Eve od katalogot, i 18kata so 4kw na -7 i 35k vo Setec e dosta dobra ponuda. Isto i 3.5kata za 25k. Vo potraga sum po 5.5ka za kukja, soba od cca 35m2 so novi pvc prozori i vnatresna izolacija, osven Tundrava, nesto sto bi vleglo drugo vo igra do 35k?
I ti imashe Tundra taka? Kolku brzini na izduv ima?
Прегледај го приврзокот 218832
Да, јас ја имам Тундрата, ама постарата и послабата по снага те 3,5ка...ја користам за греење на 18м2 повремено те по потреба уште 6 квадрати.... врши добро работа - греење неизолирана соба во зграда на ладно на приземје ... мислам дека е тоа капацитетот за такви услови (20тина квадрати) добро изолирана до 30 ... но вистинска енигма ми е како стан со добра изолација и PVC прозори во Охрид .. со тој модел клима, лани (зима која беше во поладните) грееле +40квадрати! Но ете си кажа Fikcshe и немам причина да не верувам, особено ако ја користат во 2ра и 3та брзина снага на издув (јас сходно на потребите 99% на првата брзина) толку има 3 помалата (3,5ка) Незнам како е кај 5,5ките, но гледам од податоци дека максималниот капац кај тој инвертер е тајфун 1000м3/h (но тоа ретко кому и ретко кога треба) ....
Секако ти за 35м2 нема да ризикуваш со 3,5, туку одиш на 5,5ка и тоа е сосема ОК ... Но во тој ценовен распон. До или околу 35К (колку чини 18ка Тундра во СЕТЕК) имаш само послаби клими, дали е тоа AUX или VIVAX со моделите AEQI или AEМI како и ТСТ (налепница на постариот R410 Lomo ECO 18), сите се тие послаб избор од Тундрата.... па дури и од СЕТЕК 18ки од моделите на Midea не би препорачал, макар да е и 18ка Mission, читавме за ужасно слабата модулација на Мидеа Мишн 18 (за разлика од 12ката која има добра мод.) ... Сепак Тундрата од СЕТЕК е најдобро решение за 35К те најдобра 5,5ка на пазарот на клими во ценовен ранг под 40,000... Но мислам дека таа е старата Тундра, што не значи дека е некој хендикеп. Гледам во СЕТЕК само во Ѓорче
http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=70293 ја имаат 1U18EE8ERA ... значи стариот модел со R410 (табелата која ти ја објави е од новите Тундра Грин)... на форумов имаш барем 5-6 ако не и повеќе кои се затоплуваат со овој модел на клима и тоа толкава квадратура 30-40м2... На Симонкуд ми текнува кој грее 45 квадрати... побарај на форумов ќе најдеш 5-6 може и повеќе сопственици на овој модел клима... и како реков сите се задоволни...Клима која има нијанса и подобар Еуровент те резултати на -7 од новата Tundra Green (R32)
Еуровентот на Тундра (R410)

PdesignH 4.8, на -7 ќе испорача 4,25kW (доволно да загреат 35м2)... на -15*C ќе испорача 3,9kW, што е исто доволно за 35.
Така да би се осмелил да речам дека Тундрата 18ка, ти е Best Buy на нашиов пазар... одлична клима!
Eве ти и Сервисен лист
https://www.ecr-belgium.be/files/haier_airco_handleiding_tundra_1U18EE8ERA_gb.pdf па прочитај си за неа што те интересира, особено задржи се на графиконите и табели за греење... и за митот дека е капилара, те дека не била ЕЕV....

ИЛИ НЕ СЕ ЗАМАРАЈ СО НИШТО, ОСВЕН СО КОРИСНИЧКИТЕ ИСКУСТВА, НА ЧЛЕНОВИ...
ќе ги најдеш на форумов ги има.