Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Тоа е проблем на државата, не е мој, па да се трудам да го решавам. Јас сум странка, што плаќа за услуга со години, и кога му треба услугата сака да биде испорачана.

Во некој совршен свет би рекол дека државата треба да ти ги врати парите што си ги уплатил, и да плати пенали над тоа ако не испорача услуга, ама свесен сум дека тоа нема да се случи. Исто сум помирен дека ако ми е потребен болнички кревет заради ова срањево, ќе мора да го платам приватно.

Ако мора да се бира и вага, нека се бира и вага. Тоа не е нешто што може да се спречи.
Ќе си плати приватно оној кој што има пари, ама најголем дел од народот ги нема тие пари. Зависи од државното здравство.

Башка што приватните капацитети за сместување се смешни во однос на државните и секогаш постои можноста да ти го удрат шпицот коа некој е спремен да плати повеќе од тебе за "твоето" легло во приватниот сектор.

Ако паметам добро, ти беше ги "исправувал" некои членови на форумов дека Орце за нив е "Господинот Камчев". Ваљда на тоа дудлање, попуст ќе добиеш. (y)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.366
Поени од реакции
26.419
Ќе си плати приватно оној кој што има пари, ама најголем дел од народот ги нема тие пари. Зависи од државното здравство.

Башка што приватните капацитети за сместување се смешни во однос на државните и секогаш постои можноста да ти го удрат шпицот коа некој е спремен да плати повеќе од тебе за "твоето" легло во приватниот сектор.

Ако паметам добро, ти беше ги "исправувал" некои членови на форумов дека Орце за нив е "Господинот Камчев". Ваљда на тоа дудлање, попуст ќе добиеш. (y)
Јас само прашувам зошто имам обврска да плаќам државно здравство, ако не ми гарантира услуга?

Што ќе ми направат во приватно здравство е мој ризик, јас бирам да се лечам таму, јас го сносам.

Не некои членови, туку една дотична. За нејзе мрсулав циган е Господинот Ром, не па Орце Камчев. Попуст не ми треба, нема од џеб да платам, ќе плати осигурителната, ама благодарам на грижата.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Мене ме интересира дали со ситуацијава некој направил напор да ангажира нови лекари и медицински лица (ако воопшто ги има невработени и тоа не знам).
Знам дека средно медицинско продуцира годишно значителен број медицински сестри зошто веднаш не се ангажираат?

Член од
7 јануари 2015
Мислења
964
Поени од реакции
634
Србиве се снабдија со вакцина против грип и ремдесивир за лечење ковид.
Да не речете не сум ви кажал

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Член од
17 ноември 2014
Мислења
201
Поени од реакции
244
Знам дека средно медицинско продуцира годишно значителен број медицински сестри зошто веднаш не се ангажираат?
Можеби затоа што се работи за психолошка операција. Ама истовремено луѓе умираат навистина што е трагедија која мора да се адресира најсериозно и темелно. Маса луѓе да умрат по иста грешка во низа најразвиени земји,

Мора да е производ на низа на случајности.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.454
Поени од реакции
4.375
Ми изгледа дека државата свесно го турка здравствениот систем во амбис и тотален крах во борбата со ковид. Мерките кои се превземаа после карантините не дадоа никаков резултат а нема што да очекуваме и од новите мерки затоа што се ветар и магла. Трендот на бројките е катастрофа, прашање на денови е кога од 350 дневно заболени ке отидеме на 1350 дневно заболени и ке пукне здравствениот систем... а тогаш ке биде доцна за било какви сериозни мерки, нема да помогнат ниту карантини, ниту затворање кафеани и дискотеки, ниту работа од дома... Сега, денес, веднаш, иако многу задоцнето, е моментот кога треба да се превземат мерки како што беа во март, април и мај, за да се спаси системот од крах. Економијата секако ке отиде по вода, сеедно дали месец порано или пак месец подоцна ама заедно со здравствениот систем.
Место да воведат карантини и да затворат кафани и дискотеки они се потпираат на тоа дали ми дошле четворица или пет гости...

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Ми изгледа дека државата свесно го турка здравствениот систем во амбис и тотален крах во борбата со ковид. Мерките кои се превземаа после карантините не дадоа никаков резултат а нема што да очекуваме и од новите мерки затоа што се ветар и магла. Трендот на бројките е катастрофа, прашање на денови е кога од 350 дневно заболени ке отидеме на 1350 дневно заболени и ке пукне здравствениот систем... а тогаш ке биде доцна за било какви сериозни мерки, нема да помогнат ниту карантини, ниту затворање кафеани и дискотеки, ниту работа од дома... Сега, денес, веднаш, иако многу задоцнето, е моментот кога треба да се превземат мерки како што беа во март, април и мај, за да се спаси системот од крах. Економијата секако ке отиде по вода, сеедно дали месец порано или пак месец подоцна ама заедно со здравствениот систем.
Место да воведат карантини и да затворат кафани и дискотеки они се потпираат на тоа дали ми дошле четворица или пет гости...
Карантин не е решение...Ни треба низа паметно осмислени и избалансирани одлуки. Сега ни останува опција кога ќе ни здосади носењето маски на отворено да влеземе ко луѓе во кафана и да ја симнеме на раат.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Една работа е многу логична и проста.
Без здрав народ, не може да има ниту здрава економија.
Борејќи се да се задржи економијата по секоја цена, ќе се разболи народот. Потоа по автоматизам економијата ќе потоне. Тогаш ќе имаме и болен народ и болна економија....што би претставувало тотален крах

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Една работа е многу логична и проста.
Без здрав народ, не може да има ниту здрава економија.
Борејќи се да се задржи економијата, ќе се разболи народот. Потоа по автоматизам економијата ќе потоне. Тогаш ќе имаме и болен народ и болна економија....што би претставувало тотален крах
Тој крах 30 години го живееме.Кога сме имале ние здравство и економија? Со слепо црево воспалено не пратија дома пред Ковидов од клинички со зборовите што барате за обични стомачни болки на дежурна у петок навечер? Одете дома и ако не помине во понеделник дојдете.Среќа на враќање застанавме и до Градска,направија снимање и под хитно операција,ни рекоа до сабајле сепса и чао пријатно ако не се оперира.И сега као ке пропаднело здравството.Здравство треба да имаш за да пропадне а ние немаме,така да нема што да крахира

Член од
7 јануари 2015
Мислења
964
Поени од реакции
634
Карантин не е решение...Ни треба низа паметно осмислени и избалансирани одлуки. Сега ни останува опција кога ќе ни здосади носењето маски на отворено да влеземе ко луѓе во кафана и да ја симнеме на раат.
Карантинот се покажа успешен у Кина.
За разлика од Кина, кај нас у време на карантин, пак имаше собирања. Џабе ни е се. Едноставно, ќе се преполнат болнициве, останативе ќе умираат по улици. Тоа ќе ни се случи за брзо време. А и што гомно народ сме, само тоа е за нас, ништо поарно не заслужуваме

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Член од
12 март 2009
Мислења
20.929
Поени од реакции
17.173
Па луѓе кафана, дискотека и кафич е едниствено место каде не се носат маски нормално сите таму ке одат
кафаните, дискотеките и кафичите се МОТОР на економијата, заедно со урбаната мафија и пушачката и алкохолната индустрија

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Тој крах 30 години го живееме.Кога сме имале ние здравство и економија? Со слепо црево воспалено не пратија дома пред Ковидов од клинички со зборовите што барате за обични стомачни болки на дежурна у петок навечер? Одете дома и ако не помине во понеделник дојдете.Среќа на враќање застанавме и до Градска,направија снимање и под хитно операција,ни рекоа до сабајле сепса и чао пријатно ако не се оперира.И сега као ке пропаднело здравството.Здравство треба да имаш за да пропадне а ние немаме,така да нема што да крахира
Никогаш не сме имале ни едно ни друго саглам, само да не го изгубиме и тоа што колку-толку го имаме. Пред година дена мене за исекотина (ме сошија) во Градска, хирургот ми даде упат за на Инфективна да примам тетанус серум+вакцина. Од таму ме вратија бидејќи немале, па со добра ургенција во 8ми Септември примив.
Новиве мерки ми се целосно неосмислени и неиздржани, донесени колку да се рече нешто.
Против карантин сум апсолутно. Само некако не ми оди да работи се без контрола, преполни автобуси....насекаде општ хаос. И онака имаме никакви капацитети по болнициве за Ковид, со ова темпо за кратко ќе се преполнат.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.520
Поени од реакции
23.602
Мене ме интересира дали со ситуацијава некој направил напор да ангажира нови лекари и медицински лица (ако воопшто ги има невработени и тоа не знам).
Бидејќи голем дел од нив продолжуваат на факултет (неретко и сосема трети како правен или економски), помал дел наоѓаат работа во друга струка и мал дел остануваат да работат како сестри, но и од нив дел идат во D, дел на приватно итн.

Од мојот клас забни техничари само еден човек ја работи таа струка. Од ~30 души само еден е забен техничар. Од генерацијата мед сестри што ги познавам никој не работи како сестра, има две докторки, еден "моден креатор", друг продава електротехника итн.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.486
Поени од реакции
7.846
Какви се тие паметни и избалансирани одлуки .... Зашто карантин да не е опција ...
Цел свет нели божем е во опасност, нели е многу опасен Бетмен, па зашто да не кажат 15-20 дена целосно затварање. На тој начин вирусот ќе го снема, или па не :cautious:
Подобро 15 дена полиција и војска на улица, исто како на годишен одмор да отишле сите, него ли 2 години да не подјебаваат.

Се извинувам однапред, но сигурно нешто некултурно имам напишано во постов. :(

Kajgana Shop

На врв Bottom