Парламентарни избори - 15 Јули 2020

  • Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Кој политички блок ќе успее да состави влада?


  • Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
Zasto mora be nekoj da se dogovori so dui? Ednostavno fak of mu prais i si furas tehnicka vlada do lokalni izbori koi bi bile so parlamentarni
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.791
Поени од реакции
21.199


:D
Nemoj vaka, se ljutat mnogu :cautious:.
Dobro be nemas vpecatok deka bas komunjarite na forumot se najrazocarani od uspehot sto go postigna SDSM na izborite. Znaci ne iznenadeni, ona bas razocarani. I pod uspeh stvarno mislam uspeh. Ni samite ne ocekuvaa tolku da dobijat. I nema slavje, radosti, dosetki kako proslite parlamentarni i lokalni. Stama.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.159
Поени од реакции
25.650
Nemoj vaka, se ljutat mnogu :cautious:.
Dobro be nemas vpecatok deka bas komunjarite na forumot se najrazocarani od uspehot sto go postigna SDSM na izborite. Znaci ne iznenadeni, ona bas razocarani.
Мислам дека се разочарани од успехот на ДУИ, генерално. Не само комуњарите, и кај вмровци го гледам тоа. Комуњарите повеќе, затоа што повеќе имаат да изгубат.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.508
Поени од реакции
11.571
Све ова што го напиша за жал им беше искалкулирано и спроведено на начин со кој на крајот ќе имаат простор повторно да го придобијат просечниот македонски гласач, што на крајот и се случи, и покрај све што наброја они прв пат после 100 години имаат освоено најмногу мандати на избори.

Можеби очекувањата сега им беа далеку поголеми, ама покрај сите тие извлечени потези треба да се среќни што на крајот сепак имаат освоено најмногу мандати, низа крупни, прекрупни чекори беа тоа, со историско значење за земјава а конектстот им беше негативен, со оглед дека станува збор за менување на име, устав, носење закон за јазици и тн и тн ( све што тврдеа пред изборите тогаш дека нема да се случи ) плус рачунај на ова додади ги скандаливе со боки, со рекет, фијаското со СЈО, бегањето на грујо, неформалната коалиција со Мијалков, тоа под дифолт значеше дека ќе изгубат многу од своето гласачко тело што и беше случај.

Е сеа откако тоа све се деси, а они излегоа како победници, тоа што следи е неспоредливо со она што веќе го направија, што и да направат а се окаратеризира ко лошо, е 0 со менување на устав и име на пример, или СЈО, или кидавелата на Грујо, така да сеа ќе работат турбо претпоставувам на билдање на гласачко тело за следни избори, доста вработувања у администрација и остали механизми што можат да им го изнудат тоа. Албанец премиер сосем спротивното ќе им го достави, дополнително губење на гласови, над 40 до 50 000 ко од шала под дифолт ќе изгубат и никад со било што нема они тие минуси да ги надокнадат до следните избори без разлика како ќе владеат со земјава.

Ова беше златна шанса за ДПМНЕ да се врати на власт, и идеално им беа распоредени сите тие настани за да до овие избори успеат да имаат голем буст на своето гласачко тело, така да реални да бидеме поидеална опцизија од вакво дпмне нема, секоја партија на власт би го посакала тоа, ко што беше случај и со дпмне во ерата на грујо.
Се` што спомна е вистина, но проблемот е во тоа што гледаш на плавите жолтици како на партија со некакви наводни морални или етички принципи по кои се водат.

Вистината е поинаква, плавите жолтици признаваат само еден принцип по кој се водат - профит сега, а за утре нека му ја мислат утрешните велепредавници.

На крајот на краиштата, денес никој не го спомнува папата на плавите жолтици, а тој им ја издигна партијата од урнатините на Сојузот на Комунистите до прва државна криминална установа во 1990-те години. Пвеводбениците и нивниот јарец се брзаа да ги стигнат откако дојдоа на власт во 1998 година, и така се натпреваруваат во криминален профитеризам речиси 30 години.

Како што папата на плавите жолтици им ја остави партијата на своите наследници за тие да му ја мислат, така и зајко кукурајко во иднина ќе им ја остави партијата на своите наследници за тие да му ја мислат. За волја на вистината, малку покарпест пат мораше да помине за разлика од папата пред него - аболиција за организиран криминал, па низа изборни порази на локални, парламентарни и претседателски избори, но на крајот си ги дочека своите 5 минути. После него ќе дојде некој друг и како што зајко кукурајко продолжи таму каде што пред него застана неговиот папа, така и наследниците на зајко кукурајко ќе продолжат таму каде што застанал тој.

Разликата е во тоа што пвеводбениците барем се обидоа да одглумат некаков патвиотизам додека беа на власт, ма да не можеш да се нарекуваш себеси патвиот, а истовремено да гласаш за амнестија на воени злосторници, но затоа па од друга страна, плавите жолтици воопшто не се замараат да глумат никакви принципи кои би биле на било каков начин во корист на граѓаните, туку кратко и јасно и порачуваат на рајата дека на нив им дошол редот и дека сега тие ќе си тераат како ќе им текне, а рајата или нека се помири и нека си ќути, или нека си цркне.

Верувај ми, не постои услов кој плавите жолтици не би го прифатиле за да се закачат на власт, би прифатиле и меѓуножјата да им ги бришат на амнестираните терористи со сопствените јазици, само за да не им избега профитерската пита.

Пвеводбениците единствено се поарни во тоа што ќе се обидат да се прикажат себеси како партија која не прифаќа уцени, додека под маса исто така ќе прифатат се` што амнестираните терористи ќе побараат. Единствена карактеристика на пвеводбениците која ги разделува од плавите жолтици, е во тоа што знаат да прават фасади - грди и со лош квалитет, ама барем ќе држат некое време, барем додека се на власт, за да одглумат некакви резултати на нивното работење како владејачка партија.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.297
Поени од реакции
78.968
Poznanik i prijatel imam sto e vnatre u DUI,ne e na gornite pozicii(ama e vo komitetive niz opstinive rakovoditel) i ne znae tocno sto se krie kaj nivnite glavni.Ama i on mi vika deka ova so albanec premier bilo igra da se pridobijat glasovite na etnickite albanci i deka Ahmeti ke pritisne za pojaki funkcii i mesta samo,i deka nema da bara Albanec premier.Mi spomna i deka prepukuvanjeto megu SDSM i DUI bilo dogovoreno za da probat dvete partii da pridobijat glasovi vo svoite blokovi.
И ја ова го зборев. Така ми личеше.
Сега ќе видиме, али сеуште мислам дека нема да има Албанец премиер.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.791
Поени од реакции
21.199
Мислам дека се разочарани од успехот на ДУИ, генерално. Не само комуњарите, и кај вмровци го гледам тоа. Комуњарите повеќе, затоа што повеќе имаат да изгубат.
Pa ne bi rekol bas deka e toa pricinata pouceni od ovie tri godini kolku gomna trebase da izedat i da go pravdaat neopravdlivoto. Sega bese idealna prilika da mu gi prefrlat zeskite kostenja na VMRO i da trgaat seir so problemite koi ke gi nasledat vodejki se od toa da treba da se koalicira so najverojatno DUI i red drugi raboti. Vaka si velat ova kraj nema, koj ke jadi gomna pak. A ke jadat.
 
Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Значи и официјално 46:44+2 е резултатот. Ем не доби солиден број на места муртинската будала, ем ќе формира влада. Најлоша варијанта, со плус отстапки за кантонизација и за албанец премиер следи. Тука за премиер нема да попуштат ДУИ, глава ставам за тоа.
Нити Албанец премиер ќе има, ниту кантонизација. Ќе продложат СДСМ и ДУИ да си владеат по старо, Апасиев ќе лае во Сообрание а Мицковски ќе глуми увреѓен дури не го набркаат од партијата.
 
Член од
12 јули 2018
Мислења
1.491
Поени од реакции
4.731
mu zgotvile nesto od partija, sirotite potishteni se posho ako beshe obraten rezultatot oni ke ja vozvisea makedonija znaes, ali sega propaga makedonija gotovo.
Така велевте и за името, тиранска платформа, јазик, историја, на крај сѐ прифативте шо ви сервира Заев без проблем. Така ќе е и сега, си гласавте за федерализација, илирида, албанец премиер, ново знаме, химна, албански јазик не од петто, од прво да се учи. И ич не ви е гајле за тоа, и албанец да ви речи заев да си земите за по дома и деца со ќечиња да ви се раѓаат, нема збор да зуцнете, и убо ќе ви биди. Ваков канцер немало никогаш не само во Македонија, туку и пошироко.
Ама тоа е кога има такви кои се продаваат за еден ваучер и радиодифузна такса, нека стрижат дуи.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
17 август 2009
Мислења
3.619
Поени од реакции
5.136
Дур се праат Вмро со крстот на чело, не прифаќаме ова, не праиме она. Зајко се ќе прифати и напраи и ќе им ја уништи партијата дур чмаат у опозиција
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.560
Поени од реакции
17.592
Нити Албанец премиер ќе има, ниту кантонизација. Ќе продложат СДСМ и ДУИ да си владеат по старо, Апасиев ќе лае во Сообрание а Мицковски ќе глуми увреѓен дури не го набркаат од партијата.
Мицкоски тешко да преживее на лидерската позиција ако не стане премиер. Интересно ќе биде кого ќе го стават за лидер, би било интересно да биде Мизрахи.
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.704
Поени од реакции
22.125
Од сите партии некако ми се чини дека Села е најголем губитник, иако остварија огромен напредок во мандати во однос на 2016-та, неговите 12 мандати сега немаат некоја вредност, да имаа он или сдсм само двајца повеќе на сметка на ДУИ сега ќе беше главен играч за влада, вака е втора лига.
Ама затоа од позитивната страна ова е квантен скок за шиптaрите. Од држење на монопол партија која сака етнички да го заколе македонецот и да гради по 5 џамии во села од 300 жители, до прелевање на дел од гласови во партија која сака етнички да го заколе македонецот, ама чијшто лидер пие Скопско за време на Бајрам преку ден. Има надеж. Има надеж за едно 120 години и 6-7 генерации од сега да се изедначат со вториот на листата најзатуцани народи во Европа-босанците. И доколку продолжат со ова темпо за едно 160-170 години да дојдат до 3-тата скала од дното нагоре, каде што со некои благи варијации плус минус сме ние, србите и бугарите, па тогаш можеби, ама само можеби да се понадеваме и на некаква интеграција. Ако за некое чудо постоиме уште тогаш како етникум.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.297
Поени од реакции
78.968
Мицкоски тешко да преживее на лидерската позиција ако не стане премиер. Интересно ќе биде кого ќе го стават за лидер, би било интересно да биде Мизрахи.
тони
 
Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Мицкоски тешко да преживее ако не стане премиер. Интересно ќе биде кого ќе го стават за лидер, би било интересно е да биде Мизрахи.
Не гледам како Мицкоски би станал премиер. Не го стануваш Заев од тоа столче за ништо на светот. Мислам дека Мицкоски е завршена приказна во политиката. Мизрахи не ми изгледа како некој кој има кој знае колку грб или авторитет во партијата, ама не сум баш упатен. Да не те чуди да се вратат некои од отпишаните.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.297
Поени од реакции
78.968
Од сите партии некако ми се чини дека Села е најголем губитник, иако остварија огромен напредок во мандати во однос на 2016-та, неговите 12 мандати сега немаат некоја вредност, да имаа он или сдсм само двајца повеќе на сметка на ДУИ сега ќе беше главен играч за влада, вака е втора лига.
да, пирова ќе му испадне
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom