Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.797
Поени од реакции
2.365
исто и кога се одбиваш со нозете од базенот при окрет мораш да пазиш да не го истегнеш листот.
Ова е преемногу точно, можам да кажам од лично искуство. Поради лошо одбивање од ѕид, пред 3-4 години ова време одмарав од скијањето 2-3 дена, а отиден на скијање.

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.131
Поени од реакции
13.258
Во пливање можеш да се повредиш само ако се пеплосаш на плочките со некои грди папучи :D се шалам, рамењата при акумулиран замор премногу болат, исто и кога се одбиваш со нозете од базенот при окрет мораш да пазиш да не го истегнеш листот.
Многу се потценети пливачите според мене, барем тука во Македонија, никој не сфаќа колку е тешко тоа дур сам не проба. Не е исто да си седиш во вода кучешки да си пливкаш само да се одржуваш, и без престан да пливаш неколку минути од една до друга страна во базен со некое средно темпо. Првпат кога пробав да пливам малку посериозно, мислам срцето ќе ми излезеше, 5 минути пливање ми се виде ко полумаратон трчање мачно. Сличен ефект е кога првпат ќе пробаш да трчаш на Водно по козјите патчиња нагоре со некое посериозно темпо, срцето 3 метра пред тебе ќе ти бега. Застануваш да земеш воздух, осеќаш како во мозокот нешто ти чука. :noze:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Многу се потценети пливачите според мене, барем тука во Македонија, никој не сфаќа колку е тешко тоа дур сам не проба. Не е исто да си седиш во вода кучешки да си пливкаш само да се одржуваш, и без престан да пливаш неколку минути од една до друга страна во базен со некое средно темпо. Првпат кога пробав да пливам малку посериозно, мислам срцето ќе ми излезеше, 5 минути пливање ми се виде ко полумаратон трчање мачно. Сличен ефект е кога првпат ќе пробаш да трчаш на Водно по козјите патчиња нагоре со некое посериозно темпо, срцето 3 метра пред тебе ќе ти бега. Застануваш да земеш воздух, осеќаш како во мозокот нешто ти чука. :noze:
Никој не сфаќа како е можно секогаш да ти се јаде и да ти се спие :D робијашки спорт е, колку што бара посветеност, толку бара и одмор.

Ако има некој нешто нејасно слободно нека праша, јас мислам дека е добра комбинација со трчањето зошто ги олабавува зглобовите од притисок. Наместо recovery ден со лесно трчање, може да се оди на базен.

Член од
22 април 2013
Мислења
100
Поени од реакции
91
Ако правиме споредба аматерско пливање (над 2-3км) и аматерско трчање полумаратон и маратон. Пливањето пред се е технички спорт, покрај тоа што нормално треба кондиција и сила, а предиспозициите се речиси небитни. Трчањето е сосем малку технички спорт, треба кондиција па и сила, а предиспозициите т.е килажата е мнооогу битна. Јас со моите 95-100кг, релативно лесно пливам темпо 2:00мин/км во интервали од 1км, а трчањето на полумаратон или маратон во некое поконкуретно темпо да речеме 5:00мин/км, е доста потешко за мене него за некој од 60-70кг.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Друже, со 100кг, сфака ти част ако извадиш 5мин по км на таа дистанца.

Член од
22 април 2013
Мислења
100
Поени од реакции
91
5min/km na 21.1k moze, ama na 42.2 tesko.., 5:30min/km e target tempo godinava za maraton, pa kje vidime.. iskreno mi smeta zestinata od obicno +25 stepeni na Skopski. Da se nadevame na isklucok godinava :)

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Јас на 10 километри паднав на 5:50. Ако успеам да го средам тоа темпо за скопски, односно да бидам под 2 часа ќе бидам пресреќен.

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.131
Поени од реакции
13.258
Дечки верувајте подобро да издржите 25 степени, отколку да трчате на силен дожд + силен ветер кој дува директно во гради. Замислете патиките преполни со вода, секој чекор шлапаш со ногата во патиките што многу живцира, маицата ти тежи од што е мокра, плус ладно ти дува на градите, споредбено со ова мислам ќе се преживее топлото. А и не се плашете толку, сепак е почеток на мај и до пладне би требало да сте готови, за споредба сум трчал во август месец во два поручек на 39 степени, на секоја чешма застанував главата во ладна вода да ја држам некоја секунда дека ептен ми чуреше кај тилот, не е добро во никој случај ама се преживеа. Така да, не му ја мислете за топлото време, што е тоа за вас. :)

Член од
22 јуни 2010
Мислења
3.688
Поени од реакции
5.444
Препорачајте некои поефтини патики за трчање за човек со пошироки стапала. Имам Gel Contend 3, ама ми скинаа од страна после скоро 2 години. Или нормално е на толку време да се земаат нови? :D

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Нормално е брат да ги менуваш на тој период. Се' над две години веќе и ѓонот укрутува и самите патики се со мноооооооогу намален перформанс. Размисли само колку километри имаш истрчано и ќе видиш дека толку им е „живот“.

Член од
22 април 2013
Мислења
100
Поени од реакции
91
Препорачајте некои поефтини патики за трчање за човек со пошироки стапала. Имам Gel Contend 3, ама ми скинаа од страна после скоро 2 години. Или нормално е на толку време да се земаат нови? :D
животен век на патики за трчање е околу 500-600км, до максимум 800км. Јас имам нов пар и пар со околу 1200км, па со старите трчам само лесни и тренинзи до 5-6км (recovery run). Инаку Asics е доста добар бренд и мислам дека е best buy, на пример втор пат го купувам ист модел на Asiscs Gel Pulse 8, стариот пар после 1200km не е оштетен визуелно речиси воопшто. Gel Contend за парите е подобар од Адидас/Најк за истите пари и за истата класа т.е entry патика за трчање.

Attachments

banne1

попај
Член од
24 април 2012
Мислења
139
Поени од реакции
68
глупо прашање, на маратончево од 5км од виззер, ќе даваат повторно ваучер за авионска карта ?

Член од
7 октомври 2018
Мислења
201
Поени од реакции
387
Член од
18 април 2015
Мислења
59
Поени од реакции
104
Некој совет за ортопедски влошки за рамно стапало.. Поради зголемениот интензитет на трчање ми се јави болка доле на стапалото, помеѓу листот и коската и предната внатрешна страна на коленото. Користи некој, од кај се купени, и која е цената?

Kajgana Shop

На врв Bottom