Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
А системот кој го сочинува.... Докториве на форумов нели се дел од системот, како можеа да организираат протест кога им поскапе паркингот... Зашто не можат да се организираат и да кажат стоп за испумпување на милиони кон Пановски и слични, обезбедете ни опрема и услови, повисоки плати...

Дотичнава докторка што кога ќе и кажеш факти (научни трудови, други доктори) спинува, плаче сме немале дипломи.
Со маските и капките го отече, народот го обвини дека не почитувал, но дали НЕ знае или намерно заборава, но вирусот се пренесува и воздушно, преку аеросоли, а вирусот е неколку пати помал од отворите на маските. Значи во затворени простории подолго време ако седите, џабе се маските. Не за џабе носат скафандери.

Во случајов со пЛандемијава, баш белите мантили се најодговорни за катастрофата што ни следи, бидејќи ем сооучесници се во ширењето паника, ем дозволија да бидат злоупотребена довербата што народ ја имал кај нив. Докторите требаше први да кажат, НЕ за карантините, НЕ за стравот и маските пред неколку месеци, бидејќи намалува кислород, на долг рок ослабува имунитет, НЕ се пренесува лесно и мала е смртноста, Додуша дел излегоа, ризикуваа и ги кажаа овие работи, ама нивните дипломи не се исто важно.

Им даваш доказ дека Фаличниот (Фаучи) потврдил дека е со мала смртност и мала преносливост, ама сме немале диплома, дека во Кина за разлика од другите држави не се однесувал исто вирусот :confused: итн.
Значи во нивните редови имаш спротивставени тврдења, а нели од исти книги учеле, каде лежи зајакот...

Како и да е, допрва ќе ја осетиме моќта на државата, распаднатиот и неефикасен систем, но доцна е да се спречи нешто, работава е стигната до, радуј се ку*е на пијано пиче.Bravo
drugar

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Druze humanost e da mu pomozis na nekoj bez nekoja materijalna ili druga korist. Si gi izmesal brzinite nesto.
Ti velam jas nes jebat, djabe filmoj i pravis :(
Тоа не е точно. Што ако постои основ за даночно олеснување ако дадам јас Х пари во хуманитарни цели? Тоа е чиста хуманост нели, ќе се обезбеди некоја операција или било што.

Дечки, проблемот е во тоа што се не инвестира во здравствто, а тоа заедно со образованието треба да се примарни цели. Треба да се инвестира и во човечкиот капитал, но и во опрема и лекови. А за маските, прстот да се впери во СЗО, башка сите регулативи се во сооднос со препораките на СЗО, која направи многу грешки поврзани со вирусов.

Последно уредено:
Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
Pazi.Tramp., sto.go pocituvam za 4 dena se izleci na 75 god, i.sega tuka filmovi ke pravime nemalo lek.,optlobatine oba domtorcinjava nasi,abe ajde,sbe e matematika a nas ne e
bat u zdrab mozol so maski neznam sto.Tramp car

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Кога сакаш работиш? Значи си во нашата администрација. :D
Приватно.Него јас сум небитен,дај да видиме пошто се жалат кулрис и поздрав топол како здравствени работници дека било хорор таму кај нив на работа,статистика некаква има ли од вкупниот број досега заболени од ковид колку се медицински лица,здравствени работници како сакаш кажи ги? Не мислам на активни случаи туку вкупно.Колку медицински лица до сега во "жариштата и хорорите" каде што работат се заразиле од ковид?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.550
Поени од реакции
24.391
Тоа не е точно. Што ако постои основ за даночно олеснување ако дадам јас Х пари во хуманитарни цели? Тоа е чиста хуманост нели, ќе се обезбеди некоја операција или било што.

Дечки, проблемот е во тоа што се не инвестира во здравствто, а тоа заедно со образованието треба да се примарни цели. Треба да се инвестира и во човечкиот капитал, но и во опрема и лекови. А за маските, прстот да се впери во СЗО, башка сите регулативи се во сооднос со препораките на СЗО, која направи многу грешки поврзани со висусов.
Znaci ne. Toa ti e isto kako da doniras na nekoj postelnina ili tamu neznam sto i da se ispofalis na site televizii za toa. Batali ti tie muabeti. Ako ti se davaat pari vo humanitarni celi , slobodno davaj no ne baraj nikakvi beneficii za toa, niti mediumska pokrienost. Sigurno ima nekoj zbor za toa ama ete sega bas vo momentot ne mi teknuva kako se vikase.
Drugiot del e golema i siroka no edno ke ti kazam , koga se saka ke se najde nacin, koga se nejke ke se najde izgovor. Ovde najgolem del zalutale vo profesii koi niti im lezat niti gi sakaat ama ete parite bile ubavi pa posle odi najdi im go krajot, site im se krivi. Kako nekoe opstestvo so kasti sme. Ako e familijata doktorska, retko koe od decata ke zaluta vo druga struka. Ako e familijata profesorska, isto. Sudska, isto i itn itn itn. Da ja prasame cooliris i pod uslov da ne lazi ti se kladam deka najmalce eden roditel ke ispadni deka e vo zdravstvo. Da ne mislis taka i se soni nea doktorka da uci, od humana sto e, deka saka da pomozva ?
Bilo kako bilo , rekov dolga i siroka e toj problem i ne e za tuka.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Znaci ne. Toa ti e isto kako da doniras na nekoj postelnina ili tamu neznam sto i da se ispofalis na site televizii za toa. Batali ti tie muabeti. Ako ti se davaat pari vo humanitarni celi , slobodno davaj no ne baraj nikakvi beneficii za toa, niti mediumska pokrienost. Sigurno ima nekoj zbor za toa ama ete sega bas vo momentot ne mi teknuva kako se vikase.
Drugiot del e golema i siroka no edno ke ti kazam , koga se saka ke se najde nacin, koga se nejke ke se najde izgovor. Ovde najgolem del zalutale vo profesii koi niti im lezat niti gi sakaat ama ete parite bile ubavi pa posle odi najdi im go krajot, site im se krivi. Kako nekoe opstestvo so kasti sme. Ako e familijata doktorska, retko koe od decata ke zaluta vo druga struka. Ako e familijata profesorska, isto. Sudska, isto i itn itn itn. Da ja prasame cooliris i pod uslov da ne lazi ti se kladam deka najmalce eden roditel ke ispadni deka e vo zdravstvo. Da ne mislis taka i se soni nea doktorka da uci, od humana sto e, deka saka da pomozva ?
Bilo kako bilo , rekov dolga i siroka e toj problem i ne e za tuka.
Како ќе знаат дека Сорос е филантроп ако го нема на Телма? Или на СиЕнЕн!? :(

И моите се доктори, па јас не сум доктор! Нема врска тоа.
Автоматски споено мислење:

Brat ajde pravopisno od tel psiuvam i moze ima pravopisni greski.Te cenam tebe i drugite na forumov iako retjo se uklucuvam.Veruvam site mislat dobri,ama ima nekoj hipokondrici se sitat od situacijava i to nervira veruvaj
Автоматски споено мислење:

Hhhaa bravo
Нема врска тоа, само не ти ја разбирав поентата, не ме интересира правописот.
Инаку фала. (y)

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
нато ни дава 1,4 милиони евра за борба со вирусов
Место да ни дават евриќи да пуштат од тие нивните играчки па сите да не потрупат овде.Ова стока не заслужува ни да го дише овој воздух.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.128
Поени од реакции
75.068
Отидовме да правиме колективен имунитет :D Веќе не знам некој што не познава заболен. Од еден кафич каде што имаше журка, еден куп госто излегле позитивни. Кај мене на работа во секој оддел има позитивни и по изолации.
Познавајќи колку контакти имам, колку пати бев во кафана периодов, колку излегуваат луѓето од најблиско опкружување, шансата да немам/сум немал корона е еднаква на 0.
Меркиве се дебилни и апсолутно ништо нема да сменат.

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.320
Поени од реакции
10.357
Marko nemoj be vaka zlaten, do zavchera go lajkashe sekoj post na doktorkata so prosek i pisuese srceparatelni postovi tuka koga krena tempetatura.Neli seriozna beshe rabotava ti kafani sekoj den, ne ja biva

Член од
22 март 2019
Мислења
234
Поени од реакции
552
Па луѓе кафана, дискотека и кафич е едниствено место каде не се носат маски нормално сите таму ке одат

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.494
Поени од реакции
31.059
Приватно.Него јас сум небитен,дај да видиме пошто се жалат кулрис и поздрав топол како здравствени работници дека било хорор таму кај нив на работа,статистика некаква има ли од вкупниот број досега заболени од ковид колку се медицински лица,здравствени работници како сакаш кажи ги? Не мислам на активни случаи туку вкупно.Колку медицински лица до сега во "жариштата и хорорите" каде што работат се заразиле од ковид?
Ami kako ke se zarazat na zarazno i infektivno koga se u skafanderi.
Se zarazuvaat nadvor od rabota.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.128
Поени од реакции
75.068
Marko nemoj be vaka zlaten, do zavchera go lajkashe sekoj post na doktorkata so prosek i pisuese srceparatelni postovi tuka koga krena tempetatura.Neli seriozna beshe rabotava ti kafani sekoj den, ne ja biva
Си видел некаде да сменам став во темава? :D
Уште си стојам на ставовите и сметам дека е сериозна работата и допрва ќе биде. Сепак, со тек на време веројатно научија нешто за вирусот и со тоа што малку се пролонгираа работите (мерки и потопло време), системот беше растеретен и по некоја логика треба да бидат поподготвени за она што е логичен след откако залади и ги олабавија сите мерки.
Може сум претпазлив, ама не сум морон при целоано функционирање на нештата да дремам дома. Од почеток зборувам, не се плашам затоа што сум изолиран, се плашам затоа што имам многу контакти вообичаено и тешко е да се одбраниш.
Поентата на мерките е да се почитуваат од сите. Ако луѓето од твоето најблиско опкружување (другари/девојка/колеги/роднини) работат со странки, со 100 луѓе во канцеларија, излегуваат секаде, дел се негатори на вирусот, тогаш бате ти нема спас, па ако сакаш и во вц криј се :D Во однос на почитување на мерките, само во саботата сум бил во кафана со музика (со играње, со пеење :D), претходно биле тапа кафани.
Муабетот ми е дека секој ден дознавам како некој од колегите од другите оддели, како познаници и цели нивни фамилии се заразени и многу малку веројатно е при сите тие контакти како друштво, да не сме биле во контакт со вирусот. Млади сме, се товеме со витамини 7 месеци, се надевам дека ќе поминеме или сме поминале добро :D
Превентивно се дистанцирам од моите, не користам јавен превоз од март (претходно користев секојдневно), на работа уште се дезинфицираме и миеме при секое излргување или контакти со други, се носат маски на затворено и слично.
Со новитњ мерки не се согласувам од причина што нема да имаат никаков ефект. Тие не можат да затворат цели кафани и кафичи, не можат да влезат на пола територика на државава, а не па да казнуваат по домови. Носењето маски на отворено исто така ми е неразбирливо и не го гледам ефектот.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.744
Пониско од ова тешко дека ќе се симниш.
Напротив, најниско е паднато она медицинско лице кое си прави филмови за некакво бирање на лечење, се фали дека ја работи најхуманата професија и дека брзо го завршило факултетот со висок просек.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Ау побогу, прво место во испревртување зборови.
Како побогу да му помогнам на сите пациенти наеднаш? Секако дека ќе бирам. Во м е д и ц и н а т а постојат приоритети, не се напнувајте и не дискутирајте за нешто што не знаете како е. Сигурно нема да го оставам пациентот со аортна дисекција да ми искрвари за да го спасам овој со карциномот.

Епа исто и со корона. Пациент во шокова состојба и пациент со блага температура. Кој да го лекуваме?
Јас сум медицински неписмен признавам, ама пациент со блага температура ниту оди на лекар ниту има потреба од него, а никој не ти ги испревртува зборивите кажа дека повеќе би лекувала овие што почитуваат мерки од оние што не почитуваат, заеби сега аорти, хипертензији, слободни радилаки и остали заебанции.

Kajgana Shop

На врв Bottom