Коронавирус (COVID-19)

• Креатор на темата Креатор на темата Beginner
  • Време на започнување Време на започнување
Никаде не можам да најдам, има некој информација колку тестови биле направени во текот на вчерашниот ден?
Во изминатото деноноќие направени се 371 тестови. Од нив преку ИЈЗ- 285, преку Ветеринарен факултет – 7, Авицена – 0, Биотек – 24 и Фипил Втори (Жан Митрев) – 55. Досега во земјата се направени 5.291 тестирања на Ковид-19.

Вучиќ свакога дана у сваком погледу све више напредује. Можи дека му кажаа дека како обичен грип.

Ова од пола надоле потпуно тачно, али ова ми боде очи : "карантин и изолација на оние со симптоми и од ризичните региони и секако купување на време за да не експлодира и да ни колабира здравството."
Купување време да ги држат дома у карантин со симптоми па да рикнат изненада на спиење, или купување време со еве по 50 дневно нови и тестирање од 200/300 души и да чекаат уште стотици со недели со симптоми за тесирање на ред, или купување време за нетестирање уопште со тие ебани алгоритми, по сметка на живот... не ми е баш чоечки тоа.
Ова не го мислиш ти сигурно али како заклучок од ситуацијава ти е на место.
Одговорот на ова ти е дека работат до ограничени ресурси, е сеа и јас мислам дека има одредени пропусти во врска со тестирањето, карантините и затварањето граници, али што е тука е, јбг.

Делува како многу фин човек, ама политиканството не е му најсилна страна. Гледам и на новите листи не е ставен како кандидат.

Речиси и не е пракса индните потеницјални министри да се стават на пратеничка листа, освен тие неколку луѓе кои се лицата на партијата.

Да направат некоја анкета сеа Филипче ќе има +50% рејтинг, во најдобрите денови Грујо имаше 40%.

Нејсе, небитно тоа.

Во наредниве две недели просек на нови случаи ќе биде лесно стотка, мислам дека и Тетово и Прилеп ги чека карантин ко Дебар и Куманово и додуша премија ќе биде ако поминеме така град по град.

Ако нагло рипне бројката на државно ниво па да мора неколку дневен постојан карантин во цела држава ќе ни се ебе мајката дефинитнивно.

Мислам дека мораше да ја оспособат Борис Трајковски за алтернатива, едноставно онаа полска болница има премал капацитет, не затоа што се шатори него што нема да има доволно за да го покрие пикот...

А секако, најмногу ќе не сјебе тоа што уште има луѓе од типот на овие Кондаренко што воопшто не се замараат и заразуваат илјадници, жими све би ги платил оние што му правеа фејк њуз на Трамп да ги сликаат и објавуваат ваквиве ликови на фејсбук за да се бега од нив.

@тие што се во шведска, Зошто во Шведска не се прават многу тестови споредено со другите земји? Знам дека имаат друга тактика од остатокот од светот, ама имаат до сега направено 36 илјади тестови што ако се земе обзир број на население, и тоа што сите нивни комшии прават повеќе тестови, е малце чудно.

Покрај тоа, Филипче вели во преговори се со лабораторијата на МАНУ за дијагностицирање на заболени од Ковид-19 и за користење на нивната апаратура.

Овие од МАНУ си седат, кулираат. :гомце:

Најнепотребната институција во државава, не паметам кога последен пат директно помогнале во нешто, ни па нивното мислење да се вреднувало, ни па да придонеле со некое ново истражување...

Гледам за следење преку мобилен се прави муабет, да нè следат кој каде бил и со кого се сретнал. Мене не ми смета, ама ми се чини дека ова кај нас нема многу да функционира, бидејќи многумина ќе ги оставаат мобилните дома кога ќе претрчаат до некаде ... :(

А ова за СЈО платите дури сега во Службен весник го објавиле? Сега ќе им ги пуштаат? Во кризава? :confused:
Во Кореа полиција те допира и ти бара мобилен да покажеш со инсталирана апликација. Така да ќе мора да се носи

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

@тие што се во шведска, Зошто во Шведска не се прават многу тестови споредено со другите земји? Знам дека имаат друга тактика од остатокот од светот, ама имаат до сега направено 36 илјади тестови што ако се земе обзир број на население, и тоа што сите нивни комшии прават повеќе тестови, е малце чудно.

Една од причините е што не можеш ни да дојдеш до доктор. На броевите и на болнциите кога ѕвонеш се чекаше по 2 часа, сега сигурно по пола ден. И ти викаат ако помалку од 6 дена имаш тт или кашлаш, нема што да разговараат. Ако имаш подолго од тоа, исто. :) Седи дома! Пиј вода, одмарај и земај лекови природни да си олесниш. :)

Ако не можеш да дишеш подолго од 3 дена тогаш да се јавеш на инфективна или да идеш, можеш и со јавен превоз. :) Па ќе те тестираат ( ако имаш среќа, читам многу и од таму вратени без тест ).
Ако помодруваш од што не можеш да дишеш да ѕвонеш на 122 директно, па може ќе добиеш Брза Помош, може и не и нема ни да се водеш како умрен од корона.

Ова е пракса од 11.03 наваму. Исклучок има во Упсала ( град близу до Стокхолм ), очигледно уште не се фул со места.

Не е до тестовите. Немаат кадар! Немаат капцитет! Немаат ништо во здравството. Освен што ни земаат 33% данок секој месец од плата и ти викаат повеќе вода, одмор, никако стрес и здрава храна/пешачење, немаат ништо!

На старите веќе им даваат морфиум, за респиратор може да сонуваат.

namalija so testovi koga utvrdija deka vekje virusot se siri niz zaednicata
t.e. koga imase pozitivni slucai so ne bile na skijanje vo italija i drugi kurajberski aktivnosti

ispadnaa na pres deka smetaat deka e poefektivno da gi nasocat naporite kon tretiranje na bolnite
i proekcii za mozni scenarija otkolku na pravenje testovi, koi sepak bea deficitarni.

drugo, ogromna e razlikata od stokholm i ostatokot od zemjata. mislam deka stokholm e najstrasno,
dodeka drugite mesta se dosta polabavi.

cudna situacija, umrenite se trupaat den za den, brojot na zarazeni ne e realen (posto ne se testira neli)
a se izgleda normalno :confused:

Во Кореа полиција те допира и ти бара мобилен да покажеш со инсталирана апликација. Така да ќе мора да се носи

ОК, тоа е легитимно решение

Кои кретени се значи владата или кој и да е главен во Шведска, ако е навистина така, треба после Короната да ги линчоваат на плоштадот сите кои досега биле одговорни за здравство во земјата.

a de so e muabetov so aplikacijata, ne ja svakjam?

kao se prijavuvas deka si "pozitiven/so virus", i te dava na mapata za drugite da begaat ili?
da moze tie so se zarazeni da ne sedat vo karantin ili so e ustvari poenta?

Праев муабет со еден чоек,функционер, кој е 50-50 за верување.
Као демек,одбиена е предложена помош од Русија.
Мене не ми е за верување,али свашта е можно од овие!

Една од причините е што не можеш ни да дојдеш до доктор. На броевите и на болнциите кога ѕвонеш се чекаше по 2 часа, сега сигурно по пола ден. И ти викаат ако помалку од 6 дена имаш тт или кашлаш, нема што да разговараат. Ако имаш подолго од тоа, исто. :) Седи дома! Пиј вода, одмарај и земај лекови природни да си олесниш. :)

Ако не можеш да дишеш подолго од 3 дена тогаш да се јавеш на инфективна или да идеш, можеш и со јавен превоз. :) Па ќе те тестираат ( ако имаш среќа, читам многу и од таму вратени без тест ).
Ако помодруваш од што не можеш да дишеш да ѕвонеш на 122 директно, па може ќе добиеш Брза Помош, може и не и нема ни да се водеш како умрен од корона.

Ова е пракса од 11.03 наваму. Исклучок има во Упсала ( град близу до Стокхолм ), очигледно уште не се фул со места.

Не е до тестовите. Немаат кадар! Немаат капцитет! Немаат ништо во здравството. Освен што ни земаат 33% данок секој месец од плата и ти викаат повеќе вода, одмор, никако стрес и здрава храна/пешачење, немаат ништо!

На старите веќе им даваат морфиум, за респиратор може да сонуваат.
Добро е што барем има човек да им ја предочи ситуацијата на сите што викаат дека ова е послабо и од грип и дека ене ја Шведска се нормално функционира и ништо страшно...

Дајте инфо како е во Грција и Бугарија , што се превзема таму. Вака доста добро им изгледаат бројките

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom