Би се отселиле ли од државава доколку?

9Би се отселиле за стално од државава (кажете си реално, ова е само мислење)

• Не доколку средната плата беше 1000 евра, наместо сегашниве 300

• Да за средна западноевропска плата од 1800 евра и некојси таму поквалитетен живот

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Фала што се потруди да го напишеш ова.

Првиот муабет и јас сум го слушнал и навистина е така барем по кажувањето.Денеска сме можеле и ние да бидеме нешто слично на нив.Ме заинтересира државата кога пред некоја година имало референдум за геј бракови и најголмеиот дел од народот се согласил дека ако се изгласа тоа ќе изгубат многу млади и голем дел од нив ќе осатнат без деца што оди на штета на државата во иднина.А не се познати по хомофобија како Срби,Хрвати,,Македонци итн иако во овие држави утре партиите да го донесат овој закон 90% од населението ќе остане мирно.Исто познато е дека не се нацисти и фашисти но во одредени моменти имаат спречено изградба на радикални џамии и не се мирољубиви кон мигрантите кои нелегално ја минат нивната граница што покажува дека мислат свесно во дадена ситуација и не плашат дали некој од страна ќе им залепи етикета.Исто друга работа за која сум слушнал(не знам колку е точна) дека доселените Албанци,Босанци,Срби го прифатиле тој начин на живот и се откажале од нивните добро познати традиционални вредности.

Кажи нешто за безбедноста ако можеш.
Да немав можност да одам во други држави со пасошот,по секоја цена ќе гледав да одам таму вака сега не ми се исплати.
Ниска е стапката на криминал, мое мислење е зошто не само што им функционира системот (полицијата), распределбата на доходот е еднаква (мислам Џиниев коефициент беше тоа, може да прогуглаш), класните разлики не се до толку изразени. Кај нас пола џепароши се здружени со полицијата, сите ги знаат кои се само тие се прават наудрени. Велат дека порано имало премногу самоубиства, што била причината не знам, можеби финансиската криза си го зела данокот. Имаат и тие од време на време некои скандали со корупција ама не толку големи и каде каде поретки отколку кај нас.
Автоматски споено мислење:

Благодарам за опширниот одговор.

Малку да дополнам (со што воедно корегирам) за осумдесетите години.
Леб, пиво, останати прехрамбени продукти беа двапати поскапи отколку во Македонија. Бензин, струја, приближно иста цена. Бела техника произведена во Словенија беше поефтина. Здравствени услуги (оние кои не беа под фондот) беа далеку поскапи (лекарско уверение комплетно во Македонија 600-800 динари, во Словенија само дополнително за работа на висина 2000 динари).
За платата не ми се пишува. 5-10 пати повисока за исто работно место.
Кај Словенците постоеше национализам. Можам да речам дека нè мразеа. Сè што беше подалеку од Загреб за нив беше Босна, а ние преклети Босанци. Не знаеја (поголемиот дел) дека постои Македонија.
Значи, накратко, беа држава (дежела) во држава и по осамостојувањето тргнаа од далеку поповолна позиција во однос на Македонија. Но тоа не нè оправдува нас за разнебитувањето.
Верувам дека било така но сега барем кај поголемиот дел сменето е мислењето затоа што се 2 милиона а им требаат земјите од екс ЈУ за да го зголемат пазарот.

Но тоа не нè оправдува нас за разнебитувањето.
Во принцип толпа(нација, друштво, и тн.) не постои. Постојат само индивидуи, и од таму лоцирањето на одговорноста друштвено е илузија.
Нас?
Кои сме тоа ние?

Во принцип толпа(нација, друштво, и тн.) не постои. Постојат само индивидуи, и од таму лоцирањето на одговорноста друштвено е илузија.
Нас?
Кои сме тоа ние?
Ние сме јас и ти и сите други што со пенкало одлучуваме кој ќе ја разнебитува, краде и продава државава (ако можема така да ја наречеме).

Ние сме јас и ти и сите други што со пенкало одлучуваме кој ќе ја разнебитува, краде и продава државава (ако можема така да ја наречеме).
Не само тоа. Ние сме апсолутна стока од луѓе која што само гледа да фрли ѓубре кај стигне. Која е поентата на Водно да фрлаш ѓубре? Немаш ќеса па во ранец да го ставиш и после да го фрлиш? На Матка да ја переш колата? Еј летово возев од Ѓорче до Аеродром тројца фрлија лименка од кола мртви ладни. Вчера се логирам на ФБ гледам „Не биди ѓубре“ извадиле 50 автомобилски гуми само од Вардар кај центар. На што личи ова однесување, Исламабад е почист. Една па покондурена ретарда ми се смееше што возев ѓубре до контејнерите кај бензиската во Кичево (најблиску беа), сум можела во провалија да го фрлам :tapp:
Ние сме згрешени од поедноставни системски поставки да ги наречам, прво треба најосновни правила на однесување да средиме па потоа да ни се дозволи нешто покомплицирано како бирање на власт.

Како да се променат кога самата држава поточно оние што се на власт ги бркаат во буквална смисла младите да се иселат, имаш деца талентирани, образовани и кога гледаат дека тука немаат иднина си фаќаат патот за надвор, не можи некој да си ја тупел главата од учење и ти доаѓа некој необразован, со завршено 8 одделение и ти го фаќа работното место оти му е роднина на некој министер или е со партиска книшка. Сите швалерки на министри ги кладоја во државен сектор, од фризерки до директорки дојдоја, не ме зафркавај.
Против државата нема никој ништо туку против оние кои ја водат од нејзино постоење затоа и си заминуваат.
... не се сложувам, јас ќе ти кажам примери токму деца на функционери и политичари, вработени на високи функции загарантирано све од својот родител од викендица, џип, пари... а заминуваат оставајќи све без око д им трепне, за да почнат од почеток некаде таму во ЕУ каде отишол некој негов другар од сиромаштија да преживее? зашто тие се отселија, баш ме интересира мислење, а јас ќе ви кажам понатка нивното мислење зошто го направиле тој потег!

Не само тоа. Ние сме апсолутна стока од луѓе која што само гледа да фрли ѓубре кај стигне. Која е поентата на Водно да фрлаш ѓубре? Немаш ќеса па во ранец да го ставиш и после да го фрлиш? На Матка да ја переш колата? Еј летово возев од Ѓорче до Аеродром тројца фрлија лименка од кола мртви ладни. Вчера се логирам на ФБ гледам „Не биди ѓубре“ извадиле 50 автомобилски гуми само од Вардар кај центар. На што личи ова однесување, Исламабад е почист. Една па покондурена ретарда ми се смееше што возев ѓубре до контејнерите кај бензиската во Кичево (најблиску беа), сум можела во провалија да го фрлам :tapp:
Ние сме згрешени од поедноставни системски поставки да ги наречам, прво треба најосновни правила на однесување да средиме па потоа да ни се дозволи нешто покомплицирано како бирање на власт.
Немој така за народот стока ќе ти дојде владе мкд , има краток фитиљ тој, ќе ти речи дека и ти не си ништо поарна од нив штом го вреѓаш народот Македонски, мене малограѓанка ме напрај оти реков дека има гнасен народ насекаде низ светот, поготово од нашите.

... не се сложувам, јас ќе ти кажам примери токму деца на функционери и политичари, вработени на високи функции загарантирано све од својот родител од викендица, џип, пари... а заминуваат оставајќи све без око д им трепне, за да почнат од почеток некаде таму во ЕУ каде отишол некој негов другар од сиромаштија да преживее? зашто тие се отселија, баш ме интересира мислење, а јас ќе ви кажам понатка нивното мислење зошто го направиле тој потег!
Има и такви од бес кои заминуваат ама дискутирано е наназад дека не е се до парите тука, еден куп причини има да ја напуштат државата.

Постои закон по кој се плаќа глоба од 50€ за фрлање хартија и слични работи на улица. Кога би се почитувал (ама буквално за сите), не ќе видиш некој да фрла лименки. Но кај нас плаќаат само оние што немаат пријател кој ќе им ја скине казната. А законите треба да ги спроведуваат оние што ги поставивме со едно заокружување.
ПС
Може ли да се види фрлена хартија или лименка во Љубљана? Може само ако од 1990 назадувале, па се приближиле кон нас...

Ќе ја отупите и оваа тема со политика на така ми изгледа, а и нагоре како шо читам некои членови се активни на темата случувања во Македонија и проповедаат политика и патриотизам истите тие членови дојдоја на оваа тема да не убедуваат како во странство не е сјајно, Европа не чини итн, типични Вмровски муабети.Избегавте од темата скроз
...кои спомна „типични вмровски муабети“, како што прочитав Ти си прва што си ги спомнала „Миленко и Инфомакс“ во предходен твој пост (разбира се во негативна конотација), велиш за други каде се активни на темата случувања во Македонијаи проповедаат политика, ами ова тема исто е во таа тема каде освен во фудбалот си тука активна?! мислам ејјј да го пишеше и Политико ај ќе речев чупево со право пишва, необоено, а вака сина си како небо со ружа во уста :D

... според твое убедување ако не го фалиме „странството дека не е сјајно“ и не се сложиме со тебе дека „македонскиот народ е бљак“ таков и онаков - сме типични вмровци? уаууу која теза човече, а ти која пљукаш на свој народ посебно на битолските сограѓани оти нив ги имаш како примери, а го фалиш „странството дека било сјајно“ и сите да бегаме- не си врмровка? според тебе постојат вмровци и НИЕ ? само се прашаувам кои сте „Ние“ за да ја знаеме и другата страна, очигледно овде постојат вмровци и ние, а други што имаат СВОЕ мислење, а не се ни Вмровци ниту НИЕ, што сме?

... еве ќе ти кажам примери како во „странство е сјајно“ конкретно околу здравството, процентуално не можам да кажам колку ,,мои термини,, се поместени или неизвршени давајќи предност на нашите од странство кои своите испитувања ги прават ОВДЕ со приоритет, па нели таму тече мед и млеко во здравство? да не може да направи лабораториско испитување на Хеликобактер во ЕУ? да зема авион и да дојде тука да го направи такво испитување, затоа што мислат дека како млад човек не може да има таква бактерија и не го испитуваат?

... знаеш ли колку РТГ испитувања се одложени на редовните наши пациенти, токму поради приоритет на нашите дојденци кои не можаат да направат никакво РТГ снимање од најпросто до најсложено во странство токму каде се?
...зашто даоѓаат тука да ги санираат забите ако веќе имаат високи примања, перфектно здравство и напредна апаратура? а? не зборувам за поедници, туку за СИТЕ, тие што не доаѓаат или трпат или се лечат на најниско ниво како пакет? и што фајде од такво напредно здравство кое не важи за нив? ако нашето здравство е такво за никаде, зборувам целосно, зошто тука доаѓаат, а живеат таму? ете осигуран е таму, има и доволно пари, а сепак доаѓа тука трошејќи повеќе да направи некоја анализа? зашто? има ли логика? :toe:

Последно уредено:
Ако си плаќаш здравство никој нема да те одбие, а најчесто не плаќаат, нели многу им е 300 евра месечно, па фаќаат авион дома и во две недели се испитуваат и да поправаат заби. Нека не те лажат дека се одбиени. ;)

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Ако си плаќаш здравство никој нема да те одбие, а најчесто не плаќаат, нели многу им е 300 евра месечно, па фаќаат авион дома и во две недели се испитуваат и да поправаат заби. Нека не те лажат дека се одбиени. ;)Sent from my Mi A1 using Tapatalk
...токму така, за тие што плаќаат здравство, докторот тамошен нема да те одбие ќе те ислуша и ТОЛКУ, ама нема желби...сакам магнентна, сакам таа лабораториска анализа, сакам антибиотик... сакам друго мислење.... сакам друга клиника...!
:neetaka: нема жалби нема желби, може да си потечен како бумбар, ако каже нема антибиотик -НЕМА, ако се пожалиш на желудник па даваш свој предлог Хеликобактер анализа, не може оти така мисли тој... и крај, нема друга клиника, нема друг доктор, нема слободно купување во аптека!

Леле, колку лошо било здравството на Запад....:eek:
тука не тинтраат нашите лекари, ко бубрег у лој сме
и коа ќе отидеме на запад, одеднаш - шок
нема магнетна, нема антибиотици, нема трте-мрте
убаво ни вика власта цело време: абе лидери сме во светот и пошироко
а ние не веруваме и коа вака ќе се излажеме да отидеме на трулиот Запад, блудницата вавилонска, одма бараме дома

Последно уредено:
Па не може кога ви текне на газот дај ми антибиотик, сакам крвна слика да проверам.
Се знае кога треба да ви се препишуваат антибиотици и проверува крвна слика.
Уште на преглед се гледа состојбата и препорачуваат повеќе витамин Ц во свежа форма, супи, шетање за зајакнување на имунитет.
Детето настинато, бледо, не јаде ајдееее крвна слика, антибиотици.
Оди во МКД и трча крв да испита и да го измери детето толку е тешко.

...кои спомна „типични вмровски муабети“, како што прочитав Ти си прва што си ги спомнала „Миленко и Инфомакс“ во предходен твој пост (разбира се во негативна конотација), велиш за други каде се активни на темата случувања во Македонијаи проповедаат политика, ами ова тема исто е во таа тема каде освен во фудбалот си тука активна?! мислам ејјј да го пишеше и Политико ај ќе речев чупево со право пишва, необоено, а вака сина си како небо со ружа во уста :D

... според твое убедување ако не го фалиме „странството дека не е сјајно“ и не се сложиме со тебе дека „македонскиот народ е бљак“ таков и онаков - сме типични вмровци? уаууу која теза човече, а ти која пљукаш на свој народ посебно на битолските сограѓани оти нив ги имаш како примери, а го фалиш „странството дека било сјајно“ и сите да бегаме- не си врмровка? според тебе постојат вмровци и НИЕ ? само се прашаувам кои сте „Ние“ за да ја знаеме и другата страна, очигледно овде постојат вмровци и ние, а други што имаат СВОЕ мислење, а не се ни Вмровци ниту НИЕ, што сме?

... еве ќе ти кажам примери како во „странство е сјајно“ конкретно околу здравството, процентуално не можам да кажам колку ,,мои термини,, се поместени или неизвршени давајќи предност на нашите од странство кои своите испитувања ги прават ОВДЕ со приоритет, па нели таму тече мед и млеко во здравство? да не може да направи лабораториско испитување на Хеликобактер во ЕУ? да зема авион и да дојде тука да го направи такво испитување, затоа што мислат дека како млад човек не може да има таква бактерија и не го испитуваат?

... знаеш ли колку РТГ испитувања се одложени на редовните наши пациенти, токму поради приоритет на нашите дојденци кои не можаат да направат никакво РТГ снимање од најпросто до најсложено во странство токму каде се?
...зашто даоѓаат тука да ги санираат забите ако веќе имаат високи примања, перфектно здравство и напредна апаратура? а? не зборувам за поедници, туку за СИТЕ, тие што не доаѓаат или трпат или се лечат на најниско ниво како пакет? и што фајде од такво напредно здравство кое не важи за нив? ако нашето здравство е такво за никаде, зборувам целосно, зошто тука доаѓаат, а живеат таму? ете осигуран е таму, има и доволно пари, а сепак доаѓа тука трошејќи повеќе да направи некоја анализа? зашто? има ли логика? :toe:
Оти ми е смачено на секој муабет за политика да се збора, а како шо тргнаа наназад натаму одеше муабетот.
Околу здравството, тие примери шо ги наброја лично тебе ти се случиле ? Или од рекла казала муабети ?
Ти не си истата таа што викаше дека не би одела Албанија на одмор никогаш затоа што таму исчезнувале туристи, шетале забулени, дури и слика од интернет постира жена со шамија на плажа, и сл глупости, или грешка сум ?
Значи ти се уфрлаш во секоја тема и од рекла казала муабети тука памет солиш така ? А лично тебе ти се немаат тие работи случено, ама дека петко трајко рекол и тоа готово така е.

Па не може кога ви текне на газот дај ми антибиотик, сакам крвна слика да проверам.
Се знае кога треба да ви се препишуваат антибиотици и проверува крвна слика.
Уште на преглед се гледа состојбата и препорачуваат повеќе витамин Ц во свежа форма, супи, шетање за зајакнување на имунитет.
Детето настинато, бледо, не јаде ајдееее крвна слика, антибиотици.
Оди во МКД и трча крв да испита и да го измери детето толку е тешко.
Точно, кивнало детето и одма антибиотикот грагау, инфузии, инекции и сл.
За старите да не праам муабет пола плата за лекови ја даваат.

Дали тоа некој сериозно го споредува нашиот здравствен систем со Европскиот,и дали е вистина дека некој на таа споредба си зема за слобода да реплицира? Ако сте сериозни за муабетиве треба итно да ве затворат по ментални установи

Какви црни антибиотици, во Словенија аналгинот на рецепт иде. И не само во Словенија, било каде на запад знаете што се треба за да те пратат на снимање? Не може туку така да се зрачиш зошто ти прднало. Бијонси наместо да ги криви луѓето (знам дека толку им сече и денес секој е доктор) може да ги криви колегите и колешките нејзини што за да ги одјебат од ординација ќе им испопрепишат што сакаат. Не е нормално колку лекарства консумираме кај нас и што треба и што не треба.

За во UK па да не зборам, да добиеш упат за на специјалист од GP-то треба да си некој медицински феномен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom