Коронавирус (COVID-19)

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.477
Поени од реакции
3.287
Добро сега, околу маскиве.. Читав пред некој ден дека маските, поготово оние хируршките, воопшто не штитат од вируси.
Не се херметички затворени (има простор од страна, околу носот, под брадата итн.), значи вирусот може да влезе од сегде.
Нивната вистинска намена е за спречување на честички од оној кој ја носи кон надвор, пример хирург на сред операција да не се излигави или измрсулави врз пациентот.
После користење на одредено време, поради дишењето собираат влага и стануваат плодна почва за лепење и развој на бактерии. При нивно вадење/ставање постои ризик да се допреме по лице, око, нос итн., што нели е крајно непрепорачливо во моменталнава ситуација.

Сепак, сите, вклучувајќи ги и официјалните лица, советуваат да носиме маски. Дали е тоа можеби за да не пренесеме, а не за да се заштитиме? Ако знае некој може да разјасни па и јас да си купам маска.
Еве линк до текстот: https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/can-face-masks-protect-against-coronavirus-watchdogs-crack-misleading/

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.941
Поени од реакции
73.585
И на крај подобро ќе се справат,да ме слушаш.
Во Шведска нема потреба од вондредна состојба и полициски час
таму свеста на народот е голема, се знае и закон и ред.
Тука пена устата им фати на министрите од зборање и џабе со инка не можиш да му туриш на некој.
Во Шведска во угостителските објекти и онака нема беренки масовни, кај нас на широк сокак до пред да затворат кафичите игла немаше кај да се фрли, масите еден на еден споени,абе приклаваја маси дури.
Ти му викаш не патувајте тие 1300 души ја напуштиле земјата синоќа.
Затоа кажаа ќе се превземаат мерки во секоја земја различно, кај нас мора вака оти неразбран народ живее тука, да не речам прост.
Едноставно, тоа се разлики во навики на живот.
Не е свеста поголема, туку нивниот начин на живот е поблизок до карантинот кој ни е реалност во моментов. Им ебам мртвите, по 8 часот нема живо пиле на улица. Ни на живо се смеат, ни на мртво плачат. Куча - посао, посао - куча. Ние сме „ЖИВИ“ луѓе, они се роботи, студени луѓе, какви што полека стануваме и ние балканците, со појавата новите технологии. Затоа за новите генерации не е проблем периодов да седат дома. Уште подобро им е вака, можат да седат по цел ден на интернет, без некој да им брбори над глава.
Да, луѓето тука прават непромислени потези, но прават и таму. Братучед ми е роден во Шведска и живее таму. Секој ден пишува статуси во кои зборува за слични проблеми. Луѓето се тепаат за тоалетни хартии, децата ги праќаа на зимски одмори во северна Италија во првите моменти од жариштето итн.

Член од
5 септември 2014
Мислења
109
Поени од реакции
209
Едино нешто опасно у ова што го збориш е можда ова:
-со чевлите да го внесеш дома
-да го залепиш преку дишни органи*

* видов СЗО видео кое кажува дека е тежок и под влијание на гравитација паѓа доле после 1,5 метар
денес пак, видов инфо у кое се вели дека се задржува во воздухот на местото кај што некој искашлал и до 3-4 часа
скроз спротивно.
Не тропај глупости.
психата му праела да има болки во мускулите и температура :facepalm:
Напротив, психата е страшна работа и ич да не те чуди.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.025
Поени од реакции
83.450
Напротив, психата е страшна работа и ич да не те чуди.
аман знам, ама кога некој ќе ти рече - ме болат мускулите и имам температура, тогаш прво што ќе му кажеш е - до психата ти е
Има и мал милион други причини за таква состојба, а сепак најчеста е вирусна инфекција

Член од
25 февруари 2020
Мислења
196
Поени од реакции
174
Цел месец барав маска и се разбира не-најдов
Па случајно кога пазарев во маркет на газдата му донесоа
и му викам шеве давај една дека ќе ти кивнам ( носев шал )
ИНАЧЕ ПРЕД ДА СЕ ВАДИ МАСКАТА ПРВО СЕ МИЈАТ РАЦЕТЕ ПА СЕ ВАДИ МАСКАТА И ПОСЛЕ ВАДЕЊЕТО НА МАСКАТА ПОВТОРНО СЕ МИЈАТ РАЦЕТЕ !

Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065
Може ли да се договориме вака, кога нема да се деси ни едно од овие 3-4 крајно нереални сценарија, да си се самобанираш некако?
Веќе се десија повеќе од 3 4

Член од
5 март 2018
Мислења
16.511
Поени од реакции
18.776
We have a simple message for all countries: test, test, test. Test every suspected case, if they test positive, isolate them and find out who they have been in contact with two days before they developed symptoms and test those people, too," Tedros said.
Ќути арно шо прат сите како шо им викаат овие од СЗО

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
Веќе се десија повеќе од 3 4
Пошо се праиш дека не си ме разбрал, да прецизирам.
Кога реков 3-4 крајно нереални сценарија, не реков дека се сите нереални па да се десат било кои 3-4, туку реков дека имаш 3-4 крајно нереални.
4, 5, 8, 10, и 11 ти се крајно нереалните сценарија што не се десиле и нема да се десат.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.180
Поени од реакции
16.312
Какви земјотреси бе?
Многу поетски напишала писателката ама ова што се случува е real life, не е некоја бајка или филм. Да нема од што да преживее ќе ја прашам дали сонцето потопло ќе ја грее после ова. Седи дома ти и опушти се ама луѓе нема да имаат сметките наредниот месец со што да ги платат.
ќе има големо економско отрезнување и после ќе ја сменат плочата... туку веќе утре или во Петок Италија ќе ја надмине ПРЦ по Тотал Деатхс.. а и во Шпанија и Франција исто бргу растат смртните исходи , посебно во споредба со Германија, а што отвара многу прашања... а веќе имаше некаде прогнози за 10000000 заразени во Германија ???????, не го отворив да видам за кој тајминг го мислат тоа...

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Според Бил Гејтс ние како сиромашна земја мораме да бидеме поконкретни во превенцијата на ширењето на вирусот.
Screenshot_20200318_233131_com.reddit.frontpage.jpg
Screenshot_20200318_233417_com.reddit.frontpage.jpg
Screenshot_20200318_233727_com.reddit.frontpage.jpg Screenshot_20200318_235305.jpg

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Што не е јасно на сликава? Спасовски кажува дека не треба да се допираме за уста, очи, нос, а во позадина Османи врши визуелна презентација како тоа изгледа и не треба да се прави.

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.384
Поени од реакции
7.017
"Наодите на една ретроспективна студија, спроведена на 366 хоспитализирани деца од околината на Вухан, Кина, покажуваат дека инфекциите со САРС-КоВ-2 кај децата се случувале многу пред да се регистрираат првите случаи на болеста.
Тоа значи дека вирусот подолго време подмолно се распространувал низ популацијата, користејќи ги токму децата и младината. И јасно е сега зошто тие или немаат воопшто или имаат лесни симптоми."

Доста интересен податок за почетокот на вирусов што до сега ни тука ни по медуми не го сретнав.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Е како одбива кога од 19 март завораат граници
Линк:https://www.nytimes.com/reuters/2020/03/17/world/europe/17reuters-health-coronavirus-sweden-borders.html

Kajgana Shop

На врв Bottom