Коронавирус (COVID-19)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.217
Поени од реакции
84.129
Нели ракии ако пиеш многу потешко те фаќа вирусов?
НЕЛИ !?
НЕЛИ !?
признај!

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.392
Поени од реакции
4.237
Тој ќе го преплати карантинот, дека планира да си ја среди куќата што ја доби како наследство. Парите планира да ги вложи во средување на куќата. Како и да ја вртиш работата, пак овде ќе ги остави...
Sto saka neka si sreduva, toa e nogovo isto kako sto I jas I ti plakame koga si sreduvame. A karantinot neka si go plati, zosto jas I ti da go hranime. Kako ke se hranel ako Ne bil vo karantini taka neka se hrani I vo karantini. Zosto da ne se zgrizi nekoj od tuka koj sega e vo zort a da se zgrizi nekoj koj pecalel vo stranstvo a Sega ne sakal tamu da plaka kirija?

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.052
Поени од реакции
5.964
Член од
12 март 2009
Мислења
20.313
Поени од реакции
16.476
Ако не грешам петок не е државен празник, туку само на православните. Во тој случај не треба да биде вклучен во карантинот.
кај тие другите не важи ни празник, значи работат приватни фирми, нема карантин... ама пробљемот е што ги има секаде низ градот, како ќе се диференцира каде е карантин ???
бидејќи е Вонредна состојба ќе се прогласи карантин за сите, не само за велигден и велики петок туку и за Бајрам....
почитување на полицискиот час е друга тема :confused:

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.052
Поени од реакции
6.530
Што сум ти крив толку што си ми накурчен бе Муерте, па да ми влагаш клизачи :)

А да те прашам, си видел некој друг еволутивен процес во универзумот, па да ја споредиш нашата еволуција со него? Врв сме на тоа што го познаваш, и тоа е бесконечно многу субјективно... Но и да ги споредам ѕверствата што ги спомна во природата, далеку е тоа дека не гледаме слични такви ѕверства и кај човекот, дури некогаш и погнасни, што луѓе при свест ги тераат луѓето да патат... луѓето ги тера омраза, додека животните ги тера инстиктот :) ... а и ако видиш еволуција во цивилизациски контекст, доволно е да ми текне на војната во Сирија, па да се запрашам колку уствари сме еволуираме како цивилизација.
Испричавам се, нервиве ми се ортоми од полицискиот час, не паметам два дена по ред да не сум излегол надвор, ваљда коа сум бил бебе:D, и сега ете, поради Гаулајтерот на СЗО за РСМ, Хер Флик Вилипче, мајку им се мртву најебе шуваги пас.

Цивилизациите се циклични, историјата, иако делува дека тече линеарно, тоа не е случај, за што сведочи и денешниов светски срам во 2020 со вирусот.
Дури се најавува и петодневен непрекинат домашен притвор за велигден, не знам за тебе, тоа не би можел лично да го издржам, подобро апсаана, вирус, било што него домашен притвор во случај да не сум прекршил закон, пошто онака, им дувнало.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
Испричавам се, нервиве ми се ортоми од полицискиот час, не паметам два дена по ред да не сум излегол надвор, ваљда коа сум бил бебе:D, и сега ете, поради Гаулајтерот на СЗО за РСМ, Хер Флик Вилипче, мајку им се мртву најебе шуваги пас.

Цивилизациите се циклични, историјата, иако делува дека тече линеарно, тоа не е случај, за што сведочи и денешниов светски срам во 2020 со вирусот.
Дури се најавува и петодневен непрекинат домашен притвор за велигден, не знам за тебе, тоа не би можел лично да го издржам, подобро апсаана, вирус, било што него домашен притвор во случај да не сум прекршил закон, пошто онака, им дувнало.
Добро де, не ти замерам.... Туку и јас би пошандрцал ако немам двор со којшто можам да се занимавам цел ден и да не ми е досадно.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.052
Поени од реакции
6.530
Во Словенија има најави дека и кога ќе завршат рестрикциите, social distancing ќе продолжи до крај на годината - маски, не повеќе од двајца во група итн.
На словенците зарем им треба официјален полициски час, :D од Успињача па до блоковите со згради после Бежиград одевме пешки, не сретнавме жив човек за викенд буквално по цел пат а има бајаги одење, дно од народ.

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Прво кажуваат како долго време се подготвувале за вирусов, уште во Кина кога се појавил очекувале тука да дојде 100%, па како земји копирале од нас мерки не знам ти што и после тоа набројуваат кои земји и колку ни донирале маски, ракавици... :facepalm:

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.284
Поени од реакции
15.426
Графички приказ на разликата во бројот на заразени оваа сезона (кривата со црвена боја) во однос на ланската сезона (сината крива) и на просекот од претходната декада (кривата со испрекината линија), извор: ИЈЗ

Член од
12 март 2009
Мислења
20.313
Поени од реакции
16.476
A sto ako vo ovie momenti se zapusi toaletot?
сите мајстори за ВЦ се у Германија :cool: , сега ќе се вратат, ама треба да почекаш 14дена карантин...
Глупости, Фрлање СМЕТ е основна потреба !!! Кога штрајкуват комуналците владите ангажираат ВОЈСКА да ги празни контејнерите !!!
А купишта смет на балкон исто не е добро, чавки разнесуват а може и од кров стаорци да се симнат.... а стаорци носат други вируси, Ханта, а да не кажуам дузини глодарски болести, а најстрашна е бубонска чума... имаше во УСА пред 10-15 години, знам дека пратија специјалци во селото во Тексас, да го најдат нултиот заразен стаор... 2 дена го бараа и го најдоа....
Не Верувам дека било каде во 60ч локдаун да нема барем еден термин за фрлање смет и дека контрејнерите се преполни !!! Тоа може само тука на западен Балкан...

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Графички приказ на разликата во бројот на заразени оваа сезона (кривата со црвена боја) во однос на ланската сезона (сината крива) и на просекот од претходната декада (кривата со испрекината линија), извор: ИЈЗ

nezz dali e do mene samo ama ne go gledam prikazot... prati go pp ili probaj prikacu go pak

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Ајде малце наука.

Неколку научници направија генетска мапа на вирусот, со користење на методи кои досега во главно ги користеа за мапирање на човечкиот генетски развој и миграција.

Да не се правам фраер, некој работи ме бунат кај мапава, до ниво што ми се засилува теоријата дека вирусов е вештачки создаден. Затоа еве го оригиналиот научен текст. Ако некој разбира подобро нека објасни.

F1.large.jpg

Инаку има повеќе од 17 мутации за вирусот од лилјак да се префрли кај човек со ознака А. Можат да се приметат како рецки на линијата од BAT до A.

А е тип кој најмногу се шири кај американци кои живееле во Вухан, и потоа го пренесле во САД и Австралија?!?

Од А со две мутации се создава B кој е најраспространет во Кина и Југоисточна Азија и тој ги прави најголемиот број на заболувања и жртви во Вухан. Од B со една мутација се создава C, тоа е преносот од Вухан во Германија, во фабриката Вебасто и потоа тој е вирусот кој што се пренесува во Италија. C е тој што го прави сиот овој хаос во Европа.

Додека B релативно слабо мутира во Азија, кога оди во другиве делови од светот како што може да се види од мапата, значително брзо мутира. Во Канада, во Бразил, во Мексико итн.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom