Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

• Креатор на темата Креатор на темата ASimov
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки како е кај Милош за МИС? Гледам од лани почнал да предава, па некој што слушал кај него да сподели искуство? Се мислам дали да го слушам предметот кај Кире/Цобе или кај Милош, бидејќи тотално различно било. Од Велинов ми рекоа да бегам. Па некој искуство или евентуално паралела околу интересно на предавања, корисност од предавањата итн.

И Системи на Знаење кај кого е најдобро предавање и вежби да се слушаат?

Дечки како е кај Милош за МИС? Гледам од лани почнал да предава, па некој што слушал кај него да сподели искуство? Се мислам дали да го слушам предметот кај Кире/Цобе или кај Милош, бидејќи тотално различно било. Од Велинов ми рекоа да бегам. Па некој искуство или евентуално паралела околу интересно на предавања, корисност од предавањата итн.

И Системи на Знаење кај кого е најдобро предавање и вежби да се слушаат?

МИС кај Милош се полага со е тест и имаат домашни задачи на мудл пишуваат нешто секоја недела мислам. Јас го слушав кај Слободан и Кире, лесно се положува и таму, ептен малку има теорија и на колоквиум има 4 прашања кои носат 20 проценти од поените. Ако знаеш дијаграмите да ги црташ не ни мора да се замараш со теорија. Добро предаваат и двајцата. Кај Велинов теоријата и задачите носат по 50 проценти затоа ти рекле да бегаш.

Снз предавања не ни мораш да слушаш, јас сум бил кај Кулаков и Георгина, само ги читаа слајдовите, можеш и сам дома да го правиш тоа. Обемни се предавањата, ама има и скратени верзии. Георгина најлабаво оценува теорија според поените што ги имаа тие од нејзината група. Задачи најдобро мислам дека е кај Ефтим. Тој куца код на часот, а задачите од колоквиуми најчесто се паѓаат и на испит. Во главно јас не сум задоволен од тоа како беше предаван предметот.

Ако може мислење за следните професори:
-Тојтовска билјана по веројатност и статистика
-Калајџиски Слободан по алгоритми
-Спасов Дејан по мрежи

Ако може мислење за следните професори:
-Тојтовска билјана по веројатност и статистика
-Калајџиски Слободан по алгоритми
-Спасов Дејан по мрежи

Спасов дава теорија на етест. Доволно е

Може некој да ми каже повеќе инфо за смерот на магистерски студии “ Управување на ИТК системи “?

Јас работам во ИТ фирма како координатор на инжињери, па сакам да го досовршам знаењето на постдипломски за искачување некое скалило плус на професионално ниво. Додипломски имам завршено на економски факултет.

од финки проф ни кажа да купиме книга калкулус1 од интернет па некој ако може да прати линк од каде можам да купам

Здраво колеги! Прва година сум на ФИНКИ на смерот Компјутерски науки. Би ми значеле совети и мислења од вас поискусните, конкретно во врска со начинот на учење. Покрај презентациите професорите наведуваат и дополнителна литература па ме интересира дали се работи за истиот материјал во сите книги или пак има и дополнителни работи кои со презентациите не се опфатени? Дали е потребно да се знае се односно дали се од книгите ќе биде опфатено на испитите или да се задржувам на според мене најважните работи? И како воопшто да ја правам таа селекција на тоа што е важно а што не бидејќи на предавањата се ми изгледаше како да е важно хахахах а професорите ништо не потенцираат... Јас планирав да резимирам се од сите книги и презентацијата во тетратка па така да учам но можеби тоа ќе ми одзема премногу време и не е баш најпаметно... Што мислите вие?

Истотака ме интересира вашето мислење во врска со следниве професори:
Димитрова Весна - Калкулус 1
Попеска Жанета - Дискретни структури
Мадевска Богданова Ана - Структурно програмирање
Баснарков Ласко - Професионални вештини
Здравкова Катерина - Вовед во компјутерски науки

Многу би ми значел одговор, благодарам однапред :)

Здраво колеги! Прва година сум на ФИНКИ на смерот Компјутерски науки. Би ми значеле совети и мислења од вас поискусните, конкретно во врска со начинот на учење. Покрај презентациите професорите наведуваат и дополнителна литература па ме интересира дали се работи за истиот материјал во сите книги или пак има и дополнителни работи кои со презентациите не се опфатени? Дали е потребно да се знае се односно дали се од книгите ќе биде опфатено на испитите или да се задржувам на според мене најважните работи? И како воопшто да ја правам таа селекција на тоа што е важно а што не бидејќи на предавањата се ми изгледаше како да е важно хахахах а професорите ништо не потенцираат... Јас планирав да резимирам се од сите книги и презентацијата во тетратка па така да учам но можеби тоа ќе ми одзема премногу време и не е баш најпаметно... Што мислите вие?

Би ти рекол да учиш од презентациите и доколку нешто не ти е јасно од презентацијата да побараш во дополнителната литература. Резиме од сите книги нема да стигнеш да направиш во следни 2-3 години, бидејќи тоа се книги со 800-900+ страници. Од професориве ми нема никој предаванао и таму нема да можам да ти помогнам :(

Задржи се на презентациите и немаш гајле, не ти треба дополнителна литература освен ако сакаш да се посветиш подетално на нешто. Не знам колку си информирана, но предавања и вежби по скоро сите предмети можеш да следиш кај кој сакаш професор или асистент. Калкулус најдобро предава Бакева, Жанета ти е океј за Дискретна математика, а Структурно програмирање би те советувал да одиш на предавања кај Маџаров, по мое мислење нема подобар професор на факултетот од него. За останатите два предмети кај кој и да одиш исто ти е, тие два се боза.

Колегите погоре ти одговорија, јас само ќе дополнам дека презентацијата мора детално да ја читаш. Од искуство ти кажувам дека "најнебитната" работа од презентација со 100 слајда секогаш ти паѓа на испит. Сега првиот семестар ќе немаш многу теорија, но понатаму ќе видиш.

Sent from my Coolpad R108 using Tapatalk

Дали Катарина Тројачанец е добра за вежби по Интерактивни?

" Предлог распоред " дали ќе се менува, има шанси да остане овој или како ? :toe:

Изгледа и после 7 години Трајачанец е истата дупка останата :D

Ми кажаа дека Бојана по алгоритми била прилично строга со оценување. Да ја менувам совреме или ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom