Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Q=V x ro x c (T2-T1)/3600 iliАбе јас заборавив да си порачам Сонда ( не дека ми треба нека се најде )
btw која беше формулата за пресметка за испорачана топлина ?
https://www.aliexpress.com/item/330...chweb0_0,searchweb201602_6,searchweb201603_60 ??? оваа со Humidity интересна ми се гледа

Јас поседувам Mitsubishi MSZ-FH50VE2Убаво е да каже свое мислење некој ако има на форумов што поседува клима од овие модели...

Q=V x ro x c (T2-T1)/3600 ili
Q(kw)=V(m3/h) x 1.2 x (Tizduv-Tusis)/3600
@HEKOJ велит дека Тундрата А+ му дувала ладно со 42C на издув, при услови 24C внатрешна (значи усисот му е +2Ц или 26C) математиката во тој случај му искача дека климата со издув од 42Ц му испорачува цели 4Kw и само научников постига COP=10 што е немогуча мисија за тенекијава Тундра
Издувот по претпоставка го земав 750м3 зашто нема податоци кои издуви има на помалите Фан брзини, само најголемиот издув го имаат напишано од 900м3/h. Со 900m3/h би имал уште поголем COP=12
Прегледај го приврзокот 218493
Од друга страна колку за споредба имаме Хиперинвертер А+++ FH35 od 60.000den koja na +7 има упола COP или COP=5...па сеа види какви специјалци ти продаваат лимунада тука.
Metartikata e egzaktna nauka, pa koga nekoj za 4brzini ke navede samo edna brojka 900m3/h za drugite 3 brzini kako da gi izberam ako ne od pamet?Се убо, ама едно не те научиле математика на училиште, па си црташ овде да продаваш ветар во магла.
Математика не се прави на претпоставки, математика се прави со точни параметри.
Оваа клима иако има максимален фан 900м3 е една од најтивките клими што се продаваат, па во никој случај не може да си дозволиш да си претпоставуваш во која брзина била и да црташ!
Бидејќи има вкупен SCOP од 4.0 за цела зима, на +7 температура логично би било да има COP 5-6 негде, па намали малку на фан брзина, намали температура на усис 25 ќе ти излези математиката.
Срамота е на толку искуство што го имаш да те учам математика!

Всушност ласерот удира во перката и истата врти така да дискутабилно е дали измерил во изменувачот. Згора на се мерев и со Унимер кој има темературна сонда и резултатите се слични.извини што се замешувам од страна но сметам дека со мерачов ја мериш температурата на изменувачот на внатрешната единица а не на воздухот на издув (температурата на воздухот е дефинитивно пониска од прикажаната) бидејќи овој тип на мерач не мери температура на воздух туку температура на предмет.

Tie termometri kupeni na Aliexpress se u start so podatok za mozna greska/odstapuvanje +-2C sto na izmereni 59c moze da znaci i 57 i 61c ama 59 e jaka cifra za drugi modeli...doma imam nekolku meraci i site razlicna temp pokazuvaat za 1do 2 stepena no sezonava ke gi bazdaram so Refco instrument i ke znam koj termometar kolku bega i toa e "mislam," najeftiniot pristap....za skapi solucii za tocni temperaturi ti pisa @FlegmaFXизвини што се замешувам од страна но сметам дека со мерачов ја мериш температурата на изменувачот на внатрешната единица а не на воздухот на издув (температурата на воздухот е дефинитивно пониска од прикажаната) бидејќи овој тип на мерач не мери температура на воздух туку температура на предмет.
Metartikata e egzaktna nauka, pa koga nekoj za 4brzini ke navede samo edna brojka 900m3/h za drugite 3 brzini kako da gi izberam ako ne od pamet?
Прегледај го приврзокот 218500
Ama aj po tvoe ke ideme....da namalam izduv na kolku 500m3/h dovolno e ?
Ti znaes li kolku e ako ni Haier neznae?
I usisna Tempertatura namaliv od 26 na 25C pa pak si Overkil so presmetkata i za najskapite delux Mitsubishi modeli...nauci ednas da se presmetas matematicki pred da lupnes post, samo delot "presmetas" tesko ti odi pa prvo lupnuvas
I nezamaraj veke ko Klime zadovoelni ste bile ti i komsikite
Прегледај го приврзокот 218501

Така е. Овие евтини термометри не се прецизни и се осетливи на надворешната температура.Tie termometri kupeni na Aliexpress se u start so podatok za mozna greska/odstapuvanje +-2C sto na izmereni 59c moze da znaci i 57 i 61c ama 59 e jaka cifra za drugi modeli...doma imam nekolku meraci i site razlicna temp pokazuvaat za 1do 2 stepena no sezonava ke gi bazdaram so Refco instrument i ke znam koj termometar kolku bega i toa e "mislam," najeftiniot pristap....za skapi solucii za tocni temperaturi ti pisa @FlegmaFX
Usput prasanje do @FlegmaFX kolku e siguren vo Sonoff meracot, na slikite mu ima izmereno napon od 243V sto mislsm e premnogu.
Vakvi finti so 1,5kw ti u Prillepsko da sitkas za 5,5ki so PdesignH 3.8kwДобро зошто со сила правиш неук математичар не знам...
Еве ќе направам споредба со најевтината клима од Митсубиши ХЈ50ВА
има максимален фан 861 и минимален 364.
Прегледај го приврзокот 218505
еве го Митсуто на +7 вади 5.60 цоп
Прегледај го приврзокот 218507
Башка во табелата пишуваш 400 вати, а на сликите што ги имам постирано моментално било 460 вати.
Ајде сега направи уште една пресметка и ќе видиш ќе ти излези цоп на +7 како што ти кажав околу 5-6.
ААА вака во август на полагање да си нема да ти помагаат

Gresen e toj podatok na klimi.mk.Jas iskreno sum protiv greaci vo INVERTER KLIMA zatoa sto ne e ekonomicno i ne pomaga pri namaluvanje na defrost ciklusi za Vivax aezi-to zimata 2016/17 ne go izgasiv na -15°C i odlicno rabotese nemase problem e sega me prasuvas kako Haier Tundra Green e deklarirana na greenje do -25°C bez greaci toa e za pofalba tolku prifatliva cena za tolku mokna klima bravo za inzinerite vo Haier.
Zaklucok greacite vo inverter klima licno za mene se Marketing trik.
Dali znaci deka e Nordic klima ako pisuvalo negde deka e do -15?М
Gresen e toj podatok na klimi.mk.
Za Tundrata istrazuvav posto mi e opcija za kupuvanje.
Sekade pisuva deka e do -15 C
Vakvi finti so 1,5kw ti u Prillepsko da sitkas za 5,5ki so PdesignH 3.8kw
Прегледај го приврзокот 218511
![]()
Ovde e izmereno COP=5.6 samo zasto ima 1,5kw isporacana toplina a ne 5.5kw....ama toa ne se 5.5kw ili e ?
Stariot Eurovevnt ke pokaze sigurno drugi brojki COP dali i 2.5 i reciomo Ph@+7 =5kw.Ete gi nemam tie postari merenja pa mozes da manipuliras.
I neznam sto si go meris Hajeort so Mitsu....ti imas klima 18ka za 34k...taa cena e negde edekvatna so Mitsu 12ka HJ...Haier gi zaheba i Mitsu HJ po tvoevo
Ti imas 900m3 i za drugo sve mozes samo da gatas, koj izduvi i brzini ima
Taka i ja si gatam
Minnimalen Fan na tundra18 e 500m3 i toe i e malce
Прегледај го приврзокот 218512