Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Сега сите опции се во игра. Државата се прави дека не кренала раце, но реалноста е друга. Здравството ќе се ретчи и ќе се тенчи додека не се скине. Нема да се случи италијанско сценарио бидејќи ова не е Италија, која каква и да е, е многу подобро организирана и постабилна од нас.
Како некој од сите можни комбинации да ги одбрал најлошите можни чинители за да види што ќе се случи. Епидемија во услови на осакатено здравство, економска криза на која и предходи сиромаштија, политичка криза пред која имало политичка нестабилност и заострување на и онака бедните односи со белоглавите скриени во оној подрумот.
Ако продолжи со овој тренд на зголемување на заболениве секако дека ќе крахира здравството.Италија во пикот имаше по 5000 заболени на ден што пресликано кај нас би биле 129 на ден,а ние пичиме над оваа цифра цела недела со тоа што последниве и два дена се иде и до 200.Со овие бројки за 20 дена би имале и над 500 хоспитализирани што ќе биде и те како проблем да им се пружи на сите нега.

Ние кога имавме 100 починати пред месец дена,20% починаа дома затоа што не можеле да го поминат алгоритмот,а да биде иронијата поголема тогаш ни инфективна ни 8 септември не беа ни до пола капацитет пополнети.Држава која воведе полициски часови и карантини за да не се оптоварел здравствениот систем ,а дозволила 20 луѓе да и починат дома,не глеам како би се снашла со препуни капацитети.Да не зборам за останатите луѓе на кои периодов ќе им требаат други здравствени услуги и интервенции,што не се поврзани со коронава.

Одвај чекам полициски. Привилегирано да излезам со кучето дури гледам кисели фиромски фаци на заградени тераси, застанати до шпоре и полни со љубомора. Уфффф... ми се полни душава.

Јaс не гo пoчитувaв ниту еднaш дo сегa,дo душa имaм фејк дoзвoлa зa слoбoднo движење
Па ти си рекордер за висење во форумов и ништо никогаш не кажуваш. Некој да ти ги брише мислењета нема да се чувствува празнина.

Па ти си рекордер за висење во форумов и ништо никогаш не кажуваш. Некој да ти ги брише мислењета нема да се чувствува празнина.
Кажувам јас многу,ама не ви се допаѓа вистината.А ти сеуште не ми одговори на прашањето како букна вирусов,или ке почекаш да се појават заразени каури од страна на рамковните па да спинуваш и релативизираш полесно?

Значи, нема да бидеш курназ ко што делуваше со постот, него ќе бидеш легален.
Па ни легален нема да бидам зш ќе почнам да злоупотребувам легални инструменти [emoji846].

Инаку,за жал сум македонец,си знам кај ми е местото и знам дека сместа ќе бидам удрен по џеб.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Ова беше многу полемизирано на темава. Еве ви директ од Караџовски, да не паметуваме веќе.

– И заради таа транспарентност починатите кои не се ковид пациенти ќе ги водиме како ковид, затоа што некој ги дијагностицирал. На пример во сообраќајна несреќа загинува некое лице, земен му е брис и тој испаднал позитивен. Ние го водиме дека почнал од ковид. Значи, кауза мортис е едно, а кардиа карест е друго. Или ако лицето починало од малигно заболување, но во периодот од месец или два поради намалениот имуно компромитиран систем закачило и ковид, ние го водиме како починато од ковид. Дури и при случај на смоубиство лицето се води дека починало од ковид, само затоа што при брисот се покажало дека било позитивно. Со целосна одговорност кажувам дека најмалку триесет се водат како починати од ковид, иако причината за нивна смрт е сосема друго заболување.
Еве го целото интервју

https://radar.mk/?p=36969&fbclid=IwAR2EqhHrkNnOz8Qlx54SN_2_k4AhBrj-4imDCpizNGiXVl240gol6guSn5A
И тоа е политички кажано, јас тврдам дека нема ни 30 починато од ковид, али тоа тука на форумот не се прифаќа, полесно им е на душата да е пострашно.

Фалат поише луѓе ко Караџоски у поише сектори од државава да кажуваат ствари ко што треба, без многу политички превези.
Караџовски ја уништи ГОБ 8ми септември и остави илјадници пациенти без контроли, без закажани операции...негова беше идејата една таква установа комплетно опремена, да ја направи ковид центар.:mad:

Па ни легален нема да бидам зш ќе почнам да злоупотребувам легални инструменти [emoji846].

Инаку,за жал сум македонец,си знам кај ми е местото и знам дека сместа ќе бидам удрен по џеб.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
Пред законот ќе бидеш легален :)

Фалат поише луѓе ко Караџоски у поише сектори од државава да кажуваат ствари ко што треба, без многу политички превези.
После интервјуво, не сум баш сигурен дека фалат такви луѓе. Одговорите му се чудни на доста прашања. Знам дека вие го глеате тоа со албанците одговорот,ама 85% од населенетието се придржувало до мерките, младите до 30-40 биле главни непочитувачи? Баш ме интересира дали има некој факт да го потврди ова, бидејки јас надвор сосема друга слика гледам.
Автоматски споено мислење:

И тоа е политички кажано, јас тврдам дека нема ни 30 починато од ковид, али тоа тука на форумот не се прифаќа, полесно им е на душата да е пострашно.
И ја не очекував дека умрени од собраќајка ќе ги регистрираат за жртви од ковид. Каков моронизам, па пола теории на заговор у државата потекнуваат од вакви глупости. Ај за болните од други болести е дискутабилно, ама ова?

Пред законот ќе бидеш легален :)
Само да те потсету дека на тија дозволе пишуе адреса, број за контакт(обично шеф, управник, било што) за куде и да се шеташ. Тија дозволе не су jail free card па да идеш куде сакаш и да правиш што сакаш, пишуе ти адреса и обично полицајци знаев дали се шеташ безвезе или стварно се враќаш од работу.
Проблем е што моментално МВР не работи по закон и ради избори и ред други фактори, не функционира закон и како треба да се почитуев и користив тија дозволе па постои толко голема злоупотреба. У нормалну државу, сс нормалну полицију и владу, и да имаш дозволу, нема шетање освен работа - дома.
Имам 5,6 дозволе сс различни термини за дозволено движење сас оглед на смену у коју работи, такој и да и затој имав увид полиција и плус пишуе на дозволу.

Само да те потсету дека на тија дозволе пишуе адреса, број за контакт(обично шеф, управник, било што) за куде и да се шеташ. Тија дозволе не су jail free card па да идеш куде сакаш и да правиш што сакаш, пишуе ти адреса и обично полицајци знаев дали се шеташ безвезе или стварно се враќаш од работу.
Проблем е што моментално МВР не работи по закон и ради избори и ред други фактори, не функционира закон и како треба да се почитуев и користив тија дозволе па постои толко голема злоупотреба. У нормалну државу, сс нормалну полицију и владу, и да имаш дозволу, нема шетање освен работа - дома.
Имам 5,6 дозволе сс различни термини за дозволено движење сас оглед на смену у коју работи, такој и да и затој имав увид полиција и плус пишуе на дозволу.
Ја цел карантин идев на работа, ниеднаш не ме застанаа. Едноставно премногу луѓе има со дозволи. Инаку ако иде строго по процедура може да те фати, али имаш доста простор да го мафташ.

Ја цел карантин идев на работа, ниеднаш не ме застанаа. Едноставно премногу луѓе има со дозволи. Инаку ако иде строго по процедура може да те фати, али имаш доста простор да го мафташ.
И мене исто, знам. Али не е проблем у превише издадени дозволе, проблем е у закон, у државу, у само МВР. Не функционирав. Најмалце су криви сами полицајци, ситуација е таква куде што казнуев само ако имав налози, значи ако су приморани да пишев за одредено нешто казну, ако немав, нити стопирав, нити казнуев.
На страну што по Куманово е таква ситуација сас ш-и-п-т-а-р-и што неможеш да ги пишеш казну, правија сам муабет сас едн куп наши полицајци, значи неможеш да казниш козу зашто одма се вртив телефони, одма те колеге козе врбуев по телефони, чак што више и да казниш, у прву ротацију ќе летиш у најзабегано село да си плаќаш пут и да работиш како куче по планине, на страну што ги сечев од плате и им праќав контроле. Такој да, дигнале су руке наши полицајци, ако неможемо да ги казнуемо тија најпроблематични(ш и п т а р и) нема да ги казнуемо ни наши(тј е тј менталитет њин). И еве, такој се тера и тера, од месец у месец, од годину у годину.

Кај мене такво нешто не пишува

img008_LI.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom