Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Мајсторот ќе сака да фарба, а тоа е мин. 50-60 евра.

ivanco

Herbie the Love Bug
Член од
17 јануари 2008
Мислења
175
Поени од реакции
0
Колку пари би било фарбанје на преден и заден браник во боја со каросеријата, акрилна боја и цат пат некоја лајсна по колата.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
За Хитлер: кажи се од каде си прво...
За Иванчо: Ако браниците биле во боја со каросеријата, тоа ке се среди за некаде 500-1000 денари (ако не се оштетени, само фарба за работна рака+бојата, прајме муабет за мајстор во Битола). Ако не се во боја, немој да се трудиш да ги фарбаш, бидејки треба шприц-кит за пластика кој е многу скап, во спротивно ке ти се лупат.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
201
Поени од реакции
1
Ако може да ми се помогне ,плис (не од кола во вир туку ве молам :) ) ,

колава е со кодиран клуч и кај овластениот сервисер ми бараат 50 евра да си направам копија.

Дали постои неовластен сервисер за таа работа и колку многу поевтино би било ?

:uvo:
Копие на кодиран клуч се прави лесно и евтино но, само за отварјане на вратите с него не можеш да стартираш двигател.
Дај малко инфо каква кола е и как си ја придобила - нова ли или втора рака?

ај ако може т.е ако некој знае повеќе за колава, онака буричкав по нет и налетав на ова, баш ме интересираат детали, кола и пол ама и име и пол :)

Това е супер Вартбурк !!!!!!

Ето го старија модел произведен в ГДР Източна Германија:
11201470742146158_1.jpg

Red Man

we do what we want!
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.057
Поени од реакции
1.947
Decki edno prasanje.Nikako ne mozam da doznaam kakva korist ima kolata so poveke ventili.Znam deka na kola so 4 klipa obicno ima po 2 ventili.Eden izduven i eden usisen(ili vkupno 8 ventili).E sega onie koli koi se so duplo poveke 16 ventili ja imaat istata kubikaza.Me interesira dali vlijaat vrz konjskite sili i kolkava e razlikata megu 8 i 16 ventili.I dali cesto se oseka taa razlika vo vozenjeto.Fala odnapred:smir:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Разликата ке ти ја опишам вака... Оние што имаат повеќе вентили имаат подобар довод на мешавината бензин/воздух, исто и подобар издув а со тоа во еден работен такт може да согори повеќе гориво = поголема сила на моторот. Впрочем за да се добие поголема сила и се полираат каналите кои го доведуваат горивото до вентилот. И секоја поголема сила се осеќа во возење. Еве ти пример... Фиеста 1.3 со 8 вентили развива 75 кс (тука некаде), а истата со 1.2 16 вентили ги развива истите кс, само 100 кубици е помалку. Сепак ова се мали мотори, кај поголемите е поизразена разликата. Ако имаш уште нејасно... прашувај! Инаку сликава е од мотор од моторцикл, но добра е за илустирање на 16 вентилски мотор.

Red Man

we do what we want!
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.057
Поени од реакции
1.947
Разликата ке ти ја опишам вака... Оние што имаат повеќе вентили имаат подобар довод на мешавината бензин/воздух, исто и подобар издув а со тоа во еден работен такт може да согори повеќе гориво = поголема сила на моторот. Впрочем за да се добие поголема сила и се полираат каналите кои го доведуваат горивото до вентилот. И секоја поголема сила се осеќа во возење. Еве ти пример... Фиеста 1.3 со 8 вентили развива 75 кс (тука некаде), а истата со 1.2 16 вентили ги развива истите кс, само 100 кубици е помалку. Сепак ова се мали мотори, кај поголемите е поизразена разликата. Ако имаш уште нејасно... прашувај!
Fala Dzish!
Jas gledav kakva ke e razlikata kaj Golf 4.Veke podolgo vreme baram golf 4 megutoa pogore ako vidis vo temava me sovetuvaa deka 1.4 bil slab.E sega posto poveketo modeli koi se kaj nas se so taa kubikaza samo sto nekoi se so 8 a ima so 16 ventili me interesirase dali 1.4 so 16 ventili bi bil priblizno so silata na motorot na 1.6 litreniot motor.I dilemava e dali celosno da se nasocam kon baranje na 1.6 ili i ovie 1.4 so 16 ventili ke bide dostojna zamena?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Види вака.... Пошто новите мотори се контролирани од компјутер, не е проблем да се истјунира чипот и да добиеш 1.4 и 1.6 мотор (и двата со по 8 вентили) да имаат ист број на кс. Само си менуваш чипот и толку. Инаку 16 вентилскиот (1.4) според мене е подобар, почепкај на нет да видиш колку е разликата во кс во споредба со 8 вентилскиот (и да пишиш тука), а види и колку е 1.6 па ке споредуваме.

Red Man

we do what we want!
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.057
Поени од реакции
1.947
Види вака.... Пошто новите мотори се контролирани од компјутер, не е проблем да се истјунира чипот и да добиеш 1.4 и 1.6 мотор (и двата со по 8 вентили) да имаат ист број на кс. Само си менуваш чипот и толку. Инаку 16 вентилскиот (1.4) според мене е подобар, почепкај на нет да видиш колку е разликата во кс во споредба со 8 вентилскиот (и да пишиш тука), а види и колку е 1.6 па ке споредуваме.
Fala Dzish uste ednas,samo vo momentov imam nesto rabota i ke moram da se odjavam,no eve ti vetuvam deka ke pobaram vecerva i ke pisam najkasmo do utre.Pozz:smir:

Red Man

we do what we want!
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.057
Поени од реакции
1.947
Dzish najdov vaka:
Golf 4 1.6 (101-105)Ps najdov isto i so 16 ventili(105)Ps
Golf 4 1.4 (75)Ps isto i so 16 ventili(75)Ps
Golf 4 1.9 TDI (90-101-110-116)Ps
Golf 4 1.9 SDI (68)Ps
Golf 4 2.0(116)Ps
Po se izgleda razlika kaj konjskite sili nema.Ovie gi najdov na mobile.de

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Па ако нема разлика во коњски сили... Која е разликата? 16 вентилскиот има повеќе њутон-метри. Во секој случај тоа е финеса, така да нема голема разлика, исто ти се фаќа дали ке земиш 8 или 16 вентилски (особено ако бараат +500 евра за 16 вентилскиот во споредба со другиот!)

ivanco

Herbie the Love Bug
Член од
17 јануари 2008
Мислења
175
Поени од реакции
0
За поло фох 3 95 год ми рикна брзиномерот и обртомерот , останатите стрелки за температура и за гориво раборат се во ред исто и километражата работи. Се слуцува некогаш да проработат некогаш не и само стрелката за обртомерот се тресе на 0 , ја отворив нема ништо изгорено моторцињјата се во ред и најверојатно све останатао дали е некое пореметување на софтверот или слицно незнам , па ако некој има некое искуство нека каже а нова или половна не ми се купува зошто слушнав дека се многу сакапи па може и 300евра да се.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
За поло фох 3 95 год ми рикна брзиномерот и обртомерот , останатите стрелки за температура и за гориво раборат се во ред исто и километражата работи.
Иванчо... Сега километражата работи или не работи? Бензин или дизел? Ова ти е за обртомерот:ако е бензин обртомерот е поврзан на бомбина (или некое слично електронско делче) којзнае што е чаднато штом викаш дека внатре е се ок, ако е дизел, 100% ти има рикнато алтернаторот или некое реле што е врзано на него за да работи обртомерот.

ivanco

Herbie the Love Bug
Член од
17 јануари 2008
Мислења
175
Поени од реакции
0
Знаци некогаш работи некогаш не еве сабајлево работеше на следно палење не работеше на бензин е возилото кога не работи стрелката од обртомерот се тресе на 0 рпм, и што викаш рикнато како може еднас да работи еднаш да неработи , незнам дали обртометарот и брзинометарот е врзан на посебен осигурац па да губи контакт или слицно знаци електрониката внатре нема шанси да е рикната пошто кај тоа нема сака неке. поздрав

За Иванчо: Ако браниците биле во боја со каросеријата, тоа ке се среди за некаде 500-1000 денари (ако не се оштетени, само фарба за работна рака+бојата, прајме муабет за мајстор во Битола). Ако не се во боја, немој да се трудиш да ги фарбаш, бидејки треба шприц-кит за пластика кој е многу скап, во спротивно ке ти се лупат.
Е не се во боја со кооаросеријата знаци стандарни се црни нема никаква основа и јас разбрав дека повеке од 100 евра нема да биде за двата ...............туку види ова за полово да не знаес со е фрката

Kajgana Shop

На врв Bottom