Коронавирус (COVID-19)

Член од
23 август 2010
Мислења
39.401
Поени од реакции
113.947
Океј, нема ништо лошо да пицерии, кафани, маркети да работаат со достава за полициски час.
Сто пати боље него ли да има огромни редици пред врата на истите за време на неполициски час.
Не не, не реков ништо лошо, само информативно му проследив на Форца Милан зашо нели прашуваше погоре. Немам ни јас против, еве утре роденден му е на брат ми па ќе му земеме пица така колку да одбележиме пошо нема славење оваа година ради ситуацијава. :D

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Достава на храна, работа во смени кој не може да се направи во една да е, некои прават еден ден еден работи, следен ден друг вработен.

Ама производство нешто кое може да прекине со работа. Фабрики со голем број вработени ајде на сите дозволи. Многу паметни газдите, а истите осеќам се кријат некаде и преку телефон наредуваат.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.499
Поени од реакции
27.318
Зошто на рептили, што ви е оваа форава со рептили, зошто не примати или птици или тапири?
Југословенство не значи по дифолт социјализам или југокомунизам, самата идеја е добра, дури имало и северен пандан, првиот полски претседател Пилсудски сакал да створи нешто као Северославија :D со Полска, Чешка, Словачка и Украина, државиште на северните словени со 90+ милиони народ, сила.
Но тоа е оф-топик иако е интересно.

Не сме медицински лица но не сме нит до толку неуки, јас апелирав на темава доколку има такви на форумов да се произнесат, а шпекулации кои варираат од 18 месеци до 15 години добиени од доктори се плодно тло за развивање на теории на заговор, ако се знае дека Ковид вирусната подгрупа била позната од 1965.
Имам извесни медицински познавања кои морав да ги добијам поради низа трагедии во последнава деценија на поблиска и поширока фамилија и не би сакал никому да се едуцира за медицина поради такви мотиви.

Не ти делува дека нешто не е во ред во ситуацијава, да имаш неизбрани тела во државата кои ставаат целосни популациони групи во домашен притвор, пример 17 годишњак има 158 часа притвор и 10 часа отсуство неделно, тоа е факт, како што е и факт дека заразени официјално се 1/4 од еден промил на населението во РСМ, како што е факт дека има градови со НУЛА заболени, како што е факт дека медиумите ги претставуваат заболените како малтене осудени на смрт а тоа 60-80% имале благи или никакви симптоми.
Дали 100+ мртвите кои секоја година умираат од сезонски мутации би оправдале полициски час, јер смрт је смрт. Една смрт мобилизира цел репресивен и медицински апарат во држава а друга смрт, која коси многу повеќе, државата не трепнува.

И секако, кој ќе преземе одговорност доколку полицискиот час бидне тотален фејл и само ја урнисува и онака никаквата економија? Хер Флик?
рептили... ти е метафора за теорија на заговор...
СФРЈ ... ти е метафора за функионална држава во вакви ситуации.
Автоматски споено мислење:

Немој те молам за патриотизам да зборуваш. 11 години некој тераше патриотизам со споменици, фасади и останати гомна на секој ќош. И најтрагично е што за 100% од членството тоа беше најдоброто нешто што ни се случило. Значи не 99%, туку 100% дпмне членство !!! Замисли немаш основни услуги во здравство, ОСНОВНИ услови во здравство, ама затоа имаш патриотизам на сите страни. Не дај боже во тоа време на некој од дпмне да му кажеш дека нема здравство (еден од најголемите проблеми) автоматски добиваш одговор дека БИТНО СЕ ГРАДИ !!!

Не ја терам на патриотизам и политика само немој те молам со вакви испади. Се извинувам са офтопик
одговорот не ти соодејствува на тоа што сум го напишал...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Достава на храна, работа во смени кој не може да се направи во една да е, некои прават еден ден еден работи, следен ден друг вработен.

Ама производство нешто кое може да прекине со работа. Фабрики со голем број вработени ајде на сите дозволи. Многу паметни газдите, а истите осеќам се кријат некаде и преку телефон наредуваат.
Aко има потреба, зошто да нема производство, не сфаќам?

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.410
Поени од реакции
16.670

А кое производство би прекинал ти?

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Aко има потреба, зошто да нема производство, не сфаќам?
Проблем е што нема. Не е храна за да мора да се произведува и да не се прекине.
И онака камионите им се заглавени на граници, чуваат роба по магацини и купувачи во Германија не работат и одложуваат испорака.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.261
Поени од реакции
18.221
Проблем е што нема. Не е храна за да мора да се произведува и да не се прекине.
И онака камионите им се заглавени на граници, чуваат роба по магацини и купувачи во Германија не работат и одложуваат испорака.
Проблем е што има доста критични работни позиции што не ти паѓаат на памет :) не е само храна, полиција и лекари.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.184
Поени од реакции
16.324
Policijski čas od petka u 17 časova do ponedeljka u 05 sati, važiće za CELU SRBIJU
NovostiOnline | 08. april 2020. 13:25 | Komentara: 0
Iako je bilo reči da bi policijski čas mogao da bude uveden za Beograd i Niš kao najveća žarišta, on će važitu za celu zemlju
..
Od ove mere biće izuzeti penzioneri koji će moći da idu u kupovinu i poljoprivrednici na traktoru, prenosi Blic.rs.

слични работи со нашите мерки , кој од кого гледа ?...
а друга работа е колку и каде во државата се почитува и дали ќе се најде полицаец кој ќе апси попови или оџи кој спроведуват групни молитви и други групни церемонии...
Во Хрватска е друга шема, се блокираат одредени региони, посебно остривите, но и таму има демагогија, не само спрема свештениците ,туку замисли имало и туристи, помалку ама имало , а на чесите дури малку му било што дошле во апартманот на островот, па и испловиле и се загубиле, морало да ги спасуваат :facepalm: ??

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Прегледај го приврзокот 243750

Прегледај го приврзокот 243749
Аха, да важи. Ќе донирам за да му ги наполнам џепојте уште толку на овие лоповите. Споменици беа побитни, тендери, патни трошоци, буџет на СЈО итн.... Црквата за украс ја имаме немат донирано ништо ништо а е преебогата.

Плус да не ги заборајме оние 90% од популацијата во МК шо до вчера ја пцуеја дијаспората. Ги жалам оние 10% нормални шо се останати, ќе затупат и тие или ќе умрат млади од нерви и депресија.
Многу глупа работа ова, ама таков ни е системот, лошо поставен, и сеа трпиме ние што останавме тука. Ја си плаќам данок, ме крадат, си плаќам здравство, не можеме да искористиме, живот...

Него да донираме ние од тука за дијаспората нешто требит? Еве ве вратија дома тие што сакавте, јбг обврска по устав, имате 20 татковини, добар дел од заболените се дијаспорци или заразени од дијаспорци, ни ги полните болниците, на фризер и забар мора да се оди за ич пари и да не се почитуваат мерките, 2.000 евра казна што е тоа за вас.
Ај што си имаме наши проблеми, и со вас да се распрааме сеа.

Ништо не треба од дијаспората, како што не требаа ни пратениците.
Ни ја не донирав во државата, си плаќам даноци, али донирав кај дечките со визирите. Си ги платив сите сметки што ми стигнаа до сега, зашто некој треба плата да земе, не одложив кредити зашто некој стварно има потреба да одложи или да земе кредит.

У реду е, се краде, ај да испоцркаме сеа дека не краделе претходните 30 години м?

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.602
Поени од реакции
17.440
Многу глупа работа ова, ама таков ни е системот, лошо поставен, и сеа трпиме ние што останавме тука. Ја си плаќам данок, ме крадат, си плаќам здравство, не можеме да искористиме, живот...

Него да донираме ние од тука за дијаспората нешто требит? Еве ве вратија дома тие што сакавте, јбг обврска по устав, имате 20 татковини, добар дел од заболените се дијаспорци или заразени од дијаспорци, ни ги полните болниците, на фризер и забар мора да се оди за ич пари и да не се почитуваат мерките, 2.000 евра казна што е тоа за вас.

Ни ја не донирав во државата, си плаќам даноци, али донирав кај дечките со визирите. Си ги платив сите сметки што ми стигнаа до сега, зашто некој треба плата да земе, не одложив кредити зашто некој стварно има потреба да одложи или да земе кредит.

У реду е, се краде, ај да испоцркаме сеа дека не краделе претходните 30 години м?
Прочитај го убо постот шо напишав. Јас плаќав до пред 4 месеци се исто како тебе. Кредити имам и јас и нив си ги плаќам и дома помагам од тука.

Чист пример за МК - работев 3 години во ТВ земав 1 плата на 4 месеци. Ја затворија ТВ по судој се влечкавме добивме на суд и ете 6 години ни ги дават платите никако на сметка да стигнат оти сметката празна била неможело на сила да се наплати од др негови фирми , тв била одземена поради борџ од фирма која е во сопственост на жената на газдата на ТВ. И власт се смена и се. Вакви ситуации ми се случваја милион.

За болните дечиња и лица пак ќе кажам кој не верва има група нека види колку пари се берат тука во Германија од Македонците и колку приватни донации се направија. На овие лоповите не му донирам.

Тие од дијаспората шо се вратија останаја сите без работа тука и покрив над глава, кај да одат? Ниеден здрав човек со разум не би бирал МК здраство пред Германско кое патем е несплатно (да и забарот е бесплатен).

За мене 2.000е се многу не ме клавај во ист кош со некои идиоти јас убо кажав ги жалам останатите 10% нормални во МК е сеа ако ти не се гледаш во нив нз....

И да тие фризери и забари наплаќаат 10x поќе ако те сетат дека не си од МК.

И да не сум со БГ пасош заминат со МК сум. :icon_lol:

Последно уредено:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
И јас се јавував во комунална минатата недела. Работат една смена помалку и машините се поделени по општини. Карпош имаше возила за собирање минатата недела среда-петок. И они се во благ хаос...
Да, редуцирани се, претходно собираа смет два пати во неделата, а последниве 2-3 недели само еднаш во неделата го собираат сметот/отпадот и затоа кантите и контејнерите се преполни, башка народот дома седи во вакви кризни вонредни состојби, карантини, изолации, полициски часови. Не е во ред во ек на вирусна епидемија улициве да ни бидат полни со смет од домаќинствата !

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.528
Поени од реакции
22.180

Imas li nekoja statistika okolu tezata, deka golem del zaboleni bile dijasporci ili prefateni od niv? Moj pecatok e deka golem del se od lugje koi ziveat vo Makedonija pa bile nadvor, zakacija virus, ne pocituvale nikakvi merki duri krivale, i vo megjuvreme zarazile red drugi lugje (Cacka, onaa familijana od Skopje sose sinot, itn.). Ako nemas dokazi poleka malce so obvinuvanjata.

Drugo: Koj e dijasporec? Za mene lugje, koi trajno ziveat vo druga drzava. Od niv skoro nikoj ne pobaral da se vrati vo Makedonija, oti? Posto se situirani i so rabota, drzavite kade sto ziveat imaat mehanizmi i pomos so koja mozat da ostanat i da preziveat tuka vo slucaj na nevrabotenost. Ne se dijasporci, koi se privremeno na rabota vo stranstvo. Pored mene, najgolem del od povratenite ili se takvi koi se na privremena rabota ili lugje koi ziveat vo Makedonija i bile nadvor, na patuvanje na primer.

Okolu donaciite: Imalo i ke ima donacii od dijasporata za odredeni raboti. So ogled na toa sto ja licno i skoro nikoj nema doverba vo drzavata, razbirlivo e da se sonevame, dali sredstvata navistina ke stignat kade sto treba. Taka da predlagam sekoj individualno da prakja pomos za rodnini i prijateli kade sto ima potreba. So toa im pomagame na nasite bliski i znaeme deka 100% od pratenoto stignuva tamu kade sto treba.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Прочитај го убо постот шо напишав. Јас плаќав до пред 4 месеци се исто како тебе. Кредити имам и јас и нив си ги плаќам и дома помагам од тука.

Чист пример за МК - работев 3 години во ТВ земав 1 плата на 4 месеци. Ја затворија ТВ по судој се влечкавме добивме на суд и ете 6 години ни ги дават платите никако на сметка да стигнат оти сметката празна била неможело на сила да се наплати од др негови фирми , тв била одземена поради борџ од фирма која е во сопственост на жената на газдата на ТВ. И власт се смена и се. Вакви ситуации ми се случваја милион.

За болните дечиња и лица пак ќе кажам кој не верва има група нека види колку пари се берат тука во Германија од Македонците и колку приватни донации се направија. На овие лоповите не му донирам.

Тие од дијаспората шо се вратија останаја сите без работа тука и покрив над глава, кај да одат? Ниеден здрав човек со разум не би бирал МК здраство пред Германско кое патем е несплатно (да и забарот е бесплатен).

За мене 2.000е се многу не ме клавај во ист кош со некои идиоти јас убо кажав ги жалам останатите 10% нормални во МК е сеа ако ти не се гледаш во нив нз....

И да тие фризери и забари наплаќаат 10x поќе ако те сетат дека не си од МК.
Не си ти само, тоа е општо мислење на Дијаспората, што не е погрешно, точно е дека сме лоповска држава, ама у моментов не е битно. Тие што се вратиле би биле со исто мислење ко твоето ако не останале без работа.
20 евра нема ништо да ти сменат у животот, потенцирање на некои работи по 10 пати не помагаат, небитно е дека се крадело, небитно е дека Грујо е во Будимпешта или дека СЈО имале буџет (патем останале ситни глувци ко нас без плата, обвинителите се во Јавното обвинителство, затоа не треба да се занимаваме со дневно политиканство).
Ако не сакаш, не донирај, нема потреба од хехе слики и коментари.
Мое мислењет

Kajgana Shop

На врв Bottom