Најекономично греење и ладење

Член од
6 август 2018
Мислења
58
Поени од реакции
101
TOSHIBA Mirai inverter (R32) NEW!!! клима уреди:

• A++ / А+ висока енергетска класа ладење / греење
• Два нови модели 18 (5,5 kW) и 24 (7,5 kW)
• Moжност за поврзување со Multi надворешни единици
• DC Hybrid Inverter технологија
• функција самочистење со антипрашлест филтер
• опција за далечински управувач тип RB-RXS30-E
со многу други дополнително можности и функции (со доплата)
• опсег на работа ладење – надворешна температура од -15 ÷ 46 ℃
• опсег на работа греење – надворешна температура од -15 ÷ 24 ℃

- TOSHIBA RAS-B10BKVG-Е Mirai R32 inverter
Ql/g = 2,5 (0,68 ÷ 3,00) / 3,2 (0,71 ÷ 3,90) kW
- TOSHIBA RAS-B13BKVG-Е Mirai R32 inverter
Ql/g = 3,3 (0,75 ÷ 3,60) / 3,6 (0,72 ÷ 4,50) kW
- TOSHIBA RAS-B16BKVG-Е Mirai R32 inverter
Ql/g = 4,6 (1,20 ÷ 5,30) / 5,4 (0,93 ÷ 6,40) kW
- TOSHIBA RAS-18BKVG-Е Mirai R32 inverter
Ql/g = 5,0 (1,30 ÷ 5,50) / 5,4 (1,00 ÷ 6,80) kW
- TOSHIBA RAS-24BKVG-Е Mirai R32 inverter
Ql/g = 6,5 (1,60 ÷ 7,20) / 7,0 (1,60 ÷ 8,10) kW

Toshiba Mirai_post-01.jpg

За било какви дополнителни информаци, обратете се наinfo@energija.com.mk или телефонските броеви:
+389 (0)2 3061 466
+389 (0)2 3061 467
+389 (0)72 213 590

http://energija.com.mk/

Следете не на нашата facebook страна:
https://www.facebook.com/EnergijaMakedonija/

или повелете во нашиот салон на
ул. Лондонска 1А, Скопје.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
TOSHIBA Mirai inverter (R32) NEW!!! клима уреди:

• A++ / А+ висока енергетска класа ладење / греење
• Два нови модели 18 (5,5 kW) и 24 (7,5 kW)
• Moжност за поврзување со Multi надворешни единици
• DC Hybrid Inverter технологија
• функција самочистење со антипрашлест филтер
• опција за далечински управувач тип RB-RXS30-E
со многу други дополнително можности и функции (со доплата)
• опсег на работа ладење – надворешна температура од -15 ÷ 46 ℃
• опсег на работа греење – надворешна температура од -15 ÷ 24 ℃

- TOSHIBA RAS-B10BKVG-Е Mirai R32 inverter
Ql/g = 2,5 (0,68 ÷ 3,00) / 3,2 (0,71 ÷ 3,90) kW
- TOSHIBA RAS-B13BKVG-Е Mirai R32 inverter
Ql/g = 3,3 (0,75 ÷ 3,60) / 3,6 (0,72 ÷ 4,50) kW
- TOSHIBA RAS-B16BKVG-Е Mirai R32 inverter
Ql/g = 4,6 (1,20 ÷ 5,30) / 5,4 (0,93 ÷ 6,40) kW
- TOSHIBA RAS-18BKVG-Е Mirai R32 inverter
Ql/g = 5,0 (1,30 ÷ 5,50) / 5,4 (1,00 ÷ 6,80) kW
- TOSHIBA RAS-24BKVG-Е Mirai R32 inverter
Ql/g = 6,5 (1,60 ÷ 7,20) / 7,0 (1,60 ÷ 8,10) kW

Прегледај го приврзокот 200168

За било какви дополнителни информаци, обратете се наinfo@energija.com.mk или телефонските броеви:
+389 (0)2 3061 466
+389 (0)2 3061 467
+389 (0)72 213 590

http://energija.com.mk/

Следете не на нашата facebook страна:
https://www.facebook.com/EnergijaMakedonija/

или повелете во нашиот салон на
ул. Лондонска 1А, Скопје.

Здраво Тошиба, ме интересира за опсегот на ладење од -15. Што ќе лади? Ќе може ли да ја направи собата -20 или е ова безвезен податок?

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Здраво Тошиба, ме интересира за опсегот на ладење од -15. Што ќе лади? Ќе може ли да ја направи собата -20 или е ова безвезен податок?
Se koristi za ladenje na prostorii so serveri kade leto\zima mora de e ista T, da receme 20 C.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Доколку се изолира лулето и цревото со изолација за водовод, дали би мрзнел кондензатот? Дали некој пробал и кое е Вашето мислење за тоа?
Не помага изолација, прво и прво за кое црево зборуваш? Има две. Едно е за летно време кога кондензира внатрешната единица и тоа е секогаш црево. Може од него да тече на лето кога се ладиш.
Второто потенцијално црево, уствари е само луле на средина од лимот под надворешната. Од пракса на места каде има поекстремни минуси, тоа луле се вади и се остава дупката отворена, за да истекува и да не замрзнува водата од дефростите.
Има назад по темите, пролистај.
ајде ајде на поклонет коњ заби не се гледаат

Sent from my iPhone using Tapatalk
Може и греалка со коњот идела во пакет, додека да проработи поклонот.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.532
Поени од реакции
2.830
Zdravo na site, nova sum na forumov, mi treba mislenje se nadevam ke mi pomognete. Veke imate razgovarano na ovaa tema, ali da ne baram niz site 1500 stranici...
Dali ima nekoj iskustvo so centralno ladenje i greenje so toplinska pumpa?
Potocno postaveno na plafon?
Koja brend na toplinska pumpa go preporacuvate?
So postavuvavnje na toplinska pumpa za ladenje i greenje koja imstaacija e najdobra, podno greenje so fenkoljeri, radiatori, samo fenkoljeri?
Ve molam spodelete iskustva...

Kukata e 360m2
Dolniot kat e 160m2 otvoren prostor, kade sto isto taka e planuran kamin. E sea koja mi e najdobra opcija za instalacija za ladenje i greenje?
Mnogu e bitno kolkav del od prostorot planirate da bide pod podno greenje, kolkav del ke se pokriva so fenkojleri. Ako prostorot so podno greenje e pod 50%, podobro da odite na kombinacija, toplinska pumpa vozduh/voda + VRF. So toa ke imate dva sistemi vo funkcija za dosta pristojna cena.[DOUBLEPOST=1543427970][/DOUBLEPOST]
@Slag*jana Цената мене со подно греење на плочки и фејнколери во дневните и собите за 220 м2 ми дадоа понуда од 15000 евра. Со тоа што е предвидена 16 кw даикин пумпа и 260л бојлер. Разгледував многу опции . Инсталацијатс за подно и радијатори се прави сега кога се гради така да 3000евра и да ставиш клими и не пак ќе отидат. Разгледував мулти сплит 3000 евра за спрат така да 6000 евра вкупно плус инсталација што ке ставам за подно низ куќата за да има 3000 евра плус соларен испаѓа пак 10 000 евра минимум . Така да 15 000 евра пумпата и инсталација на даикин се исплаќа поради се ова и плус има субвенции од шпаркасе 20% тоест ке испадне 12 000евра
Kaj tebe nema potreba od toplinska pumpa vozduh/voda, samo multi ili VRF. Cenata na multi nema da e poveke od Eur 30/m2, dodeka VRF max EUR 45/m2.[DOUBLEPOST=1543428309][/DOUBLEPOST]
Podno greenje voopsto ne e isplatliva opcija spored mene.

Najprvo e mnogu tromo, odnosno nema moznost za pobrza regulacija na teperaturata. Podnoto greenje ja gree kosulicata, koja sluzi kako akumulator na toplina koja potoa ja ispusta vo prostorot. Za da akumulira toplina treba da ima kapacitet odnosno tezina. Kosulicata treba da bide najmalku 5cm za da gi pokrie cevkite no mnogu cesto e nad 7cm.

E sega seto ova treba da bide planirano uste vo samoto proektiranje za da moze da se podnese ovoj teret. Razmislete kolku moze da se zastedi vo samata gradba bez ovie baranja.

Vtoro, samata opcija da ti pominuvaat cevki so voda, niz kosulicata voopsto ne e primamliva opcija. Zamisli da ima nekakov kvar ke treba da kopas se do ploca. A kvarovi se slucuvaat, ponekogas i od nevnimanie.

Ponatamu, ima ognicuvanja kolkav prostor smees da pokries kaj vakviot sistem. Ne smees da postilas tepisi preku celata soba, ne smees da imas povrsinski golem mebel koj lezi na podot i sl.

Najdobrata opcija koja imam videno e so vgraduvanje na kanali za cevkite za greenje vo zidot, i ova posebno e mnogu lesno da se izvede koga nema maltarenje odnosno koga namesto maltarenje se postavuvaat knauf ploci. Samo so vadenje na kapakot se ima pristap do site cevki, pa bilo kakov servis ili zamena e mnogu brza i lesna. (Inace istiot sistem se primenuva i kaj vodovodnite cevki).

A dokolku e planirana toplotna pompa togas nema izbor i mora fenkojleri, samo i tamu ima razlika.
A za greenje na topotna pumpa imam slusnato samo pozitivni iskustva. Poveketo familii vo Prilep koi gi poznavam i koi se prefrlija na greenje so toplotna pumpi se prezadovolni. Skoro site proekti gi ima raboteno Euroterm, so Airmac toplotbni pumpi i fenkojleri. Edinstven problem e investicija. Paralelno so toplotnata pumpa site postavuvaa termofasadi i visokoizlacioni prozori i vo prosek nekade gi kostalo okoku 20.000 po objekt.
Mislam deka mislenjeto sto ga davas e totalno pogresno.
Podnoto greenje, ako moze nekoj da si go dozvoli finansijski e super resenie. Kosulicata nikogas nema i netreba da e poveke od 4cm. Sistemot se pusta na pocetokot na sezonata i mozes samo da uzivas vo ubavinata na toplinata.
Ako go rabotat profesionalci, nema opasnost od tecenje ili slicni problemi. Problemot e ako go rabotat priuceni t.e. nedouceni majstori.[DOUBLEPOST=1543428578][/DOUBLEPOST]

Вака ќе можеш да си го тераш дневниот престој на 23Ц, хондикот на 22Ц, и спалните на 21Ц идеално за спиење. Под услов да се отворени вратите меѓу спалните и ходникот.
Mislenjeto e ok samo ako dvete sobi se spalni, a netska i spalna. Zosto, zatoa sto decata kolku sto se povozrasni, sekogas ke sakat da imaat intima i nikogas nema da bidat stopleni zatoa sto vratata ke bide zatvorena. Zatoa ako planiras nesto, podobro stavi vo dnevna i detska soba. Spalnata ke ti se stopli od dnevnata pred da si legnes, ostavi ja vratat otvorena i uzivaj.[DOUBLEPOST=1543428704][/DOUBLEPOST]
Klimite ne se samo za greenje, na nekoj mu trebaat i za ladenje t.e. serveri. Ama treba da se razmisli pred da se kaze nesto.

Последно уредено:
Член од
2 ноември 2010
Мислења
22
Поени од реакции
14
Истиот проблем го имав, имам направено таква када, за неколку часа ќе ја сликнам да видиш како изгледа.

Се надевам дека ти се од помош, јас ги извадив сите гумички од доле.

Член од
16 октомври 2018
Мислења
2
Поени од реакции
4
Ви благодарам за одговорот, рекоа утре ке наминат да видат дали негде е запушено, а за кадата многу се зафатени со работа ке му ставам една кофа на Хансолот, дури не дојдат пак.

Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
Mi se rodi denes prekrasna kjerka!! Ve chekam na mekici!!!! Za tie sho ne ke ste vo moznost da dojdite, ke smrznam mekici vo dlaboko i ko ke dojte ke gi odmrznam za 30 sekundi na izduvot od FH35kata, ito na tret fan staena!

Da ste mi zivi i zdravi!!!
ziva zdrava i najuspesna!

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544

Се надевам дека ти се од помош, јас ги извадив сите гумички од доле.

Убаво скоцкано да ти е мерак да гледаш...А за практично незнам баш, во најладното сепак би мрзнела на двата излези(кај лулето и од кадичката) а и кај цевката,бидејки е тесно на секаде,па би се прелеала кадичката во тој случај..Ако ја користиш повеќе сезони без проблем тогаш сум грешка јас.[DOUBLEPOST=1543443771][/DOUBLEPOST]
Mi se rodi denes prekrasna kjerka!! Ve chekam na mekici!!!! Za tie sho ne ke ste vo moznost da dojdite, ke smrznam mekici vo dlaboko i ko ke dojte ke gi odmrznam za 30 sekundi na izduvot od FH35kata, ito na tret fan staena!

Нека е жива здрава и голема да расти..
Поздрав

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
Se koristi za ladenje na prostorii so serveri kade leto\zima mora de e ista T, da receme 20 C.
Дали ова значи дека опцијата ладење во зима ќе грее? Малку е збунувачки кога е надвор -15 да ја пуштиш да лади до +20...

Да е жива и здрава, голема да расти и најекономично да се грее :)

Член од
1 март 2007
Мислења
110
Поени од реакции
13
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.491
Поени од реакции
11.440
Дали ова значи дека опцијата ладење во зима ќе грее? Малку е збунувачки кога е надвор -15 да ја пуштиш да лади до +20...

Да е жива и здрава, голема да расти и најекономично да се грее :)
нема да грее ке лади
зашо серверите ствараат ненормална топлина и ако нема ладење ке рикнат

Kajgana Shop

На врв Bottom