Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.444
Поени од реакции
7.726
Србендиве ја накрцале Маркана гушнати пеат, слават титула... А сите знаеме како ги криват тоа устите кога пеат и како летаат плуканици... Опнале карта 75 динари демек пола капацитет пуштиле карти а она крца... Ако не рокне таму за 7 дена по 1000 на ден тогаш не знам што правеле браќава за Бајрам...

Една Германија уште не пуштиле публика ама затоа просечни кладоничар ја накрцаа....

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
Србендиве ја накрцале Маркана гушнати пеат, слават титула... А сите знаеме како ги криват тоа устите кога пеат и како летаат плуканици... Опнале карта 75 динари демек пола капацитет пуштиле карти а она крца... Ако не рокне таму за 7 дена по 1000 на ден тогаш не знам што правеле браќава за Бајрам...

Една Германија уште не пуштиле публика ама затоа просечни кладоничар ја накрцаа....
Во Србија и клубови и кафани си работат ептен опуштено како порано. До толку е добра ситуацијата таму или...

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Во Србија и клубови и кафани си работат ептен опуштено како порано. До толку е добра ситуацијата таму или...
Супер е ситуацијата. Економијата е силна и народот е сплотен. Србија е подобра од било кога. Имаат супер политички предводници и сите се среќни.

Член од
7 јануари 2015
Мислења
955
Поени од реакции
629
Супер е ситуацијата. Економијата е силна и народот е сплотен. Србија е подобра од било кога. Имаат супер политички предводници и сите се среќни.
Многу се среќни.....
Ептен......

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.742
Поени од реакции
18.491
Затоа што институциите не се грижат за албанците, затоа избегнува и полицијата да контролираат по албански населби, затоа што не и е гајле. А за македонците се грижи, за македонски празници има карантин, не сакаат да се заболуваат македонци.
Ама има идиоти и ретардирани кои мислат дека тоа е привилегија за албанците.
Честито, постов го разведри форумов според реакциите.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.043
Поени од реакции
34.468
Тука треба да се бара одговорност од полиција. Зошто не се казнува? Зошто за едни важат правилата, а за други не? Никој не заслужува да умре. Човековиот живот нема цена.
Во ред, секако. Полицијата е одговорна за да ги спроведува законите и законските одредби меѓу кои и меркиве за кои зборуваме... Но неспособноста на надлежните институции никако не ги апсолвира прекршителите на мерките од нивната одговорност. За мене првенствено е тоа важно. Доколку прекршителите на мерките - не ги прекршуваат мерките, тогаш интервенција на полиција нема воопшто да биде потребна.

Пошто човековиот живот навистина нема цена ама нас овде луѓе ни умираат секојдневно заради недоговорноста на една цела група луѓе. Во таква ситуација идентифицирањето на тие луѓе никако не бе смеело да ни биде проблем, посебно не заради нешто како политичка коректност... И со тоа одиме на следиот дел.

Јас никаде не ги негирам статистиките. Евидентно е. Константно зборам дека населбите во кои има најголем број на заболени треба да се изолираат!
Дури и имам пишувано дека е евидентно дека бројот на новозаразени е последица од Ифтар и Бајрам. Не знам зошто толку погрешно ги интерпретирате моите постови. Тоа што се обидувам да кажам е дека многу поголемо значење се дава на верата и националноста на заболените, отколку на самиот вирус.
Но ако е евидентно дека скокот во бројот на новозаразени е последица од Ифтар и Бајрам - тогаш зошто е проблем да се зборува за идентификацијата на практикувачите на спомнатите Ифтар и Бајрам? Јас а верувам исто и многумина други овде, ова го доживуваме како релативизација на кривицата и намалување на одговорноста на виновниците за овој скок во бројот на новозаразени... Затоа реагирав кога го спомна хипотетичкиот Албанец што продава зеленчук, а се заразил заради негова неодговорност, за потоа да го изедначиш со неговиот хипотетички муштерија кој ги почитува сите мерки. Апсолутно не се еднакво одговорни двете страни.

Пошто на крај и болничките капацитети се конечни, и лимитирани, додека бројот на заболени расте експоненцијално. Нема да е изненадување ако бргу дојдеме до состојба да нема капацитет. Што тогаш? Уште космополитски и политички коректно нема да бараме одговорност од тие што недоговорно се однесуваат?

Апсолутно! Тој што почитува ќе почитува, независно од степенот на рестрикција.
...
Тоа беше компарација, дека постојат свесни и одговорни луѓе на двете страни и дека не се сите исти.
...
И не, не ми беше тоа поентата. Поентата беше дека вирусот многу лесно може да се прошири, без разлика дали си ти свесен и одговорен или не!
- Проблемот не во тоа што тој што почитува ќе почитува, независно од се. Проблемот е во тоа што: Тој што не почитува нема да почитува, независно од се.
- Да, постојат свесни и одговорни луѓе на двете страни и не се сите исти... Но на едната страна мнозинството не се одговорни, и малкумината што се одговорни не е доволно за да заклучиме дека другата страна се однесува конструктивно во ситуацијава. Критиките се основани и потребни.

Мене ми смета неможноста на многумина од нас да се соочиме со значаен дел од проблемот, а значаен дел од проблемот се двојните аршини во државава. Не те обвинувам тебе за тоа, ниту велам дека го браниш тоа... Но со самото релативизирање на проблемот, се придонесува за нерешавање на тој проблем.

Инаку секако дека вирусот има потенцијал за брзо ширење дури и со почитување на мерките, но овде јасно гледаме брзо ширење заради непочитување на мерките и апсолутно треба да зборуваме за идентификацијата на прекршителите - посебно затоа што се работи за мнозинството од цела една етничка заедница. Гледаш како и јас несвесно избегнувам да ги спомнам: Албанците? Премногу наметнат либерализам и вештачки космополитизам никогаш не е добра работа.

Од друга страна ќе се согласам, веројатно е дека повеќе внимание треба да оди кон поконструктивни цели но во никој случај не треба да дозволиме нешто како политичка коректност да не спречи да корегираме значаен дел од прблемот. Мислам дека тој момент фали во твојот став па се обидов да го посочам тоа и воедно да објаснам зошто многумина реагираа така како што реагираа.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864

Слична ситуација како кај нас, идат избори за тоа психопатот да си ја потврди власта па мораат да глумат нормалност, сигурно и бројките им се лажни.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.289
Поени од реакции
16.443
па имаат 74 нови случаи на 30000 тест/Милион , далеку се за споредба со црна гора, хрватска, но од нас се за сега доста подобри... а беа многу полоши...

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Па и ние си уживаме...ете, јас со чоколадо, кока кола и се забавувам на форумов.
Голема муда за Маврово, Берово....таму сум била сто пати...да кажеше Бора, Малдиви, Бахами....:)
Сега барем можеш да се тешиш дека оваа година нема да идеш на Малдиви ради короната, а не од што се нема пари :D
Автоматски споено мислење:

Подобра вест од ова не сум прочитал 3 месеци, докку е точна би било врвно достигнување на нашиот народ.
Чур е точна, уште не сум видел Македонци да се побунат за нешто, биле криви или прави! Финта е ова, демек еве и каурите не се цвеќе за мирисање!

Член од
25 март 2012
Мислења
8.602
Поени од реакции
5.227
Честито, постов го разведри форумов според реакциите.
Чуден тип на хумор изгледа, како и да е, мило ми е ако навистина се разведрени. Во карантинов и јас би нас све да се разведрам.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.754
Поени од реакции
21.437
Чуден тип на хумор изгледа, како и да е, мило ми е ако навистина се разведрени. Во карантинов и јас би нас све да се разведрам.
@puno Што било тоа во Липково, жителите со Зољи, Калаши, РПГ и Снајпери ги пречекале здравствените екипи кои тестираат на терен. Што така ?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.602
Поени од реакции
5.227
@puno Што било тоа во Липково, жителите со Зољи, Калаши, РПГ и Снајпери ги пречекале здравствените екипи кои тестираат на терен. Што така ?
Па на таквите дај им документ да потпишат дека не сакаат да се тестираат, кога ќе се разболуваат нека одат во џамија да се молат за закрепнување.
Автоматски споено мислење:

1591472809055.png

Има и кај вас храбри момци, не се жалете.

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Искажување револт и протест за негрижата на властите кон нив со неставањето во карантин за тие собирите по домови околу 23-ти, 24-ти.

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
да прашам, како си поминувате со карантинов ? Гледам Шилегов си цука лабаво во Маврово, онај другин гревон како ли се викаше Николоски во Берово, Зајко сигурно некаде се вози со моторот, и.н, вие колеги фурумџии ?
Охрид баба.
Да видиме шо прает скопјанишчана.

Attachments

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.000
Поени од реакции
12.584
Еве како се креира ново жариште. Во Охрид пред 10 дена некој организирал мекици, на крај испаднале двајца позитивни.
Колегата што бил сношти со мајка ми на смена исто бил таму. Како примарен контакт му кажале дека нема да го тестираат, само да седи дома во самоизолација. Што мене ми е глупо, во ризик ставаш огромен број луѓе. Сеа ни ваму ни таму е и мајка ми и колегите.

Kajgana Shop

На врв Bottom