Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Скоро истото го напраја и во Битола. Имено, субвенцијата ја објавија во понеделникот сабајле а по продавниците гужва уште од сабајле и до 10-11 часот се пополна квотата...во превод - купија и добија субвенции вработените и нивните блиски во општината. Им беше кажано предвреме дека ќе има оглас од понеделник..а повеќето врска немавме дека воопшто ќе има субвенции од општина, сите чекаа на субвенциите од државата и уште чекаме...
Toa i mi bese muabetot......

Mod na klima, od ladenje na greenje i obratno kako se menuva? Pokonkreten da bidam, znam toxhno kako, no prashanjeto mi e dali prvo ja uklucuvash klimata pa menuvas odma mod ili dodeka e iskluchen i recimo bila prethodno na ladenje namestena, pa go peikrivash infrared sensorot podesuvash parametri, menuvash mod, pa ja uklucuvash klimata. Prashuvam bidejki vo upatstvata pishuva deka ja uklucuvash klimata, pa ja stavash na koj sakas mod, ama neli e toa nekakov shok za klimata? Ja uklucuvas, na ladenje ti bila, pa menuvash odma na greenje.

Mod na klima, od ladenje na greenje i obratno kako se menuva? Pokonkreten da bidam, znam toxhno kako, no prashanjeto mi e dali prvo ja uklucuvash klimata pa menuvas odma mod ili dodeka e iskluchen i recimo bila prethodno na ladenje namestena, pa go peikrivash infrared sensorot podesuvash parametri, menuvash mod, pa ja uklucuvash klimata. Prashuvam bidejki vo upatstvata pishuva deka ja uklucuvash klimata, pa ja stavash na koj sakas mod, ama neli e toa nekakov shok za klimata? Ja uklucuvas, na ladenje ti bila, pa menuvash odma na greenje.
Dobro prasajne za strucnite lica tukaa.....

Jas lichno duri e iskluchena klimata, so raka go pokrivam infraredot na dalinskoto, go ukluchuvam dalinskoto, podesuvam se, go iskluchuvam, trgam rakata od infraredot i ja ukluchuvam klimata.
Jas istoto go pravam.so site 3 klimi sto gi imam..... Dali i kolku e ispravno ne znam.....eve sega ke.pustam sliki momentalno na heatMod
Автоматски споено мислење:

Pred daja uklucam.klimata pred 20min bese 20.1°
Namestena na 23°(ke raboti do +1°odnosno do 24) na mid-low fan na otprilika 5.5metri na 70sm visina temp.e 23.3~23.7° startuva do nekade 1100w i postepeno se spusti okolu 500w i tuka i raboti....nadvoresna temp.e 12/13°
Mnogu/malce sto/kako ne.znam,kako e kaj drugite....

Jas istoto go pravam.so site 3 klimi sto gi imam..... Dali i kolku e ispravno ne znam.....eve sega ke.pustam sliki momentalno na heatMod

Pred daja uklucam.klimata pred 20min bese 20.1°
Namestena na 23°(ke raboti do +1°odnosno do 24) na mid-low fan na otprilika 5.5metri na 70sm visina temp.e 23.3~23.7° startuva do nekade 1100w i postepeno se spusti okolu 500w i tuka i raboti....nadvoresna temp.e 12/13°
Mnogu/malce sto/kako ne.znam,kako e kaj drugite....
Da ne go prodolzuvam postot sega iskluci postigna 24 na meracot e 23.8° rabotese uste 1min.na 80w duvase mn.malce vnatre i nadvor i iskluci sega e 14~15w standBy

Na stendBy

засега ова го наместија деновиве ќе се пушти во употреба ке има review ovoj model e
Ajde da se pogodi,i da sluzi kako treba .ke imame infoo od prva raka kako ke funkcionira ...mavnii eden merac da vidime ....kolku trga W ,se razbira posle cela montaza....

Attachments

• IMG_20191004_173246.jpg
    IMG_20191004_173246.jpg
    2,3 MB · Прегледи: 37
  • IMG_20191004_170249.jpg
    IMG_20191004_170249.jpg
    2,9 MB · Прегледи: 39
  • IMG_20191004_175710.jpg
    IMG_20191004_175710.jpg
    3,1 MB · Прегледи: 40
  • IMG_20191004_175127.jpg
    IMG_20191004_175127.jpg
    2,5 MB · Прегледи: 35
Последно уредено:
Pojma nemam kako da go podesam .. ima nekoj vakvo?
37258f3171e4b4644573370daa45b07e.jpg

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Ова ми е просторот што треба да се загрее. Станува збор за куќа со зидови од полна тула, поточно тула и пол дебелина, ПВЦ дограма и висина на таваните до 2.3 м, спуштен таван се со Кнауф..
Димензиите на собите не се големи па дилемата ми е следната:
Дали ќе задоволи една 5,5 - ја за цела куќа или
Да ставам две 3,5-ки, едната како на сликата а другата во спалната.
Мислење?
Голем поздрав до сите.

Attachments

• IMG_20191002_160852.jpg
    IMG_20191002_160852.jpg
    3,8 MB · Прегледи: 43
Ова ми е просторот што треба да се загрее. Станува збор за куќа со зидови од полна тула, поточно тула и пол дебелина, ПВЦ дограма и висина на таваните до 2.3 м, спуштен таван се со Кнауф..
Мислење?
Голем поздрав до сите.
Koj ke ti prodade 5.5ka ke te izlaze, dnevnata sose kujna ti e 17m2. Kakva 5.5ka za 17m2, nema sansi da zgree cel prostor, ako zemes 2 klimi 3.5ki mozda.

Мислење?
Голем поздрав до сите.
Mislam.podobro e 2x 3.5kw ...otkolku edna 5.5kw. Bidejki vo dnevnata ke imas +22/23 a vo spalnata 18°
A spored kvadraturata dnevnata tie pod20kvadrati i so dobra 09ka .isto i spalnata

Значи, само овие соби со 3,5 KW би се загревале без проблем?
Во игра е Gree Fairy, многу ми е фалена од комшии и познаници.. монтерот ми го форсира Vivax Aeri, ги разгледав перформансите и иди подобар во бројките од Gree-то, ама мислам дека Gree се специјализирани за клими и од искуството на комшиите би одел со нив.
Но сепак, прашањето ми беше само 3,5-ка да ставам за тие 30-ина квадрати?

Attachments

• IMG_20191002_160726.jpg
    IMG_20191002_160726.jpg
    3,7 MB · Прегледи: 22
После неколку одлагања (поради немање кворум) денес се состана куќниот совет. Тема на дневен ред: климатизер.
Ме надгласаа со 4:1, па годинава нема вградување. Останува за следната сезона, ако и тогаш не бидам надгласан.

После неколку одлагања (поради немање кворум) денес се состана куќниот совет. Тема на дневен ред: климатизер.
Ме надгласаа со 4:1, па годинава нема вградување. Останува за следната сезона, ако и тогаш не бидам надгласан.
Ako ne e tajna na sto ke se grees poisplatlivo od klima nema vo momentov
No opsto na lugevo im treba edukacija poveketo mislat deka klimite se za ladenje zatoa najubavo da se sprovede nekoj proekt za ekonomicnost pri greenje so inverter klimi i da se prikazuva na TV za lugevo da svatat deka klimite se odlicni i za ladenje i greenje.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom