Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Гаранција во нормални околности имаш.

Меѓутоа ова е природна катастрофа. Вонредна состојба. Вонредни услови. Ако нема кревети државата и ресурси, еве кажи како? Тоа се обидувам последниве неколку страни да го извлечам од вас, а наместо тоа добивам погрдни и ниски зборови, as always. Мора да се бира и да се вага чиј живот ќе се спаси.
Имаш и во нормални: 2 месеци ќе чекаш за магнет, 1 година за пет скен, 1 месец за специјалист, 5 саати на интерно со мозочен удар, ќе си купиш сам инфузија за да ти ја боцнат и тн.

Кај нас здравството е пример за катастрофа.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
Во кафеани келнери треба да носат, а не носат. И протоколи да се почитуваат. Инаку истото мислење го делиме.

Ок, еве ве прочитав сите. Може ли да ми образложите каква е вашата замисла за правилни мерки, т.е мерки кои ги задоволуваат вашите критериуми? Ова озбилно ве прашувам и ве молам без недолични коментари. Читам, ако не превземаат ништо, за ништо не чинат. Ако превземаат нешто, мерките не чинат. Значи, озбилно ме интересира вашата замисла за справување со ситуацијата. :)
Тоа треба да го пишува во големите книги и докторати кои ги читаат и од кои учат нашите доктори, посебно специјалисти за оваа област. Справување во вонредни услови. За тоа земаат големи пари.
Ние како лаици кажуваме дека овие мерки по 22 часот или маска од непознато платно 10 пати перена и тоа на улица кога си сам или во име на мирот или буџетот, продолжување со рестрикции во јавен превоз или рестрикции во домот, а никакви рестрикции во одредени дејности каде преносот и на други микроби (габи, бактерии...е многу полесен) се голема глупост која не верувам дека ја пишува во тие големи книги.
Впрочем, еве, некој нека цитира делови од тие книги каде овие мерки се какви што мали Џокица и влада ги замислиле.

C

CoolIris

Гостин
Па сега не кажа баш така, никој не ти испревртува зборови. Освен ако си од оние што сакаат да кажат нешто, али не знаат баш да се изразат, али тоа не е можно со оглед на високиот просек на факс.
Продолжете вие со свадби, крштенки, па кога ќе дојде време за лекување, се надевам дека ќе има и простор, кадар, време, услови. Сè!

Чувајте се, не знам што повеќе да ви кажам. Беспредметна дискусија со луѓе кои не веруваат во постоењето на вирусот и веројатно веруваат во разноразни теории на заговор.

И дап. Тука престанувам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
На крају краева, кој ѓавол им требаше увоз на зараза директно од Италија во Дебарско или овие мерки сега, слободен влез без никаков тест од одредени земји. На какви анализи се повикува кога ниедна анализа не видовме црно на бело.

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.320
Поени од реакции
10.357
Prati mi ziro smetka ako stvarno prestana,ako ne ke si gi baram parite nazad. Sekoj zivot ima cena :)

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.551
Поени од реакции
2.734
На крају краева, кој ѓавол им требаше увоз на зараза директно од Италија во Дебарско или овие мерки сега, слободен влез без никаков тест од одредени земји. На какви анализи се повикува кога ниедна анализа не видовме црно на бело.
Тука не се заебавме само ние , Европа и Америка мислеа дека нема шанси да дојде вирусот кај нив , го подценија и виде што им се деси.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.366
Поени од реакции
26.419
Гаранција во нормални околности имаш.

Меѓутоа ова е природна катастрофа. Вонредна состојба. Вонредни услови. Ако нема кревети државата и ресурси, еве кажи како? Тоа се обидувам последниве неколку страни да го извлечам од вас, а наместо тоа добивам погрдни и ниски зборови, as always. Мора да се бира и да се вага чиј живот ќе се спаси.
Тоа е проблем на државата, не е мој, па да се трудам да го решавам. Јас сум странка, што плаќа за услуга со години, и кога му треба услугата сака да биде испорачана.

Во некој совршен свет би рекол дека државата треба да ти ги врати парите што си ги уплатил, и да плати пенали над тоа ако не испорача услуга, ама свесен сум дека тоа нема да се случи. Исто сум помирен дека ако ми е потребен болнички кревет заради ова срањево, ќе мора да го платам приватно.

Ако мора да се бира и вага, нека се бира и вага. Тоа не е нешто што може да се спречи.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.152
Поени од реакции
16.095
Продолжете вие со свадби, крштенки, па кога ќе дојде време за лекување, се надевам дека ќе има и простор, кадар, време, услови. Сè!

Чувајте се, не знам што повеќе да ви кажам. Беспредметна дискусија со луѓе кои не веруваат во постоењето на вирусот и веројатно веруваат во разноразни теории на заговор.

И дап. Тука престанувам.
Заборави и да кажеш дека веруваме во рамна земја. Кое префрлање на рандом глупости, а не на она цитираното.
Лекувај ги и оние без маски ако дојде ред, немој да ги заобиколиш, не бараме повеќе од тебе!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
Чисто информативно, да читаат од министерство што се (кои објекти) е преземено во Чешка заради големите бројки. Или нека преземаат мерки или не, а не да си играат играчки со нас дома да не бројат и да отвараат граници на држави како Косово.

Od ponedeljka će prema rečima Primule na 14 dana biti zatvorena praktično sva mesta gde Česi u većem broju provode slobodno vreme – pozorišta, bioskopi, fitnes centri, bazeni, dalji sportski tereni koji su unutra, a u restoranima će za jednim stolom moći da sedi četvoro ljudi, a u kafićima u tržnim centrima svega po dvoje.
Radno vreme u ugostiteljskim objektima biće skraćeno do 20 časova a privremeno se ukida i bežični internet kako se gosti, pre svega mladi, ne bi suviše zadržavali unutra.
„Odlučili smo da veoma ograničimo mogućnosti za provođenje slobodnog vremena, praktično da ih zamrznemo“, kazao je češki ministar zdravlja.
Profesionalni sportisti moći će da treniraju na terenima koji su napolju ali maksimalno po 20 ljudi, dok će i dalje biti odobrene planirane međudržavne utakmice bez publike.
Vlada takođe zabranjuje na dve nedelje posete domovima starih i bolnicama, mada je tu meru već većina čeških bolnica samoinicijativno uvela.
Univerziteti, a takođe i srednje škole u Češkoj, prelaze na nastavu na daljinu osim praktičnih vežbi, dok ostaju otvorene osnovne škole i obdaništa, s tim da će se u višim razredima osnovnih škola nastava odvijati u smenama, deo razreda u školi, deo kod kuće.
Na pooštravanje mera češku vladu je naterala porazna statistika od sredine septembra

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.550
Поени од реакции
24.391
А што?
Па мене ми е најголем успех тоа што сум завршила медицински факултет во рекордно време со врвен просек. Сама, без било каква помош од страна. Љубовта кон медицината, мојот труд, желба и истрајност дале резултат. И нема да сопрам тука. Моите амбиции се на уште повисоко скалило. Дали ти мислиш дека времето и парите вложени во моето образование не треба да ми се вратат? И што као треба да се срамам сега од тоа?

Срамота е да ги искажам моите амбиции? Што знаеш ти за амбиција Владе? Со што се занимаваш? :)
И дали ти би работел нешто за без пари? Парите го вртат светот другарче.

И пред да почнете да ме цитирате сега како потценувам нечија работа и професија, да дадам една своја дефиниција на амбиција : силна желба да се постигне нешто, стремеж да се биде подобар, без разлика дали си факултетски образован или не.
Ne be cupe, jas za pari rabotam i gledam da si go naplatam trudot. Razlikata e vo toa jas sto ne se pravam i niti sum human za razlika od tebe. Tuk i tamu ke dadam nekoj sovet na forumot, ke pomognam na nekoj za djabe kolku da si ja iscistam sovesta. Sigurno vaka fakultetski obrazovana mozes da ja voocis razlikata.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Дечки, го тупите без причина. Нашите доктори се супер, повеќето бегаат од државава поради одредена причина, а светот ги прифаќа со раширени раце. Кај нас тука кој е во Германија, кој во Австралија. Бараат знаење на јазик.

Системот е проблем. Никој не треба да чека толку долго за лек или снимка, може државата да инвестира малку во здравството, наместо да ја зголемува социјалната помош за 300%. Барем од ова аир имаме сите. Старите возила уште што не се распаднале и ќе се подновиме ако некоја држава пушти некоја помош, како да сме некоја држава од средна Африка! Што да се каже повеќе?

Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
Ау побогу, прво место во испревртување зборови.
Како побогу да му помогнам на сите пациенти наеднаш? Секако дека ќе бирам. Во м е д и ц и н а т а постојат приоритети, не се напнувајте и не дискутирајте за нешто што не знаете како е. Сигурно нема да го оставам пациентот со аортна дисекција да ми искрвари за да го спасам овој со карциномот.

Епа исто и со корона. Пациент во шокова состојба и пациент со блага температура. Кој да го лекуваме?
Ti u nekoj fim si od 1941 pa koj ,zivot ke se spasi.Aloo plakmame po 20 30 god pridonesi a ne sme gi koristele
Asega koga na nekoj ke mu tteba doktorive proptovareni so virusce.Aj molim te ne se filamaj.I kerka mi e doktor pa nema takvi muabeti.Bezobrazluk si

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.550
Поени од реакции
24.391
Дечки, го тупите без причина. Нашите доктори се супер, повеќето бегаат од државава поради одредена причина, а светот ги прифаќа со раширени раце.
A taa pricina se sekako pari i povekje pari. Kako i site drugi sto si begaat od ovde. Nemam slusnato nekoj doktor da zaminal da volontira( ova volontira naglaseno ) vo Uganda, Ruanda ili tamu nekoja vukojebina. Izgleda tezok im e ruandskiot pa zatoa, vaka germanskiot povekje im lezi izgleda.
P.s nes jebat :sneaky:

Kajgana Shop

На врв Bottom