Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Значи дефинитивно не постои ништо позаплеткано од рандом шпански трилер. Плус, ако на истиот му додадеш и s.f. елементи, добиваш mindfucking искуство. Е сега, свесен сум дека истото може да те однесе од крајност во крајност - или ќе го сакаш, или ќе го мразиш. За мене беше првото, за вас, ќе видиме. Ако се одлучите да го гледате.

Препорака од мене:

Mirage / Durante la tormenta

на Netflix. Тоа е како Contratiempo и Donnie Darko да се сретнале, вкрстиле, и се родил Durante la tormenta. Се надевам ќе ви се допадне колку и мене.

Ова е веројатно првпат да не се согласиме за филм. :)

Само што го догледав и ми треба време да го процесирам, но сепак впечатокот е ко филмот со тешки маки да се бори да излезе на крај со сопствената комплексност. Ги сакам шпанските трилери, но ова има моменти кои забегуваат од една во друга крајност и тоа многу ми сметаше. Самиот time travel концепт измешан со проблематични сеќавања е лизгав терен, а ова не е Мементо. Најголем проблем имав со сценариото. Кога пишуваш ваков тип приказна драматичноста што преминува во патетика треба да е последното нешто што ќе ти падне на памет, а овде го имаше ова на претек. Плус, не нуди ништо оригинално туку е рециклажа од веќе видени идеи и концепти.

И покрај обидот да се искомплицира до бесвест уште кога се појави возрасниот Нико од километар се знаеше дека е тој. И така во сцената кога чека на клупата и „расте“ наместо да биде wow ефект, предизвика само eye-rolling. Сцената и slow motion моментите кога типката се самоуби, wtf, ко да гледаш нискобуџетна „шпанска серија“... Неверството, убиството и саможртвата требаше да бидат во центарот, но се изгубија од деталите кои требаше да предизвикаат сомневање и мистерија.

Ги имам гледано The Invisible Guest, The Body и Julia's Eyes на Oriel Paulo и мислам дека со The Invisible Guest се надминува, другите му се значително послаби филмови. Mirage би го вметнала под Invisible Guest оти и покрај сите недостатоци има голем entertainment value, ама имав повисоки очекувања.

Ги имам гледано од истиот режисер сите филмови, дефинитивно треба да го видам и ова

Мене Џордан Пил ми е стварно чуден човек... значи човеков се појавуваше претежно во комедии или анимирани филмови, за да од пред 2 години почна да прави филмови како Get Out и Us, а еве сега ќе глуми на местото на Род Серлинг во најновите Twilight Zone епизоди. Сеуште неможам да го замислам дека прави вакви тешки Хорор-Трилери кои поминуваат позитивно кај публиката, а дечкото се прослави како комедијант покрај Киган Мајкл Кин.

Kebapi или Cebabi :oeoeoe:

Значи дефинитивно не постои ништо позаплеткано од рандом шпански трилер. Плус, ако на истиот му додадеш и s.f. елементи, добиваш mindfucking искуство. Е сега, свесен сум дека истото може да те однесе од крајност во крајност - или ќе го сакаш, или ќе го мразиш. За мене беше првото, за вас, ќе видиме. Ако се одлучите да го гледате.

Препорака од мене:

Mirage / Durante la tormenta

на Netflix. Тоа е како Contratiempo и Donnie Darko да се сретнале, вкрстиле, и се родил Durante la tormenta. Се надевам ќе ви се допадне колку и мене.
Првата половина од главниот твист у филмот беше тотално предвидлив ако си му ги глеал претходните два филма на режисерот. Не моеш 3 филма да играш на истата карта.
Првите пола саат од филмот беа прилично досадни кај шо поентата е заедно со главниот лик да ја доживуваш мистеријата и да си у бунило а одма ти е јасно шо се има уствари десено и дремеш и го чекаш главниов лик да сфати.

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk

Затоа и пишав дека сум свесен оти филмов може да ве однесе од крајност во крајност - јас бев свесен за недостатоцитте plot-wise, за предвидливоста (и сам сфатив кое е момчето), и за веќе видено моментите. Плус, не може во филм во кој се игра со времето да нема парадоксални ситуации - ако сте гледале барем 3 слични, сигурно сте забележале барем нешто нелогично. Затоа во вакви филмови буквално не ми важно ништо од тоа, туку оставам само да ме вози (зависи каде). Но кога и покрај се тоа филмот ќе ми пружи неверојатна забава, како Durante la tormenta, не можам а да не го обожувам. Плус, Donnie Darko ми е мене во ТОП 3 EVER, па така, ова го видов само како еден преубав омаж, или колаж, или рециклирање (ко што рече @Вокерка ) на веќе видени идеи, но на еден презабавен начин, предизвикувајќи mindgasm кај мене.

Aprilili :kezec:

https://www.imdb.com/title/tt8695030/?ref_=nm_flmg_dr_1

55795292_2419520391405923_4781057834701815808_n.jpg

ako ja odzemes nostalgicnosta koga sme gledale so starite doma takvi akrobacii, mislis li deka tie filmovi vredat da prodolzat da se pravat u denesnicata? seriozno pitam.

eve ip man mi e isto ko boyka filmovite, isti tip na lugje se palat, a mene mi e nezamislivo da pustam film i da gledam jackie chan da pravi akrobacii a filmot da ne e komedija, primer okej se takvite filmovi koi osven "nevozmozni potezi" imaat i drugi estetski vrednosti, nalik hidden tiger, ili duri samiot film za ip man - the grandmaster e filmiste, kinematografija, vizija... ama nedovolno dobra prikazna za da pustam da gledam ip man

ne mi pastiraj vakvi klipovi, objasni zaso da pustam ip man osven karateto nudat li nesto poveke
pustiv trejlerot od linkot ti, stariov se vrakja od penzija da tepa na turnir megu kina i amerika
mislis gledam 80tite karate kid ili nekoja teken igra od nintendo, takov seting ima
najseriozno mislam deka dragon ball nudi poveke od ovie filmovi

ako ja odzemes nostalgicnosta koga sme gledale so starite doma takvi akrobacii, mislis li deka tie filmovi vredat da prodolzat da se pravat u denesnicata? seriozno pitam.

eve ip man mi e isto ko boyka filmovite, isti tip na lugje se palat, a mene mi e nezamislivo da pustam film i da gledam jackie chan da pravi akrobacii a filmot da ne e komedija, primer okej se takvite filmovi koi osven "nevozmozni potezi" imaat i drugi estetski vrednosti, nalik hidden tiger, ili duri samiot film za ip man - the grandmaster e filmiste, kinematografija, vizija... ama nedovolno dobra prikazna za da pustam da gledam ip man

ne mi pastiraj vakvi klipovi, objasni zaso da pustam ip man osven karateto nudat li nesto poveke
pustiv trejlerot od linkot ti, stariov se vrakja od penzija da tepa na turnir megu kina i amerika
mislis gledam 80tite karate kid ili nekoja teken igra od nintendo, takov seting ima

Зш да не се прават и денеска?
The Raid кецот што му фали?, Сталоне џабе му сите ѕвезди што ги собра кога со сите Exp делови не успеа да го долови истото зш акцијата режијата беше тапа.
Тарантино кој е нели осакатен ( Џармуш исто, Ghost Dog ти е самурајски омаж ) зш го уфрла Брус Ли у новиов филм дека нема интерес?
Многу сериозно ги сфаќаш кунг фу филмовиве никој не вика дека се оскар материјал нити ти бара некој тоа од нив, нудат добра забава и тоа е, ако тебе не ти е интересно гледај си таму 3д цртани со флафи пингвинчиња и не смарај :D:P

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Зш да не се прават и денеска?
The Raid кецот што му фали?, Сталоне џабе му сите ѕвезди што ги собра кога со сите Exp делови не успеа да го долови истото зш акцијата режијата беше тапа.
Тарантино кој е нели осакатен ( Џармуш исто, Ghost Dog ти е самурајски омаж ) зш го уфрла Брус Ли у новиов филм дека нема интерес?
Многу сериозно ги сфаќаш кунг фу филмовиве никој не вика дека се оскар материјал нити ти бара некој тоа од нив, нудат добра забава и тоа е, ако тебе не ти е интересно гледај си таму 3д цртани со флафи пингвинчиња и не смарај :D:P

niski udarci, nesvojsvtveno za dostoinstven martial arts fan :D

ama eve, bi argumentiral deka duri animiranite 3d se imaat poveke pridones vo filmskoto kultura negoli brzo mrdenje na racinja od japanci u filmovi, a toa e poso toa im e vo fokus sekad i nemaad nisto drugo da ponudat, brzo se tepame i toa e, ne moze da iznudime emocija kako eden animiran, taga, srekja, vozbuda...

I nemoj so tie muabeti, ne znaes da uzivas, seriozno gi sfakas, samo zabava se... poso imame transformeri koi se bazirani na toa i gi hejtas i e smesno, bidejki prakticni efekti, cgi, dolgi sceni, stuntovi... i da ne nabrojuvam kolku poveke trud i vizija ide u nivno pravenje za ti da uzivas u mindless fun akcija koja u posledniot trae celi neprekinati 40 minuti.... ama nikoj ne svrsuva na niv ko vie za martial arts filmovite

what is up with that

nejse, nema da navleguvame poso ne mi se bitni tie filmovi, ke si produzam u zivot ko da ne se bitni, poso ti ne mi gi prodade - ne znam kako ke spies vecerva, tarantino go stail u film bruce lee, abe koma..

kasetite uste ti stojat priznaj :D

wot zosto go omalovaxuvas boyka? Se gleda deka ne ne gi gledal site delovi

wot zosto go omalovaxuvas boyka? Se gleda deka ne ne gi gledal site delovi

site? nitu eden
ponekogas, samo ponekogas, ignoriram filmovi na koi odreden tip na likovi se palat[DOUBLEPOST=1554162851][/DOUBLEPOST]
site? nitu eden
ponekogas, samo ponekogas, ignoriram filmovi na koi odreden tip na likovi se palat

ti ke mi kazes zosto da gi izgledam?
zosto da go pustam boyka mesto... ne znam, one million dollar baby?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom