс, чај, супа ни температура ни ништо веќе трет ден, а тестот позитивен. И сеа не може да се тестира со пцр да потврди дали е или не е позитивен, мора дома да седи. Хипотетички ако во вторник добил симптом температура, се заразил петок-сабота така беше нели? Прилично сум убеден дека е лажно позитивен, и за срце и за притисок и за шеќер пие апчиња, ваљда се ќе 3 ок. Туку муабетот ми е, ако е лажно позитивен цела терапија за ковид дали може да е штетна во комбинација со 3-4 вида апчиња за срце и дијабет?

Член од
5 март 2018
Мислења
17.356
Поени од реакции
19.819
Мене ми изгледа оние брзите тестови само уште повеќе збунување може да направат. Температура имаше татко ми во вторникот, има со бубрезите проблеми, истото и лани му се имаи дешавано ќе крене 39 температура некоја бактерија и по некој ден ја снемува. И матичната еј абе стигнаа брзи тестови денес, утре дојди тестирај се. Испи фервекс, чај, супа ни температура ни ништо веќе трет ден, а тестот позитивен. И сеа не може да се тестира со пцр да потврди дали е или не е позитивен, мора дома да седи. Хипотетички ако во вторник добил симптом температура, се заразил петок-сабота така беше нели? Прилично сум убеден дека е лажно позитивен, и за срце и за притисок и за шеќер пие апчиња, ваљда се ќе 3 ок. Туку муабетот ми е, ако е лажно позитивен цела терапија за ковид дали може да е штетна во комбинација со 3-4 вида апчиња за срце и дијабет?
Каква терапија зема за ковид ? Колку шо знам за благи симптоми само витамини препорачуваат.
Автоматски споено мислење:

Навистина има вакви случаии кои не можам да ги разберам. Татко му на мој другар почина, 2 дена температура, уште 3 дена изгуби дур се тестира, после 2 дена го сместија во болница и таму за 3 дена почина. Другарот мој секој ден кај него во соба дома одеше, му носеше се што треба, седеше до него, го носеше со кола на тестирање 2 саати возење во ист автомобил (со маски), никакви симптоми ни тој ни жената на починатиот. Им заврши изолацијата и ни тестирање ни ништо. Како бе ќе се заразиш од некој на улица ако се разминеш, а некој што живеаат со заразен не го фаќаат вирусот?
Можи се асимптоматски, не значи дека не се заразени.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Абе не туку се глупирај со твојте патетики, за Србите зборувам, оти не земаат Руска вакцина, ние веќе уплативме за вакцините.

Ти па со "експертизиве" твои на темава џам свитка.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
Проценките се дека дури до 30% од населението во светот има имунитет на овој вирус. Јас не мислам дека кај нас се толку, ама има бајги луѓе кои се имуни на ковидов.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.362
Поени од реакции
26.387

Страв од шамари. Иако мислам дека имаат поднесено барање за одредени дози руска.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.062
Поени од реакции
2.071
Проценките се дека дури до 30% од населението во светот има имунитет на овој вирус. Јас не мислам дека кај нас се толку, ама има бајги луѓе кои се имуни на ковидов.
Ако веруваш дека е тоа точно, јас не велам дека можда и не е точно, ти си тогаш најголем поборник дека ова е вештачка пандемија. Доколку 30% од населението има претходен имунитет, со што се објаснува зошто некој не се разболува, тогаш значи нема нов вирус.Тогаш тој вирус циркулира многу одамна. Не постои наследен или стекнат имунитет без инфекција. Стекнат имунитет имаат само новородените деца до 6 месеци со антителата од мајката.Се понатаму е дело на сопствениот имунитет и реакцијата на околината.
Дури и тезата за вкрстен имунитет не држи вода, затоа што за да реагираат антигените треба да биде сличноста огромна, што пак го доведува под прашање поимот за нов вирус.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
Ако веруваш дека е тоа точно, јас не велам дека можда и не е точно, ти си тогаш најголем поборник дека ова е вештачка пандемија. Доколку 30% од населението има претходен имунитет, со што се објаснува зошто некој не се разболува, тогаш значи нема нов вирус.Тогаш тој вирус циркулира многу одамна. Не постои наследен или стекнат имунитет без инфекција. Стекнат имунитет имаат само новородените деца до 6 месеци со антителата од мајката.Се понатаму е дело на сопствениот имунитет и реакцијата на околината.
Дури и тезата за вкрстен имунитет не држи вода, затоа што за да реагираат антигените треба да биде сличноста огромна, што пак го доведува под прашање поимот за нов вирус.
Незнам шта речи, коју поруку послати...

Значи последниве 4-5 месеци неколку пати објаснував дека вирусов за 85% од луѓето не е опасен.

Ама ако фрлиш опул околу тебе треба да ти е јасно ко ден што се случува.

Така да и да објаснувам пак џабе е.

А понекогаш ќе напишиш нешто салам, ама оти не ги поврзуваш работиве не знам.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.657
Поени од реакции
797
Буквално истите симптоми по исти редослед само со малце повисока температура околу 38.6 (иако не сум тестиран официјално) со оглед дека жената излезе позитивна.

Сега еве 17 дена од првите симптоми жената е океј и јас исто само мала кашлица која осеќам дека проаѓа и една чудна мала изнамоштеност али какво е времето ништо чудно да влијае и тоа.

Сега само ситуацијата е зезната иако се поминати толку денови на работа не ме примаат без негативен тест и утре ке се тестирам на трошок на фирмата (само заебано е што доста често добиле позитивни тестови чак и после 4 недели нормално зависно колку вирус останало во организмот)
Изнемоштеноста ќе ти трае малку подолг период , јас од јули-август па има денови кога ми треба да застанам да земам воздух за да можам да продолжам да одам

Член од
12 март 2009
Мислења
20.831
Поени од реакции
17.056
не пијте кока кола пред да се тестирате :cool:

Па уште пролетско министерот за здравство на Танзанија се жалеше дека сите мостри што ги пратил ( и од коза, папаја) испаднале к19 позитивни :cool:

Член од
13 август 2013
Мислења
1.062
Поени од реакции
2.071

Па уште пролетско министерот за здравство на Танзанија се жалеше дека сите мостри што ги пратил ( и од коза, папаја) испаднале к19 позитивни :cool:
Конечно некој у пракса да покаже колку се специфични тие тестови. :cuc:

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.325
Поени од реакции
1.871

Гледајте и супер модерната вакцина да не се покаже со сличен квалитет како тестовите. ;)

Или не дај боже како случајот со Талидомид 1956-1962, имаат над 100 000 инвалиди. Па не признаваат, кријат, со тестирањето десет години те мафтат додека да прекинат да го дават на бремени против гадење.

1.jpeg

2.jpeg

Kajgana Shop

На врв Bottom