Коронавирус (COVID-19)

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.193
Поени од реакции
8.277
Kako moze da e cudno?
Ebola, Sars, Pticji grip, Svinski grip, site se od zivotinsko poteklo.
Vo uzasni higienski uslovi se odgleduvaat zivotni, nivnoto meso vo uzasni uslovi se prerabotuva i posle cudno?
на најголемиот спамер ти најде да му бојаснуваш? :D
 
Член од
12 март 2009
Мислења
20.235
Поени од реакции
16.381
не реков,дека ти немаш врска.
јас ти искоментирав нема врска за стереприпното мислење за тартар.
се останато си е у реду шо си пишала ))))
ако се почитуваат сите процедури,на транспорт,складирање,одржување на месото па потоа подгототовка на тартар при соодветна температура,ризикот да фатиш некое тровање е сведен на скоро на нула.
бев пред 10 години во Хургада... имаше факултативен излет во пустината ( ние не отидовме) ама ми кажуваше еден од нашиот хотел а што беше... бедуините им праеле некој специјалитет, не се сеќавам што точно беше, овчетина мислам, АМА за оган се користел изметот од камилите.. е сега истиот човек го собира изметот на куп, пали оган и после не мие раце, а им го спрема месото :D
И на никој ништо не му било, освен што подоцна имало и обид ( дали вистински или одглумен) да киднапираат една плавуша:cool:
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.523
Поени од реакции
24.795
... дали сте биле во Кинески ресторан? јас не...не ја сакам кинеската кујна, дали не е престиж да се иде во Кинески ресторан? еве конкретно и кај нас? и? таму нудат змии и лилјаци, кучиња?...и самиот Трамп што мислите не иде на вечера во кинески ресторан, што јадат змии? :toe:

... заразата не започна од јадење на месото на змија лилјак или било што, ниту пак некое животно во себе го носело вирусот зборувам во состав на сопственото ткиво, змијата и лилјакот си биле здрави, само на нивната површина слузта која била оформена после нивно убивање и чување во несоодветни услови (прашање дали е лабораториски вирус тоа неесодветно чувано)...и потоа дошло до заразување на човекот кој ги продал истите тие животни на пазар и при тоа не миејќи ги рацете јадел и преку неизмиени раце всушност го внел вирусот во себе од таа слуз која независно од телото на змијата била на површината на змијата испитаното „месо“ на змијата немало присуство на вирус!
П.С.
...во Словенија во еден престижен ресторан ни нудеја специјалитет ,,татар стек“, или „коњско живо месо“ ... живо телешко месо...живо коњско месо сврзано само со живо јајце...аааа не фала, не сакам специјалитети! и? необработено месо, поминато преку 100 раце што ќе биде, ова во контекс дека денес се чудни специјалитетите!
Јадење на егзотични специјитети или raw живо месо не е проблем ако е тоа спремено како треба. Чиста глупост е да збориме дека кинеската кујна е лоша или дека змијско месо или крокодил не се вкусни. Кучиња углавно се јадат во Кореа и делови на јужна Кина до границата со Северна Кореа и ако не ти кажат што е ќе мислиш дека јадеш малку посолено говедско...

Проблемот со Кина и многу места низ светот е тоа што не се почитуваат стандарди. Во МКД до скоро беше исто со сендвичарите и слаткарите. Среќа се воведоа малку од малку стандарди после милјарда одлагања па е ок иначе тровања стално имало и има, само Малага во Скопје којзнае колку пати била спомнувана низ весниците.

Во Кина треба да пазиш што јадеш и каде јадеш. Ова е нешто купено на улица/стрит фуд на пазар... Да јадеш во кинески ресторант во МКД или на друго место каде се почитуваат стандарди за хигиена си е сосема ОК. Јас на пример многу повеќе сакам азијска храна во АУС или УСА него во Азија (исклучок Тајланд и Јапонија) највеќе ради тоа што знам дека локалите продукти што ги користат за спремање на храната плус хигиенските стандарди се каде каде на повисоко ниво. Ова до некаде важи и за МКД храна, на пример порадо би јадел бурек во АУС него во МКД затоа што ако порачам бурек со сирење ќе добијам бурек со сирење зашто нема резон да ми подвалува глупости кога четврт ми наплаќа 400 денари на пример.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.785
Поени од реакции
12.255
живо месо, жива храна (јајца, млеко, месо, џигер и све што е raw) е опасност само по себе за пренос на микроорганизми. Ако се приготвува, веќе не е raw, сирова.
Загребете од тоа диво животно од неговата кожа или месо и однесете го на микробиологија, да видите што све има во и на него. На нешто сме отпорни (затоа и при микро испитувања во нашата плунка има миљон габи и бактерии, затоа нашата уста наликува на есе-еф, колку и да миете заби), на нешто не сме.
Raw и вакви лилјаци се најтерсене нешто што се консумира од тие доморотци. Патогените само чекаат прилика.
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
живо месо, жива храна (јајца, млеко, месо, џигер и све што е raw) е опасност само по себе за пренос на микроорганизми. Ако се приготвува, веќе не е raw, сирова.
Загребете од тоа диво животно од неговата кожа или месо и однесете го на микробиологија, да видите што све има во и на него. На нешто сме отпорни (затоа и при микро испитувања во нашата плунка има миљон габи и бактерии, затоа нашата уста наликува на есе-еф, колку и да миете заби), на нешто не сме.
Raw и вакви лилјаци се најтерсене нешто што се консумира од тие доморотци. Патогените само чекаат прилика.
затоа месо и месни производи, млеко и млечни производи, и особено риба и субпродукти не се купуваат од било каде на пазар.Секој продукт што пристапува на кујна мора да е сертифициран од производителот,да има сертификат на потекло,сертификат од ветеринар.Тоа се основни работи кој мора да се знаат и почитуваат ко оче наш.
 
B

Beginner

Гостин
China's National Health Commission said on Wednesday the death toll from the coronavirus outbreak had risen to 132 by the end of Tuesday, with 1,459 new cases confirmed. The total number of confirmed coronavirus cases in China stood at 5,974 as of the end of Tuesday, it said in a statement.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
 

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.633
Поени од реакции
17.503
Член од
16 јули 2010
Мислења
3.051
Поени од реакции
1.998
Колку се само срамни „балкански“ коментари како се плука по Кинеската раса, до кое ниско безсвестно ниво сме дојдени,
па погледете каков воздух дишеме, каде не се ги пуштаме отпадните води и како ни изгледаат улиците, реките и деловите покрај патиштата кои се во рурални средини. Како ние сме нешто поарни и се грижиме за другите. Сето тоа влиае директно или индиректно врз животната средина.
Никој не изрази сочуство до семејствата,60 мил се потенциални жртви на вирусот тоа е огромна бројка. Среќа во несреќа што вирусот се погоди во Кина каде што системот им функционира добро и се богата земја па ќе се справат најбрзо.
Да беше некаде на балканот или источна Европа за месец дена ќе изумревме. Па за 2 дена и 2 ноќи изградија болница кај нас ни треба 2 години да изградиме 10 катница.

Азија, Индија е пренаселена има недостиг од храна, со тоа се јаде се и сешто.
Меѓутоа ако храната е добро зготвена а они имаат еден куп на зачини е невобичаено а богатите бидејќи имаат се живо пробано ќе платат богатство за да пробаат.
За нас Европјаните не незамисливо да имаме кучешко на маса, ама ете пак во Индија кравата е свето животно па ај ти докажи му на Индиец зошто јадеш говедско.
Еве американците сакаат живо говетско месо, буквално да е крваво, што ќе му каже госпоѓата од фејзбукот што вели дека сите Кинези се исти доколку некој американц и побара живо крваво месо?

Се е тоа дел од култура и начинот на воспитување од мали нозе за некои нормално е жива риба, живо говетско, змија, жаба,
џварки итн.




Пазар „Азија“

Незнам дали ќе го отвори бидејќи е од фб но сигурен сум дека за брзо време ќе излезе на секој фб профил па ќе се погледа.

Небитно поентата ми е дека во видеото пазарот е далеку од USPH или Хассп ама скоро секој таков пазар е сличен без разлика дали е во Кина, Филипини, Индија, Украјана, Русија, Србија, Македонија. Не викам дека во Русија се продаваат љиљаци или глувци ама третманот врз месото е исти.
Пример бидејќи сум од Куманово ќе зборам за Кумановски пазар ( сезона на чварки) продавачот става во кеса чварки кои се цело време открени, наплаќа си се чеша по глава и цел ден нема измиено раце. Не верувам дека некој купувач после тоа тие чварки ќе ги обработи термички, со тоа бактериите остануваат и одат директно во стомакот на купувачот.
Дали во оваа ситуација се почитува Хасп? Дали вакви случаи има по пазарите во светот?

Начини да се добие зараза има во секој момент, независно каде е храната во светот 100% привентива нема, туку само рутинирани мерки преку миење раце, пазење од каде ќе се купи (ма да и ова е на база на претпоставка) и народски кажано господ нека не чува.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.523
Поени од реакции
24.795

Белким огромен чекор до лек или ? :)

najrano mart... ova e prv cekor, od tuka sega moze da testiraat i da razvijat vakcina. potoa sledi produkcija. Kina i AUS se momentalno edinstveni sto imaat razvieno verzija na virusot.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.455
najrano mart... ova e prv cekor, od tuka sega moze da testiraat i da razvijat vakcina. potoa sledi produkcija. Kina i AUS se momentalno edinstveni sto imaat razvieno verzija na virusot.
Хммммм, пак вакцина, во право е @Таксист, Бил Гејтс има вмешано прсти тука. Плус на Нетфликс, наеднаш пуштија серија Пандемија, случајно ? Мислам не, не ли таксист?!
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.523
Поени од реакции
24.795
Хммммм, пак вакцина, во право е @Таксист, Бил Гејтс има вмешано прсти тука. Плус на Нетфликс, наеднаш пуштија серија Пандемија, случајно ? Мислам не, не ли таксист?!

гледај го CONTAGION



Земјата што е најблиску до вакцина вака евакуира од вухан


 

Kajgana Shop

На врв Bottom