има и можми полоши сценарија со нашиве криминогени закони...
-може јас како менагер со 51% гласови да одлучам да доштампам акции
-може да одлучам да купиме БЛОК сопствени акции од мој чоек по цена од пред 2 недели, па со тие пари исто мој чоек ќе купи за мене 2х повеќе и така јас ќе си набилдам % на сопственост ... итн...
- а може и да не поделам дивиденда поради короната, има вонредна ситуација...
Ако го споредуваме последниот бизнис циклус например кмб имаше денда 150 ден, сега има 420 ден за 10 години ќе има 1600 ден денада. Дали би купила сега за 5800 за 1600 денда за 10 години? Нема шанси на овие цени да си во поголем чар од депозити или обврзници за 10 години. Прашање е кој е спремен сега да врзе пари за подолг рок.
Предизборно ги покачивме платите за уште 10% како манифестација на политичка корупција спрема најголемата клиентелистичка група - државната администрација! Жимисве, веќе почнувам да ги мразам луѓето и да им посакувам лошо од што ни се како факин крлежи накачени на телото. Мочан партиски вработен наставник со полн фонд од 20 часови неделно, што ефективно работи 3 саата дневно и има 36 наставни недели годишно (т.е. 4 месеци одмор) ќе има бруто плата 45.000 денари! Тоа е ваљда награда затоа што му створиле вредност на својот работодавач Северџанија чиишто ученици се со години наназад буквално задни на сите ПИЗА тестови! Ич да не почињам за сите други партиско-паразитски административци што се учукаа на државно пошо ќе треба роман да напишам.
Најстрашно е што платите им ги покачуваат еднакво неспособни високо позиционирани политички корумпирачи што не работеле ни еден ден у реален сектор и на државата долгорочно ѝ накачуваат такви застрашувачки финансиски обврски. Наместо во криза да отпуштаме бескорисни крлежи што не ствараат никаква вредност туку само трошат ресурси, ние и дополнително вработуваме и покачуваме плати! Еднаш добиени права многу тешко се одземаат, а овоа покачување ќе ни излезе низ нос пошто администрацијата ни е како камен околу вратот поради којшто економски нема никогаш да можеме да мрднеме напред.
Автоматски споено мислење:
Еве да следиме и денеска како се руши кулата од карти. Им повлекле 79.000.000 денари од паричниот фонд, а од индексниот се у минус 52.000.000 (15 миљони органски пад и уште 37 миљони повлечени удели)
На оваа сума во индексниот на годишно ниво би наплатиле околу 7.000.000 денари провизии, а на максимум имаа скоро дупло, што значи дека со падов поради короната губат околу 115.000 евра чист профит годишно од којшто би се лапале убави бонуси. Па вие видете каква финансиска стимулација има фондовската индустрија од дуење на берзанскиот балон!
Колку треба да зема професор во средно со полн фонд часови? 15 илјади? 18 илјади? Како ќе преживее тој/таа? Која мотивиција ќе ја има да им предава на децата кога нема пари да си купи облека и храна.
Има професори кои се трудат и трошат од сопствени пари за да обезбедат материјали за час. Спремаат дома експерименти или други показни вежби, така да времето не е само 3 часа дневно.
Колку треба да зема професор во средно со полн фонд часови? 15 илјади? 18 илјади? Како ќе преживее тој/таа? Која мотивиција ќе ја има да им предава на децата кога нема пари да си купи облека и храна.
Има професори кои се трудат и трошат од сопствени пари за да обезбедат материјали за час. Спремаат дома експерименти или други показни вежби, така да времето не е само 3 часа дневно.
Кој ги е.е како ќе преживеат! Зарем се секираше некој како преживуваа до пред две години шивачки со минималец од 9.000, а и сега од тие 14.500 враќаат на рака на газдите.
Плата не се ДАВА според трошоци желби и потреби, туку плата се ЗАРАБОТУВА со стварање вредност. Тие наставници испорачале најнеквалитетна услуга НА ЦЕЛ СВЕТ за којашто никој на слободен пазар не би платил ни денар, а бараат покачување на плати.
Наставниците имаат најплатен работен час у државава: за три саати дневно работа земаат 30.000 денари плата, што е како за осум саати да земаат 80.000. Плус тоа не ги вклучува четирите месеци одмарање годишно, плус губење спојување пуштање деца порано... плус најбитно никаков стрес пошто немаат никаква одговорност за неквалитетна работа!
Предизборно ги покачивме платите за уште 10% како манифестација на политичка корупција спрема најголемата клиентелистичка група - државната администрација! Жимисве, веќе почнувам да ги мразам луѓето и да им посакувам лошо од што ни се како факин крлежи накачени на телото. Мочан партиски вработен наставник со полн фонд од 20 часови неделно, што ефективно работи 3 саата дневно и има 36 наставни недели годишно (т.е. 4 месеци одмор) ќе има бруто плата 45.000 денари! Тоа е ваљда награда затоа што му створиле вредност на својот работодавач Северџанија чиишто ученици се со години наназад буквално задни на сите ПИЗА тестови! Ич да не почињам за сите други партиско-паразитски административци што се учукаа на државно пошо ќе треба роман да напишам.
Најстрашно е што платите им ги покачуваат еднакво неспособни високо позиционирани политички корумпирачи што не работеле ни еден ден у реален сектор и на државата долгорочно ѝ накачуваат такви застрашувачки финансиски обврски. Наместо во криза да отпуштаме бескорисни крлежи што не ствараат никаква вредност туку само трошат ресурси, ние и дополнително вработуваме и покачуваме плати! Еднаш добиени права многу тешко се одземаат, а овоа покачување ќе ни излезе низ нос пошто администрацијата ни е како камен околу вратот поради којшто економски нема никогаш да можеме да мрднеме напред.
Автоматски споено мислење:
Еве да следиме и денеска како се руши кулата од карти. Им повлекле 79.000.000 денари од паричниот фонд, а од индексниот се у минус 52.000.000 (15 миљони органски пад и уште 37 миљони повлечени удели)
На оваа сума во индексниот на годишно ниво би наплатиле околу 7.000.000 денари провизии, а на максимум имаа скоро дупло, што значи дека со падов поради короната губат околу 115.000 евра чист профит годишно од којшто би се лапале убави бонуси. Па вие видете каква финансиска стимулација има фондовската индустрија од дуење на берзанскиот балон!
Супер пост.
Иначе за ова погоре од прва рака ти кажувам ни еден час активна работа нема во одредени сегменти во држ администрација, конкретно едно министерство правен сектор 5 вработени, секој по пола саат до саат МАХ ефикасна работа дневно... а може комотно да се 2 вработени чисто ради замена, одмори, боловање и сл. Ама преку партија се набутаа секаде и дури и позиции измислуваат за да се вработат ботовите.
И една математика, во државава има активно вработени лица околу 750.000 луѓе, 250.000 јавен сектор, 500.000 приватен и 350.000 пензионери ... 600.000 > 500.000, кога тогаш системов ќе рикне, ама тоа е веќе др тема.
Дека пукна меурот во се пукна. Не за џабе ми е сликата на профил веќе 1 година. Жали ми е само за болните. Но малку на црно хумор Знаете што е највеќе скокнато денес од многу малиот број на работи што не се утепани КАФЕ
Не туку раскажувај прикаски на форумов, 70% си во минус на Рено.
Инаку форумот беше супер додека те немаше, немаше ама буквално ниеден пост за политика, еве пролистај назад да видиш.
Гледам во првиве 2 поста одкако се врати пробуваш пак да напикаш политика, се надевам нема да ти успее.
Јас затоа и пишувам транспарентно, за да можеш Ти да пресметаш и после да можеш да се бавиш со мене . . . .
Што би правел Ти во животот кога не би ми ги сметал моите загубите . . .
Да те дополнам во 2008 година бев 90% во загуба на целото портфолио, а не на поединечна акција . . . .
Седнав да читам, научив, се извлеков и на крај добро заработив . . . Сега ќе биде полесно. Влогот ми е цел во кеш.
Сега сум некаде околу 30% загуба на целото портфолио . . . . Тоа не го кријам туку сам го напишав за да видат многумина дека не се единствени што тонат и Ти да не мораш да сметаш. Не сме сите безгрешни и профитабилни како тебе. Браво, алал да ти се парите.
По форуми не пишувам за вас паметните туку за оние почетниците.....
Ама штом сум успеал да те натерам да ме читаш и да ги сметаш моите загуби значи сум успеал во мојата цел.... Тоа што не ти се допаѓаат моите погледи во однос на економските политики баш ми е гајле . . . А со тоа што одма скокна ја остварив целта. Некој ќе се замисли, а некој како тебе само ќе се напали . . .
Имај убав ден и алал да ти се парите, ако вистински ги има . . .???
п.с.
На форумов се вратив минатата недела да предупредам, да кажам дека распродадов скоро све на мсе...
Да смирам колку што можам паника и со пример да покажам дека ова е шанса за убави профити...
И сега пак ќе се подизгубам, не мислам да си трошам време со тебе...
Продолжи да ми ги сметаш загубите во Renault, Unicredit, Societe Generale уште ќе паѓаат, а јас не сметам на дневна основа, а мирно спијам ...
Кој ги е.е како ќе преживеат! Зарем се секираше некој како преживуваа до пред две години шивачки со минималец од 9.000, а и сега од тие 14.500 враќаат на рака на газдите.
Плата не се ДАВА според трошоци желби и потреби, туку плата се ЗАРАБОТУВА со стварање вредност. Тие наставници испорачале најнеквалитетна услуга НА ЦЕЛ СВЕТ за којашто никој на слободен пазар не би платил ни денар, а бараат покачување на плати.
Наставниците имаат најплатен работен час у државава: за три саати дневно работа земаат 30.000 денари плата, што е како за осум саати да земаат 80.000. Плус тоа не ги вклучува четирите месеци одмарање годишно, плус губење спојување пуштање деца порано... плус најбитно никаков стрес пошто немаат никаква одговорност за неквалитетна работа!
Одлично напишано . . .
Идеа избори мораше да купуваат гласачи . . .
А сега ќе ги прашам како ќе ја закрпат буџетската дупка кога сите се по дома и ниедана фирма не работи со полн капацитет..
Плати се зголемуваат ама за работа, а не тие набутаа уште толку администрација која ништо не работи и сите добија по 10- 20% зголемување . . .
Инаку пола фабрики што извезуваат од зоните ги испратија вработените по дома.... За кого ќе прават катализатори, кабли, седишта, навлаки кога автомобилската индустрија затвори . . .
Јас би гласал за јунак што ќе вети дека ќе преполови администрација . . .
СТБ - already checked
КМБ - Saved by couple million euros from new Banker Chichko Cifliganec
АЛК - in a few days, delayed because of lower daily limit
НЛБ- Saved by dividend, will check after.
ГРНТ - next week, delayed because of lower daily limit
По глупо мислење немам прочитано, без детално објаснување на кој индикатори го темелиш овој став, сметам дека сакаш да навлечиш некој за да си докупиш па подоцна да ја величиш како си излегол најпаметен овде...
Помина вторник, помина среда, никој не ме квоута и реплицира ( освен оние што пљукаат ), само јас сам себе се квоутам чисто онака, и ќе ви трљам од нос све, because i can.
Nina Angelovska 46 mins ·
Интервентен сет на мерки за заштита на ликвидноста и на работните места таргетиран за граѓаните и фирмите погодени од COVID – 19
Ослободување од аконтации од данок на добивка за април, мај и јуни
Одлагање и реструктурирање на отплатите на кредитите за фирми и граѓани
Субвенционирање на 50% од придонесите за април, мај и јуни по вработен (до максимум просечна платa)
Бескаматни кредити за заштита на ликвидноста на микро, мали и средни фирми погодени од коронавирусот
Креирање на Фонд за поддршка на туризмот за опоравување од Covid-19
Замрзнување на цените на основни производи заклучно цената која била на денот на прогласување на пандемија, односно 11 март
Бескаматен кредит за заштита на работните места преку Развојната банка, за фирмите кои ќе имаат проблем да исплатат плата
Намалување на законски затезната камата за 50%, од 10 на 5% за правни лица и од 8 на 4% за физички лица
Преполовување на казнена камата за јавни давачки - од 0,03 % на 0,015%
*Препорака до провајдерите за намалување на цената за одржувањето на фискални каси за 50%
*Препорака до банките за намалување на цените за финансиски извештаи за ДДВ за промет
Ова е само првиот пакет на мерки кои ги воведуваме, за да помогнеме во премостување на првичниот удар.
Закаснив една недела ама гледајќи како се повеќе се отвара дупката и колку дното бега подалеку, продадов KMB со мала заработка (третина од портфолио)... Со другите "влегов во калта", отидов во долгорочно инвестирање Сега се спремам за нов почеток...се надевам за 2-3 недели.
Што мислите, после дното, ќе бидат брзи возови или македонска железница?
Закаснив една недела ама гледајќи како се повеќе се отвара дупката и колку дното бега подалеку, продадов KMB со мала заработка (третина од портфолио)... Со другите "влегов во калта", отидов во долгорочно инвестирање Сега се спремам за нов почеток...се надевам за 2-3 недели.
Што мислите, после дното, ќе бидат брзи возови или македонска железница?
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.