Дилема за кокошката и јајцето?

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Ај едно прашање за вас , кокошките дали јадат песок ? =)

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Од аспект на постанок -е.

Каков авторитет е кокошката во постанокот на првите организми? Или јајцето?

@ firstbold: LOL.

Не е никаков авоторитет ни кокошката ни јајцето.
Поентата е дека се на светов оди од попросто кон посложено, а не обратно.
Таква е природава.
И сите суштества се настанати од по прости, до по сложени.
По таа логика, јајцето бидејќи е по просто, настанало прво.

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Ај едно прашање за вас , кокошките дали јадат песок ? =)
Абе по ЗПО не учеа дека јаделе просо и такви слични ама песок дека јадат не. Така да, мој конечен одговор е дека не јадат.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Абе по ЗПО не учеа дека јаделе просо и такви слични ама песок дека јадат не. Така да, мој конечен одговор е дека не јадат.
Уствари не знам шо птица јадеше песок за полесно да ја свари храната ама не знам дали за кокошката беше.
Не знам ни како е ова релевантно но стварно ме интересира.

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Уствари не знам шо птица јадеше песок за полесно да ја свари храната ама не знам дали за кокошката беше.
Не знам ни како е ова релевантно но стварно ме интересира.
Друго пиле некое може да јадело песок, незнам. Ама за кокошка 99,99% сум сигурен.

А и мене ме интересира.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Мене ме чуди како сите атеисти на ова прашање одговараат дека прво било јајцето :toe:

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Баш ме интересира.
Не, не јадат.

Да јадат , за полесно да ја сварат храната . Замисли го желудникот на кокошката како Мешалка за цименто , храната= цимент , песокот , пак песок =). На пример пченката е тешка , при јадење на песок ја гмечат ја раситнуваат.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Да јадат , за полесно да ја сварат храната . Замисли го желудникот на кокошката како Мешалка за цименто , храната= цимент , песокот , пак песок =). На пример пченката е тешка , при јадење на песок ја гмечат ја раситнуваат.
шо има везе ова со филозофија и психологија - Дилема за кокошката и јајцето?

Мене ме чуди како сите атеисти на ова прашање одговараат дека прво било јајцето :toe:
мене ме чуди како ти не сфаќаш дека сите атеисти одговараат и ќе одговараат дека јајцето е прво
верниците викаат дека е кокошката прва бидејки господ ги создал животните

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Со оваа дилема првпат се сретнав во 1996 година :) Во списанието Росица што ни го даваа во забавиште на средните страници имаше вежби, прашања и задачи со поврзување на сликички. Едно од тие прашања беше и ОВА!
Што е постаро кокошката или јајцето?
Е ајде де...на 5годишно дете му даваат вакво прашање :tapp:
И од 1996 наваму размислувам и никако да смислам што е постаро:toe:
:salut:

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.948
Поени од реакции
1.505
Со оваа дилема првпат се сретнав во 1996 година :) Во списанието Росица што ни го даваа во забавиште на средните страници имаше вежби, прашања и задачи со поврзување на сликички. Едно од тие прашања беше и ОВА!
Што е постаро кокошката или јајцето?
Е ајде де...на 5годишно дете му даваат вакво прашање :tapp:
И од 1996 наваму размислувам и никако да смислам што е постаро:toe:
:salut:
Јајцето е постаро.

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Јајцето е постаро.
Е кокошката го снела јајцето, значи она е постара, а и кокошката се испилила од јајце, а и тоа јајце било снесено од кокошка и си бил еден поп си имал едно куче кучето му умрело му направил гроб на гробот пишувало си бил еден поп си имал едно куче...

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
шо има везе ова со филозофија и психологија - Дилема за кокошката и јајцето?
Па најверојатно нема некоја тема само за кокошки. Добро де еден оф топик нема да напрај некој штети.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Е кокошката го снела јајцето, значи она е постара, а и кокошката се испилила од јајце, а и тоа јајце било снесено од кокошка и си бил еден поп си имал едно куче кучето му умрело му направил гроб на гробот пишувало си бил еден поп си имал едно куче...
Не не..
:)
Зависи дали гледаш од пат на еволуција или религиозно.
Ако гледаш по еволуција, сите сме еволуирале од риби, што доаѓа дека првo е јајцето а потоа од јајцето се испилила кокошка итн итн.
Ако гледаш религиозно, господ ги створил сите животни, therefore, кокошката е прва.

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
@ firstbold: LOL.

Не е никаков авоторитет ни кокошката ни јајцето.
Поентата е дека се на светов оди од попросто кон посложено, а не обратно.
Таква е природава.
И сите суштества се настанати од по прости, до по сложени.
По таа логика, јајцето бидејќи е по просто, настанало
прво.
Целиот болд ЛОЛ. Логикава ти вришти искрено да ти кажам.
Да те прашам како ја одредуваш сложеноста на живите суштества? Кои ти се критериумите? Средината во која живеат, начинот на исхрана, начинот на размножување, интелигенцијата што ја поседуваат... ШТО?

Јајцето очигледно ти го гледаш само како жолчка и белка :jaj: па ти изгледа едноставо. Тоа што оплодено јајце ги содржи сите информации да се развие, дали во влечуга (змии некои гуштери...) дали во животно (желка на пример) или пак птица било која е занемарлив податок. :nenene:

Еве малку да се повикаме и на “еволуцијата“ (претпоставувам на неа се повикуваш ти) како идела.
Живот “најпрост“ се појавува во водата и таму нели се развива во посложен.
Животот полека излегува на копното значи уште посложен и ги имаме влечугите.
Уште посложен живот на копно - Цицачите а дел од животот нели иде во воздухот ете ги птиците.
И сеа имаш посложен живот како цициач некој, кој што деградира со еволуцијата и се враќа во водата (китовите, делфините...)
Имаш дури птици кои што деградираат со еволуцијата и се враќаат делумно во водата, ете ти ги пингвините.
Имаш да не заборавам и риби кои што пробуваат да летаат (над вода). :toe:
И се кои од кои се посложени објасни ми ти.
Дали птиците кои што живеат на копно и воздух и се размножуваат со јајца кои што ги квачат, се посложени од еве делфините кои живеат во вода ама се размножуваат раѓајки живи делфинчиња?????
Животот секогаш си наоѓа начин да опстане, дали притоа ќе се развие условно во посложено или попросто животно не е битно.

Јас темава не ја сватив буквално и дека сеа ние треба тука да откриваме топла вода од типот: како тоа тригодишната кокошка Велика од Виничко Блаце снесе јајце со нашиот вековен симбол шеснаесткракото сонце. Кој е постар сеа Велика или Јајцето? :uvo:

Не не..
:)
Зависи дали гледаш од пат на еволуција или религиозно.
Ако гледаш по еволуција, сите сме еволуирале од риби, што доаѓа дека првo е јајцето а потоа од јајцето се испилила кокошка итн итн.
Ако гледаш религиозно, господ ги створил сите животни, therefore, кокошката е прва.
Ако прочепкаш (разбуричкаш) и двете ќе дојдеш до вистинското прашање кое всушност е поставено со темава а тое.
Дали случајноста го створи животот или животот ја створи случајноста?
Кога ќе се најде вистинскиот одговор на ОВА прашање е тогаш ќе бидат решени сите дилеми.
И да те прашам која од овие две можности тебе ти изгледа по “therefore“ . :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom