Коронавирус (COVID-19)

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.265
Поени од реакции
2.261
Антитела на вирус се тестираат преку крв така?

Ако е така, тогаш зошто не земат да направат некои 100тина тестови на крв што ја имаат складирано во декември/јануари и да видат дали стварно уште од тогаш имало корона. Па само на крводарителскиот ден за Тоше (во Јануари) се собираат по 500-600 ќесички крв, претпоставувам! Барем ќе знаеме дали е од поодамна или тазе кај нас и дали има шанси да сме го прележале.

Член од
19 февруари 2011
Мислења
572
Поени од реакции
687
Антитела на вирус се тестираат преку крв така?

Ако е така, тогаш зошто не земат да направат некои 100тина тестови на крв што ја имаат складирано во декември/јануари и да видат дали стварно уште од тогаш имало корона. Па само на крводарителскиот ден за Тоше (во Јануари) се собираат по 500-600 ќесички крв, претпоставувам! Барем ќе знаеме дали е од поодамна или тазе кај нас и дали има шанси да сме го прележале.
Затоа што ќе им го сруши цело сценарио што се прави досега. Прво жената во Велес малку ги разниша тие нивни сценарија па бргу бргу изјавија дека всушност не била мртва жената од јануари туку само недела -две.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
973
Поени од реакции
1.601
Јас не знам што ве збунува бројката и тебе и @cholismo , ако за да стекнеме масовен имунитет вирусот треба да го “прележи” 60-70% од населението, значи 100.000 заразени е потценување на бројката.
Ако во земјава вообичаено има околу 1.5 милион население, еве сега со либерална резерва нека сме 1.7 милиона. 1.700.000*0.6 (минимумот да го ставиме) се добива бројка од 1.020.000 луѓе кои треба да го поминат вирусот за да се стекне т.н. “herd immunity”.
Е сега главното прашање е колку веќе имало заразени а недијагностицирани и колку време ќе треба за вирусот да ја сврти оваа бројка со која би се сметала состојбата за стабилизирана. Така да бројот што го пишува @Coca Cola е далеку под неопходниот кој се проценува како потребен за стабилизација, со тоа што временската рамка не можеме сосема прецизно да процениме како ќе се движи.
Конечно некој со отворен ум да ме поддржи. Не дека и јас сакам така да биде ко што ми се смеат овие, ама го напишав постот без емоционални влијанија, најреално како што може

Изговорен збор се заборава, пишан ќе стои па здрави и живи сите да сме, ќе видам дали сум бил у право. Се надевам дека нема да сум.

Meanwhile, директорката на шумското во Велес за која пишував(ме) тука, избегнувајќи карантин 10ина дена иако била буквално молена од вработените да седи дома, зарази многумина тука, па денеска во четворицата потврдени мртви од вирусов се наоѓа и нејзиниот возач/шофер. Катастрофа.

Последно уредено:

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.841
Каде може да се купи во Тетово N95 или слична заштитна маска со филтер?

Во Скопје има во Промедика и во други аптеки ама не праќаат по карго ....

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.868
Поени од реакции
36.914
Од 15 Август - 1 Септември доаѓа втор бран, побрз од првиот. Дали ќе биде по крвав не знам.
Ова прогнозите за вториот бран верувам ти се базираат врз твоето лично екстензивно епидемиолошко и инфектолошко искуство во областа на медицината, или само така го лупна тоа?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.868
Поени од реакции
36.914
Треба и на комунална хигиена да им се дозволи 24/7 работа во полицискиов час. Еве веќе 14 часот е, а контењериве стојат полни...
баш. Ако не фатиме корона, ќе фатиме чума од контејнериве. Цел паркинг смрди корне од неделата.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.987
Поени од реакции
74.070
vo koj grad/region e? napravija dve bolnici na teren, stokholm i geteborg so treba da bidat samo za korona, ama ne se uste pocnati so rabota.

prethodna nedela imaa vo site mediumi deka pointenzivno kje testiraat. ili e epten razlicno od region do region, ili i svedite ne se tolku transparentni ko so se pravat.
Во Лунд.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Ne sum doktor, epidemiolog, virusolog... No ova što se slučuva e nenormalno kako za fizičkoto taka i za psihičkoto zdravje. Imavme sončeva i suva esen i zima bez snegovi, mrazovi, doždovi i mal broj bea zimskite denovi so negativni temperaturi. Arno ama baš prvi april denot na šegata navistina se pošeguva so nas odnosno ne iznenadi sneg i zimski temperaturi okolu nulata, pa vednaš potoa minatiot vikend beše celosno vrnežliv za da sleduvaat nekolku sončevi letni denovi so približno 30 stepeni ušte na početok od april mesec pa za utre čitam po netov sleduvaat pak doždovi so možnost za sneg duri i na nekoi poniski mesta, znači ke imame i vtoro proletno odnosno vtoro aprilsko pravenje sneško ovaa godina !

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.868
Поени од реакции
36.914
На почеток бев целосно согласен за карантин ама сеа не сум баш сигурен за ефектот кој го постигнува. Можеби за мал град или мала област како Дебар ќе има ефект ама за Скопје или други поголеми градови не сум баш сигурен.

Прво минатата недела во четвртокот и петокот, супермаркети, маркети, банки и пазарчиња личеа на зоолошки градини. Никаков ред ниту дистанца, дива лига. Верувам дека сега пред Велигден во четврток и евентуално петок ќе биде уште полошо.

што фајде после седење дома за викенд ако сите се испозаразиме претходните два три дена во гужвите.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
973
Поени од реакции
1.601
Ова прогнозите за вториот бран верувам ти се базираат врз твоето лично екстензивно епидемиолошко и инфектолошко искуство во областа на медицината, или само така го лупна тоа?
Мое видување, напоменав. Имам искуство ко ти што имаш. Твоето негирање на ова јас што го кажав тежи исто колку моето мислење.

Логички, кога ќе ги намалат мерките, без никаква општествена свест каква што владее во земјава - ќе биде пресудна во фазата без карантин да имаме повеќе заболени.

Имајте на ум дека денешнава бројка од скоро 1000 заболени (случаи) ја имаме во фаза на карантин а веќе и локдаун.

До тогаш ваљда се надеваат да направат уште една монтажна болница во Скопје имам инфо дека Брако го фана тендерот па се работи на тоа.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.437
Поени од реакции
5.485
Денеска слободно движење до 16 или до 21?

Член од
9 октомври 2012
Мислења
2.922
Поени од реакции
1.479
Улогата на карантинот е да го успори ширењето на вирусот, таа мерка не може да го искорени. Уште понеделникот рекоа дека од средата ќе биде од 16ч. А за викендите целосен. Секој имал шанса да испазари залихи за 2-3дена . И не е крив никој друг освен самите за недисциплината, дозата на несериозност кај дел од граѓаните и сл.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.313
Поени од реакции
16.476
На почеток бев целосно согласен за карантин ама сеа не сум баш сигурен за ефектот кој го постигнува. Можеби за мал град или мала област како Дебар ќе има ефект ама за Скопје или други поголеми градови не сум баш сигурен.

Прво минатата недела во четвртокот и петокот, супермаркети, маркети, банки и пазарчиња личеа на зоолошки градини. Никаков ред ниту дистанца, дива лига. Верувам дека сега пред Велигден во четврток и евентуално петок ќе биде уште полошо.

што фајде после седење дома за викенд ако сите се испозаразиме претходните два три дена во гужвите.
може треба Друг Модел на карантин, т.е. маалско движење да не се ограничува, само да има редари кој ќе ги опоменуваат ( ако треба и со бамбус) тие што ствараат гужва и не поштуваат дистанци...Под некоја врста карантин може да биде централниот дел на градот, т.е. да се направи некој ред во одење во јавните институции, дали одредени денови граѓани од одредени општини и слично..
Друго, треба да се насочи и стимулира распределување на разни услуги по цел град, а не само во центарот, а клиентите мораат да се трупаат затоа што некому имиџ било мора во центарот да биде сместен...
Па и без короната имавме проблеми со градската гужва..
Посебна ГЛУПОСТ е наметнување на сатници за постарите и најмладите. Сега во терминот од 10-12 е невидена гужва, дури во продавници доваѓаа и мајки со деца кој не смее да излегуваат пред 13ч, а и млади лица кој не се на работа и има цел ден време до 16ч ама мора во терминот од 10 до 12 да се бута во продавница ...

Kajgana Shop

На врв Bottom