Коронавирус (COVID-19)

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
Не не бива ни да соопштиме податоци, месец дена вака ги соопштуваат податоците, ни по азбучен ред, ни по број на заболени

 Скопје – 312
 Куманово – 200
 Дебар – 49
 Штип-27
 Прилеп –72
 Тетово – 33
 Струга – 43
 Велес – 30
 Битола –9
 Охрид –4
 Кавадарци – 3
 Гостивар –8
 Гевглелија – 4
 Струмица – 2
 Крива Паланка-3
 Радовиш – 4
 Крушево – 3
 Кочани – 21
Јас сум убеден дека податоците се сортирани, само ни прават гимнастика на мозокот да го откриеме критериумот. :cool:

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
21 den ke bide karantinot za ovie od Italija, sto znaci 210 evra po covek plus trosoci za avtobusi, trosoci za higiena, trosoci za cuvari I lekari... racunaj 300e po covek. 300 luge po 300e e 90.000 evra trosok. Pa neka si go platat sami, koj k nie da Im go plakame. Tie 90.000e moze da se dadat na 300 koi ostanale bez rabota da Im se is plati minimalec.
За тие од Италија не знам. Тие што ги знам: женско од Белград дојдена беше со приватен автомобил до граница и веќе заврши со карантинот во хотел, сега е во домашна самоизолација, и машко дојден од Германија, 4 или 5 ден е во хотелот.
Чуварите хотелот си ги подмирува, веројатно им се вработените чувари на кои и без друго им плаќаат плата месециве, лекарите се на сите,од државното здравство.

п.с. Дека треба да им се даде на тие што останале без плата и работа, скроз сум ЗА.

И заборавив да додадам дека никој не им влегува во соба, храната им ја оставаат пред врата, па кога ќе замине чуварот отвораат да си ја земат. Од таму и сигурна е информацијата дека никој не им чисти ниту им менува постелнина додека се во собата за изолација

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.392
Поени од реакции
4.237
А молиме за дознаките на нашите од странство, трговски дефицит вели затвараме со тие пари.

Туку, колку повеќе седиме дома и се постегнати меркиве, толку повеќе има новозаболени. Дали сме као кучиња пуштени од ланец меѓу 2 забрани за движење, не знам. Знам, прво беше за 1-2 недели, сега од мај...
Kakvi merki kakov k, site fabriki, organi, firmi....rabotat, javen prevoz raboti... I kakov karantini imame koga site vraboteni se po 8 casa na rabota a potoa si doagaat doma.... Nie sakame I jare I pare, I da rabotime I karantini... E taka ne biva, ili sakas jare ili pare ili zdravje ili ekonomija, a vaka e najloso nitu zdravje nitu ekonomija.

Член од
25 април 2011
Мислења
197
Поени од реакции
283
21 den ke bide karantinot za ovie od Italija, sto znaci 210 evra po covek plus trosoci za avtobusi, trosoci za higiena, trosoci za cuvari I lekari... racunaj 300e po covek. 300 luge po 300e e 90.000 evra trosok. Pa neka si go platat sami, koj k nie da Im go plakame. Tie 90.000e moze da se dadat na 300 koi ostanale bez rabota da Im se is plati minimalec.
А кој то вие бе другар, од преје те читам ги напаѓаш луѓето ? Од џебо или од сметката да не ти зеде некој ?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.392
Поени од реакции
4.237
За тие од Италија не знам. Тие што ги знам: женско од Белград дојдена беше со приватен автомобил до граница и веќе заврши со карантинот во хотел, сега е во домашна самоизолација, и машко дојден од Германија, 4 или 5 ден е во хотелот.
Чуварите хотелот си ги подмирува, веројатно им се вработените чувари на кои и без друго им плаќаат плата месециве, лекарите се на сите,од државното здравство.

п.с. Дека треба да им се даде на тие што останале без плата и работа, скроз сум ЗА.
A so ne plakale ovde nisto, nitu zdravstvo nitu socijalno? Od kaj Sega da I'm se dade? Pecalele tamu pa neka si platat. Poevtino im e ovde da si platat karantini it kolku tamu kirija. Jas I ti sme ulavi sto sme plakale ovde?
Автоматски споено мислење:

А кој то вие бе другар, од преје те читам ги напаѓаш луѓето ? Од џебо или од сметката да не ти зеде некој ?
Ne, drzavata gi napecati parite na tarapana. Normalno deka od mojot I tvojot dzeb se parite...

Член од
25 април 2011
Мислења
197
Поени од реакции
283
А тие пред нос што ни ги крадат од кој џеб се ? Најмал проблем се тие 50-100 000€ за карантин кога веќе гледаш ја жачиш државата.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.274
A so ne plakale ovde nisto, nitu zdravstvo nitu socijalno? Od kaj Sega da I'm se dade? Pecalele tamu pa neka si platat. Poevtino im e ovde da si platat karantini it kolku tamu kirija. Jas I ti sme ulavi sto sme plakale ovde?
ќе ризикувам да одам офтопик затоа што темава е за здравјето и вирусот, не за економија па само на кратко. За 2019та според извршување на буџет социјалните придонеси вкупно биле околу 1 милијарда евра. Приливот од дијаспората е 1-1.5 милијарди евра. Пари со кои се крепат семејствата, а се зголемува општата потрошувачка. Чисто за споредба.
Дури и да е зијан државата, да не гледаме само ќар од нив, редно е негде да се приберат. А каде ако не овде дома. Оти како зборевме, не отишле сигурно од бес него од зорт. Целата работа беше да се регулира нивниот карантин како што е сега.

Се извинувам уште еднаш за офтопикот кој е повеќе економски.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.392
Поени од реакции
4.237
ќе ризикувам да одам офтопик затоа што темава е за здравјето и вирусот, не за економија па само на кратко. За 2019та според извршување на буџет социјалните придонеси вкупно биле околу 1 милијарда евра. Приливот од дијаспората е 1-1.5 милијарди евра. Пари со кои се крепат семејствата, а се зголемува општата потрошувачка. Чисто за споредба.

Дури и да е зијан државата, да не гледаме само ќар од нив, редно е негде да се приберат. А каде ако не овде дома. Оти како зборевме, не отишле сигурно од бес него од зорт. Целата работа беше да се регулира нивниот карантин како што е сега.

Се извинувам уште еднаш за офтопикот кој е повеќе економски.
Neka se priberat ama I neka si platat. I jas I ti ovde ne plakame od bes ami od zort. Eve aega gi bole niv copot oti jas I ti ke plakame plus 2 denari akciza na naftata...

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Од примерите што ги наведов, девојката е глумица, вработена кај нас во театар, а работи претстави и во Белград, па така се нашла надвор од државава. Значи, плаќа здравствено осигурување овде.
Дечкото што дојде, таму плаќал што плаќал, но не е веќе вработен дека ресторанот го затвориле. Овде е невработен. И да реши да остане овде како невработен, ќе има бесплатно здравство ... Државата уредила така: невработените да не плаќаат придонеси за здравство, освен ако нивните хонорарни примања се над 2000 евра годишно

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.217
Поени од реакции
84.129
Го заробиле во Северна Африка. Три години поминал во нацистички работни логори во Германија.
Денес, на 100 годишна возраст, го победил вирусов.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.204
Pomina vreme to koga lugeto odea na pecalba I parite gi prakaa ovde. Sega site ziveat vo stranstvo bez namera da se vratat ama sega radi koronava se pribiraat tuka oti Im e poevtino, da ne si gi trosat parite. Koga ke zavrsi koronava istite pak ke mu ja zduvnat. I greska si, danok plakaat I mpc I ivz. Plakaat I danok I pridonesi koga minuvaat plati, plakaat danoci na imot, komunalii, struja, voda,.... I popovite I odzite plakaat ddv isto kako I jas I ti koga pazarime...
Автоматски споено мислење:

Da ne treba I spa I masazi da dobivaat?

Screenshot_20200412_165204.jpg

D

Deleted member 12196

Гостин
Најверојатно ќе имаме 4 и пол дневен полициски час почнувајќи од четврток во 16ч па се до вторник наутро (05ч или 06ч) ... јбг то је то нареџење-извршење !
Ако не грешам петок не е државен празник, туку само на православните. Во тој случај не треба да биде вклучен во карантинот.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.392
Поени од реакции
4.237
Од примерите што ги наведов, девојката е глумица, вработена кај нас во театар, а работи претстави и во Белград, па така се нашла надвор од државава. Значи, плаќа здравствено осигурување овде.
Дечкото што дојде, таму плаќал што плаќал, но не е веќе вработен дека ресторанот го затвориле. Овде е невработен. И да реши да остане овде како невработен, ќе има бесплатно здравство ... Државата уредила така: невработените да не плаќаат придонеси за здравство, освен ако нивните хонорарни примања се над 2000 евра годишно
Neka si go plati karantinot a tie pari sto ke se zastedat neka se dadat nekoj koj ovde rabote I sega go otpustile.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Neka si go plati karantinot a tie pari sto ke se zastedat neka se dadat nekoj koj ovde rabote I sega go otpustile.
Тој ќе го преплати карантинот, дека планира да си ја среди куќата што ја доби како наследство. Парите планира да ги вложи во средување на куќата. Како и да ја вртиш работата, пак овде ќе ги остави...

Kajgana Shop

На врв Bottom