Македонска берза

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Хари вчера си купил 1.700 акции денес одма од старт КМБ + 1.32 % :zver:
Знае човекот дека ке оди нагоре и плус ке има добра дивиденда зошто да не искористи :D

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Denes da ne ima pak novi 1700 ;)
Normalna matematika 5300+ 400 dividend =5700 plus dobro prvo tromesecie = 6000 ;)
Toa se tie pridobivki na navremeni informacii ...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Denes da ne ima pak novi 1700 ;)
Normalna matematika 5300+ 400 dividend =5700 plus dobro prvo tromesecie = 6000 ;)
Toa se tie pridobivki na navremeni informacii ...
Ако биде 5400 може и 5000 да падне за време на пресек на акционерска книга. Понекогаш акциите прават вака шема.

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ако биде 5400 може и 5000 да падне за време на пресек на акционерска книга. Понекогаш акциите прават вака шема.
Pa kako ke dojde na 5000 koga po novo ke bide knigovodstvena 5800 ?? Plus bankive kako sto gledam nema ispod 1,1 t.e pazarno nekade okolu 6200 znaci .

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Pa kako ke dojde na 5000 koga po novo ke bide knigovodstvena 5800 ?? Plus bankive kako sto gledam nema ispod 1,1 t.e pazarno nekade okolu 6200 znaci .
Банките беа и на 0.3-0.4 п/б. Ама може и на 2.00+ да бидат, беа и толку.
Например со 2.1 КМБ би била серизно преценета да речеме ќе продолжи трендот на зголемување на валуаци едноставен модел е 5.400 * 2.1/0.97 плус раст на книговоднстена од 0.1 има 5400*2.1/0.95*1.1^5= 19222. Едно поприлично оптимистичко сценарио а не речам нов меур кој ќе се дуе 5 години. Тогаш окулу 19-20000 би била КМБ.

Последно уредено:
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
Ај да си прашам ? Дали може законски граѓанин во МК што живее во МК може да се инвестира во странски држави на некое берза на пример Србија или Хрвтска или пак Гејција или не смеат??

Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ај да си прашам ? Дали може законски граѓанин во МК што живее во МК може да се инвестира во странски држави на некое берза на пример Србија или Хрвтска или пак Гејција или не смеат??

Може законски, во Србија, Грција, Бугарија, Хрватска и можеби Словенија и Босна. Прашај кај твојот Брокер дали нудат други берзи освен МСЕ.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
Може законски, во Србија, Грција, Бугарија, Хрватска и можеби Словенија и Босна. Прашај кај твојот Брокер дали нудат други берзи освен МСЕ.
А дали мора да биде брокер од таа држава каде што се инвестира или не мора односно може и од нашиот МК брокер??

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
ALK - stabilna, stabilen rast, stabilna dividendna politika. Najmalku rizicna od cela berza. Ima potencijal da otide duplo, ako se resi nekoja multinacionalna pharmacevtska kompanija da ja prezeme.
.
Мислам дека нема таков во светот кој би платил дупло од оваа цена за ALK. Да имаше до сега ќе ја мажеа.

И на оваа цена е поскапа во однос на компаниите од индустријата во регионот.

Можеби е најдобра акција кај нас, но е далеку од евтина и далеку од можност за таков агресивен раст.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
А дали мора да биде брокер од таа држава каде што се инвестира или не мора односно може и од нашиот МК брокер??

Наш брокер може. Знам дека НЛБ брокер Скопје нуди Бугарска и Хрватска берза. Други може имаат и други.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Изгледа направија пари на mse, па сега ќе го напаѓаа Dow Jones:) . . .
Малку им е 10-20% од mse , па сега ќе одат да се прават петли во туѓ кокошарник...
Ги погледнал ли некој приносите на македонските фондови што играат на светски берзи??? Мислите дека сте поупатени и подобри од нив??? Внимавајте таму има многу пострашни ѕверки од овие домашниве . . . Ама коцкање отсекогаш било дозволено, некои и ден денес така ја поимаат берзата.
Пред некој месец поминав низ неколку брокерски куќи, сакав да купам акции во Србија . . . Само провизиите во еден правец беа над 3%, значи вкупно 6% . . . Мисли ли некој дека лесно ќе покрие 6% провизии????

Иако во моментов mse е досадна мислам дека пролетва ќе има интересни збиднувања.
Продажбата на Охридска, рекордна дивиденда на Комерцијална, Тутунска, Стопанска ќе биде забавна . . .
А и ЗК Пелагонија никако да умре . . . за инат на душмани :D:D:D . . .
Ги исплатиле сите плати . . . изгледа пари има ама некој има други планови . . . Нема никакви политички притисоци :) . . .

https://makfax.com.mk/ekonomija/зк-пелагонија-исплатени-сите-обврски/

п.с.
Имам ЗК Пелагонија и на никој не ја пропорачувам . . . преризична е .

Kajgana Shop

На врв Bottom