Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Според Letterboxd во 1917 се снимени 789 филма. Од нив, јас сум гледал 0.
Десетте највисоко оценети филмови од членовите се:

1. A Man There Was / Terje Vigen - Victor Sjöström
2. The Immigrant - Charlie Chaplin
3. The Dying Swan / Умирајуштиј лебедь - Yevgeni Bauer
4. Easy Street - Charlie Chaplin
5. The Adventurer - Charlie Chaplin
6. The Apostle / El apóstol - Quirino Cristiani
7. Judex: Prologue and the Mysterious Shadow / Judex: Prologue + L'ombre mystérieuse - Louis Feuillade
8. Judex: The Tragic Mill / Judex: Le moulin tragique - Louis Feuillade
9. The Light, Triptych of Modern Life / La luz, tríptico de la vida moderna - Manuel de la Bandera
10. The Cinderella Man - George Loane Tucker

Ја поминавме страницава, ајде, нека пише некој нешто.

Oh, Docror 1917

Шо да пишам шо да лажам.. сум го гледал 2016та, нит памтам нешто ни ништо.. дваесет и нешто минути филм, 2ипол од 5 оцена, филм со Бастер Китон ама не е негова режија.. чим со Бастер сум дал олку ниска, немало смеење.. прескокнете го ова парче

Аго ги исклучиме филмовите на Чаплин и Китон (кои порано се даваа на тв) , најстар гледан филм ми е овој од 1923... акробациите на Лон Чејни во филмов се за пофалба (y)

The_Hunchback_of_Notre_Dame_-_poster_1923.jpg

Почетоците на Universal хорорите, Дракула, Франкенштајн, Мумија, Invisible Man па тука се и Кинг Конг, Freaks од другите студиа, сите се направени од 1931 до 1933 година... добар период за хорор филмовите во тоа време :)

Аго ги исклучиме филмовите на Чаплин и Китон (кои порано се даваа на тв) , најстар гледан филм ми е овој од 1923... акробациите на Лон Чејни во филмов се за пофалба (y)

The_Hunchback_of_Notre_Dame_-_poster_1923.jpg

Почетоците на Universal хорорите, Дракула, Франкенштајн, Мумија, Invisible Man па тука се и Кинг Конг, Freaks од другите студиа, сите се направени од 1931 до 1933 година... добар период за хорор филмовите во тоа време :)
Најбољи хорор од тоа време (мислам на времето пред Втора Светска) ми е Носферату на Мурнау. А и онака ми е помеѓу најдобрите.

Најстар гледан филм ми е 1950, далеку сум од 1918. :pos:
50-та?
е де бе
не си глеал ни еден со Оливер Харди и Лаурел*, Чарли Чаплин и Бастер Китон?
Автоматски споено мислење:

*Станлио и Олио, де

Сум ги глеал тие прастари филмови, не дека не сум ги гледал.

Но, од денешна перспектива, тоа не можам да си го простам.
Како сум можел тогаш да гледам нешто такво, во кое воопшто не се внимава на расно-сексуалниот диверзитет? Тие еталони на расизмот и машкиот шовинизам треба да се закопаат длабоко и да не се спомињаат.

Пријател фала.

Иако темава не е смешна, доста и кубури се пукаат, морам да се насмеам. :icon_lol:
Ако продолжам да дискутирам- споменувам за оваа тема, некој да не ме нарече К. Нордик, па како аналогија на култниот филм со Клин Иствуд - Убавиот - Грдиот - Злобниот
овдека ќе добиеме Греачо - Нордико - ? За третиот вие поискусните поарно ќе напишете. :masa:

Последно уредено:
Најстариот филм според Летербокс ми е Казабланка. Кога ќе стигнете до 40 и некоја јавете. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom