Коронавирус (COVID-19)

Член од
24 јуни 2009
Мислења
178
Поени од реакции
350
Дилемата што е приоритет спасување на животи или економија има две гледишта како би требало да се менаџира.Белорусија има свој начин на справување кој може за некој е оправдан и останатиот свет има друг начин на справување.
Не може да го игнорираме фактот што без мерки за контрола на ширењето на пандемијата ке има огромен број на жртви и факт е дека ни еден здравствен систем нема да може да се справи со неконтролирано шиење на вирусот.
Го разбирам твојот став и имаш валидни поенти но тоа не е правилен начин за справување со ситуацијава.
Тие срцево болни,дијабетичари и со намален имунитет баш поради нив се овие мерките за нивна заштита.
Dobro,vo red,epa ednostavno e reshenieto,srcevo bolnite,dijabeticarite, postarite lica i.t.n zaradi nivna zashtitata neka sedat vo izolacija do pronoaganjeto na vakcina,znaci Svedska bila vo pravo,a ne da se zrtvuvaat site.A dali si se pak zaprashal ili pak si prasal dali ovaa kategorija lugje sakaat da sedat doma?

Член од
5 септември 2019
Мислења
2
Поени од реакции
1
Нешто што ми се виде интересно од интервјуто на Даниловски

,,Како и да е, до кога ќе тераме вака? Додека расте бројот на случаи. Нашите прогнози, според кои до крајот на мај би требало да ги имаме последните случаи, (а нагласувам дека тие се совпаѓаат и со прогнозите на експертите од Сингапур), (очигледно) не би требало да се земат „здраво за готово“.
Тие претпоставуваат исти услови (на однесување, на мерките и др), да постојат и во периодот за кој се прави прогноза. Бидејќи тоа во реалниот живот не е секогаш така, можни се помали или поголеми отстапувања.
Од моментот кога ќе се регистрира последниот случај, според епидемиолошките принципи, мора да помине период од две максимални инкубации (во случајот со КОВИД-19 тоа се 28 дена), за прогласената епидемија да може да се укине! Никако порано!
Во меѓувреме, логично е дека рестриктивните мерки би можело да се релаксираат, но само пропорционално со опаѓањето на бројот на случаите и ако не се случуваат инциденти (неочекуван пораст на бројот на случаи).
Апсолутно би било недозволиво, неодговорно и ризично по здравјето на луѓето, во периодот на стивнување на епидемијата, (макар и при укинат полициски час), да се организираат било какви масовни настани. Се виде кон што води тоа… "

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
Ај за финансиите да разберам ама како тоа не можеш да практикуваш физичка активност кога имаш доволно време од 5 сабајле до 19:00 навечер ?

Или само да се пише нешто е работава..
Па да, практикувам, барем имам време за тоа...ама ете теретаните, фудбаските сали/терени не работат, доколку забранат шетање, пешачење/трчање во парк, што правиме тогаш??
Оти секој ден некој постира како многу народ имало по парковите, па уште тоа ни остана во животов, да испаднеме до парк на сонце...

S

ski

Гостин
Dobro,vo red,epa ednostavno e reshenieto,srcevo bolnite,dijabeticarite, postarite lica i.t.n zaradi nivna zashtitata neka sedat vo izolacija do pronoaganjeto na vakcina,znaci Svedska bila vo pravo,a ne da se zrtvuvaat site.A dali si se pak zaprashal ili pak si prasal dali ovaa kategorija lugje sakaat da sedat doma?
Едноставно решение нема бидејки не е само одредена група имаш и група гојазни некои анализи кажуваат и дека крвна група А е ризик фактор....,она што експертите препорачуваат е тоа што моментално сите држави го практикуваат,сите епидемиолози/сзо имаат мислење дека ова е начинот за справување со вирусот.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.302
Поени од реакции
16.453
Попрво у продавница со маска ќе го фатам вирусот него на плажа.
не е проблем Плажа... Проблем е концентрација на луѓе од разни делови на држава или уште поопасно од други држави. Па било каде да се оди на одмор, треба или да купуваш таму у продавници или да одиш во ресторани... а има потенцијален контакт и со газдите, особјето..
Од друга страна и тие се загрозени од гостите...
Еве банална случка на островот Брач, на некој староседелец гости му дошол помлад роднина кој живеел во Франција... сега на Брач збувна , 20на нови случки а планираа ќе го пуштале туризмот...
Автоматски споено мислење:

Крузерите кои се враќаат во Август бележат 200% пораст на букинзи споредено со лани

А вие се плашите за на плажа летово :D
Сега ако се има брзи и прецизни ТЕСТОВИ за патниците ( се разбира и за персоналот) Крузерите се најбезбедно место... многу побезбедно од одење на одмор во Струга :confused:

Член од
25 април 2011
Мислења
197
Поени од реакции
283
После ќе речи некој растел бројот на заразени во Германија поради олабавувањето на мерките :)

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.189
Поени од реакции
84.067
Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.386
Не знам зошто со навреда се напаѓаат оние кои што се плашат за себе и за останатите, најсериозно. Мене ми е јасно дека никој не сака да има живот во 10 квадрати и знам дека не сме имале предмет по Емпатија во осмолетка ама за момент да застанеме, да престанеме да бидеме себични и да почнеме да мислиме и на останатите.

Се слагам дека можеби никој не се придржува 100% до мерки и препораки ама едно е да наместо со бокс се поздравиш со "да пукне" а друго е наместо социјална дистанца да праиш забава дома со 30 луѓе во 40 квадратен стан.

И едната и другата личност не почитува мерки ама едната може да има големи последици.
Тоа што го збориш не е емпатија зашто за да заштитиш една група сјебуваш друга група на луѓе. Тоа ти е субјективна емпатија. Така да не бидите себични и мислете на останатите. Не вреди животот на ниеден човек повеќе од животот на останатите.
И тоа доле е класично релативизирање. Има луѓе што се собираат по 20 души ама викаат, ај бар не бевме на собирот у струга. Башка едно време тука се дискутираше дали смееме 2 пати дневно у продавница да идеме, замисли кој апсурд е тоа?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Тоа што го збориш не е емпатија зашто за да заштитиш една група сјебуваш друга група на луѓе. Тоа ти е субјективна емпатија. Така да не бидите себични и мислете на останатите. Не вреди животот на ниеден човек повеќе од животот на останатите.
И тоа доле е класично релативизирање. Има луѓе што се собираат по 20 души ама викаат, ај бар не бевме на собирот у струга. Башка едно време тука се дискутираше дали смееме 2 пати дневно у продавница да идеме, замисли кој апсурд е тоа?
Хипотетички ако некој од првата група што кур не го боли ме зарази и јас заразам мој родител кој е во години, кој недај боже заврши фатално. Ќе биде во ред на тој од првата група да му се вратам со хебла и да му дадам корона финиш без кривично да одговарам според твојот начин на размислување.

Член од
24 јуни 2009
Мислења
178
Поени од реакции
350
Хипотетички ако некој од првата група што кур не го боли ме зарази и јас заразам мој родител кој е во години, кој недај боже заврши фатално. Ќе биде во ред на тој од првата група да му се вратам со хебла и да му дадам корона финиш без кривично да одговарам според твојот начин на размислување.
Hipoteteticki za da ne zarazish nikoj sedi doma do pronoagjanjeto na vakcinata,taka da nema da zarazish nikoj blizok tvoj,nitu pak ke treba da upotrebuvash hebla.Hipoteticki ako blizok tvoj dozivee srcev udar,a bolnicite ti trazat korona test za da go primat vo bolnica,me interesira kade ke ja upotrebish heblata.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.298
Поени од реакции
26.184
Како би те заразил некој од првата група, ако ти седиш дома? Седете вие уплашените дома, оставете ги луѓето што сакаат да живеат со ризикот да живеат со него. Нема ништо посебично од тоа да сакате сите да седиме дома, за подеднакво да ги споделуваме економските последици од вашите стравови.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Hipoteteticki za da ne zarazish nikoj sedi doma do pronoagjanjeto na vakcinata,taka da nema da zarazish nikoj blizok tvoj,nitu pak ke treba da upotrebuvash hebla.Hipoteticki ako blizok tvoj dozivee srcev udar,a bolnicite ti trazat korona test za da go primat vo bolnica,me interesira kade ke ja upotrebish heblata.
Да речеме дека живеам веднаш до амбуланта и фала богу не требало да се јавувам во брза помош и се надевам дека нема да треба, али ако гледам нешто по улици навечер се комбиња од брза помош, така што не знам од кај инфово дека не примаат луѓе во болници?
Автоматски споено мислење:

Како би те заразил некој од првата група, ако ти седиш дома? Седете вие уплашените дома, оставете ги луѓето што сакаат да живеат со ризикот да живеат со него. Нема ништо посебично од тоа да сакате сите да седиме дома, за подеднакво да ги споделуваме економските последици од вашите стравови.
Ма к ме заболе за вас, кршете глава. Само ти кажувам дека работите не се црно бели ко што пробувате да ги претставите, и ко што некој мисли дека има право да го живее животот како сака без да одговара за своите постапки, секој кој што ќе настрада од неговото неодговорно понашање да може да врати со реципроцитет без да одговара исто така.

Последно уредено од модератор:
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Тоа што го збориш не е емпатија зашто за да заштитиш една група сјебуваш друга група на луѓе. Тоа ти е субјективна емпатија.
Најискрено мн те ценам како член на форумов и твоите мислења во глобала ама ова стварно мислам дека ти е тешка глупост од епски размери.

Ти ако останеш дома 2-3-4-8 месеци "губиш" толку време од својот живот на свои 20 или 30 години од друга страна со тие "изгубени" месецужу, да не сме по кафани, кафичи, дискотеки, планинарења, одмори или што ти јаа знам, продолжуваме или зачувуваме живот на возрасните.

Можеби на крај, после пола година или цела година се' ова ќе излезе како фарса и глупост но зошто да ризикуваме и да изгубиме наши драги кои спаѓаат во ризична категорија?

Јас, најискрено живеам сам во свој стан, работам од дома и можам да се терам по "кур ми е двор ми е" терк ама совеста не ми дозволува.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.386
Како е ова мој начин на размислување? Полека смири живци. Од хебла поверојатно е да умреш ако не ги тргнат мерките наскоро него обратно.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.097
Поени од реакции
11.502
Најискрено мн те ценам како член на форумов и твоите мислења во глобала ама ова стварно мислам дека ти е тешка глупост од епски размери.

Ти ако останеш дома 2-3-4-8 месеци "губиш" толку време од својот живот на свои 20 или 30 години од друга страна со тие "изгубени" месецужу, да не сме по кафани, кафичи, дискотеки, планинарења, одмори или што ти јаа знам, продолжуваме или зачувуваме живот на возрасните.

Можеби на крај, после пола година или цела година се' ова ќе излезе како фарса и глупост но зошто да ризикуваме и да изгубиме наши драги кои спаѓаат во ризична категорија?

Јас, најискрено живеам сам во свој стан, работам од дома и можам да се терам по "кур ми е двор ми е" терк ама совеста не ми дозволува.
Седи дома бе, забарикадирај се, ако тоа ти е желба. Ако мислиш дека така ќе го решиш проблемов.

Зошто останатите насилно да го правиме истото ако немаме таква желба? Зошто наметнувате „решение„ кое всушност не носи решение, туку само се купува време?

Секој кој излегол надвор и се заразил не треба да му се другите криви. 95% од луѓето немаат гајле од вирусов па нормално е да се бунат зошто се затворени дома безпотреба.

Kajgana Shop

На врв Bottom