Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Виј досега треба на сите да им е перфектно јасно дека ниедна држава, не само Македонија, буквално ниедна нема да му помогне на поединецот или да го заштити. Баш во моментот кога најмногу му треба. Може да ни глумат хуманизам и загриженост на тв, реално ги боли за нас.

Кој како знае сам нека се заштити.

Јас лично колку можам ставам кн 95 кога се среќавам со други луѓе. Кога работам пробувам да држам дистанца плус маска и барам обавезно другиот спроти мене да ја има на носот маската, ако не го опоменувам. Ужина ако не сум сам, не јадам.

Морам да признаам дека кога одам тешко е дишењето тогаш со ффп2 и во одење ако треба подолго или по скали ставам обична маска.

Избегнувам непотребни контакти, вардам да не се чепкам со неизмиени раце. Дома немам никого викнато, кај никого не одам по гости, со пријатели 1 на 1 надвор предлагам. Годинава слава, роденден не славев, не отидов на одмор.

Од храна гледам да јадам зготвено и конзервирано, овошјето и зеленчукот ако не зготвени обавезно добро измиени и излупени. Леб обавезно завиткан во амбалажа и го потпекувам плус.
Храната која е во купечка амбалажа ја вадам од амбалажа, ја турам во пластично па ги мијам одново рацете.

Облеката од надвор одма ја менувам кога ќе влезам дома и ја перам посебно.

Досега фала богу од јануарот до денес ни обична настинка не сум имал.
Jas nesto slicno kako tebe samo ne do tolku extremno,so mala dodavka, bez 3-4 rakii pred jadenje ne pocnuvam a maska ne nosam, ne znam koga sum bil bolen posleden pat vo zivotot.

vlade nejzinoto vazi vo zdrastvoto. ako treba da si ja vadi platata ona moze mnogu lesno, dovolno e da kaze 10 000e za sekoj zabolen ako saka da se leci i odma ke stane profitabilna ama ete rabotat vo mizerni uslovi so mizerni plati nekogas i kotek jadat nedolzni...

nekoj struki nemozes da gi vrednuvas vrz baza na produktivnost a sepak se neophodni. loso e sto vo mkd mizernata ekonomija bas na tie sto treba da se produktivni a voglavno i ne se e dotepana so uste pomizernata administracija.

imase slicna diskusija na niskata za kelneri i tip, mislam nekoj bas dobro prokomentira koga ke se vidi kolku i kako se plateni treba i blagodarni da sme sto sepak ima kakva takva usluga. mesecna plata na doktor vo mkd e kolku edna, preku sila dve dnevnici na pocetnik doktor na zapad pa sega ti vidi...
Aj so malo zakasnuvanje. Da ne ja tegnime na dolgo i siroko, ednostavno ke recam deka ne se soglasuvam so tebe okolu toa. Velis mizerni plati. Mizerni plati vo odnos na koj? Na Germanija, na AUS, na SAD. Za tukasni uslovi voopsto ne im se mizerni, naprotiv. Sega ako si pravat sporedna so nekade, mozam i jas da si pravam i sekoj drug i sto ke dobieme so toa. Ajde site neka zabusavaat i neka glumat ludilo oti ako bile vo Germanija ke zemal mnogu povekje.
I se sekjavam na toj muabeto so kelnerite koi ete vlegoja vo film deka se neznam sto a ne usluzen personal. Zosto da mu bidam blagodaren sto imalo kakva takva usluga. Jas za toa sto go naracav si plakjam? Si plakjam. Niti me interesira, niti sakam da znam sto problemi ima toj so gazdata , dali e zadovolen od plata ili bilo sto. Ako ne mu cini neka si daj otkaz , neka strajkovat ili neka si gi resava problemite so gazdata posle rabotno vreme. Ako se pojavil na rabota ocekuvam osmeh od osumka do osumka i povelete gospodine, a ne em drzi rabotno mesto em mi izigrava ludilo.
Istot vazi i za nasiot drag i nesfaten medicinski personal. Jas kako i sekoj drug osigurenik si plakjam zdravstveno i ocekuvam koga ke dojde vreme za toa da bidam zgrizen i pravilno tretiran. Tie ako si imaat problemi neka si gi resavaat na drugo mesto a ne preku grbot na pacientite koi veruvam nikoj ne otisol kaj niv od so saka tuku od so ima maka. Ima tuka uste mnogu ama na povekjeto sekako im e jasna poentata. Tamu se tie oti na prvo mesto im se parite pa imas mnogu prazni mesta i tamu nekade na dnoto , a kaj nekoi ni tamu e humanosta. Taka idime do situacija da na pacienti nema koj voda da im odnesi posto na personalot toa im bilo ispod casti, ne bile dovolno plateni ili pojma nemam sto. I posle velis jadele kjotek nedolzni. Ti da znaes deka tvojot roditel ili dete nikoj cel den ne go opulil, cel den voda ne mu dale zatoa sto sestrata imala popametna rabota ( sto li pravat tolku bitno vo toa sestrinska soba da mi e da znam ) sto ke naprasvis ? Jas iskreno neznam nekoj da bil vo drzavana bolnica a da ne iskusil nekoe vakvo ili slicno scenario. I najcest argumen sekako abe znaes nie ne sme dovolno plateni,potceneti sme, da bevme Germanija bla bla bla.
Pa ona sestreto so fakultetot sto smetala deka diplomata po difolt treba da se plakja bez razlika dali razbirala nesto ili ne edno vreme bas tuka se drzna da kazuva koj pacienti ke gi lecela a koj ne vo zavisnost od neznam sto, bog ke izigravala nesto ko bozem kaj nea doma vo stanot gi leci.

Последно уредено:
Aj so malo zakasnuvanje. Da ne ja tegnime na dolgo i siroko, ednostavno ke recam deka ne se soglasuvam so tebe okolu toa. Velis mizerni plati. Mizerni plati vo odnos na koj? Na Germanija, na AUS, na SAD. Za tukasni uslovi voopsto ne im se mizerni, naprotiv. Sega ako si pravat sporedna so nekade, mozam i jas da si pravam i sekoj drug i sto ke dobieme so toa. Ajde site neka zabusavaat i neka glumat ludilo oti ako bile vo Germanija ke zemal mnogu povekje.
I se sekjavam na toj muabeto so kelnerite koi ete vlegoja vo film deka se neznam sto a ne usluzen personal. Zosto da mu bidam blagodaren sto imalo kakva takva usluga. Jas za toa sto go naracav si plakjam? Si plakjam. Niti me interesira, niti sakam da znam sto problemi ima toj so gazdata , dali e zadovolen od plata ili bilo sto. Ako ne mu cini neka si daj otkaz , neka strajkovat ili neka si gi resava problemite so gazdata posle rabotno vreme. Ako se pojavil na rabota ocekuvam osmeh od osumka do osumka i povelete gospodine, a ne em drzi rabotno mesto em mi izigrava ludilo.
Istot vazi i za nasiot drag i nesfaten medicinski personal. Jas kako i sekoj drug osigurenik si plakjam zdravstveno i ocekuvam koga ke dojde vreme za toa da bidam zgrizen i pravilno tretiran. Tie ako si imaat problemi neka si gi resavaat na drugo mesto a ne preku grbot na pacientite koi veruvam nikoj ne otisol kaj niv od so saka tuku od so ima maka. Ima tuka uste mnogu ama na povekjeto sekako im e jasna poentata. Tamu se tie oti na prvo mesto im se parite pa imas mnogu prazni mesta i tamu nekade na dnoto , a kaj nekoi ni tamu e humanosta. Taka idime do situacija da na pacienti nema koj voda da im odnesi posto na personalot toa im bilo ispod casti, ne bile dovolno plateni ili pojma nemam sto. I posle velis jadele kjotek nedolzni. Ti da znaes deka tvojot roditel ili dete nikoj cel den ne go opulil, cel den voda ne mu dale zatoa sto sestrata imala popametna rabota ( sto li pravat tolku bitno vo toa sestrinska soba da mi e da znam ) sto ke naprasvis ? Jas iskreno neznam nekoj da bil vo drzavana bolnica a da ne iskusil nekoe vakvo ili slicno scenario. I najcest argumen sekako abe znaes nie ne sme dovolno plateni,potceneti sme, da bevme Germanija bla bla bla.
Pa ona sestreto so fakultetot sto smetala deka diplomata po difolt treba da se plakja bez razlika dali razbirala nesto ili ne edno vreme bas tuka se drzna da kazuva koj pacienti ke gi lecela a koj ne vo zavisnost od neznam sto, bog ke izigravala nesto ko bozem kaj nea doma vo stanot gi leci.

lets agree to disagree... sto drugo da ti kazam.

jas gledam deka svetot e globaliziran i deka nekoj struki relativno lesno mozat da pominat od eden vo drug pazar ili od edna vo druga drzava. toa nosi promena vo cenata na taa usluga sakal ti da prifatis ili ne. mkd e fenomen kade nikoj neke (nemoze da si dozvoli) da plati realna cena a istovremeno saka usluga kako na zapad. dodaj na toa deka e siromasna drzava sto ne investira vo zdrastvo (doduse ne investira u nisto) i toa e toa.

znam deka sekoj zbori za pridonesi itn, ali daj izracunaj ziti se kolku se tvojte pridonesi vo denari na godisno nivo? sto moze so toa da se pokrie? koga na nacionalano nivo primanjata se mali togas i nema nekoj budzet sekako.

lets agree to disagree... sto drugo da ti kazam.

jas gledam deka svetot e globaliziran i deka nekoj struki relativno lesno mozat da pominat od eden vo drug pazar ili od edna vo druga drzava. toa nosi promena vo cenata na taa usluga sakal ti da prifatis ili ne. mkd e fenomen kade nikoj neke (nemoze da si dozvoli) da plati realna cena a istovremeno saka usluga kako na zapad. dodaj na toa deka e siromasna drzava sto ne investira vo zdrastvo (doduse ne investira u nisto) i toa e toa.

znam deka sekoj zbori za pridonesi itn, ali daj izracunaj ziti se kolku se tvojte pridonesi vo denari na godisno nivo? sto moze so toa da se pokrie? koga na nacionalano nivo primanjata se mali togas i nema nekoj budzet sekako.
Daj site da se otselime vo Gremanija ili Aus ako ne pak i resen problem cim e takva rabotata. Tuku posle vie kaj ke odite? Mars uste ne e koloniziran.

Се бараат волонтери кои не веруваат дека Ковид-19 постои. Ги чека место на одделенијата за ковид интензивна нега.:ROFLMAO:

Предност имаат оние што не сакаат да носат маски! :vozbud:

Не мора да дебатираме, можеш само во три реченици да ни кажеш зошто баш оваа година респираторните заболувања се во олкав број и зошто имаме олкава смртност. Јас ветувам дека нема да ти реплицирам, туку само ќе ти ставам лајкче или љубовче.

Која друга година народот бил држен затворен во 4 ѕида, со маска насекаде, под страв/стрес дека Бетмен е тука, лесно пренослив и со голема смртност. Успат додај немање можност да се отиде на контрола, да се добие дијагноза, да се продолжат или започнат терапии и ред други интервенции, иако со години си плаќал за тие "гарантирани" услуги!!!

П.С те молам без лајкче или љубов, а за реплицирање твој избор.

Се бараат волонтери кои не веруваат дека Ковид-19 постои. Ги чека место на одделенијата за ковид интензивна нега.:ROFLMAO:

Предност имаат оние што не сакаат да носат маски! :vozbud:

Има една интересна појава, најчесто во геј заедницата кај оние што се така повеќе по оргии, се нарекува bug chasing, т.е. поединците се bug chasers. Состојбата на неизвезност и незнаење е неподнослива за многумина, па свесно имаат оргии со индивидуи со ХИВ за да се заразат и тие и за да не мора да му ја мислат во иднина. Секако, кај многумина истото прераснува во фетиш (нешто ко секс во природа само на повисоко ниво). Не би ме чудело одреден процент од овие што одбиваат маски итн. потсвесно да имаат исти мотиви поради психолошкиот притисок и страв.

Од друга страна имаме личности со шизофренични тенденции, параноја, што мислат дека светот е против нив и дека има глобален заговор против нив. Да беа истите во побогати земји ок, ќе разберев до некаде - на секој чекор има индустрии, пред се Advertising, што на секој начин сакаат да влезат во психата на човек за истиот да троши пари. Ама што фајде и ќар имаат масоните/илуминатите да го чипираат Трајко од МК со 250 евра плата?

Најзастапената група, 90% ваљда, се луѓе што јас ги нарекувам Интернет-необразовани. Најчесто во години, ја пропуштиле Интернет револуцијата, мозокот сунѓер, желен за нови знаења од овој нов свет кајшто имаш милјарди информации за се и сешто, па мислат се што лета е птица т.е. се на Интернет е вистина. Читаат .rs, .blog, .info страни на Радојко од Пожаревац и веднаш се убедени во психозите на истиот. Германците имаат израз, Querdenker, во слободен превод би му дошло како неконвенционален размислувач, контраш. Ваквите луѓе во едно општество се потребни, едноумието е опасна работа...но со мера. Ако ти треба ментални гимнастики од типот како Бил Гејц пробува да не чипира со сатанистички 666 вакцини за да го оправдаш твоето мислење, тогаш ваљда размисли повторно...не биди контраш just for the sake of it. Вируси, чуми имало и пред Бил и пред нас, понекогаш одговорот е поедноставен - во време на глобализација потешко ќе се справуваме со лесно преносливи вируси :toe: Авионите, глобализацијата не се од пред 300 години, туку прилично нов феномен. Ова е прв поголем предизвик од ваков тип, ваљда понатаму ќе бидеме поспремни.

Најзастапената група, 90% ваљда, се луѓе што јас ги нарекувам Интернет-необразовани. Најчесто во години, ја пропуштиле Интернет револуцијата, мозокот сунѓер, желен за нови знаења од овој нов свет кајшто имаш милјарди информации за се и сешто, па мислат се што лета е птица т.е. се на Интернет е вистина. Читаат .rs, .blog, .info страни на Радојко од Пожаревац и веднаш се убедени во психозите на истиот. Германците имаат израз, Querdenker, во слободен превод би му дошло како неконвенционален размислувач, контраш. Ваквите луѓе во едно општество се потребни, едноумието е опасна работа...но со мера. Ако ти треба ментални гимнастики од типот како Бил Гејц пробува да не чипира со сатанистички 666 вакцини за да го оправдаш твоето мислење, тогаш ваљда размисли повторно...не биди контраш just for the sake of it. Вируси, чуми имало и пред Бил и пред нас, понекогаш одговорот е поедноставен - во време на глобализација потешко ќе се справуваме со лесно преносливи вируси :toe: Авионите, глобализацијата не се од пред 300 години, туку прилично нов феномен. Ова е прв поголем предизвик од ваков тип, ваљда понатаму ќе бидеме поспремни.
Се ова е точно опишано и масовно присатно ама јас пак ќе спомнам дел од оваа групација која посебно се истакнува: медицински образовани лица.
Нема да навлегувам кој колку е стручен, дали е доктор, професор, сестра или нешто трето. По секоја логика би требало да се многу повеќе свесни за ситуацијата. Многу е разочарувачки кога токму тие пласираат квазиприказни и го кријат стравот позади негирање на опасноста.
Имам добар пријател кој е професор на Медицински факултет... Секогаш почитуван, успешен... И со спремна теорија дека ова е преувеличано и преценето како опасност.
Истиот тој „поради преценетоста“ одбегнува да оди на работа и оди само за итни оерации.
Можеби сите ние медицински необразовани смртници сме боси во расфрлање на латински имиња на органи ама сеуште имаме елементарна логика и здрава перцепција. Сите се извадени од памет и доста се фолирате и криете зад сите ваши „божански“ его-трипови.

Не можеме ние да се тркаме со Американски и Европски болници и да споредуваме колку земале тие и нашите дневен приход. Исто како што не можат пример фасадерите да споредуваат колку земаат дневница тука и таму. Мислам дека повеќе од јасно е тоа.
Не му се секирајте вие за приходите на стручните доктори. Пошто се малку, лапаат мита и тоа подоста и живеат многу добро, а никоја власт не ги чепка, ниту па преиспитува откаде му на овој со 1000 евра плата толку имот. Другиве, ситна боранија кои по цел ден си пијат кафица и одат на терен 1 дневно или на два дена, и тие 40К им се многу и ги ставаат при врвот на најплатените во државна служба, па и воопшто. Да не напоменувам дека дури и тие под рака по нешто си земаат при секоја посета. Така што многу жалопојки за слабите приходи на докторите немајте. Тие што ги бива, па дури и во итната служба кои работат добро, си ги сака народот и под рака ги наградува уште толку. Додека на отепаните и неписмените кои беа со двојки во средно и за све нешто ги пуштаат на специјалист пациентите од што немаат појма од животот, не па од докторлукот, и тие пари им се многу и се прави среќници, а верувајте и тие по нешто земаат под рака. Е сега тука да напоменам дека се солидализирам со медицинските лица кои по 5-10 години работаат за 3000 денари како волонтери. Тие луѓе се навистина за поддршка и државата треба тоа да го решава.

Матичниот лекар единствено внесува во системот дали позитивното лице има симптоми, од што зависи должината на изолација.
И единствено е во контакт со пациентите додека да бидат испратени на тестирање, а и откако ќе се тестираат. Зарем на секој позитивен му се јавува епидемиолог и инфектолог секојдневно за да ги контролира?!

Не можеме ние да се тркаме со Американски и Европски болници и да споредуваме колку земале тие и нашите дневен приход. Исто како што не можат пример фасадерите да споредуваат колку земаат дневница тука и таму. Мислам дека повеќе од јасно е тоа.
Не му се секирајте вие за приходите на стручните доктори. Пошто се малку, лапаат мита и тоа подоста и живеат многу добро, а никоја власт не ги чепка, ниту па преиспитува откаде му на овој со 1000 евра плата толку имот. Другиве, ситна боранија кои по цел ден си пијат кафица и одат на терен 1 дневно или на два дена, и тие 40К им се многу и ги ставаат при врвот на најплатените во државна служба, па и воопшто. Да не напоменувам дека дури и тие под рака по нешто си земаат при секоја посета. Така што многу жалопојки за слабите приходи на докторите немајте. Тие што ги бива, па дури и во итната служба кои работат добро, си ги сака народот и под рака ги наградува уште толку. Додека на отепаните и неписмените кои беа со двојки во средно и за све нешто ги пуштаат на специјалист пациентите од што немаат појма од животот, не па од докторлукот, и тие пари им се многу и се прави среќници, а верувајте и тие по нешто земаат под рака. Е сега тука да напоменам дека се солидализирам со медицинските лица кои по 5-10 години работаат за 3000 денари како волонтери. Тие луѓе се навистина за поддршка и државата треба тоа да го решава.
Не е проблемот тоа, а не е ни темата (и така моите мислења не опстануваат долго на овој подфорум), па ќе ти реплицирам. Социјалната помош рипна за 300%! Каде е логиката минималецот да биде околу 15.000 (да речеме, а знаеме дека некои вработените ги држат и под законскиот минималец), а социјалната да биде 11.300! Тоа не е се, Заев најави дека ќе рипне на 18.000 социјалната. Ако некој може да седи дома и да лапа 200€, што е проблемот докторот да биде 3-4 пати повеќе од тоа платен? Зборуваме за јавното здравство. И после зошто многу доктори одат приватно или си одат од државата.

Тука не завршува неправдата. Пијаницата им се дереше на пожарникарите кои сакаат повисоки плати (демек градот немал пари), а притоа градот има за социјални станови и демонтирање на пловно-непловните објекти! Трошат милиони на глупости, дефинитивно треба подобро менаџирање со државниот и локалните буџети. Уште имаат и глупави идеи. Државата да дава субвенции за дел од малцинствата да можат полесно да се вработат во приватниот сектор!? Што мислиш кои се шансите оваа идеја да стане реалност?

Знаеш кај мене во населба кои имаат најубави куќи? Оние што работат на царина. Не знам како некој со таа плата може да направи куќа која вреди 200-300К €! :D

Последно уредено:
Која друга година народот бил држен затворен во 4 ѕида, со маска насекаде, под страв/стрес дека Бетмен е тука, лесно пренослив и со голема смртност. Успат додај немање можност да се отиде на контрола, да се добие дијагноза, да се продолжат или започнат терапии и ред други интервенции, иако со години си плаќал за тие "гарантирани" услуги!!!

П.С те молам без лајкче или љубов, а за реплицирање твој избор.
Ха,ха,ха, Бетмен!
Неверојатна неверојатна смисла за хумор.

Моментот е со чадорот поставен над шољата демек да не му капи над гла од цевката :ROFLMAO: Ние Битолчани од секогаш сме биле иновативни.
И после бегале луѓе од болница, онде од здрав прав ќе се споболиш, тешко на пациентите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom