Геноцид, погром и етничко чистење

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Во 2001 имаше и албанци во македонската армија, имаше и балисти и партизани албанци на спротиставени страни, Скендербег беше предаден од свој роднина кој преминал кон турска страна.
И сега слика од наводен англиски весник каде има еден со кече ти дава право да викаш дека албанеците се бореле на страната на турците е нонсенс.
Веројатно прв човек во Светот си кој негира дека албанците учествуваат во пригушувањето на Илинденското Востание. Има еден куп извори, не е само сликата, но чим и најочигледниот и најнепристрасниот не те убеди тешко дека на текст пишуван на македонски или бугарски јазик би поверувал.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.603
Поени од реакции
5.227
Веројатно прв човек во Светот си кој негира дека албанците учествуваат во пригушувањето на Илинденското Востание. Има еден куп извори, не е само сликата, но чим и најочигледниот и најнепристрасниот не те убеди тешко дека на текст пишуван на македонски или бугарски јазик би поверувал.
Ја читав цела тема за Илинден на википедија на македонски, и на англиски, никаде не пишува дека албанците биле на страната на турците.
Кога ќе можеш постирај го тој англиски весник.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.052
Поени од реакции
6.530
Инаку прилично сум сигурен дека ова за што пишуваш не е изворно српски обичај (можно е они да го практикуваат) туку обично е пракса меѓу народот во Војводина. Тие што најчесто го прават ова, и од каде што доаѓа обичајот / кулинарскиот специјалитет е ... Од унгарците :)

Ти реков. Полно квалификации, а аргументи слабо.

Нема зошто така да нарекувам луѓе што не се ни повеќе ни помалку Македонци од остатокот од "нас".
Тој поим се употребува наголемо и е одомаќинет одамна, иако во официјални изјави се употребува македонци-муслимани.

Јас никаде не споменав за тоа од каде потекнува тој обичај, нит ме интересира, за да кажуваш дека немало аргументи, дали си свесен што правиш?
Србите за разлика од хрватите не биле под Унгарија, а Војводина ја добиваат тек после Версај. Не верувам овој обичај да е кај кутрите и недолжни сврби поради Версај :D мора да е стар и изворен, уште од времето коа се бореле против Атлантида.
Не сакам да верувам во опасноста и ти да си србин, тоа е тек тежок крст за носење...

Член од
6 август 2015
Мислења
465
Поени од реакции
779
срби како селска слава
Интересен народен обичај
клање е српски народен обичај
Јас никаде не споменав за тоа од каде потекнува тој обичај, нит ме интересира, за да кажуваш дека немало аргументи, дали си свесен што правиш?
Во претходниот пост три пати го спомна тоа.
Не сакам да верувам во опасноста и ти да си србин, тоа е тек тежок крст за носење...
Блиску. Црногорец. Али да, не е лесно. Цел живот осуден да се расправаш со дебили.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.197
Поени од реакции
84.090
... еден со кече ти дава право да викаш дека албанеците се бореле на страната на турците е нонсенс.
Има разни периоди.
Тоа не траело пет години, туку петсто.
Во еден период Албанците биле единствени кои се бореле против Отоманите, но во друг период - масовно на нивна страна. Ова последново - зборам за муслиманите Албанци.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.052
Поени од реакции
6.530
Во претходниот пост три пати го спомна тоа.

Блиску. Црногорец. Али да, не е лесно. Цел живот осуден да се расправаш со дебили.

Јас го споменав сто пати, но не споменав ништо за потеклото на тој обичај за да бараш криви аргументи.
Тоа Е српски народен обичај, постои и се прави секоја година. Тоа што ти се најде погоден од тој факт и се обиде да припишеш туѓо потекло на тој обичај, кој да повториме, србите немале јадни можност да не го прифатат, е показател дека нешто ти се омилени сврбите. Бистар си ко црногорец, нема што.

A

Ali Pasha

Гостин
Преку кур сте ми и вие и Србите, а секако и Албанците на форумов. Па пичка му матер вас лично да ви го правеа вашите, тоа што им го правеа на другите, да видам дали вака ќе лижевте усрани гаќи (само затоа што припаѓаат на некој ваш), како ти што правиш сега.
исто и за Албанците и Србите на форумов
Се придружувам на честитката, и за Македонците во форумот...онака геноцидно! Чисто да не се осеќат обезправени...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.197
Поени од реакции
84.090
Се придружувам на честитката, и за Македонците во форумот...онака геноцидно! Чисто да не се осеќат обезправени...
Да. Ако сакаме да се шегуваме за вака сериозен топик.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.484
Поени од реакции
4.323
Е ајде де, што имаат направено ирци, велшани пример? Кога и каде? Секако дека тие кои вршеле такви дела се тешка мањина.
Римјани за време на келти. Ирците гарант намераваат врз протестанти. Велшаните се и делумно наследници на римјани...

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Ја читав цела тема за Илинден на википедија на македонски, и на англиски, никаде не пишува дека албанците биле на страната на турците.
Кога ќе можеш постирај го тој англиски весник.
Го нема за жал. Има само кратко резиме на веста:

Фотографијата е од Мечкин Камен 1903 година август месец
Муслиманските Албанци активно учествувале во задушувањето на востанието како башибозук.

Биле брутални и вршеле злосторства над цивилното население (и пред и по востанието). Во Кичево на чело на башибозукот бил Сефер ага од Зајас. Бил смртно погоден во битката на Ѓурѓејца.
Автоматски споено мислење:

EDIT: Еве уште една интересна западњачка слика, исечок од весник:

Attachments

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.052
Поени од реакции
6.530
Римјани за време на келти. Ирците гарант намераваат врз протестанти. Велшаните се и делумно наследници на римјани...
Велшаните се уствари римјани? :D :D :D Интересно е како луѓе мислат дека анонимноста на виртуелниот свет ги заштитува при лупетање најтешки глупости, ова е еден од најидиотските постови на форумот, а секако на темава. И тоа дека ирците острат ножеви да колат протестанти, кои се присутни во Р.Ирска ден денес, а многу од нив им се национални херои, како Роџер Кејсмент.
Ништо не видовме од велшката геноцидност или склоност кон етничко чистење.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.603
Поени од реакции
5.227
Има разни периоди.
Тоа не траело пет години, туку петсто.
Во еден период Албанците биле единствени кои се бореле против Отоманите, но во друг период - масовно на нивна страна. Ова последново - зборам за муслиманите Албанци.
Се е јасно, само не се сложувам дека масовно и доброволно се бореле на страната на турците.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.197
Поени од реакции
84.090
Се е јасно, само не се сложувам дека масовно и доброволно се бореле на страната на турците.
Не знам што не ти е јасно - турските аги и бегови, разни паравоени единици и други кои зулумќареле врз нас, биле Албанци, мнозинство, но и Торбеши и други исламизирани.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.603
Поени од реакции
5.227
Не знам што не ти е јасно - турските аги и бегови, разни паравоени единици и други кои зулумќареле врз нас, биле Албанци, мнозинство, но и Торбеши и други исламизирани.
Но и против православни албанци, не може од денешна перпектива да ги рачунаш, друга поделеност имаа тогаш.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.197
Поени од реакции
84.090
Но и против православни албанци, не може од денешна перпектива да ги рачунаш, друга поделеност имаа тогаш.
апсолутно и против нив
а поделбата, ако размислиш, е иста и денес

Еве, на пример, јас ќерка ми би ја омажил за Албанец, без око да ми трепне.
(ама за каков Албанец, знаеш добро)

Kajgana Shop

На врв Bottom