Геноцид, погром и етничко чистење

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Знаеш што, 43та можеа да си се загрлат со тие од НДХ кога ја снема од таму Италија, но знаеш што продолжија даље. Исто така во Далмација и на територијата што беше под НДХ партизнаите беа масовно поддржувани.

Инаку како објаснуваш одзивот во пример Загорје кое што е 99% хрватско? Колку народи ќе ја имаат таа самокритика да дигнат рака на номинално нивна национална држава? Верувам повеќето, но што е тогаш тоа што ги прави хрватите геноцидни?

Па баш затоа, затоа што не е сателитска држава без многу право на избор е таков тој режим. Инсталиран на сила и на власт донесени 500-1000 души што дремат во Италија во логири за обука кои се минорна политичка опција во предратна Хрватска (главна партија е ХСС).

Прогласуваат Хрватска држава, народ воглавном ја прифаќа затоа што не ја сака СХС. Како каталист за нејзина помасновна поддршка се и неколку помали масакри во хрватското население од остатоците на краљевата војска (Април 41ва Мостар 5 убини,Чапљина 40, Дервента 17 итн.)
Тој режим веднаш по доаѓање на власт почнува страшни ѕверства и остава големи хрватски простори на милост и немилост на италијаните и четниците. Во тие делови (Далмација,Горски Котар, Истра) почнува да се формира отпор, а после инвазијата на СССР хрватските комунисти почнуваат во соработка со локалните срби и отпор во остатокот од Хрватска.После капитулацијата на Италија и давање на западот поддршка на партизаните ХСС дава проглас да се придружуваат хрватите кон партизаните (координираново Тито тогаш дава и амнестија на домобраните што ќе се придружат на партизаните) и партизанското движње во Хрватска станува доминантно.

Значи не се хрватите толку поразлични од другите?
Инаку ако сакаме да бидеме технички точни во Бугарија и Романија тој отпор е чисто политички од страна на припадници на комунистичката партија. Во Хрватска 41'ва е истата ситуација, поради тоа само 21% од хр. партизани се Хрвати само, но како тече време тоа се менува.
Многу херојски е раскажано и пренапумпано. Накратко Истра и Далмација се напуштаат од италијаните, а усташите немаат капацитет па затоа не ги заземаат, па поради тоа што веќе и врапчињата знаат кој ќе победи и дека НДХ ќе биде минато одат во партизани. Тоа е тоа без патетики кажано, а на територија на НДХ дури откако ХСС се огласува и се напикани во шише усташите се омасовува движењето. Нема ништо херојско во партизанското хрватско движење, се работи за личен интерес и претежно промена на германски со советски дрес.
Како што кажав не беше неочекувано да се противат хрватите на формирање на своја држава, туку беше неочекувано тоа што го правеа со покољот на цивили. Тоа се дискутира, а не кој колкава територија окупирал, зашто тоа реално го имаше во цела Европа. А некаков си бунт нормално дека се очекува за второво, кога горе долу цел народ знае за злосторствата. Да не се лажеме за Јесеновац знае и Степинац, знае и цел државен апарат, војници и све тоа. Некои с 10% да шушнале по комшии и роднини и ете ти пола хрвати минимум би дознале. Не се случувало ова во камено доба, туку кога народот масовно користел средства за превоз и флуктуирал по територијата на НДХ.
И геноциден народ не се мисли дека имале некоја си ДНА-секвенца туку колку невини луѓе испоклал некој за да исчисти простор. Наречи го ова како сакаш, но факт е дека се работи за речиси колективно злосторство од хрватите и нема перење па макар и тие самите Берлин да го ослободиле.
Прилично солидно мислење сум имал за тебе како член на форумов, затоа ме фрапира уште вчера твоето мислење во врска со ова злосторство, кое веројатно(и дај Боже) ќе биде со векови најголемо во историјата на Балканот.

Последно уредено:

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Многу херојски е раскажано и пренапумпано. Накратко Истра и Далмација се напуштаат од италијаните, а усташите немаат капацитет па затоа не ги заземаат, па поради тоа што веќе и врапчињата знаат кој ќе победи и дека НДХ ќе биде минато одат во партизани. Тоа е тоа без патетики кажано, а на територија на НДХ дури откако ХСС се огласува и се напикани во шише усташите се омасовува движењето. Нема ништо херојско во партизанското хрватско движење, се работи за личен интерес и претежно промена на германски со советски дрес.
Останува факт дека имаат хрватите голем удел во рушење на НДХ.

Како што кажав не беше неочекувано да се противат хрватите на формирање на своја држава, туку беше неочекувано тоа што го правеа со покољот на цивили.
Сериозно? После сите колежи кои што се „модата“ во цел 20ти век неочекувано било?

Тоа се дискутира, а не кој колкава територија окупирал, зашто тоа реално го имаше во цела Европа. А некаков си бунт нормално дека се очекува за второво, кога горе долу цел народ знае за злосторствата. Да не се лажеме за Јесеновац знае и Степинац, знае и цел државен апарат, војници и све тоа. Некои с 10% да шушнале по комшии и роднини и ете ти пола хрвати минимум би дознале.
Знаеле, но колку реално би кренале рака на нешто што е барем номнално нивна држава? И тие што дигнале е премногу со оглед на околностите. Која е другата страна каде што можат да отидат? Комунисти или четници.....ако не си комунист која будала ќе оди кај тие што сакаат да те збришат? Си размислил некогаш за позицијата што ја има просечен хрват во тоа време?

Самиот размер на злосторствата баш и не бил познат освен ако не биле баш во нивната околина. Се знае дека има нешто, но колку е тоа големо е дискутабилно. Инаку истите информации стигаат и за четничките и партизанските масакри. Знаеш и такви имало еден куп. До крај на 41ва на многу територии не постои некоја јасна дистинкција меѓу четници и партизани, отиди ти приклучи се како хрват на некоја од нив. Дури има и забележано случаи каде што муслимани и хрвати пробале да отидат, па биле или вратени или убиени.

И геноциден народ не се мисли дека имале некоја си ДНА-секвенца туку колку невини луѓе испоклал некој за да исчисти простор. Наречи го ова како сакаш, но факт е дека се работи за речиси колективно злосторство од хрватите и нема перење па макар и тие самите Берлин да го ослободиле.
Прилично солидно мислење сум имал за тебе како член на форумов, затоа ме фрапира уште вчера твоето мислење во врска со ова злосторство.
Јас за тебе ниту сум имал мислење ниту намеравам ти да имаш позитивно за мене.

Колективна кривица на цели народи можеш да ставиш за нешто на сите народи. На крајот од краиштата дали си ти некако одговорен за нешто што ти или твоите претци не направиле или се борел активно против тоа?
Што треба да направиш за да испереш? Треба да ти се клањам како некоја морална величина со вечито mea culpa mea culpa mea maxima culpa? Ме виде да го негирам или славам тоа? Усташкиот режим е злосторнички и геноциден режим. Секој што бил од него на некој начин не е по default таков (тоа значи дека злосторник е некој писар во матично што останал на истата работа од прва Југа до СФРЈ), но голем дел се. Нивната иконографија денес е за осуда и ако постојат уште живи кривици треба да се процесиуираат, па макар и на 99 години. Што е нејасно?

Рационализацијата на „геноцидни народи“ е иста со таа што ја користеле тие што ги правеле истите геноциди. Не знам колку си свесен за тоа нешто? Ако еден народ е геноциден, зошто да не му се направи на него една колективна казна со истата мерка? Тогаш казнувачот станува геноциден, па геноцидниот народ може пак да врати со иста мерка итн. итн. До кога ќе трае тој круг?

Последно уредено:
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Останува факт дека имаат хрватите голем удел во рушење на НДХ.

Сериозно? После сите колежи кои што се „модата“ во цел 20ти век неочекувано било?

Знаеле, но колку реално би кренале рака на нешто што е барем номнално нивна држава? И тие што дигнале е премногу со оглед на околностите. Која е другата страна каде што можат да отидат? Комунисти или четници.....ако не си комунист која будала ќе оди кај тие што сакаат да те збришат? Си размислил некогаш за позицијата што ја има просечен хрват во тоа време?
Инаку самиот размер на злосторствата баш и не бил познат освен ако не биле баш во нивната околина. Се знае дека има нешто, но колку е тоа големо е дискутабилно.

Јас за тебе ниту сум имал мислење ниту намеравам ти да имаш позитивно за мене.

Колективна кривица на цели народи можеш да ставиш за нешто на сите народи. На крајот од краиштата дали си ти некако одговорен за нешто што ти или твоите претци не направиле или се борел активно против тоа?
Што треба да направиш за да испереш? Треба да ти се клањам како некоја морална величина со вечито mea culpa mea culpa mea maxima culpa? Перење и тоа како има што ја покажува моменталната позиција на Хрватска.

Рационализацијата на „геноцидни народи“ е иста со таа што ја користеле тие што ги правеле истите геноциди. Не знам колку си свесен за тоа нешто? Ако еден народ е геноциден, зошто да не му се направи на него една колективна казна со истата мерка? Тогаш казнувачот станува геноциден, па геноцидниот народ може пак да врати со иста мерка итн. итн. До кога ќе трае тој круг?
Не напротив, не се покрена темата од форумџија за да се плука по точно одредени народи, туку за да се знае и да не се повтори, а ти што се стави во перење и благо осудување на тоа нека ти стои. Дискусијата е здрава работа, а релативизирањата на вакви работи се опасни по сите народи. Затоа за дом спремни од усташи или пак шешељови книги за спортски приредби во Сребреница треба да се плукаат, а вакви релативизатори како тебе да се побиваат со факти. Хрватскиот народ изврши речиси колективен злочин со фапантни бројки и мене не ми е мило за тоа, ниту пак имам некаква корист да го попагирам тоа, туку едноставно дискутирам на форум. Ако ти боде очи реалноста, тоа е твој личен проблем, ама факт е дека си на многу опасна жица и се обидуваш да испереш нешто што е ептен пролиено со крв.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.911
Поени од реакции
27.186
Во јавноста освен за Холокаустот, малку се знае за други геноциди, можеби Руанда пошто беше во 90-ти, а не знаат за Холодомор и придружните геноциди кога умреле најмалку 7 милиони украинци и казаци.
Единствен 100% успешен геноцид е оној извршен врз Тасманиските абориџини од страна на британските колонисти кои убиле 10.000 од 10.000 домородни жители на островот во 19.век. Не знам за друг случај за тотално истребување на колективен идентитет во историјата.
Царска Русија има извршено геноцид во регионите во подкавказјето и Кавказот после освојувањето на тие територии од Отоманската империја (1877-1878).
Кавказски геноцид
dassad.png

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Не напротив, не се покрена темата од форумџија за да се плука по точно одредени народи, туку за да се знае и да не се повтори, а ти што се стави во перење и благо осудување на тоа нека ти стои. Дискусијата е здрава работа, а релативизирањата на вакви работи се опасни по сите народи. Затоа за дом спремни од усташи или пак шешељови книги за спортски приредби во Сребреница треба да се плукаат, а вакви релативизатори како тебе да се побиваат со факти. Хрватскиот народ изврши речиси колективен злочин со фапантни бројки и мене не ми е мило за тоа, ниту пак имам некаква корист да го попагирам тоа, туку едноставно дискутирам на форум. Ако ти боде очи реалноста, тоа е твој личен проблем, ама факт е дека си на многу опасна жица и се обидуваш да испереш нешто што е ептен пролиено со крв.
Темата ја покрена форумџија кој тврди дека припадници на некои народи го „имаат тоа во себе“ што е плукање по нив и основа за да се повторуваат тие работи.
Јас сум против класификацијат на геноцидни народи и тоа против сум истото и кон мојот и кон народ што направи зло врз мојата фамилија во име на Голема Србија пред 3 децении затоа што колективна вина не може да постои ниту треба да постои. Ако има колективна вина за усташите, треба да има и колективна заслуга за хрватските партизани. Не можеш едното да го земаш во обзир, а другото да го игнорираш.

Речиси колективен злочин? Што значи тоа? Го изврши просечниот Загорски селанец? Не. Го извршија далматинците, истријаните, ријечаните, тие од Горски Котар итн. кои беа под италијнска окупација или тие од Меѓимурје и Барање под унгарска? Па тоа си се веќе пола хрвати што немаа никаков допир со злосторствата и неа беа под контрола на НДХ.
Усташите некој ги избра или беа инсталирани па да кажеш дека народот ги донел на власт? Дали тие усшташи ја елиминираа цела хрватска опозиција? Дали имаше просечниот хрват до подоцна во војната некоја реална алтернатива на усташкиот режим? Ако сакаш да кажеш дека беше извршен геноцид врз србите од страна на хрватите за време на НДХ....да точно, но да кажеш дека еден народ е геноциден е нешто сосема трето.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Темата ја покрена форумџија кој тврди дека припадници на некои народи го „имаат тоа во себе“ што е плукање по нив и основа за да се повторуваат тие работи.
Јас сум против класификацијат на геноцидни народи и тоа против сум истото и кон мојот и кон народ што направи зло врз мојата фамилија во име на Голема Србија пред 3 децении затоа што колективна вина не може да постои ниту треба да постои. Ако има колективна вина за усташите, треба да има и колективна заслуга за хрватските партизани. Не можеш едното да го земаш во обзир, а другото да го игнорираш.

Речиси колективен злочин? Што значи тоа? Го изврши просечниот Загорски селанец? Не. Го извршија далматинците, истријаните, ријечаните, тие од Горски Котар итн. кои беа под италијнска окупација или тие од Меѓимурје и Барање под унгарска? Па тоа си се веќе пола хрвати што немаа никаков допир со злосторствата и неа беа под контрола на НДХ.
Усташите некој ги избра или беа инсталирани па да кажеш дека народот ги донел на власт? Дали тие усшташи ја елиминираа цела хрватска опозиција? Дали имаше просечниот хрват до подоцна во војната некоја реална алтернатива на усташкиот режим? Ако сакаш да кажеш дека беше извршен геноцид врз србите од страна на хрватите за време на НДХ....да точно, но да кажеш дека еден народ е геноциден е нешто сосема трето.
Не знам дали си запознат со бројки, но Туѓман лично и персонално рекол дека ако успеат да ги сведат бројките за Јесеновац на 60К тогаш би било успех. Рачунај сега чим Туѓман тоа го рекол колкави се реалните бројки. Ако бидеме благи према хрватите би рекол минимум 3-4 пати повеќе. Колку хрвати тогаш живееле во НДХ? Поправи ме ако грешам, но не повеќе од 2.5М. Свесен си ти воопшто колкава логистика е потребна за злочин од такви размери? Сигурно треба минимум 100К луѓе директно да се замешани во и околу Јасеновац. Стави тука деца, први комшии, роднини на тие луѓе, што значи минимум половина хрвати знаеле што точно се случува. Знаеле, а не реагирале, си терале живот како ништо да не е. Затоа пишав дека земајќи го во предвид бројот на жртвите од една страна и бројот на хрвати од друга страна се работи за речиси колективен злочин.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Не знам дали си запознат со бројки, но Туѓман лично и персонално рекол дека ако успеат да ги сведат бројките за Јесеновац на 60К тогаш би било успех. Рачунај сега чим Туѓман тоа го рекол колкави се реалните бројки. Ако бидеме благи према хрватите би рекол минимум 3-4 пати повеќе.
Нема што да бидеме благи, во Јасеновац се убиени меѓу 70-100.000 луѓе од сите националности, во најголем дел срби. Вкупниот број на жртвите на усташкиот терор се проценуваат до кај 350.000 што е огромна бројка и нема оправдување за тоа.

Колку хрвати тогаш живееле во НДХ? Поправи ме ако грешам, но не повеќе од 2.5М. Свесен си ти воопшто колкава логистика е потребна за злочин од такви размери?
Прво и основно во НДХ живеат околу 3 милиони хрвати, 700.000 муслимани и 200.000 германци, чеси, словаци и други „католички малцинства“ кои речиси еднакво учествуваат во злосторствата на НДХ. Мислиш можеле усташите без поддршка од фолксдојчерите во Срем и Славонија да работат или без муслиманите во Босна? Нивното учество во прогоните е доста добро документирано.

Сигурно треба минимум 100К луѓе директно да се замешани во и околу Јасеновац.
Од која ракав ја истресе бројкава?
Би се изненадил колку всушност мал камп е Јасеновац и колку малку луѓе го менаџирале. Всушност затоа и Јасеновац има толку жртви, не било целта долго време да бидат живи неговите затвореници. Ако Аушвиц го држеле 8000 луѓе на својот врв, колку можеше да бидат во Јасеновац? Ете барав и најдов вака на прва дека 14та и 17та сатнија го чувале од усташката војница. Сатнија на хрватски е чета од 70-200 луѓе.
1597154115216.png
Според овој план, на најголемите делови во должина и ширина кампот бил 1 километар со бришан простос што е.

Стави тука деца, први комшии, роднини на тие луѓе, што значи минимум половина хрвати знаеле што точно се случува. Знаеле, а не реагирале, си терале живот како ништо да не е. Затоа пишав дека земајќи го во предвид бројот на жртвите од една страна и бројот на хрвати од друга страна се работи за речиси колективен злочин.
Се од еднаш се дознава? Немало интернет ниту пак слобода на медиуми ниту пак толку движење на население.
Ти како би реагирал? Си размислил некогаш? На крајот од краиштата и се да знаеле за усташкиот режим знаеле и за масакрите во Дрвар, Грахово, Доњи Лапац, Срб, Кулен Вакуф и др. направени летото 41ва и масакрите на краљевата војска пред тоа. Кога имаш еден режим што не те чекпа и имаш пријатели/роднини во него и другата страна as far as you know би те убила кај ќе одиш? Просечен човек гледа глава да извлече.

Последно уредено:
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Да сигурно 70-100К. И сигурно дека 8К знаеле за Аушвиц, што значи за Јесеновац 500 души знаеле. :pos:
Така лесно и незабележливо се убива народ колку пола Скопје. Искрено сум фрапиран после ова и останав без зборови. Мислев дека човекот има колку толку свест, ама изгледа дека е ништо повеќе од животно.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.911
Поени од реакции
27.186
Па добро, сепак турците држат географски дел од Балкан сеуште.
Ова не сум го знаел, дека наместо турците, албанците биле тие кои убивале, знам за три востанија, заклучно со илинденско каде во репресалиите учествуваат скоро исклучиво турци, вклучително турска армија која убивала навелико цивили. Освен ако во башибозукот имало албанци (имало и курди фан факт) тогаш ок, само не сум сретнал такво инфо.
Кога ги спомна курдите, тие биле продолжената рака на Отоманската Империја на истокот, како што арнаутиве биле овде на Балканов.
Во ерменскиот и општо христијанскиот геноцид во источна Турција, северна Сирија и Кавказ извршителите биле курди и азери (тогаш познати како кавкаски турци).

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Да сигурно 70-100К. И сигурно дека 8К знаеле за Аушвиц, што значи за Јесеновац 500 души знаеле. :pos:
Така лесно и незабележливо се убива народ колку пола Скопје. Искрено сум фрапиран после ова и останав без зборови. Мислев дека човекот има колку толку свест, ама изгледа дека е ништо повеќе од животно.
Not the sharpest tool in the shed или се правиш мутав? Јасеновац меморијаниот центар со име и презиме ги евиденира логорашите. Јасеновац е далеку е од единствен логор или место на злостор. Ако 350.000 се убиени вкупно, колку може да биле во Јасеновац?

Аушвиц толку го чувале, колку знаеле за него никој не може да знае. Така што во Јасеновац најмногу 500тина души работеле, а колку знаеле е друг муабет. 500 луѓе и 100к е огромна разлика на вмешани.
Све и да занеле сите се можно, не можеш колективна одговорност од еден народ да бараш. Добар дел од тој народ не е ни дел од таа држава, тој народ не го избра ниту го донесе сам на власт тој режим и тој народ даде на илјадници мртви во борба со тој режим, а убедливо најголемиот дел од тој народ не уби или затвори некого.

Ако сакаш со ефтини флоскули да маваш и дебилни генерализации без никаква поткрепа за да се оцрни еден цел народ нема да ти пројде.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.911
Поени од реакции
27.186
Сериозно ова за тебе е документ?
Белото капче на тој во првиот ред е доволен доказ (зошто очигледно е дека само кај вас е тоа модерно од сите народи на балканов).
Автоматски споено мислење:

Во претходниот пост три пати го спомна тоа.

Блиску. Црногорец. Али да, не е лесно. Цел живот осуден да се расправаш со дебили.
Црногорец или Милогорец ?

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Not the sharpest tool in the shed или се правиш мутав? Јасеновац меморијаниот центар со име и презиме ги евиденира логорашите. Јасеновац е далеку е од единствен логор или место на злостор. Ако 350.000 се убиени вкупно, колку може да биле во Јасеновац?

Аушвиц толку го чувале, колку знаеле за него никој не може да знае. Така што во Јасеновац најмногу 500тина души работеле, а колку знаеле е друг муабет. 500 луѓе и 100к е огромна разлика на вмешани.
Све и да занеле сите се можно, не можеш колективна одговорност од еден народ да бараш. Добар дел од тој народ не е ни дел од таа држава, тој народ не го избра ниту го донесе сам на власт тој режим и тој народ даде на илјадници мртви во борба со тој режим, а убедливо најголемиот дел од тој народ не уби или затвори некого.

Ако сакаш со ефтини флоскули да маваш и дебилни генерализации без никаква поткрепа за да се оцрни еден цел народ нема да ти пројде.
Ако ти прави ќеиф толку океј нека биде дека 500 души работеле за да убијат 300К луѓе. Мене не ми е верно.
Толку ни стражари во една смена на толку специфично место не се оставаат. Земи малку исклакулирај колку само луѓе за транспорт се потребни, па после тоа за превоз на лешеви, убијци, целодневна стража, обезбедување, персонал за сиве овие, неколку стратешки точки во радиус околу логорот итн. Тоа е маса на народ кој е поблиску до 100К отколку до 500.
500 луѓе рече бре. :pos: :pos: :pos:
Па со 500 луѓе не можеш ни 200 затвореници да чуваш во некое локално затворче, а не па да убиеш 300К минимум. Дај малку излези од фашистички филм и соочи се со реалноста дека пола хрвати минимум знаеле што се случува таму и со прст не мрднале. Не е тоа камено доба кога 99% од народот живеел во радиус од 5 километри. И нормално дека не се согласувале грото да убиваат како пилци таму, но самиот факт што знаеле и си ќутеле е злосторство. По таа твоја логика само Павелиќ ќе остане крив во цел куршлус.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Ако ти прави ќеиф толку океј нека биде дека 500 души работеле за да убијат 300К луѓе. Мене не ми е верно.
Толку ни стражари во една смена на толку специфично место не се оставаат. Земи малку исклакулирај колку само луѓе за транспорт се потребни, па после тоа за превоз на лешеви, убијци, целодневна стража, обезбедување, персонал за сиве овие, неколку стратешки точки во радиус околу логорот итн. Тоа е маса на народ кој е поблиску до 100К отколку до 500.
500 луѓе рече бре. :pos: :pos: :pos:
Па со 500 луѓе не можеш ни 200 затвореници да чуваш во некое локално затворче, а не па да убиеш 300К минимум. Дај малку излези од фашистички филм и соочи се со реалноста дека пола хрвати минимум знаеле што се случува таму и со прст не мрднале. Не е тоа камено доба кога 99% од народот живеел во радиус од 5 километри. И нормално дека не се согласувале грото да убиваат како пилци таму, но самиот факт што знаеле и си ќутеле е злосторство. По таа твоја логика само Павелиќ ќе остане крив во цел куршлус.
Значи не се правиш мутав стварно не ти сече црпката. Јасеновац нема 300.000 убиени што не ти е јасно? И да учествувале во сите злосторства самоволно 100.000 хрвати, католици, пак тоа е некои 3% од сите хрвати на територија на бивша југа. И тоа не зборам за некој машиновозач што вози, него 100k бато здраво со пушки, митралези и све остало да лови срби и евреи и да ги убива.

Логорот го чувале 2 сатнии во превод 2 чети. Во самото село Јасеновац е стациониран еден мал гранизон, а населението од сите околини села е раселено и убиено (хрватите раселени, србите убиени).
Толку биле, погледни ја мапата нема ни 20 бараки. Целиот простор нема ниту 1 квадратен километар. Транспорт кога ќе тргне композиција колку луѓе ја чуваат?
U ljeto 1942. započelo je organiziranje Ustaške obrane koja je bila nadležna za ustroj vojnih jedinica za osiguranje logora i okolnog područja (tzv. "sigurnosni pojas"), a potom i Ustaškog obrambenog sdruga sa sjedištem u Lipiku. Ustaški obrambeni sdrug imao je 1943. četiri bojne, od kojih su se I. i II. nalazile u Jasenovcu, III. u Staroj Gradišci, a IV. u Bosanskoj Dubici.
Ова се податоци од меморијалниот центар во Јасеновац (него го водат меѓу другото и срби и хрвати од изразито лева провиненција). Значи сите чувари на сите логори во НДХ биле со јачина од 4 батаљони (бојна). Тоа се минимално 1200,а максимално 4000 луѓе.

Дај малку излези од фашистички филм и соочи се со реалноста дека пола хрвати минимум знаеле што се случува таму и со прст не мрднале. Не е тоа камено доба кога 99% од народот живеел во радиус од 5 километри. И нормално дека не се согласувале грото да убиваат како пилци таму, но самиот факт што знаеле и си ќутеле е злосторство. По таа твоја логика само Павелиќ ќе остане крив во цел куршлус.
Абе 43та веќе скоро сите знаат во најголем дел што и како е и што? Ако некој е заложник во грабеж на банка и не мрдне со прст по твојата логика е крив.
Фактот што илјадници не молчеле што ти кажува? Лесно е да се правиш херој на форум во 21 век, иди стави ја ти твојата и главата на цела твоја фамилија во торба од хуманистички побуди. Некако не ми се чиниш на тој тип.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Значи не се правиш мутав стварно не ти сече црпката. Јасеновац нема 300.000 убиени што не ти е јасно? И да учествувале во сите злосторства самоволно 100.000 хрвати, католици, пак тоа е некои 3% од сите хрвати на територија на бивша југа. И тоа не зборам за некој машиновозач што вози, него 100k бато здраво со пушки, митралези и све остало да лови срби и евреи и да ги убива.

Логорот го чувале 2 сатнии во превод 2 чети. Во самото село Јасеновац е стациониран еден мал гранизон, а населението од сите околини села е раселено и убиено (хрватите раселени, србите убиени).
Толку биле, погледни ја мапата нема ни 20 бараки. Целиот простор нема ниту 1 квадратен километар. Транспорт кога ќе тргне композиција колку луѓе ја чуваат?

Ова се податоци од меморијалниот центар во Јасеновац. Значи сите чувари на сите логори во НДХ биле со јачина од 4 батаљони (бојна). Тоа се минимално 1200,а максимално 4000 луѓе.

Абе 43та веќе скоро сите знаат во најголем дел што и како е и што? Ако некој е заложник во грабеж на банка и не мрдне со прст по твојата логика е крив.
Фактот што илјадници не молчеле што ти кажува? Лесно е да се правиш херој на форум во 21 век, иди стави ја ти твојата и главата на цела твоја фамилија во торба од хуманистички побуди. Некако не ми се чиниш на тој тип.
Ајде објасни како ги носеле во логорот. По телефон им се јавувале и овие си доаѓале или овие што ги носеле во 3 смени 24/7 како Груевски работеле истите па истите? Минимум 50К војника ти требаат за да одвезеш и приведеш толку луѓе. Што значи горе долу секој еден усташки војник знаел за логорот. Потоа тој усташ имал фамилија, роднини и први комшии. Овие што ги приведувале сигурно пиштеле, викале, колнеле. Што значи минимум пола од хрватите во НДХ знаеле точно за логорот и што се случува таму.
А тоа дека имало 100К жртви го кажа ти, а Туѓман рекол дека морале да се изборат за 60К. Е сега чим Туѓман сметал дека треба да се ценкаат за 60К рачунај со колку треба да се помножи таа бројка. Ептен ми си смешен и се заплеткуваш во пајажни со тврдењава од 500 души кои успеале да убијат 300К луѓе и никој друг да не дознае.
А за тоа другото од 1941, дека кралот отепа 7 души во некое село и затоа намрштен му бил народот сигурно сите 3 милиона хрвати научиле и затоа биле катализирани.
Врти сучи се работи за речиси колективен злостор, во кој учествувале сите режимски војници, администрација, црква, високи функционери. Не знам ти како ја замислуваш дефиницијата за колективен злостор, но секако не е поентата на поимот секој хрват да убил лично по 1 логораш.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Ајде објасни како ги носеле во логорот. По телефон им се јавувале и овие си доаѓале или овие што ги носеле во 3 смени 24/7 како Груевски работеле истите па истите? Минимум 50К војника ти требаат за да одвезеш и приведеш толку луѓе.
Не ги носеле во 1 ден. Јасеновац работи 4 цели години. Инаку усташките единици задожени за железничи транспорт биле во состав од 2 бригани.
Се на се целата усташка војница на врв на своето делување имала 76.000 припадници од кои 30% биле босански муслимани и од кои не сите учествувале директно во сите злосторства.
Ете ти 50.000 хрвати, нека биле со загуби дупло да прошле низ тоа. 100.000 луѓе, па нека имаат тие х5 поддржувачи и фамилија пола милион на 3+ милион хрвати само во НДХ. Јатаци, војници, администрација, навијачи, крвници ма све заедно да собереш и шуто и сакато пак не можеш да дојдеш дека мнозинството на хрвати биле дел од режимот или го поддржувале. И пак доаѓаме до колективната одговорност која што е морално многи дискутабилна работа.

А тоа дека имало 100К жртви го кажа ти, а Туѓман рекол дека морале да се изборат за 60К. Е сега чим Туѓман сметал дека треба да се ценкаат за 60К рачунај со колку треба да се помножи таа бројка.
Каде рекол дека треба да се изборат за 60к? Бројката нема што да се помножува врз основа на што некој кажал. Бројката е таа од сите релевантни извори Јасеновац има до 100.000, а целиот режим на НДХ 350.000.

Ептен ми си смешен и се заплеткуваш во пајажни со тврдењава од 500 души кои успеале да убијат 300К луѓе и никој друг да не дознае.
500 души го чувале самиот логот Јасеновац. Каде имам тврено нешто друго?

Просечниот хрват не дознава одма за се. Немаш некој на твитер да сликне и објави фотка, а ни режимот на НДХ не се фалел баш по новини за се. Затоа и до 43та имаш постепено вртење против режимот кој во Април 41ва е дочекан како ослободителски.

А за тоа другото од 1941, дека кралот отепа 7 души во некое село и затоа намрштен му бил народот сигурно сите 3 милиона хрвати научиле и затоа биле катализирани.
И тоа како биле. Имало кој да се погрижи тие вести да стигат до секого. Не биле само 7 души, биле многу повеќе, неколку стотици само во Април 41ва, многу од нив и пред 10ти кога е прогласена НДБ. Знаеш како иде 1 стап по твој грб повеќе боли него 100 по туѓ. Плус целата ситуација за време на СХС и големите тензии од пред војната. Ништо од тоа не е оправдување за злосторствата на НДХ, но ја објаснува големата почетна поддршка и ситуацијата во која просечниот хрват бил заглавен.
НДХ е диктатура која што убива на сите страни. СХС е доста непопуларна, остатоците од нејзината војска прават зулуми над хрватите. Партизаните се комунисти. На некои места меѓу нив и четниците нема разлика и летото 41ва прават исто огромни злосторства со илјадници мртви. Во тие услови лесно е да се гледа ситуација од денеше аспек и да се палмуди зошто повеќето си молчеа.

Врти сучи се работи за речиси колективен злостор, во кој учествувале сите режимски војници, администрација, црква, високи функционери. Не знам ти како ја замислуваш дефиницијата за колективен злостор, но секако не е поентата на поимот секој хрват да убил лично по 1 логораш.
Врти сучи во најголем обем можеш да окривиш 1/5 од хрватите за симпатии, улество и поддршка на режимот. Да обележиш еден народ како геноциден е тотално погрешно.
Прво ниту го бирале нити го носеле тој режим на власт. Иако на почетокот е дочекана како ослободителска тоа постепено се губи.
Второ, повеќето не очествувале во таа власт и голем дел од државниот апарат не ни имал врска со тие злосторства.
Трето, многу и се бореле против него.

Ти го базираш твоето тврдење за колективна одговорност бидејќи не направиле ништо што е исто како да обвиниш заложник зошто седел мирен кога тие што го држеле убивале други заложници. Плус фактот што тоа дека хрватите не правеле ништо против усташкиот режим не е вистина бидејќи имало илјадници што правеле нешто.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom