(Кајгана избира) Најдобри серии на сите времиња

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
12 декември 2007
Мислења
4.858
Поени од реакции
10.333
Гласав веќе ама немав време да пишувам есеј, сега малку поопширно...сепак финале е. Мојата првична листа:

12 - Breaking Bad
10 - Dark
8 - Mad Men
7 - The Bridge (Bron/Broen)
6 - Game of Thrones
5 - Lost
4 - OZ
3 - Better Call Saul
2 - Narcos
1 - Chernobyl

Иако Lost ми е на листата на почетокот од темава со само 5 поени, сепак ги сфаќам тие што и дале 12 поени на серијава и ја сметаат за број 1. Кај Lost приврзаноста кон универзумот креиран во серијата и пред се ликовите во него е веројатно поголема од било која друга серија. Додај на тоа и останати емоционални компоненти ко носталгија, почетоци на интернет кога интернетот беше уствари забавно место а не 3 сајта на рипит...Мене лично Lost ми остави празнина откако ја гледав тогаш, ми остави празнина и кога ја гледав повторно...и повторно. Ретки се сериите со кои се приврзувам до тој степен. Од тој аспект би била топ 3 серија за мене без размислување. Повеќе се задлабочив и инвестирав само во ГоТ поради книгите, само што на крај серијата и книгите беа 2 различни ентитети и сите работи поради кои ги обожавав книгите беа тргнати од серијата и заменети со срање.

Lost и Breaking Bad се 2 сосема различни жанрови, така да споредбата е тешка, но не верувам дека и тие што ја сметаат Lost за најдобра серија, доколку ги имаат изгледано двете, би тврделе дека квалитативно и објективно Lost е подобра серија од Breaking Bad. Breaking Bad е лектира, веројатно серијата најблиску до перфекција. После неколку години направија серија за спореден лик од Breaking Bad и истата е топ10. Breaking Bad во Франција и Германија одеше на Arte, ТВ канал за култура и уметност. Нема змејови и торнада со чад да ствараат неизвесност и тензија, ама тие се сепак тука, само со обични меѓучовечки односи. Најчесто кога репризира човек серии знае што ќе се случи и гледа со помалку концентрација и внимание - Breaking Bad ме залепи за ТВ на rewatch, со истата фасцинација како и на првото гледање. Дали е сечиј cup of tea? Веројатно не, некој што сака да гледа спектакл и ефекти веројатно ќе му биде досадно да гледа бавна трансформација на личности, карактери, семејства. За останатите, сцена ко оваа им е врв и ја ставаат пред лајтсајбер тепачки, пукотници итн.

Член од
27 април 2009
Мислења
2.499
Поени од реакции
3.318
Prasanje do postarite clenoj zosto LOST ima 8.3 ocenka na imdb? Radi krajot ja namalija ocenkata nesto kako GoT ili drugi se pricinite? Mislam stvarno e mizerno serija so 8.3 ocenka i skoro nikade vo diskusija za all time greats da e tolku velicena ovde...

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.949
Поени од реакции
23.801
Prasanje do postarite clenoj zosto LOST ima 8.3 ocenka na imdb? Radi krajot ja namalija ocenkata nesto kako GoT ili drugi se pricinite? Mislam stvarno e mizerno serija so 8.3 ocenka i skoro nikade vo diskusija za all time greats da e tolku velicena ovde...
Па мора да му веруваме на ИМДБ?
Луцифер има 8.2 а за мене е очајна серија. Не би и дал ниту 5/10

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.587
Поени од реакции
13.954
Овде секогаш имало чудни, спротивни ставови од нормално, не е нешто ново.

B

Beginner

Гостин
Bidejki na BB najmnogu od fanovite im se narkomani koa bile haj stavale 10ki.
Ретардиран одговор исто како твоето прашање. Имдб страна каде што секој може да направи акаунт без никаква верификација и да гласи од иста ип колку сака. Па последната епизода на Гот има 4 рејтинг и Гот според твојата логика не треба да е во топ5 а е. Друго ББ е 2008 баш во екот на интернетот поголема популарност за разлика од Лост 2004.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.160
Поени од реакции
5.938
Од истата причина што "The Wire", "Band of Brothers" и "Chernobyl" кои се во топ 5 најдобри серии на imdb (ако ги игнорираме документарците) - не стигнаа ни до полуфинале. Среќа "The Wire" стигна до четвртфинале. Значи imdb факторот не е релевантен во изборов.

И грешка си дека Lost не е спомнувана во дискусии за најдобри серии.
Rolling Stones
Complex
IGN
Insider

Последно уредено:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.651
Поени од реакции
59.624
Не е поради крајот. Мислам дека е поради вагонот. Лост не беше серија која привлече и шуто и рогато, беше прекомплицирана за следење и доста луѓе се откажаа. Почна со огромна бројка па се намали. ГоТ на пример отиде во обратен правец, почна срамежливо и како одеше натаму се полнеше како индиски воз. Во секој случај, Lost беше пред социјалните мрежи и не стигна до масовно гледање и гласање. Се гласаше нормално, не бевме во трка со некој да се докажуваме со некого. Мислам дека јас и имав дадено 9 и тоа е сосем нормално.

Мислам дека Лост имаше во просек позрела публика и доста критична публика, така да тоа сигурно е фактор.

Imdb има комплициран систем и кога се работи за филмови и така и така, а кога се работи за серии, скоро и да нема смисла. На пример, тоа што последната епизода на GoT беше 4, воопшто не игра улога на севкупната оцена на ГоТ. Со други зборови, гласањето за индивидуални епизоди е за украс, мислиш дека си постигнал нешто ама не се брои. Единствено што се брои е оцената што си ја ставил на серијата. Ако си ставил 10ка на главното гласање, можеш колку сакаш да го истураш гневот во последните две сезони, ништо нема да ти смени :)

Член од
27 април 2009
Мислења
2.499
Поени од реакции
3.318
Од истата причина што "The Wire", "Band of Brothers" и "Chernobyl" кои се во топ 5 најдобри серии на imdb (ако ги игнорираме документарците) - не стигнаа ни до полуфинале. Среќа "The Wire" стигна до четвртфинале. Значи imdb факторот не е релевантен во изборов.
Не се согласувам тука во врска со ИМДБ Chernobyl и Band of Brothers се мини серии па ке ги занемариме со оценката, од друга страна најдобрите 3 серии горе долу спомнувани на сите листи и форуми се BB,Sopranos i The Wire и сите имаат ултра јаки оценки на ИМДБ, па самото тоа кажува дека е доста релевантна страна, можеш за Rotten Tomatoes да кажиш дека нерелевантна...

Не е поради крајот. Мислам дека е поради вагонот. Лост не беше серија која привлече и шуто и рогато, беше прекомплицирана за следење и доста луѓе се откажаа. Почна со огромна бројка па се намали. ГоТ на пример отиде во обратен правец, почна срамежливо и како одеше натаму се полнеше како индиски воз. Во секој случај, Lost беше пред социјалните мрежи и не стигна до масовно гледање и гласање. Се гласаше нормално, не бевме во трка со некој да се докажуваме со некого. Мислам дека јас и имав дадено 9 и тоа е сосем нормално.

Мислам дека Лост имаше во просек позрела публика и доста критична публика, така да тоа сигурно е фактор.
смени :)
Абе све тоа ми е јасно не беше уште тогаш популаризиран интернетот,ревјуа и такви ствари ама пак 8,3 е претерано малце, еве и The WIre е од тој период и Sopranos пред тоа па имаат доста јаки оценки, изгледа LOST на некој начин имаше одредена фаза на фанови како култ и тие ја форсираја иначе не е хумано толку лоши рејтинзи да добивала, јас мислев дека е нешто како ГОТ незадоволни од крајот па ја паднале оценката...

Ернесто ЧЕ Гевара

Hasta La Victoria Siempre
Член од
21 јуни 2010
Мислења
14.726
Поени од реакции
22.874
Денеска за прв пат ја отворив темава да видам што се пишува и гледам дека сум дошол баш во право време, директно во финале :D

Иначе, немам многу серии изгледано, ама од тоа што досега сум го гледал Breaking Bad е нумеро уно и мислам дека нешто ептен генијално треба да изгледам за да го надмине Heisenberg.

Breaking Bad, biAtch! :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom