The King of Clay
Модератор
- Член од
- 28 јануари 2012
- Мислења
- 5.037
- Поени од реакции
- 3.623
Ova treba na naslovna strana na Kajgana da se stavi I na site makedonski portali.Вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи побарал Владата да формира посебна комисија за да го испита работењето на Инфективната клиника и на Градската општа болница „8 Септември“ во Скопје, оти како што кажал, „многу луѓе умирале“
...Овој и Реџепи треба кривично да одговараат, заради изјавите кои ги дадоа, а кои предходеа на масовното ифтарско непочитување на мерките.
наместо тоа уште се курчи бе....
Министерот за здравство Венко Филипче, кој на состанокот седел од страната на колегите лекари, бурно изреагирал на овој предлог на Османи, бидејќи сите лекари што се членови на Комисијата за заразни болести биле исклучително навредени.
„Лесно е да се соли памет кога се седи во фотелја далеку од ризикот за зараза со коронавирус“, раскажуваат изворите на СДК за реакцијата на лекарите.
Членовите на Комисијата што се лекари-специјалисти од различни области навредата ја сфатиле лично, затоа што Бујар Османи е по професија дигестивен хирург и нивен колега.
„Ако е толкав експерт да ја испитува нашата работа, тогаш нека биде тој шеф на Комисијата и секој ден нека доаѓа во Инфективната клиника и во ‘8 Септември’, па на терен стручно нека ги оценува инфектолозите, анестезиолозите и интернистите што веќе четврти месец немаат видено бел ден од напливот на пациенти заразени со КОВИД-19, си го ризикуваат животот, преморени се и не си ги виделе семејствата, додека тој се слика по прес-конференции“, реагирале лекарите.
izborite se zakazani za kaj niv na 20 juni ako ne se lazam. zatoa.Kако е дозволено во Србија тенискиов турнир од Новак сега во време на коронавирус со публика, групно фотографирање?
Истото и фудбалот во Србија Партизан - Црвена Ѕвезда не ми е јасно како дозволија толку публика.
Заради избори ќе испоцркаат луѓе.izborite se zakazani za kaj niv na 20 juni ako ne se lazam. zatoa.
Во свет кај што има преку 425к смртни случаеви, он се чуди оти во Македонија умирале. Проблемот е што причината поради која го бара тоа, многу луѓе умирале, наговестува дека можно е да има некој проблем ( освен проблемот што не сакаат да се тестираат и не веруваат во корона. Ги носат само кога се на смртна постела), нешто што не прават доволно лекарите. Што не бараше да се испитува работата на лекарите пред ифтаријадата?Ne razbiram sto Ima loso vo toa da se ispita rabotata na lekarite? Neka bide, no so konstruktiven karakter. So cel da se podobrat, naucat noviteti, da se usovrsat.
Sekoja cest na lekarite I nivnata borba protiv covid 19, no statistikata na mrtvi na mehanicki oblik na ventilacija e katastrofalna. Neka se sostavi tim na eksperti (po moznost I stranski sto imale iskustvo so ovoj problem) I neka se uvidi I sanira problemot. Ne e vreme za ego I dignati kurinja, ne e sramota da ne znaes ili pak da Imas losa oprema tuku e loso da se pravis so sila slep I radi toa da umiraat kup luge, luge koi imale ili imaat moznost da se spasat.
A што ако ништо не се случи? Што е највероватен сценарио. Избори, раѕбирам, ама Новак е „first tier celebrity„ таков не се игра со мала корист. Тов два пати промисли, па го направи турнирот во услови који се возможни.Kако е дозволено во Србија тенискиов турнир од Новак сега во време на коронавирус со публика, групно фотографирање?
Истото и фудбалот во Србија Партизан - Црвена Ѕвезда не ми е јасно како дозволија толку публика.
... јас реков „нема кој да го организира“, а не мислев на класично колку кревети и колку „може да се јаде ќотек“ како инертен колективен имунитет, туку како планиран организиран колективен имунитет!Гледам ја имаш осмислено работава.
Пошто нема вакцина во моментов, колективен имунитет како брзо решение во овој контекст би значело масовно заразување. Претпоставката е дека "акцијата" би се спровела успешно во еден месец. Од вкупниот број заразени на 2% - 20% ќе им е потребна хоспитализација. Мал дел од овие лица ќе треба да бидат ставени на кислородна подршка. Тоа ти се 30 000 - 300 000 неопходни болнички кревети само за оваа потреба. Дури и да ја земеш долната граница и да ја поделиш со 2 тоа се 15 000 болнички кревети.
Колку за споредба, за справување со состојбава во моментот на располагање има ~1 000 кревети
Вкупен број на болнички кревети во државава е ~9 000
Факт е дена нема да има место за сите.
Знаејќи го наравот на народот, а и дека ти си докторка, прашањето ми е: колку ќотек можеш да издржиш?
На оваа па сливата да не и овени на Македонски ако збора.Ѕвер хахаха
За лик кој до пред еден месец беше меме број еден на нашите простори со изјавата за водоводите и 5 џ мрежата не би рекла дека кој знае колку е информиранA што ако ништо не се случи? Што е највероватен сценарио. Избори, раѕбирам, ама Новак е „first tier celebrity„ таков не се игра со мала корист. Тов два пати промисли, па го направи турнирот во услови који се возможни.
Мислам дека Новак има добри информации.
А бе душичко, за да некој не ебава, треба нозете и газот да ни се на ачик 24 часа раширени...Зошто толку злоба фрламе на работи за кои сами сме виновни, сами си дозволивме и се уште дозволуваме да не ебе кој како стигне.more nekako ko da im zovriva vise na site od 15% sipci so ja ebavaat cela makedonija, i od mlado do staro na site im e preku kurac.