Сладоледџија
Ванила & Чоколадо
- Член од
- 8 декември 2009
- Мислења
- 14.458
- Поени од реакции
- 11.916
Zasto mora be nekoj da se dogovori so dui? Ednostavno fak of mu prais i si furas tehnicka vlada do lokalni izbori koi bi bile so parlamentarni
Nemoj vaka, se ljutat mnogu .Случувања во Македонија (Генерална дискусија)
@Ilumious @Peja989 Дали постои некој бан за тумор? Знам дека не ги крши форумските правила, ама ваков оток, ваков тумор ретко се гледа. Ти требаше да бидеш баниран уште пред месеци... Башка што луѓе со психички проблеми како тебе не треба роднините да ги оставаат да членуваат на форуми.forum.kajgana.com
Случувања во Македонија (Генерална дискусија)
за тој што удри новинар од А1он има кривична...ама нема за обезбедувањето од Бихачка што на јавна површина нападна новинари кој го сликал џипот на Канвас. Нема кривична за насилниците кој го истепаа алпинистот да не кажам до смрт... нема кривична за рекетарите на Зекири кој го напаѓаат...forum.kajgana.com
Мислам дека се разочарани од успехот на ДУИ, генерално. Не само комуњарите, и кај вмровци го гледам тоа. Комуњарите повеќе, затоа што повеќе имаат да изгубат.Nemoj vaka, se ljutat mnogu .
Dobro be nemas vpecatok deka bas komunjarite na forumot se najrazocarani od uspehot sto go postigna SDSM na izborite. Znaci ne iznenadeni, ona bas razocarani.
Се` што спомна е вистина, но проблемот е во тоа што гледаш на плавите жолтици како на партија со некакви наводни морални или етички принципи по кои се водат.Све ова што го напиша за жал им беше искалкулирано и спроведено на начин со кој на крајот ќе имаат простор повторно да го придобијат просечниот македонски гласач, што на крајот и се случи, и покрај све што наброја они прв пат после 100 години имаат освоено најмногу мандати на избори.
Можеби очекувањата сега им беа далеку поголеми, ама покрај сите тие извлечени потези треба да се среќни што на крајот сепак имаат освоено најмногу мандати, низа крупни, прекрупни чекори беа тоа, со историско значење за земјава а конектстот им беше негативен, со оглед дека станува збор за менување на име, устав, носење закон за јазици и тн и тн ( све што тврдеа пред изборите тогаш дека нема да се случи ) плус рачунај на ова додади ги скандаливе со боки, со рекет, фијаското со СЈО, бегањето на грујо, неформалната коалиција со Мијалков, тоа под дифолт значеше дека ќе изгубат многу од своето гласачко тело што и беше случај.
Е сеа откако тоа све се деси, а они излегоа како победници, тоа што следи е неспоредливо со она што веќе го направија, што и да направат а се окаратеризира ко лошо, е 0 со менување на устав и име на пример, или СЈО, или кидавелата на Грујо, така да сеа ќе работат турбо претпоставувам на билдање на гласачко тело за следни избори, доста вработувања у администрација и остали механизми што можат да им го изнудат тоа. Албанец премиер сосем спротивното ќе им го достави, дополнително губење на гласови, над 40 до 50 000 ко од шала под дифолт ќе изгубат и никад со било што нема они тие минуси да ги надокнадат до следните избори без разлика како ќе владеат со земјава.
Ова беше златна шанса за ДПМНЕ да се врати на власт, и идеално им беа распоредени сите тие настани за да до овие избори успеат да имаат голем буст на своето гласачко тело, така да реални да бидеме поидеална опцизија од вакво дпмне нема, секоја партија на власт би го посакала тоа, ко што беше случај и со дпмне во ерата на грујо.
И ја ова го зборев. Така ми личеше.Poznanik i prijatel imam sto e vnatre u DUI,ne e na gornite pozicii(ama e vo komitetive niz opstinive rakovoditel) i ne znae tocno sto se krie kaj nivnite glavni.Ama i on mi vika deka ova so albanec premier bilo igra da se pridobijat glasovite na etnickite albanci i deka Ahmeti ke pritisne za pojaki funkcii i mesta samo,i deka nema da bara Albanec premier.Mi spomna i deka prepukuvanjeto megu SDSM i DUI bilo dogovoreno za da probat dvete partii da pridobijat glasovi vo svoite blokovi.
Pa ne bi rekol bas deka e toa pricinata pouceni od ovie tri godini kolku gomna trebase da izedat i da go pravdaat neopravdlivoto. Sega bese idealna prilika da mu gi prefrlat zeskite kostenja na VMRO i da trgaat seir so problemite koi ke gi nasledat vodejki se od toa da treba da se koalicira so najverojatno DUI i red drugi raboti. Vaka si velat ova kraj nema, koj ke jadi gomna pak. A ke jadat.Мислам дека се разочарани од успехот на ДУИ, генерално. Не само комуњарите, и кај вмровци го гледам тоа. Комуњарите повеќе, затоа што повеќе имаат да изгубат.
Нити Албанец премиер ќе има, ниту кантонизација. Ќе продложат СДСМ и ДУИ да си владеат по старо, Апасиев ќе лае во Сообрание а Мицковски ќе глуми увреѓен дури не го набркаат од партијата.Значи и официјално 46:44+2 е резултатот. Ем не доби солиден број на места муртинската будала, ем ќе формира влада. Најлоша варијанта, со плус отстапки за кантонизација и за албанец премиер следи. Тука за премиер нема да попуштат ДУИ, глава ставам за тоа.
Така велевте и за името, тиранска платформа, јазик, историја, на крај сѐ прифативте шо ви сервира Заев без проблем. Така ќе е и сега, си гласавте за федерализација, илирида, албанец премиер, ново знаме, химна, албански јазик не од петто, од прво да се учи. И ич не ви е гајле за тоа, и албанец да ви речи заев да си земите за по дома и деца со ќечиња да ви се раѓаат, нема збор да зуцнете, и убо ќе ви биди. Ваков канцер немало никогаш не само во Македонија, туку и пошироко.mu zgotvile nesto od partija, sirotite potishteni se posho ako beshe obraten rezultatot oni ke ja vozvisea makedonija znaes, ali sega propaga makedonija gotovo.
Мицкоски тешко да преживее на лидерската позиција ако не стане премиер. Интересно ќе биде кого ќе го стават за лидер, би било интересно да биде Мизрахи.Нити Албанец премиер ќе има, ниту кантонизација. Ќе продложат СДСМ и ДУИ да си владеат по старо, Апасиев ќе лае во Сообрание а Мицковски ќе глуми увреѓен дури не го набркаат од партијата.
Ама затоа од позитивната страна ова е квантен скок за шиптaрите. Од држење на монопол партија која сака етнички да го заколе македонецот и да гради по 5 џамии во села од 300 жители, до прелевање на дел од гласови во партија која сака етнички да го заколе македонецот, ама чијшто лидер пие Скопско за време на Бајрам преку ден. Има надеж. Има надеж за едно 120 години и 6-7 генерации од сега да се изедначат со вториот на листата најзатуцани народи во Европа-босанците. И доколку продолжат со ова темпо за едно 160-170 години да дојдат до 3-тата скала од дното нагоре, каде што со некои благи варијации плус минус сме ние, србите и бугарите, па тогаш можеби, ама само можеби да се понадеваме и на некаква интеграција. Ако за некое чудо постоиме уште тогаш како етникум.Од сите партии некако ми се чини дека Села е најголем губитник, иако остварија огромен напредок во мандати во однос на 2016-та, неговите 12 мандати сега немаат некоја вредност, да имаа он или сдсм само двајца повеќе на сметка на ДУИ сега ќе беше главен играч за влада, вака е втора лига.
тониМицкоски тешко да преживее на лидерската позиција ако не стане премиер. Интересно ќе биде кого ќе го стават за лидер, би било интересно да биде Мизрахи.
Не гледам како Мицкоски би станал премиер. Не го стануваш Заев од тоа столче за ништо на светот. Мислам дека Мицкоски е завршена приказна во политиката. Мизрахи не ми изгледа како некој кој има кој знае колку грб или авторитет во партијата, ама не сум баш упатен. Да не те чуди да се вратат некои од отпишаните.Мицкоски тешко да преживее ако не стане премиер. Интересно ќе биде кого ќе го стават за лидер, би било интересно е да биде Мизрахи.
да, пирова ќе му испаднеОд сите партии некако ми се чини дека Села е најголем губитник, иако остварија огромен напредок во мандати во однос на 2016-та, неговите 12 мандати сега немаат некоја вредност, да имаа он или сдсм само двајца повеќе на сметка на ДУИ сега ќе беше главен играч за влада, вака е втора лига.