Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
Дисклајмеров на кутијата треба да се дополни со-во случај маската да се пере десетина пати...ич

Leo Bonnie

Кад се врате скитнице
Член од
20 декември 2008
Мислења
4.496
Поени од реакции
5.603
Сите мерки се џабе ако не се затвори Скопје за продолжениот викенд, ќе има ширење во сите градови и села. И да се укини викенд без ДДВ нормално.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Короната не фаќа пред 22ч. :D

Исто така, многу ме интересира како ќе ја спроведуваат мерката „забрана за собирање на повеќе од 4 луѓе дома“, односно како ќе проверуваат? :D
Исто како и до сеа. :D

Член од
17 август 2011
Мислења
10.440
Поени од реакции
18.622
Ти напиша затоа што луѓето не носат маска. Од каде да знам дали мислиш во затворени простории или отворени.
Башка што новите рестрикции се повеќе за отворен него затворен простор:D

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.033
Поени од реакции
11.668
Само од смрдлив здив не чуваат маските ваши.
Маските, поготово овие хируршките, платнените, нема да спречат да се внесе вирусот по респираторен пат (т.е. со дишење). Но, кога збориш, плунката која ја испушташ ќе се задржи на маската во најголем дел. Затоа препораките се - носење маска + држење дистанца. Во таков случај нема шанси за пренесување на вирусот. Многу мала е веројатноста ако двете лица носат маски, а не држат дистанца. Затоа се вика дека маските се носат за заштита на другите.

Исто како и до сеа. :D
Мислам реално, собирање ќе има пред 22 часот на поголеми групи. Ова за носење на маска ако си сам по улица (а не спортуваш - патем, што се подразбира под спортување? :D ) е малце глупо, освен во случаи каде има поголема концентрација на луѓе (отворени трговски центри, а притоа не се наоѓаш во продавница и сл.).

АМА како ќе проверуваат колку луѓе сте дома? :D Ок, комшија може да викне полиција и да каже „Комшииве до мене галамат, МИСЛАМ дека се 9+ души“ :D . И, како полицијата ќе провери ако не им дозволиш да влезат во домот?
Да не зборам што пишува „максимум 4 лица од иста фамилија“ - што е со фамилиите во кои живеат 5+ членови? :pos: Во ред, да искочи ова во Службен весник, можеби има некој искчучок.

C

CoolIris

Гостин
Ти напиша затоа што луѓето не носат маска. Од каде да знам дали мислиш во затворени простории или отворени.
Well pardon my French. Од сега ќе внимавам строго на моето изразување на форумов. По сто пати за истото ме цитирате. И да пишам така, пак ќе се најдеше некој паметен да ме цитира за маските.

Значи просто е. Во затворен простор, во гужви, на собиранки, кои не може да се избегнат, мора да се носат маски или марами или whatever. Може не ве штитат 100%, ама барем 50% ве штитат. И сега, ако ви е мил животот мора да носите, затоа што вирусот се пренесува аерокапково, преку т.н. флигеови капки. При кашлање, кивање, зборување истите се ослободуваат и многу лесно може да дојдат во допир со респираторната мукоза. Зборено е сто пати, на долго и на широко, ама еве пак, надежно дека ќе се подигне свеста на народот.
Ако немате потреба од излегување, не излегувајте.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.551
Поени од реакции
2.734
И маскиве знак прашалник дали помагаат , ја нигде немам најдено на интернет дека хируршките маски го заштитуваат тој што ја носи маската.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Не пишав за целосно затварање, туку делумно, рационално.
Си пишал у ниту една нормална земја немало мерки, имаше локдауни у Њу Јорк рецимо, Калифорнија, понормални здравје.
И еве баш сеа прочитав "Кафулињата и баровите во целиот регион на Брисел од утре ќе бидат затворени еден месец со цел да се запре зголемувањето на бројот на новозаразени ".
Нели баш погледите у Брисел и ЕУ ни се насмерени.

И пак ќе пишам, лично не сум за никакви мерки. Ама кога иде нешто по ѓаволите мора да се интервенира.
Целосен карантин од по три - четири дена ко за 1 ви мај, Велигден немало никогаш. И тој полициски час после 7 што им беше не можеа да го спроведат и баталија. Целосен карантин (карантин од по неколку дена) ни во УК немаше али затоа кога се собираа Енглезите во групи по плажи и паркови идеше полиција и ги тргаше.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
И маскиве знак прашалник дали помагаат , ја нигде немам најдено на интернет дека хируршките маски го заштитуваат тој што ја носи маската.
Имаше дури една студија, помагале/штителе 50%. Ама еве на СиЕнЕн рекоа дека биле подобри и од вакцина, јас им верувам на СиЕнЕн.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.440
Поени од реакции
18.622
Well pardon my French. Од сега ќе внимавам строго на моето изразување на форумов. По сто пати за истото ме цитирате. И да пишам така, пак ќе се најдеше некој паметен да ме цитира за маските.

Значи просто е. Во затворен простор, во гужви, на собиранки, кои не може да се избегнат, мора да се носат маски или марами или whatever. Може не ве штитат 100%, ама барем 50% ве штитат. И сега, ако ви е мил животот мора да носите, затоа што вирусот се пренесува аерокапково, преку т.н. флигеови капки. При кашлање, кивање, зборување истите се ослободуваат и многу лесно може да дојдат во допир со респираторната мукоза. Зборено е сто пати, на долго и на широко, ама еве пак, надежно дека ќе се подигне свеста на народот.
Ако немате потреба од излегување, не излегувајте.
Овие процентиве од кај ги вадите :D абе се изнатресоа глупости докториве. Ако имаш со тебе на работа само господ те спасува да не се заразиш. Не за џабе 2 слоја скафандер носат докториве. Ја лично знам луѓе што се заразиле на работа со маски а дома без маски не пренеле на никој. Оди најди логика.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.551
Поени од реакции
2.734
Anything is better than nothing.
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 269897
Во превод џабе носам маска ако соговорникот не носи.
Имаше дури една студија, помагале/штителе 50%. Ама еве на СиЕнЕн рекоа дека биле подобри и од вакцина, јас им верувам на СиЕнЕн.
И ја им верувам на CNN :ROFLMAO::ROFLMAO:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.712
Поени од реакции
88.768
Како тргнало, не ни бега нов карантин...

C

CoolIris

Гостин
Овие процентиве од кај ги вадите :D абе се изнатресоа глупости докториве. Ако имаш со тебе на работа само господ те спасува да не се заразиш. Не за џабе 2 слоја скафандер носат докториве. Ја лично знам луѓе што се заразиле на работа со маски а дома без маски не пренеле на никој. Оди најди логика.
Да. Секаде низ светов докториве глупости траскаат. Како тоа ти со твоето подпросечно медицинско знаење, знаеш дали јас траскам глупости?!

Абе многу сте силни вака на зборови. Знаеш со колку такви се соочувам дневно?

Влева низ врата, ни добар ден ништо. Уште не прегледан он мене ми кажува инјекција дека требало да му се стави. Чекај малку бе! Кој учел шест години школо тука, јас или ти???
Како го третирате медицинскиот персонал не е ни чудо што си даваат откази и си бегаат у Германија.

Засрамете се бе малку! Бонтон и култура покажете.

Kajgana Shop

На врв Bottom