Би се отселиле ли од државава доколку?

9Би се отселиле за стално од државава (кажете си реално, ова е само мислење)

• Не доколку средната плата беше 1000 евра, наместо сегашниве 300

• Да за средна западноевропска плата од 1800 евра и некојси таму поквалитетен живот

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Баш ти е реален постов и за ова првото ти давам рака и мене ми смета многу.Со луѓе од 10 нации сум се сретнал(сите од посиромашни држави) ама ниеден не кажа нешто против државата иако не видел некоја корист од неа а и ја сакаат од срце иако не им дала ништо за разлика од нас.

Јас секогаш сум критикувал одредени ставови и однесување на македонскиот народ за одредени ситуации од што последиците ги трпиме сите свесни и совесни луѓе.

Не знам колку време си надвор од Македонија и која генерација си ама туку помладите генерации од типот на 98,99,00,01 се будат со пцуење кон државата и заспиваат со тоа а притоа не обидувајќи да се променат самите себеси и да ги отргнат стереотипите кои им ги налага опшеството.
Како да се променат кога самата држава поточно оние што се на власт ги бркаат во буквална смисла младите да се иселат, имаш деца талентирани, образовани и кога гледаат дека тука немаат иднина си фаќаат патот за надвор, не можи некој да си ја тупел главата од учење и ти доаѓа некој необразован, со завршено 8 одделение и ти го фаќа работното место оти му е роднина на некој министер или е со партиска книшка. Сите швалерки на министри ги кладоја во државен сектор, од фризерки до директорки дојдоја, не ме зафркавај.
Против државата нема никој ништо туку против оние кои ја водат од нејзино постоење затоа и си заминуваат.

Како да се променат кога самата држава поточно оние што се на власт ги бркаат во буквална смисла младите да се иселат, имаш деца талентирани, образовани и кога гледаат дека тука немаат иднина си фаќаат патот за надвор, не можи некој да си ја тупел главата од учење и ти доаѓа некој необразован, со завршено 8 одделение и ти го фаќа работното место оти му е роднина на некој министер или е со партиска книшка. Сите швалерки на министри ги кладоја во државен сектор, од фризерки до директорки дојдоја, не ме зафркавај.
Против државата нема никој ништо туку против оние кои ја водат од нејзино постоење затоа и си заминуваат.
Друже не си ја сакаме државата и тоа е.Јас не велам дека ова не е точно и дека некогаш ќе се промени ама едно е да си против ова а друго е да пцуеш државата за било што.Колеги од Виетнам кои пред да дојдат во Германија живееле од ловење на риби во далеко потешка состојба од нас,кои до 20+ никаква мака не сме виделе во животот,немаат омраза кон државата како што има рандом македонско дете кое седи на кафе и чека партијата да го вработи џандар или во општина(тогаш магично почнуваат да ја фалат и сакаат државата).

Да не зборувам како функционираа како сите тројца како едно,пример ако едниот не знае толку добро германски овој одма трча да му помогне при наплата или ако овој не е способен да ја работи главната позиција кога наеднаш се појавува гужва друг одма го заменува а нашиве ако еднаш ти помогне ќе ти го лупа во лице тоа.За кој повеќе ќе искодоши да не правам џабе муабет.Имаше еден наш "патриот" човекот да не го запознаеш убаво по муабетот ќе мислиш дека накај Чаир ќе тргне да стави крст и македонско знаме на Јаја Паша а на крајот испадна најголем кодош буквално се што беше македонско искодоши.

Системот кај нас функционира затоа што така си го поставуваме сами,бараме врски да го запишеме детето во смер во кој не заслужува да е запишан или па да му се скине казна која ја заслужил.Затоа оние кои размислуваат на овој начин ја напуштаат земјата и со право го прават тоа.

Друже не си ја сакаме државата и тоа е.Јас не велам дека ова не е точно и дека некогаш ќе се промени ама едно е да си против ова а друго е да пцуеш државата за било што.Колеги од Виетнам кои пред да дојдат во Германија живееле од ловење на риби во далеко потешка состојба од нас,кои до 20+ никаква мака не сме виделе во животот,немаат омраза кон државата како што има рандом македонско дете кое седи на кафе и чека партијата да го вработи џандар или во општина(тогаш магично почнуваат да ја фалат и сакаат државата).

Да не зборувам како функционираа како сите тројца како едно,пример ако едниот не знае толку добро германски овој одма трча да му помогне при наплата или ако овој не е способен да ја работи главната позиција кога наеднаш се појавува гужва друг одма го заменува а нашиве ако еднаш ти помогне ќе ти го лупа во лице тоа.За кој повеќе ќе искодоши да не правам џабе муабет.Имаше еден наш "патриот" човекот да не го запознаеш убаво по муабетот ќе мислиш дека накај Чаир ќе тргне да стави крст и македонско знаме на Јаја Паша а на крајот испадна најголем кодош буквално се што беше македонско искодоши.

Системот кај нас функционира затоа што така си го поставуваме сами,бараме врски да го запишеме детето во смер во кој не заслужува да е запишан или па да му се скине казна која ја заслужил.Затоа оние кои размислуваат на овој начин ја напуштаат земјата и со право го прават тоа.
Епа и јас истото ти го реков дека народот не чини тука.
Еден ми вика абе ај барем во Македонија ме бендисва шо можиш да завршиш некоја работа со пријатели, по институции, а ваму странство то го нема, нема кој да ти излези во пресрет. :tapp: Демек тој имал врски и за него ок било, а ние шо немаме кој не е.. Е затоа не чиниме, епа не чиниме.

Не знам колку време си надвор од Македонија и која генерација си ама туку помладите генерации од типот на 98,99,00,01 се будат со пцуење кон државата и заспиваат со тоа а притоа не обидувајќи да се променат самите себеси и да ги отргнат стереотипите кои им ги налага опшеството.
грешка си, може да си и 89, 79, 69 па 59, од секогаш било така, ова што се случува сега кај нас е само финале, "берење плодови на тоа што се сеело подолго време", како да речам пик на едно миење мозок подолго него ти што мислиш. Јас од кога знам а бааги сум постар од тебе, плус имав и постар брат ( сум ги слушал муабетите од неговото друштво) , значи со децении кај нас дури и во Југословенско време никој немал почит кон државата, од секогаш главниот муабет бил бегање од државата ( ако не ми веруваш избарај информации колку имало селње вао најубавите времиња на Југославиаја). Посебни кога станува збор за нас, отсекогаш се наметнувало мислењето, ние не сме способни, ние не сме ова, она, секогаш им го кревале курот секој немакедонц, и ти што очекуваш денес од некој роден 98,99,00,01кога истото го слушал од дедо му , татко му и цела околина. Долг период ( не знам како и зошто) само кај нас патриотизмот се гледа на заостанатост, ако некој на некој начин покаже посилни чуства према државата или македонизмот одма се идентификува како некапен, заостанат и слично да не редам, ако истото го направи некој албанец, србин, грк и слично ( а сите тие држави се исто корумпирани и слично како нас) истите копилиња што го исмејавале македонецот ќе почнат да го величат другиот во стилот ете "види ги овие, а ние пички вакви такви потакви". Сето тоа си има свое влијание, ете ќе тргнам од кај тебе, почна со аватар на ПИТУ ГУЛИ, имаше малку понационалистички, порадикални ставови ама со тек на време, пропагандата си го направи своето, за да те не брукаат капениве, овие де што му го пушат курот на секој немиен немакедонец, и ти си се приклучи на возот и почна македонците се кодоши, пички,ова она со преовеличување на настани, зошто бе таква генерализација, ако некој е пичка или кодош зошто мене да ме идентификуваш во целина со некое губре кога тој има име и презиме и наместо да кажеш на пример Зоран од муртино и некој сличен ко него е гној, коплиле, итн, ти викаш македонците, зошто јас да бидам идентифукуван заедно со тоа коплилето од муртино, кога ни сум кодош, ни предавник ниту се осеќам ко пичка пред било кој друг немакедонец, нас политичарите не направија пички. Не го сваќај ова лично, онака зедов пример , зошто еден Зоран да биде репрезент на сите нас, кога тој може да биде негативецот кај нас ( како што има секаде) ај да речеме ти да бидеш наш репрезент и да речеш, не е македонецот ваков таков, македонецот е ко тебе во позитивна смисла и натака да се насочи миењето мозок. Овде се скапавме од плукање по самите себе си а надвор има еден куп успешни луѓе од чистачки бизниси па до инжинери и модни дизајнери по модни ревии. Овие истите ли се македонци или се некој други ? Извини/те малце избегав со муабетов од темата ама морав така се донесе дискусијата....

Последно уредено:
грешка си, може да си и 89, 79, 69 па 59, од секогаш било така, ова што се случува сега кај нас е само финале, "берење плодови на тоа што се сеело подолго време", како да речам пик на едно миење мозок подолго него ти што мислиш. Јас од кога знам а бааги сум постар од тебе, плус имав и постар брат ( сум ги слушал муабетите од неговото друштво) , значи со децении кај нас дури и во Југословенско време никој немал почит кон државата, од секогаш главниот муабет бил бегање од државата ( ако не ми веруваш избарај информации колку имало селње вао најубавите времиња на Југославиаја). Посебни кога станува збор за нас, отсекогаш се наметнувало мислењето, ние не сме способни, ние не сме ова, она, секогаш им го кревале курот секој немакедонц, и ти што очекуваш денес од некој роден 98,99,00,01кога истото го слушал од дедо му , татко му и цела околина. Долг период ( не знам како и зошто) само кај нас патриотизмот се гледа на заостанатост, ако некој на некој начин покаже посилни чуства према државата или македонизмот одма се идентификува како некапен, заостанат и слично да не редам, ако истото го направи некој албанец, србин, грк и слично ( а сите тие држави се исто корумпирани и слично како нас) истите копилиња што го исмејавале македонецот ќе почнат да го величат другиот во стилот ете "види ги овие, а ние пички вакви такви потакви". Сето тоа си има свое влијание, ете ќе тргнам од кај тебе, почна со аватар на ПИТУ ГУЛИ, имаше малку понационалистички, порадикални ставови ама со тек на време, пропагандата си го направи своето, за да те не брукаат капениве, овие де што му го пушат курот на секој немиен немакедонец, и ти си се приклучи на возот и почна македонците се кодоши, пички,ова она со преовеличување на настани, зошто бе таква генерализација, ако некој е пичка или кодош зошто мене да ме идентификуваш во целина со некое губре кога тој има име и презиме и наместо да кажеш на пример Зоран од муртино и некој сличен ко него е гној, коплиле, итн, ти викаш македонците, зошто јас да бидам идентифукуван заедно со тоа коплилето од муртино, кога ни сум кодош, ни предавник ниту се осеќам ко пичка пред било кој друг немакедонец, нас политичарите не направија пички. Не го сваќај ова лично, онака зедов пример , зошто еден Зоран да биде репрезент на сите нас, кога тој може да биде негативецот кај нас ( како што има секаде) ај да речеме ти да бидеш наш репрезент и да речеш, не е македонецот ваков таков, македонецот е ко тебе во позитивна смисла и натака да се насочи миењето мозок. Овде се скапавме од плукање по самите себе си а надвор има еден куп успешни луѓе од чистачки бизниси па до инжинери и модни дизајнери по модни ревии. Овие истите ли се македонци или се некој други ? Извини/те малце избегав со муабетов од темата ама морав така се донесе дискусијата....
Со првиот дел од пораката не можам да се согласам, со останатиот се согласувам.
Шеесетите и седумдесетите години немаше изразито селење од Југославија, ниту изразито плукање по самите себе. Се живееше релативно добро, па западот не беше толку посакуван. Уште се тешевме (Македонците) со Албанија и Бугарија. Албанија беше тотална диктатура, Бугарија беше под капата на СССР. И во едната и во другата држава се живееше многу полошо.
Проблемите кај нас настанааа во осумдесетите години кога сè тргна наопаку. Гледано економски и политички. Тогаш се појави масовна желба за напуштање на овие простори, а со тоа и самоплукањето.

Со првиот дел од пораката не можам да се согласам, со останатиот се согласувам.
Шеесетите и седумдесетите години немаше изразито селење од Југославија, ниту изразито плукање по самите себе. Се живееше релативно добро, па западот не беше толку посакуван. Уште се тешевме (Македонците) со Албанија и Бугарија. Албанија беше тотална диктатура, Бугарија беше под капата на СССР. И во едната и во другата држава се живееше многу полошо.
Проблемите кај нас настанааа во осумдесетите години кога сè тргна наопаку. Гледано економски и политички. Тогаш се појави масовна желба за напуштање на овие простори, а со тоа и самоплукањето.
Шеесетите и седумдесетите и те како имаше иселување, може на исто ниво на сегашново ако не и повеќе, информирај се подобро ќе видиш самиот.

Никогаш не сум ги сменил моите почетни ставови иако нема да кријам дека сум "омекнал" со текот на времето но не поради што некој ќе кажел на форумот туку од самата ситуација која го налага тоа.Ти ми викаш дека не треба да генерализираме но еве јас велам дека еден народ не го прават поединци па колку и да се способни.Кога некој од навдор ќе изгради мислење кон Македонците ќе изгради мислење кон личноста која ја запознал и нема да мисли какви се поединците.Јас имам живеено за моиве 19 години во два града од по 50.000 жители на две страни од Македонија и досега не сум сретнал ниеден човек кој искрено ја сака Македонија безрезервоно во секој сегмент.Деновите кога го сменија името,тогаш сеуште работев во Македонија,на работа одев огорчен од самата помисла што се случило но тоа не го приметив кај колегите и муштериите.Ни сам не знам колку голем број на луѓе во тие денови правеше финтички со новото име и се смееше како да не е ништо.Генерализирањето не е добро ќе се согласам но нема да игнорирам нешто кое навистина е така.Еве примерот што го спомнав погоре,за еден "патриот" може да послужи.Од човек кој не си ја сака земјата и народот ајде да не очекувам помош ама зошто првиот ваков лик се покажа ваков.Имаше една случка каде што еден од подредените(турчин по националност) случајно низ муабет кажа дека Македонците порано биле муслимани додека не се повлекле османлиите од овие простори. Јас нормално "дежурен" патриот во секоја прилика кога сум бил во можност изреагирав и после одреден период овој си го повлече зборот.Овој кога го праша турчинов што има да каже на оваа тема одговори со тоа дека не разбирал многу он историја.Да не сум бил таму какво мислење ќе имал он за нас кога од 4 Македонци сам јас изреагирав на ова,овој си преќуте а другите двајца викаа "брат не се замарај не кревај галама шо ти дала Македонија да ја браниш".Ајде еве како да не генерализираш кога е сето ова точно.

Нешто слична случка се случило додека тато работел во Грција за време на војните од бивша ЈУ.Рандом Грк си седел во локална кафана и јадел гомна како треба да ги убијаат сите муслимани во Југославија не знаејќи дека на другата маса седи босанец од Македонија кој работел таму.Го удрил со шише во глава иако знаел дека после тоа не само што ќе биде протеран туку и дека ќе се врати гладен во Македонија.

Ќе ја отупите и оваа тема со политика на така ми изгледа, а и нагоре како шо читам некои членови се активни на темата случувања во Македонија и проповедаат политика и патриотизам истите тие членови дојдоја на оваа тема да не убедуваат како во странство не е сјајно, Европа не чини итн, типични Вмровски муабети.
Избегавте од темата скроз

Interesna diskusija. Gi znaam dvete strani - Makedonskata i Germanskata - pa da komentiram od moja gledana tocka so malce i zivotno iskustvo.

Do nekade mislam deka e okolinata sto gi pravi tie razliki znaci ne zboruvam prirodata ili geografska okolina tuku opstestvoto ednostavno kako ste socializirani i toa od mali deca. Vo Germanija, i veruvam vo site socialni drzavi kako Skandinavskite, drzavata sepak e omni-prezentna znaci ja ima sekade vo sekoja sfera i blago no sigurno te vodi tamu kade sto saka da te vidi. Toa normalno se desava poradi toa sto narodot toa go saka, takareceno saka jaka drzava.

Pocnuvame vo rani godini:
Ako sakas, go nosis deteto od 6 meseci vo gradinka i pocnuvas pak na rabota (zboruvam za majkite). Dur zaode vo vistinska gradinka (Kindergarten) normalno drug go cuva deteto, go uci i toa se desava po princip i pravila, koja drzavata gi postavila, normalno i tuka ima razliki ama koridorot e definiran. Posle toa vreme, znaci od okolu 3 godini, i da si bil do togas doma, odis vo gradinka. Od licno iskustvo znam deka vo tie godini do 6-7 se ucat mnogu raboti odnosno decata togas zemaat primer od roditelite ili neguvatelkite vo nivnite gradinki. Tuka gi ucat sto treba kako treba. Regulirano od drzavata. Tie sto ne znaat Germanski vo toa vreme ke naucat Germanski i dur pocnat na skolo go znaat Germanskito podobro od maticniot jazik - normalno ako roditelite toa go dozvolat odnosno ako gi nosat redovno.

Germancite od skoloto i ucitelite ocekuvaat do nekade, pokraj niv, tamu da gi izgledaat decata odnosno da gi ucat poveke od samite predmeti, ednostavno da doprinesat da te izgradat ko licnost, vrednosti da ti pokazat itn. Drzavata kazuva sto treba da ucat duri i privatnite skoli se obvrzani toa da go pocituvaat ako sakaat drzavna matura da dobiat. Drzavata gi drzi koncite.

Istoto na fakultet. 90+% se drzavni fakulteti ali togas veke covekot e izgraden so vrednosti i kultura, znae kako funkcionira opstestvoto i znae po koi pravila treba da igra.

Normalno deka ima lugje, i toa so kontinuiran rast, sto ispagjaat od ovoj sistem. Toa se posebno rastureni semejstva koi ne vodat griza za decata i gi ima normalno kaj Germancive a i stranski semesjtva, da recam ete Turci ili so muslimanska pozadina, koi po nikoja cena ne sakaat da se vklopat i da igraat po pravilata na drzavata. Tie se problematicni cel zivot i nivnite deca, vnuci isto taka. Sve drugo gore dolu e del od opstestvoto i si go znae mestoto. Razni raboti, karieri, interesi sekoj zivee kako saka vo toa Germanija ima golema sloboda i e mnogu liberalna, nekojpat mozebi i preliberalna i ne kaznuva kolku sto treba, ama vo teorija ne treba da ima golemi odpadi od sistemot. toa e relativno nov fenomen so problematicnite stranci ili muslimani. Tuka pocnaa i da ostrat so kazni.

Muabetot mi e, drzavata od mal do izrasnuvanje te vodi i izgraduva i ti go prifakas toa zatoa sto funkcionira. Ne deka nema cat pat promeni toa mora da ima opstestvata napreduvaat ama sustinata ostanuva. Germanecot saka obezbdena egzistencija, sigurnost odnosno zastitenost od drzavata i da mu e obezbeden imotot i normalno da moze da pravi sto saka ako se drzi na liberalnite zakoni. Saka da ima nekoja sigurnost vo zivotot, da moze da planira nekolku godini od napred primer ako saka da kupi imot pa da odplakja poke vreme itn.

E sega vo Makedonija nekoi od opisanive raboti se poinakvi zatoa izlagaat poniakvi licnosti, vrednosti i drugo. Vo globala mislam zivotot vo Makedonija e mnogu surov, pogolem del od populacijata zivee na rabot na egzistencija. Da ne bidam pogresno sfaten, ima razliki i ne se site siromasi ali so platite sto gi ima ne moze golemi luksuzi da si dozvolis. Zatoa calamot e pogolem da se pokaze nesto deka se ima a od druga strana Germanecot poveke e skromen i ne saka mnogu da go znaat sto ima i poseduva. Socialniot mir e mnogu vazen vo Germanija a vo Makedonija toj ednostavno ne postoj. Drug e zivotot ako znaes, deka drzavata vo sekoj moment ti obezbeduva pokriv nad glava i dovolno sredstva da zivees minimalen zivot nego drzava, koja ne se grizi za tebe i ednostavno nisto ne ti obezbeduva. Znaci vo Germanija kriza e samo privremena a vo Makedonija celo vreme e kriza, ekonomska, politicka, ekoloska, sekakva.

Najvidlivo e vo politikata odnosno temite koi se diskutiraat. Vo Makedonija i posirok Balkan seuste se zamaraat so etnicki temi jazik, brojka na nacionalnosti, iminja a vo zapadnite zemji danoci, ekologija, socialni temi se klucni.

@k0k014 @Паланчански Словенија е земја која што по отцепувањето од Југославија тргнала по еден план и никогаш не скршнала од планот, без разлика дали доаѓале лоши или добри времиња. Мене ми се плаче што слушам од постари генерации (не знам дали е точно, 1991 година сум) дека Македонија и Словенија тргнале од ист clean slate - закони, процедури, правила итн. Ние со плановиве кај дувне ветрот и на крај ја распродадовме цела држава.

Со нив сум од 2010, речиси 10 години, од фирмава кога беше само класичен зародиш или стартап што би рекле модерно низ цел Јадрански регион за сега да имаме клиенти од типот на Нетфликс, Амазон, Бритиш петролеум итн. За овие 10 години забележав дека ако во 1991 сме биле на исто во се, сега не сме ни во една работа.

1. Работа - многу повеќе работат од нас генерално гледано. Знам дека и кај нас има деца што сакаат да работат ама кај нив не се само децата, имаш луѓе година дена до пензија што денес 5 пати ќе го изроварат системов за да најдат некоја грешка и да ја подобрат и ова ти го објаснува горенаведениот развој кој го спомнав. Кај нас каде бе, им воведоа на лекариве софтверско работење на ниво стисни yes/no, кренаа узбуна како да ги фатил некој за очи. Нашиве 40+ генерации оди натерај ги да научат нешто ново да те видам.
2. Нема лигушење - Женските што се во IT не изигруваат примадони како кај нас. Ако треба денес да излезе на ладно/топло, ќе си излезе. Гледам по некои мк фирми женските се оградуваат од такви таскови па и машките дури ќе речат ај не колешкава, женско е, ние ќе средиме :tapp:
3. Патриоти/националисти се. Тука не зборам за одење по кафани и пеење песни, туку зборам за сакање на државата. Никој не фрла ѓубре, гледа да не загадува, не користи кола ако нема потреба. За спортски натпревари први се, исто како ние, (ете уствари една сличност) со таа разлика што тие можат да си дозволат да заминат до Норвешка да гледаат ски скокови а ние до Загреб да гледаме ракомет недела дена ни е плафон :) Ние оставаме северџаните на твитер да ни всадат дека урлање по натпревари било за лица со Аспергеров синдром и дека навивачките песни ни биле националистички а пред неколку години среде состанок скијаше Тина Мазе и ликовиве се исклучија од Скајп, се уклучија после 5 минути кога заврши зошто нели, сељачко било.
4. Го немаш/не е толку изразен моментот на show off. Во дискотекиве кај нив да влезеш жими се ќе помислиш дека на некои ликови магарето им е паркирано пред влез од што изгледаат најобично. Директоров мој отиде на состанок во Скопје во банка во маица за коли поправање а не може да се преброи, дури па на влез му викаат немал дрес код :tapp: Другар слободно му викам расправај се со него за облеката, само немој после смена да те викнат на рибање горе па ај го пушти некако.
5. Имаат одлична стратегија за деца и од ова мислам дека потекнуваат сите горенаведени позитивности кои барем мене ми се допаѓаат. Колку што гледам, не смееш да учиш во гимназија ако не се занимаваш со спорт и мислам дека по ходниците на гимназиите имаат alumni со сите познати спортисти кои излегле од тоа школо. Исто така разбрав дека кога почнува школската година, си обележуваш кога имаш натпревари и тој период никој од професорите не смее да те чепка. Јас во средно имав сериозни проблеми кога имав ЕП или подготовки среде учебна година, ми урлаа абе мислиш одам криминал да правам или да денгубарам некаде :tapp: па после кога ќе се вратиш имаш испрашување као у стил ти ќе ми шеташ овде.. :D Спортистите ги вработуваат фиктивно во полиција/војска и така државата фактички ги спонзорира и имаат платено здравствено/пензиско.
По завршувањето на средно се запишуваат на факс ама и одат на работа (part time) која им ја наоѓа студентскиот сојуз и не е ништо потешка од таа на рандом административец кај нас кој не ни оди на работа. Oд таа работа си имаш џепарац, нема мамо-тато дајте ми 100 за на кафе или тикет да пишам. Значи ти до 18 години ќе имаш научено дека спортот е дел од животот и ќе бидеш исчеличен и од другата страна ќе почнеш да учиш дека работата не е срамна без разлика дали си келнер, на каса или во кол центар и да си го цениш центот.

За сообраќај, квалитет на образование, администрација, нема потреба да зборувам, ова е проблем уште кај нас и во Србија мислам.

Ме прашавте на што се должи растот, од што гледам јас, добри 90% се должи на пласманот на своите производи во Италија, Австрија и Германија и растот на IT секторот. Имам приметено и еден трик што го прават по земјиве :D Имено ако рандом словенечка компанија (еве да речеме Крка) отвори претставништво во Македонија, ќе стане депонент на НЛБ, ќе земе интернет и телефонија од словенечка компанија, ќе се осигура во Триглав итн. и истово го прават секаде, си ги вртат парите. Што добиваат, најискрено не знам, не сум стручна ама штом го прават сигурно има некоја придобивка.
Туризамот им е исто во огромен пораст, Крањска Гора е веќе рамо до рамо по популарност со ски центрите во Франција, Порторож станува дестинација како италијанскине романтики за на Инстаграм (нешто што јас дробам по форумов дека треба да го направиме со Охрид).

Просечната плата е горе доле 1000 евра некаде, каде нормално, во IT секторот е повисока. За во Љубљана со тие кирии ова според мене за самец не е доволно, сега релативно, кој како е научен да живее, за двајца ќе се помине. Нормално и тие кога ќе го достигнат плафонот таму, мислат на селење во Швајцарија, USA & UK ама каде каде одливот е помал отколку од Македонија. Цениве ќе ги пишам паушално - кафе 2 евра, пиво 2-3 евра, пица во ресторан најскапо што имам видено е 10 евра..

Минус е што јазикот е само за таа територија иако брзо се учи, освен множината, странциве од non slavic државиве што учат словенечки коси корнат на двојината :D Исто Љубљана е прескапа за кирија така што ако некој ја бира Словенија за земја за иселување и не планира да троши многу на кирија, или нека одбира друг град или нека патува секој ден што не е нешто тешко со оглед на средената инфраструктура. Пасош се зема по 7 години живеење а може да ти потегне постапка и фирмата ако те гледа како квалитетен кадар и сака да се замара со папирологии. Исто совет да не почнувате теми со Словенци од типот на окршајот со Хрватска :icon_mrgr: кажувајте им топ ви е земјава, мала Швајцарија, ќе им се упикате :icon_mrgr: И го пијат она Баркафе гнасноно кафе, јас кај ретко пијам кафе па и уште кога ќе ме прашаат дали сакам да ми сварат :popce: ако ги прашате зошто немаат Нескафе, ризикувате бокс по муцки така да ќутете и на таа тема.

Aко испуштив нешто, прашајте, мада слободно може да ме дополнат/поправат ако грешам останатите форумџии што живеат во Словенија со години, од деца. Сепак IT секторот е поинаков, од работа, преку примања па и до луѓето, што би рекол еден колега сите сме со аутизам :jajce:

п.с. Да пишам уште нешто - Германија, Словенија и Австрија се општества што ти нудат можности да успееш и до тебе е колку ќе успееш. Во Македонија џабе учиш технички факултет кога еве да речеме САП или АХ користат Мепсо, Телеком и автоматски ете ти три предмета од електро во вода. За куцање едни исти 3-4 џобчиња и кодчиња доволно е само junior developer, доаѓа период во кариерата кога ќе сакаш да напреднеш и да научиш нешто повеќе. На кој му се учи Електро или ФИНКИ за да куца прост C/C++ цел живот или од телекомуникации Cisco да го знае само како фирма, нека седи во МКД (освен ако не е во тие 2-3 фирми).

Последно уредено:
Ама ладни се луѓето таму. :Д

Отсекогаш се понапред и се издвојувале од сите земји од Југославија и затоа и се каде што се сега.
На убаво место се, излез на море, езера, алпи. Поврзаност со Австрија, Италија, Германија...

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Фала што се потруди да го напишеш ова.

Првиот муабет и јас сум го слушнал и навистина е така барем по кажувањето.Денеска сме можеле и ние да бидеме нешто слично на нив.Ме заинтересира државата кога пред некоја година имало референдум за геј бракови и најголмеиот дел од народот се согласил дека ако се изгласа тоа ќе изгубат многу млади и голем дел од нив ќе осатнат без деца што оди на штета на државата во иднина.А не се познати по хомофобија како Срби,Хрвати,,Македонци итн иако во овие држави утре партиите да го донесат овој закон 90% од населението ќе остане мирно.Исто познато е дека не се нацисти и фашисти но во одредени моменти имаат спречено изградба на радикални џамии и не се мирољубиви кон мигрантите кои нелегално ја минат нивната граница што покажува дека мислат свесно во дадена ситуација и не плашат дали некој од страна ќе им залепи етикета.Исто друга работа за која сум слушнал(не знам колку е точна) дека доселените Албанци,Босанци,Срби го прифатиле тој начин на живот и се откажале од нивните добро познати традиционални вредности.

Кажи нешто за безбедноста ако можеш.
Да немав можност да одам во други држави со пасошот,по секоја цена ќе гледав да одам таму вака сега не ми се исплати.

Благодарам за опширниот одговор.

Малку да дополнам (со што воедно корегирам) за осумдесетите години.
Леб, пиво, останати прехрамбени продукти беа двапати поскапи отколку во Македонија. Бензин, струја, приближно иста цена. Бела техника произведена во Словенија беше поефтина. Здравствени услуги (оние кои не беа под фондот) беа далеку поскапи (лекарско уверение комплетно во Македонија 600-800 динари, во Словенија само дополнително за работа на висина 2000 динари).
За платата не ми се пишува. 5-10 пати повисока за исто работно место.
Кај Словенците постоеше национализам. Можам да речам дека нè мразеа. Сè што беше подалеку од Загреб за нив беше Босна, а ние преклети Босанци. Не знаеја (поголемиот дел) дека постои Македонија.
Значи, накратко, беа држава (дежела) во држава и по осамостојувањето тргнаа од далеку поповолна позиција во однос на Македонија. Но тоа не нè оправдува нас за разнебитувањето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom