Тука треба да се бара одговорност од полиција. Зошто не се казнува? Зошто за едни важат правилата, а за други не? Никој не заслужува да умре. Човековиот живот нема цена.
Во ред, секако. Полицијата е одговорна за да ги спроведува законите и законските одредби меѓу кои и меркиве за кои зборуваме... Но неспособноста на надлежните институции никако не ги апсолвира прекршителите на мерките од нивната одговорност. За мене првенствено е тоа важно. Доколку прекршителите на мерките - не ги прекршуваат мерките, тогаш интервенција на полиција нема воопшто да биде потребна.
Пошто човековиот живот навистина нема цена ама нас овде луѓе ни умираат секојдневно заради недоговорноста на една цела група луѓе. Во таква ситуација идентифицирањето на тие луѓе никако не бе смеело да ни биде проблем, посебно не заради нешто како политичка коректност... И со тоа одиме на следиот дел.
Јас никаде не ги негирам статистиките. Евидентно е. Константно зборам дека населбите во кои има најголем број на заболени треба да се изолираат!
Дури и имам пишувано дека е евидентно дека бројот на новозаразени е последица од Ифтар и Бајрам. Не знам зошто толку погрешно ги интерпретирате моите постови. Тоа што се обидувам да кажам е дека многу поголемо значење се дава на верата и националноста на заболените, отколку на самиот вирус.
Но ако е евидентно дека скокот во бројот на новозаразени е последица од Ифтар и Бајрам - тогаш зошто е проблем да се зборува за идентификацијата на практикувачите на спомнатите Ифтар и Бајрам? Јас а верувам исто и многумина други овде, ова го доживуваме како релативизација на кривицата и намалување на одговорноста на виновниците за овој скок во бројот на новозаразени... Затоа реагирав кога го спомна хипотетичкиот Албанец што продава зеленчук, а се заразил заради негова неодговорност, за потоа да го изедначиш со неговиот хипотетички муштерија кој ги почитува сите мерки. Апсолутно не се еднакво одговорни двете страни.
Пошто на крај и болничките капацитети се конечни, и лимитирани, додека бројот на заболени расте експоненцијално. Нема да е изненадување ако бргу дојдеме до состојба да нема капацитет. Што тогаш? Уште космополитски и политички коректно нема да бараме одговорност од тие што недоговорно се однесуваат?
Апсолутно! Тој што почитува ќе почитува, независно од степенот на рестрикција.
...
Тоа беше компарација, дека постојат свесни и одговорни луѓе на двете страни и дека не се сите исти.
...
И не, не ми беше тоа поентата. Поентата беше дека вирусот многу лесно може да се прошири, без разлика дали си ти свесен и одговорен или не!
- Проблемот не во тоа што тој што почитува ќе почитува, независно од се. Проблемот е во тоа што: Тој што не почитува нема да почитува, независно од се.
- Да, постојат свесни и одговорни луѓе на двете страни и не се сите исти... Но на едната страна мнозинството не се одговорни, и малкумината што се одговорни не е доволно за да заклучиме дека другата страна се однесува конструктивно во ситуацијава. Критиките се основани и потребни.
Мене ми смета неможноста на многумина од нас да се соочиме со значаен дел од проблемот, а значаен дел од проблемот се двојните аршини во државава. Не те обвинувам тебе за тоа, ниту велам дека го браниш тоа... Но со самото релативизирање на проблемот, се придонесува за нерешавање на тој проблем.
Инаку секако дека вирусот има потенцијал за брзо ширење дури и со почитување на мерките, но овде јасно гледаме брзо ширење заради непочитување на мерките и апсолутно треба да зборуваме за идентификацијата на прекршителите - посебно затоа што се работи за мнозинството од цела една етничка заедница. Гледаш како и јас несвесно избегнувам да ги спомнам: Албанците? Премногу наметнат либерализам и вештачки космополитизам никогаш не е добра работа.
Од друга страна ќе се согласам, веројатно е дека повеќе внимание треба да оди кон поконструктивни цели но во никој случај не треба да дозволиме нешто како политичка коректност да не спречи да корегираме значаен дел од прблемот. Мислам дека тој момент фали во твојот став па се обидов да го посочам тоа и воедно да објаснам зошто многумина реагираа така како што реагираа.