Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Карантинот е привремено решение со кое се обидува да се намали неконтролирано ширење..
Мерката не е долгорочна туку во даден момент треба да го прекине ланецот на ширењето. Со некакво рационално размислување, кај нас е вистински момент за една ваква мерка. Со практично размислување, нема да го има предвидениот ефект и ќе донесе голема ентропија на сите други полиња.

Ние во моментов се соочуваме со наезда од самодијагностицирани ликови кои прогласиле дека не им е ништо и масовно шират зараза.
А тие се самодиагностицирани затоа што нема тестирање. Познавам многу луѓе кои имаат некои симптоми, се јавуваат на матичен од каде добиваат само објаснување ,,не си за тестирање,, немаш корона. А ако апла имаш силно изразени симптоми тогаш ке ти закажат тестирање за ,, не оваа среда ами другиот петок,,. Здравството веке одамна нема капацитет да го издржи овој удар и затоа нема ниту тестирање, ниту хоспитализација на секој што треба да се згрижи.... бројат само кревети, а во државава кревети колку сакаш, и хотелите се празни па ако вака тераат изгледа и многу хотели ке станат болници ама само за никој да не умре во домашни услови ами во ,,болнички,,

А тие се самодиагностицирани затоа што нема тестирање. Познавам многу луѓе кои имаат некои симптоми, се јавуваат на матичен од каде добиваат само објаснување ,,не си за тестирање,, немаш корона. А ако апла имаш силно изразени симптоми тогаш ке ти закажат тестирање за ,, не оваа среда ами другиот петок,,. Здравството веке одамна нема капацитет да го издржи овој удар и затоа нема ниту тестирање, ниту хоспитализација на секој што треба да се згрижи.... бројат само кревети, а во државава кревети колку сакаш, и хотелите се празни па ако вака тераат изгледа и многу хотели ке станат болници ама само за никој да не умре во домашни услови ами во ,,болнички,,
Ако јас имам некаков симптом и нема термин или матичниот не е сигурен нема да искачам и да одам на работа или ќе се однесувам уште повнимателно. Познавам луѓе за кои мислев дека се „писмени“ баш со ваков манир: матичниот им кажал не ми е изгледа дека е корона и како мали дечиња ако им кажеш ништо не ти е, пуштени на најјако.
Сите сме свесни дека матичен по телефон не може да има вистинска слика ниту да има прецизна дијагноза. Сепак треба да има малку повеќе одговорност кај нас самите.

Па имаа голем избор: ГОБ 8-ми Септември или Градска...
Штом ја одбраа 8ми септември значи дека се спремаат за црни сценарија...оти болница со 8 спрата да ја уништиш само за една проблемтика, за една болест....тешко нас.

pa na primer planot e da postoi nekoja kontrola...

Vaka ako nema karantin i si prodolzite da pijate pred koperacija koj vi e planot?
Pa planot e nie da si prodolzime po nase, vie da si ostanite doma vo samoizolacija na bezbedno pa koga ke prestrasite ili vi se smaci bujrum.
Автоматски споено мислење:

Вака испаѓаме попаметни од европјаниве, а тешка мизерија сме, еден респиратор не знаеме да ракуваме
I Svedska e vo evropa ako ne pak, a toa sto ne znaat da rakuvaat so respirator toa ovie humanite prasaj gi so e rabotata. Znaes kolkava zrtva napravile dodeka se skolovale, baska pari i vreme frleni.

Епидемиолошкиве мерки не дадоа некои големи резултати, а и вирусов излезе неверојатно подмукол со уште поневеројатна брзина на ширење зараза..факт е дека карантинот е скап за државава, за народот, но човечкиот живот е уште поскап..или па веќе му е падната вредноста(човек незнае веќе што да мисли)....сите сме конфузни.
Дај Владе план...ти и Бафра амо мудрувате и се смеете, ајде предложете мерка која по вас е најправилна да се спроведе.
Gospozo kolku pati planot da ti go povtoram, mislam na pametniot i ednas mu e dovolno. Izgleda onoj delot kade ke sedis doma no bez primanja ne ti e nesto po kef, povekje bi sakale da sedite doma ama i plata da vi vrvi. Ne se pravam svetec, toj plan i mene mi odgovara ama toj film vo privatno tesko ke go vidime. Za razlika od vas nie treba lebot da si go izvadime ;).

Последно уредено:
Носете маски, а прогласена пандемија хаха Господ сите да ги чува оти понеспособни за соочување со криза пандемија не можеме ни да измислиме..... Секоја чест на луѓето вработени во здравствениот систем и притисокот кој го издржуваат секој нареден ден

nie treba lebot da si go izvadime ;).
Господине, планот што го пиша еднаш, ама баш никој не ти го разбра, втора работа, дали леб ќе вадиш или нешто друго, џабе ќе ти биде ако нема кој да го јаде или кој да го види.
Агонијава за да престане и што побрзо да се вратиме во нормален колосек, спремна сум да седам дома и без никакви примања, нормално.....џабе пари ако немаш каде и за кого да ги потрошиш.:)

Господине, планот што го пиша еднаш, ама баш никој не ти го разбра, втора работа, дали леб ќе вадиш или нешто друго, џабе ќе ти биде ако нема кој да го јаде или кој да го види.
Агонијава за да престане и што побрзо да се вратиме во нормален колосек, спремна сум да седам дома и без никакви примања, нормално.....џабе пари ако немаш каде и за кого да ги потрошиш.:)
Nemase bas i so da se sfakja. Toa sto ne vi bese po kef e drug muabet pa kao ajde nikoj nisto ne sfati. Site sakaat da lezat doma na bezbedno dodeka vo megjuvreme si legnuvaat pari na smetka. Da dojdi vreme da se bira ili toa ili toa ke vidime kolku se stvarno uplaseni.

Nemase bas i so da se sfakja. Toa sto ne vi bese po kef e drug muabet pa kao ajde nikoj nisto ne sfati. Site sakaat da lezat doma na bezbedno dodeka vo megjuvreme si legnuvaat pari na smetka. Da dojdi vreme da se bira ili toa ili toa ke vidime kolku se stvarno uplaseni.
Многу има такви кои седат дома, глумат лудило, извадиле лажни спец.ноди дека се хронични болни..во право си, не велам не, но во неколку наврати ги спомнавме, јас, бјонс и некој друг, дека требаше да се направи комисија, како едно време што имаше и одеше по домови лично да ги контролира тие што беа на боледување, а не вака, не оди на работа а секој ден се во кафичи, по молови и маркети....Во здравството, мвр и арм беше забрането одење на боледување и на одмори...колку се они со кревко здравје, зборам за тие што останаа дома, толку сме и ние, па секој има вишок кгр, зголемен холестерол, висок притисок, тахикардии, брадикардии, дијабет, тромбози, депресии....
Јас не сум за карантин целосен, но треба секој поединец да биде свесен и одговорен за своето однесување, секој родител да си го прибере своето дете, игралиштата нема да избегаат...нека се излезе пола саат, ама по три четири саати на игралиште собиранки да прават.... е не....
Инфектолози, пулмолози и интернисти, мед.сестри, болничари, хигиеничари горат секојдневно, работат со дежурства по 24 часа....а што прави останатиот кадар, што прават другите доктори..што прави администрација.....го дрвиме дома, ете тоа...ама не сме ние криви, нека ни дадат задолженија.

Сума сумарум од говоров, дебелинава излезе најголем ризик фактор. Слабеете со време :D

Апелираат до граѓаните.....па што друго да прават? До кај стасавме како човечки суштества кога силум треба да не затворат како животни, со цел да не "заштитат"?

Моментално животов ми е сведен да испаднам еднаш дневно на воздух и визичка активност, дали теретана или парк, и да одам до Скопје кога треба да и помгнам на сестра ми со детето, пошто немаме фамилија во Ск.....и сега треба и тоа да ми го скратат?
Треба дозволи да барам за леб да си купам, за да практикувам физичка активност, за да си го видам внукот?

Еве јас се сметам за дел од тие совесни граѓани, направив доста "жртви" за да бидам безбеден и јас и моите блиски, и на крај пак да ме затворат дома?

Крај краева, тие што се заразуваат/умираат се тие што не почитуваат ни закон ни една ебана препорака...на нивна сметка ќе не третираат како животни...го ебавме цел свет за да ги заштититме болните и старите, а на крај тие се тие што не веруваат во вирусов и што не пробуваат да се заштитат самите себеси....

Па уште има ликови што бараат војската да да се вмеша..уште тоа фали, војник пред врата да ми стои....се што следи си заслужуваме, кога самите сакаме во кафези да живееме, во сиромаштија и беда....мада знам дека тие што сакаат карантин, се уствари обезбедени, па да одморат некој месец, а плата да си капнува.

Имам и еден другар, по првиот карантин, каде 3 недели беше на платен одмор, кога требаше да се врати на работа, викаше камо уште три недели да одморам.

Се извинувам за нервозата, јбг такви времиња се...еве едно весело гифче.

човек незнае веќе што да мисли)....сите сме конфузни.
Дај Владе план...ти и Бафра амо мудрувате и се смеете, ајде предложете мерка која по вас е најправилна да се спроведе.

Не се смеам на природната состојба, туку се смеам на вашата верба во систем, за кој со години пишувате дека е корумпиран и неефикасен.
Се смеам на вашите нелогични постови и очекувања.
Се смеам на Тенеке и Кулирис што иако пишуваат дека маските се неефикасни и да умреш, колку толку ќе се спасиш.
Се смеам иако ви кажуваат дека % на смртност е помала од 1%, вие се однесувате како да е >10%.
Се смеам што во земји како Индија и ред други милионски држави каде немаат вода, немаат гајле, а вие тука паламудите мијте раце.
Ви се смеам, што барате и сакате да седите затворени, што неосновано сте под стрес, а секој со малку повеќе инфо, знае дека затворен, под стрес ќе си го сјебе имунитетот за кратко време, а бидејќи сме нездрава нација уште повеќе компликации а со тоа и мртви.
Се смеам што на мртва материја (синџир од протеини) без никакво образложение и препишувате својства на жива материја.

Во март напишав дека нареден период мала ќе е бројката на заразени и починати, така и испадна. После за вториот бран напишав дека ќе е многу поголема, а за во 2021 прогнозите се уште полоши.

Edno ne mi e jasno, sto ja vklucuvaat armijata vo borbava so koronata?
Kako MOZAT oni da pomognat?
Не знам шо е со касарните шо не ги користи АРМ.Во Битола знам дека градат згради кај поранешнета касарна.Ама во Охрид на пример касарната е празна а сигурно би можела да се опреми со кревети.

На другар мој жена му пред 10 дена изгубила мирис и вкус и имала мала треска, испаничила и се јавила на матичен и рекле имаш само еден/два од симптомите и не и одобриле тест. После некој ден двете деца кренале температура. Кога разбрала дека комшивката со која се видела има Ковид и е хоспитализирана, иначе постара жена ни маска носела нишо.. се тестирала приватно и била позитивна, 10 дена после симптомите. Денес се слушнав, тој нема никакви симптоми, жена му нешто кашлала и толку. Во тие 10 дена ако не тие, децата секој ден пред зграда со други деца, едното оди на училиште не носат маски кој знае колку има заразено, 8 години има. Читам по нет во многу држави при такви рани симптоми препорачуваат самоизолација барем 2-3 дена + и ги ослободуваат од работа превентивно кај нас ништо. Знам дека тоа ќе се злоупотребува 100% ама вака нема крај работава...Или со тие брзите тестови шо ги донираа од ЕУ нешо ќе се стабилизира ситуацијава..Иначе кај што работам до пред 1 недела никој не носеше маска, а претежно работат 20/25 годишни, кој мирис изгубил со вртоглавици, кој мирис и вкус со треска...им викам абе тоа се симптомите, абе шо знам јас ми вика не се замарам не знам, ми помина за 3 дена Ок сум....Хаос.
jas sosem slucajno pred dva dena osetiv nemam oset za miris.Stavam pod nosot pasta za zabi,boja za cevli,pomadi,dezodoransi prskam i NISTO,,,nula.
Se javuvam denes na lekar i tamu nisto ne tie mozebi ti e od porano. Stvarno tocno i neznam koga sum go izgubil osetot za miris.
Temperatura sum nemal pokacena ovie meseci, malku bolenje snaga-malaksanost,los son, i nekoj 43 hronicni bolesti poradi godinite.
Ama vo ponedelnik ke mu idam vo ordinacija.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom