Најекономично греење и ладење

Член од
25 септември 2019
Мислења
86
Поени од реакции
161
Jas zatoa i kazav mozebi se raboti za defrost sepak defrostot e normalna pojava kaj klimite site klimi pravat defrosti razlikata e vo toa sto nekoj klimi pravat mokraj vlazen defrost koga saketo izmenuvacot ima led a nekoj pravat suv defrost koga saketo nema led no zosto se ovie suvi defrosti kaj nekoj klimi neznam.
Ovie taka nareceni suvi defrosti kako sto mi objasnia nekoi mene se slucuvat tamu kade sto klimata ne uspeva da postignuva zadadena temperatura primer ima toplinski zagubi i se isklucuva za da odmara, a kaj tie sto im e knap izolacija sigurno ne se maci tolku kompresorot mozebi i isklucuva koga postignuva zadadena temperatura odkolku kaj nas sto imame toplinski zagubi i nonstop raboti so najgolema snaga.

Se nadevam ne e smesen ovoj odgovor, takoj mi objasnija i takoj prenesuvam ovdeka

Член од
29 август 2008
Мислења
5.893
Поени од реакции
4.378
Jas zatoa i kazav mozebi se raboti za defrost sepak defrostot e normalna pojava kaj klimite site klimi pravat defrosti razlikata e vo toa sto nekoj klimi pravat mokraj vlazen defrost koga saketo izmenuvacot ima led a nekoj pravat suv defrost koga saketo nema led no zosto se ovie suvi defrosti kaj nekoj klimi neznam.
Amberot otkako pomina vremevo so maglata ,nema.napraveno nikakov D.F ,ili barem.jas ne sum go videl* Koga i dase krenale perkite goree ke trepka na panel sonce diodata...toa se nema.sluceno.!
Inaku koga bese vlaznosta nad 90% kanta od polikolor 25kg.ja polnese za 24h.
a D.F pravese samo koga nadvoresnata cela ke zamrzne komplet cela pustiv edna/dve sliki ponazad izmenuvacot nadvor bese kako novogodisna snezna/bela elka cel...

Attachments

Zik

Член од
9 декември 2019
Мислења
58
Поени од реакции
57
Zdravo imam daikin sensira 5.0. nadvor temperaturata maksimum stiga do nekade -2 nekade maksimum. Raboti na 23-24 autofun se e super. No vo vecernite casovi koga temperaturata paga prestanuva da duva i nekakp kakp da go smukuva vozduhot 2-3 minuti i potoa stoi mirno pak 2 minuti pa potoa pocnuva pak da duva toplo. Tecnost ne vadi veke 2-3 nedeli a bas vo vecernite casovi koga paga temperaturite nadvoresnata ednicica pocnuva da raboti glasno za nekoe vreme kako da se uklucuva nekoe motorce na 20-30 minuti pa se gasi. Dali se ova e normalno posebno toa koga zastanuv da raboti 2-3 minuti a pocnuva pak da duva posle. Inaku jas palam gasam ednas vo denot dodeka ne se preselam vo spalnata posle nema da ja gasam.. dali i kaj drugite sto imaat daikin se sluvuva da zastane da go smuka vozduhot pa mirno 2-3 minuti a posle pak odnovo da pocne da duva... Inaku na juzna strana e postavena.
Defrost e toa i obicno go pravi na vremenski interval 3 do 4 pati max vo 24casa.. a drugoto zuenje od 20-30 min ne postoi naverojatno klimata koga raboti na najtivko ja slushash poveke nadvoreshnata

Член од
4 октомври 2019
Мислења
580
Поени од реакции
1.235
Defrost e toa i obicno go pravi na vremenski interval 3 do 4 pati max vo 24casa.. a drugoto zuenje od 20-30 min ne postoi naverojatno klimata koga raboti na najtivko ja slushash poveke nadvoreshnata
Siguren deka buci glasno kako motorce kaj sto vleguvaat crevata vo edinicata ke mu dojde desno dole.... Koga ke buci ke go snimam so video zvukot i ke go stavam ovde
Автоматски споено мислење:

Siguren deka buci glasno kako motorce kaj sto vleguvaat crevata vo edinicata ke mu dojde desno dole.... Koga ke buci ke go snimam so video zvukot i ke go stavam ovde
Inaki prostorijata mi e 50 kvadrati golema dnevna salon so mala kujna nedelno trosam po 70-80 KW vklucena od 14-16h do vecer 1 h

Последно уредено:

Zik

Член од
9 декември 2019
Мислења
58
Поени од реакции
57
Ovie taka nareceni suvi defrosti kako sto mi objasnia nekoi mene se slucuvat tamu kade sto klimata ne uspeva da postignuva zadadena temperatura primer ima toplinski zagubi i se isklucuva za da odmara, a kaj tie sto im e knap izolacija sigurno ne se maci tolku kompresorot mozebi i isklucuva koga postignuva zadadena temperatura odkolku kaj nas sto imame toplinski zagubi i nonstop raboti so najgolema snaga.

Se nadevam ne e smesen ovoj odgovor, takoj mi objasnija i takoj prenesuvam ovdeka
Погрешно сте информирани

Inaki prostorijata mi e 50 kvadrati golema dnevna salon so mala kujna nedelno trosam po 70-80 KW vklucena od 14-16h do vecer 1 h
Тоа е дел од defrost и е повеќе како зуење на надворешната и не би требало да трае повеќе од 10тина мин. Да речеме тоа му доаѓа како reset -defrost и се случува поретко најчесто 1 во 24ч

Последно уредено:
Член од
4 октомври 2019
Мислења
580
Поени од реакции
1.235

Eve kako izgleda nadvoresniot del so bucenjeto snimeno na steamable linkot

Ova e vnatresnata ednicia koga ima defrost. Kaj mene montazata e katasteofa pa se nadevam ne e do nea i ova e normalno

Последно уредено:

Zik

Член од
9 декември 2019
Мислења
58
Поени од реакции
57

Тоа е дел од defrost и е повеќе како зуење на надворешната и не би требало да трае повеќе од 10тина мин. Да речеме тоа му доаѓа како reset -defrost и се случува поретко најчесто 1 во 24ч

Ova e vnatresnata ednicia koga ima defrost. Kaj mene montazata e katasteofa pa se nadevam ne e do nea i ova e normalno
Внатрешната е ок..зуењето колку често се јавува? Не гледам ништо сумљиво.. остави ја неколку дена нека работи нонстоп па ќе споредиш

Член од
4 октомври 2019
Мислења
580
Поени од реакции
1.235

Внатрешната е ок..зуењето колку често се јавува? Не гледам ништо сумљиво.. остави ја неколку дена нека работи нонстоп па ќе споредиш
Zuenjeto se pojavuva najcesto koga temperaturata e pod nula i buci non stop eve veke 3 casa. Ja namaliv na 22 zuenjeto podnamali ja staviv na 24 pak ist zvuk. Jas se mislam da ne e montazen problem mi ja mestea deca mladi i oti crevata se iskriveni mnogu da ne e toa ne gledam druga pricina.

Zik

Член од
9 декември 2019
Мислења
58
Поени од реакции
57
Zuenjeto se pojavuva najcesto koga temperaturata e pod nula i buci non stop eve veke 3 casa. Ja namaliv na 22 zuenjeto podnamali ja staviv na 24 pak ist zvuk. Jas se mislam da ne e montazen problem mi ja mestea deca mladi i oti crevata se iskriveni mnogu da ne e toa ne gledam druga pricina.
Сепак барај сервис..не е до климата до монтажата е..зуењето на дефросот е многу поситно пократко и не смета.. ова како што е снимено како малку и да подтропнува како нешто да е лабаво.. нивото на звучната снага за таа клима е 61dBA и тоа важи за минус температури а кај тебе ја поминива таа бројка

Член од
4 октомври 2019
Мислења
580
Поени од реакции
1.235
Сепак барај сервис..не е до климата до монтажата е..зуењето на дефросот е многу поситно пократко и не смета.. ова како што е снимено како малку и да подтропнува како нешто да е лабаво.. нивото на звучната снага за таа клима е 61dBA и тоа важи за минус температури а кај тебе ја поминива таа бројка
Fakticki koga nadvor e minus a vnatre koga ja puskam na poveke stepeni da se stopli sobata togas brmci a koga ke se izramni temperaturata vo sobara prestanuva. Kako sto go sledam bucenjeto taka mu e nasokata

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.224
Поени од реакции
8.332
Gree Lomo 5.5kw јас имам заборавено што е дифрост на нејзе, ама задни 3-4 дена климава многу троши на фан 3 стига и до 2200вати,фан 1 иде до 1600 ама не се симнува под 1300, пред тие денови не беше така нз што к.р и бидна од кога исчистив филтрите вака се понаша, а искрено од летоска не беа чистени.

Zik

Член од
9 декември 2019
Мислења
58
Поени од реакции
57
Fakticki koga nadvor e minus a vnatre koga ja puskam na poveke stepeni da se stopli sobata togas brmci a koga ke se izramni temperaturata vo sobara prestanuva. Kako sto go sledam bucenjeto taka mu e nasokata
Ne bi
Штом ја слушаш како брмчи не е во ред..пробај при такво зуење држи ја климата односно бутај нагоре или надолу на дежачите ако ти е достапна..звукот прожектира лабавост а тебе ти брмчи во тие моменти кога климата е најсилна

Член од
4 октомври 2019
Мислења
580
Поени од реакции
1.235
Ne bi

Штом ја слушаш како брмчи не е во ред..пробај при такво зуење држи ја климата односно бутај нагоре или надолу на дежачите ако ти е достапна..звукот прожектира лабавост а тебе ти брмчи во тие моменти кога климата е најсилна
https://streamable.com/rgprt eve podobar klip... Utre ke se javam na montazerite ama ne se zamaraat ke vidam kako ke bidi

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
A ...fala vaka sto.ne izvesti ...sto ne prosvetli sto.bi rekle pokraj praznicive.....nisto togas Gree,Midea,Tcl,Aux,Haier i ostanatite,,(ovie firmi sto.gi pisav sto proizveduvaat za drugi pod brendovi ne ni pisuvame) i gi frlame vo kontejner sega posekako zoki.ke.ni dava pari za inverter pa po 1000€ koja ida e japanska ja zemame .!toa e nema.dr sto da pravime ...
Fala uste ednas vaka .!
A izvini brat vaka direktno.. ti kaj si sega vaka momentalno.?mislam kaj ziveees.?vo Eu.?von eu.??
БРАТ ако веруваш иамам и QUADRO "произведени некаде во некоја барака во Африка или негдека" но НО отстрана пишува дека поседува компресор от Hitachi (стара клима) ГРЕЕ ПЕРФЕКНО,инаку денес чудно ми е што гледав во НЕПТУН клими VIVAX пишува made in Bulgaria VIVAX знам има фабрика за телевизори во хрвацка,TCL мислев дека се јапонски излегоја дека се кинески оригинал другите кој ги имаја беа LG SAMSUNG големиве марки за кој не обратив внимание бидејки по мое мислење ТЕШКО кој може да ги дозволи инаку најнова ми е Fujitsu инвентер околу 60 000 ден во просторија 14м со 5м ГРЕЕ ПЕРФЕКНО на неа отстрана пишува made in thailand kawasaki japan горе долу тоа е тоа,секоја БУДАЛА от било каде произведува се и сешто освен ние ни штраф неможеме да произведеме....

Член од
28 февруари 2019
Мислења
46
Поени од реакции
116

Gree Lomo 5.5kw јас имам заборавено што е дифрост на нејзе, ама задни 3-4 дена климава многу троши на фан 3 стига и до 2200вати,фан 1 иде до 1600 ама не се симнува под 1300, пред тие денови не беше така нз што к.р и бидна од кога исчистив филтрите вака се понаша, а искрено од летоска не беа чистени.
Си го гушел до сега, неможело раат да си повлече, ама зато сега има да ти наплати :zloo:

Kajgana Shop

На врв Bottom