Парламентарни избори - 15 Јули 2020

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Кој политички блок ќе успее да состави влада?

• Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.436
Поени од реакции
5.482
Не мора премиер албанец доволно е утешителната награда:
Промена на Законот за основно образование за задолжително изучување на албански јазик од петто одделение за сите ученици во земјата.

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.312
Поени од реакции
4.579
Ахмети и Османи сигурно ја пишуваат новата двојазична химна со новите херои и цртаат ново знаме како услови за влада, а на дрвава невладини им пречи Апасиев и е фашист

Член од
16 јули 2013
Мислења
3.879
Поени од реакции
4.409
Premier na zemja ne se stanuva so 15 pratenici nasproti 46 osvoeni mandati.
Na koja osnova bi go pritisnale zaev, i onaka gubat glasovi sds na ovie izbori, u minus se 100 000 ako ne se lazam, i poveke t.e., zaev idese na toa da bide mandatar, zatoa e i glasan od svoeto glasacko telo. Svesen li si kolku ke izgubi vaka ako prifati takvo edno scenario kakvo sto navede ti, eden micko edvaj pobedi, ne pa nekoe reformirano vmro vo idnina, ako voopsto i se sluci toa, a i da ne se sluci, ke izgubat pak ...
A u momentov a i u idnina na amerikancite tuka podobar igrac im e sds, da ne ti se objasnue zasto e toa taka, so albanec premier definitvno gi gubat slednite izbori koi moze i da se predvremeni.

Na kraj situacijata ke e ista ko i pred izborive odnosno tehnickava vlada, koga e vo prasanje kolaicijata na sds so albanskite partii, go zabole kur ahmeti dali ke ima premier albanec ili ne, na strana ke si se bogatat ko i do sea, (pre)lesno manipulativno im e glasackoto telo i onaka taka da nema da e kraj na svet za niv ako ziberi ne e sea premier. Kako i da e ovaa uslovno recena karta so ziberi ke gledaat da ja iskoristat za nekoj drug uslov, ko sto bese zakonot za jazici prethodno, onoj '' so evropskoto znamence ''.

p.s. Ne isklucuvam eden den takvo scenario so albanec premier, ama sega mi e tesko izvodlivo, se sluci li toa na dolg rok ( pomal od 4 godini ) ke e definitivno neisplatlivo scenario za sds, zasto ke izgubat glatko makar i od vakvo mrtvo dpmne.
Poznanik i prijatel imam sto e vnatre u DUI,ne e na gornite pozicii(ama e vo komitetive niz opstinive rakovoditel) i ne znae tocno sto se krie kaj nivnite glavni.Ama i on mi vika deka ova so albanec premier bilo igra da se pridobijat glasovite na etnickite albanci i deka Ahmeti ke pritisne za pojaki funkcii i mesta samo,i deka nema da bara Albanec premier.Mi spomna i deka prepukuvanjeto megu SDSM i DUI bilo dogovoreno za da probat dvete partii da pridobijat glasovi vo svoite blokovi.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Коалиција меѓу ДУИ и Левица е најневозможното нешто на светот, амерички албански сателит vs антинато, антиглобалистичка, анти рамковен, бугарски и преспански договор партија.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.343
Едно е јасно, без ДУИ единстевно може да се напраи влада само ако СДСМ коалицира со Левица или евентуално со ДПМНЕ. Значи најверојатно ДУИ повторно у влада...

Член од
28 август 2013
Мислења
4.391
Поени од реакции
13.364
Не е чудно и вмро станат либерални како сдс, поучени од грешката што ја направија во 2016

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Ќе има некоја скромна награда за нас што точно го погодивме резултатот во анкетата погоре? Барем по едно киндер јајце ако не друго? :D
Еве јас ќе ти купам. Бирај време и место да ти го врачам.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Од сите партии некако ми се чини дека Села е најголем губитник, иако остварија огромен напредок во мандати во однос на 2016-та, неговите 12 мандати сега немаат некоја вредност, да имаа он или сдсм само двајца повеќе на сметка на ДУИ сега ќе беше главен играч за влада, вака е втора лига.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Тоа е добро прашање, исто и кого ќе изберат шиптaрите да направат влада :)
Можеби ќе се договорат СДСМ и ДПМНЕ и заедно ќе направат влада, малцинството го имаат уште предизборно во СДСМ и правдата е задоволена, има албанско присуство :D (не е по рамковни 21%, али јбг, повеќе следна тура)

Член од
28 август 2013
Мислења
4.391
Поени од реакции
13.364
Можеби ќе се договорат СДСМ и ДПМНЕ и заедно ќе направат влада, малцинството го имаат уште предизборно во СДСМ и правдата е задоволена, има албанско присуство :D (не е по рамковни 21%, али јбг, повеќе следна тура)
Не веруам дека целна група им се македонците :)

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Не веруам дека целна група им се македонците :)
Ова повеќе зависи од калето, инаку во принцип и двете во последно време имаат иста идеологија, не гледам зошто не би можеле да се во една влада: ги заболе за народот, ги заболе за националните интереси, ги заболе за правна држава, и на двете им одговара крш држава со башибозук институции за да си крадат и да не задолжуваат - како народната: „сложни браќа и во петок мрсат“ :D

Член од
28 август 2013
Мислења
4.391
Поени од реакции
13.364
Ова повеќе зависи од калето, инаку во принцип и двете во последно време имаат иста идеологија, не гледам зошто не би можеле да се во една влада: ги заболе за народот, ги заболе за националните интереси, ги заболе за правна држава, и на двете им одговара крш држава со башибозук институции за да си крадат и да не задолжуваат - како народната: „сложни браќа и во петок мрсат“ :D
Веќе не се ни кријат зад идеологиите :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom