Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ова истово можеш да го свртиш и наопачки.
Пумпај ја цената на акцијата и резултатите на банката, а во позадина продавај :)
Mozes da pumpas kolku sto sakas bitno e deka 2700 akcii nekoj kupil sto znaci ova ke odi do 5700-5800 mnogu brzo !!!
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.079
Поени од реакции
3.236
Може објаснување на есапов со ТПЛФ во стечај? Колку може да се извади од хипотеката и колкав е точно долгот на ТПЛФ кон КМБ.
П.С Пробувам да ви ја разберам логиката..[DOUBLEPOST=1548873335][/DOUBLEPOST]

И до сега може тргување со крипто.
Ќе си набавиш со:
-копање
-картица
-во 4 очи

Ќе си префрлиш на некоја од многуте берзи, и тргувај колку ти душа сака.
Околу 800 милиони е онаа што го должи Топлификација (со камата со се, досега ја плаќаше само каматата) и има ставено под хипотека 20 акции во ТЕТО (тогаш ги процениле на пола милион евра) и плус ја има дадено топланата Скопје Север (мислам дека таа беше ако добро се сеќавам.

Е сега на Топлификација многу нечесно и прогласија стечај и има жалба па незнам дали може да се жали и во странство и да се одолжи стечајот, резервацијата за 2018 е скоро 800м можеби Топлификација има добар удел со ЗПКО од тие 550м (разликата со 3 квартал), ако не е резервирана сега (и аконе се резервирало во 2013 како што се збори), можно е да има нова голема резервација кога судот конечно ќе го потврди стечајот,

Има и друго многу интересно за последниот квартал, за тој период продале нешто од околу 500м, а за 3 месеци трошоците за вработените се 350м+, за претходните 9 потрошиле 613м, па така убаво се опарил некој.
 
Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Mozes da pumpas kolku sto sakas bitno e deka 2700 akcii nekoj kupil sto znaci ova ke odi do 5700-5800 mnogu brzo !!!
Не би се согласил дека големиот волумен на истргувани акции секогаш индицира раст на цената на акцијата, но ќе видиме (најголемите падови се проследени исто така со голем волумен на тргување).
За да има раст на акцијата потребно е да нема продавачи и намален волумен на одредена цена, а како што можам да видам се што е продадено/купено вчера е на цена помеѓу 5300-5350 денари, што индицира дека покрај купувачи има и многу продавачи на истата цена.
Молете се на да не им притребаат пари на фирмиве како Гранит, Адора и уште 2-3 кои минатата година купија помеѓу 50.000-100.000 акции, па да ги истурат на берза назад, ќе видиме како тоа би се одразило на цената на акцијата.
Нели профит и капитална добивка не остваруваш додека фактички и не ги продадеш акциите и наплатиш, а овие фирми по моментална цена веќе имаат направено 30-40% раст и можно е да пробаат барем дел од таа добивка и да си ја наплатат.
 
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Izgleda deka na investitorite ne im se dopagja mnogu rezultatot sto go objavi KMB.:unsure:
Резултатот не е лош, во рамки на очекувањата, ко што пишавме.

Тоа што ги подизвади од памет инвеститорите е планот за оваа година. А со овие перформанси и тој план е голем знак прашалник
 
Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Не би можел да знам што е тоа што ги разочара инвеститорите/акционерите на КМБ (меѓу кои сум и јас), ама можам да кажам дека не треба да се зема здраво за готово ниту планот за 2019. Го читав сега Развојниот план на банката и проекции за периодот 2017 до 2021 и можам да кажам секторот во банката кој го изработил овој план навистина ја утнал прогнозата.
 
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Tiranskata banka ne ja kupuva KMB tuku samo se koristi imeto so nadoknada pogolem del od iznosot ke bide od Balfin kako fond kako prvo.Kako vtoro iznosot na proektot Saem e 350 miliona evra kolku sto znam pa nakverojatno znaci deka onie neiskoristeni paricni sredstva ke pocnat da vrtat zaedno so tie na Tiranskata banka ;)
Fakt e deka City mall ke bide minato sleduva mnogu pogolem objekt koj sto realno ke pretstavuva i reginalen centar ako se zeme vo predvid goleminata na proektot !!!
 

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
628
Поени од реакции
618
Имам пишувано и порано. Рудникот Бучим отвара ново рудно тело на кое веќе се работи. До почетокот на 2020 треба да е готово. Инвестиција од околу 50-55 милиони евра од кои 20 милиони средства на Бучим и остатокот кредит од Комерцијална банка.
 
Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
317
Iskreno ocekuvav 2650 zemeni od Cifliganec... ali ova e uste pointeresno.
ocigledno bese - nemoze tukutaka da stavi nekoj 2700 i odma kupecot da se javi... ni 10min ne plivaa.
 
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ok priznavam moi bea 500 taka da bolji e od mene :)
Samo se jade gurabii kaj i da e ova ke ide na 5800 ja li 6000 so taa razlika sto i na 6000 hari nema da prodava kako vas tuku ke si dokupi :)
 
Член од
30 април 2018
Мислења
257
Поени од реакции
504
Gledam golem del od forumashive odlukata za vleguvenje ili izleguvanje od nekoja firma go temelat samo na dva parametra p/e i p/b. Iako dvete se bitni parametri istite se istoriski podatok (minato svrseno vreme), a ako sakas umno da investiras treba da gi predvidis idnite finansiski izvestai i idnite pokazateli i toa da e osnovata za vlozuvanje.

Primer, eve gi moite razmisluvanja za akciite koi gi imam vo portfolio:

KMB - tuka vece 2-3 godini ocekuvav golemo osloboduvanje na rezervi (pobaruvanja i prezemeni kolaterali) i ostvaruvanje na golema dobivka. 2018 oslobodija golem del od rezervite na pobaruvanja. Vo 2019 ocekuvam da prodadat nedviznosti koi im se prezemeni preku hipoteki, a koi soglasno politikite utvrdeni od NBRM do sega se znacitelno obezvredneti i pak da napravat extra dobivka. Bashka sto se blisku so segashnive glavuchi i ke bidat preferirani vo odredeni situacii.

GRNT - 2018 im bese katastrofalna godina i dodeka se drugo rastese oni stagniraa.
Ocekuvam 2019 da se reaktivira gradeznistvoto i akcijava mora da odi gore. Vo MKD doprva ke se gradat kapitalni proekti, a sigurno GRNT ke gradi golem del od niv.

MTUR - moj favorit. Jas MTUR ja gledam kako nekakov holding kompanija. Polni se so pari, akcii i nedviznosti. Dobivkata od akciite ne e pominata preku bilans na uspeh, taka da koga ke prodavaat ke prikazat golema dobivka. Nedviznostite im imaat smeshna segashna vrednost - tuka vo zavisnost od toa vo koja nasoka se odlucat da odat ima dve scenarija - a) koga bi gi prodale, bi napravile golema dobivka; b) koga bi napravile revalorizacija bi go dignale book-ot mnooogu nad segasniot. Taka da, tuka ocekuvam golem porast na cenata, ama prasanjeto e koga? Isto postoi verojatnost da isplatat golem del od keshot kako dividenda.

ALK - stabilna, stabilen rast, stabilna dividendna politika. Najmalku rizicna od cela berza. Ima potencijal da otide duplo, ako se resi nekoja multinacionalna pharmacevtska kompanija da ja prezeme.

Jas za razlika od pogolemiot del od vas ne veruvam mnogu vo bankite. Sega rabotat dobro, ama mislam deka so okrupnuvanjeto i potencijalnoto vleguvanje na novi konkurenti ke im pagjaat dobivkite. Posebno ne gledam na golem potencijal za rast kaj STB i TNB.
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.079
Поени од реакции
3.236
na dva parametra p/e i p/b
И ја не и обрнувам многу внимание, споредуваат фирми, но не се работи за исти фирми, за истите директори и нема исти доминантни сопственици, секоја фирма е различна и треба да анилизираш што правеле претходно и треба да предвидиш што ќе прават во иднина.
Не би рекол дека многу ќе расте од причина што малите акционери никако неможат да брцнат во медот, тие акции и таа добивка не се од вчера и нема шанси да ја делат со обични смртници.
potencijal za rast kaj STB i TNB
Можеби нема да растат, ама и нема да и паѓа обртот од основната дејност, СТБ претеруваше со целосното вадење на добивката и премногу ја качи цената на акцијата, со првото недавање дивиденда акцијата ќе клизне под 1000, додека кај ТНБ цената може да оди уште малку нагоре ако решат неколку години да делат добра дивиденда, а за профитите доволно е ЗПКО да пропадне и оп 10ме резервација (ако не го имаат направено тоа последниот квартал).
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.826
Поени од реакции
15.756
оф топик ? или не, ама СТБ од денес пензиите на ПРВИ ги префрлува, Дука НЕдупка во Фондот, пензии на Први :cool:... е сега колку ова ќе подгрева Инфлација друго прашање е ??
Така, кога за некоја година ќе биде просечна плата 500 евра со неа ќе се сликаме исто како со таа сега од 4оо евра
 

Kajgana Shop

На врв Bottom