Македонска берза

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
А ако изненадат и наместо Охридска ја земат Тутунска? :unsure:
Сигурно ќе земат една. Но која . . .
Мој прв тип е Охридска. Солидна банка, за добра цена околу 65-70 милиони евра. СГ ја продава.
Втор тип ми е Стопанска. Добра банка за убави пари 300 милиони евра . . . НБГ мора да ја продадат, ама молат бога да не најдат купец.
Трет и последен тип Тутунска. Одлична банка за 230 милиони. НЛБ мислам дека не ја продаваат бидејќи им е доста профитабилна.
Све зависи колку пари ОТП планира да извадаат, мислам дека ОХБ им влегува во стратегија и не е проблем да ја платат, за СТБ мислам дека нема да извадат пари.
Јас да сум на нивно место би ја купил Охридска, а ти . . .

Na vakvi rezultati shto gi pravi momentalno Ohridska banka, mozebi e poubavo da ne se prodade.
Најубаво е . . . но во прашање е стратегија на СГ, а помалку им е битна цена . . .
Тие ја купија на 2,2 бук, Сега ќе мора да ја продадат за не повеќе од 1,2 бук . . .
Јас како малцински акционер навивам да не ја продаваат наскоро, но да продолжат со ова темпо на развој, но мислам дека тие веќе избраа да ја продадат освен ако не се спојат со УНИКРЕДИТ, во тој случај мислам дека ќе бидеме на коњ . . .

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Јас да сум на нивно место би ја купил Охридска, а ти . . .
На нивно место би ги купил и Охридска и Тутунска и после спојувањето ќе добијам најголема банка во државата. Со рационлизација ќе се скратат и доста трошоци за вработени, кирии и слично и ете ти најпрофитабилна банка. Само не верувам дека ОТП имаат толку кеш за двете.

Член од
2 март 2016
Мислења
39
Поени од реакции
9
Sekoj den najavuvaat patista i zabrzana gradba. Prognoza kolku procenti kje e na kraj na godina kapitalnite investicii?
Moja prognoza 60- 70 % ako odma zasukaat rakavi

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Ебате, и НАТО, и еуфорија, и оптимизам, и експерти, и економија, и берза :) . . .
Денес истргувано . . .
СТБ, ТНБ, ОХБ . . . НУЛА
КМБ дури 8 акции
АЛК стабилни 11 акции
Окта 12 акции
Телеком брилијантни, најголеми 20 акции . . .
потентен МАКСТИЛ огромна нула :) . . .

Ова НАТО ќе ги затвори и оние малку брокерски куќи што останаа . . .
Што би со онаа нато еуфорија?? Има ли некој некое објаснување?? Ајде оптиммисти, купувате ли нешто или вас уште животот не ве стигнал, па немате кеш . . . Кога би верувал јас толку во влада, нато, еу се ќе испокупувам . . . .
Изгледа пак ние песимистите ќе ве вадиме од депресија . . . Од утре полека почнувам да се враќам на берза, заврши одморот . . .

п.с.
Ало Влада, свестете се . . без скок на МБИ10 од 15-20% не излегувам на референдум . . . Џабе ли ме лажеа на форумов пред 2 месеца со НАТО и ЕУ . .
Ако дадете едно 20% може да правиме муабет, па време е и мене да ме фати од тој ваш ЖИВОТ . . .[DOUBLEPOST=1536601729][/DOUBLEPOST]
Sekoj den najavuvaat patista i zabrzana gradba. Prognoza kolku procenti kje e na kraj na godina kapitalnite investicii?
Moja prognoza 60- 70 % ako odma zasukaat rakavi
Зар некој уште верува во тие приказни ???
Па тие една улица кон Сопиште година дена неможат да пуштат, а готова е . . . Камо ли повеќе . . .
НЕСПОСОБНИ СЕ...
70% е слабо . . . А без капитални инвестиции нема 3,2% раст бдп . . .
нивната гувернерка тоа го вика не бате Боле . . .

https://telma.com.mk/samo-ako-se-ostvarat-kapitalnite-investitsii-ke-dojdeme-do-planiraniot-rast-pochachuva-guvernerkata-bezhovska/

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
KMB nema veke na 5150 ideme na 5200 pa nagore ama ke pocekaat mozda ke se zaebe nekoj :) OHB nema pod 6800 a nema popust ni na stb pod 1155 :) Uni nesto ima sitno na 2400 pred poletuvanje e a i MTUR se sprrma na 4800 . TNB se laze nekoj deka ke kupi pod 14100 pa duri i GRNT lesno ke ide na 850 .
Da ne zaboravam MPT sramezlivko ide nad 47000 pa na dalje :) Nema veke zivot na veresija doslo vreme da se plati kako treba :)

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
KMB nema veke na 5150 ideme na 5200 pa nagore ama ke pocekaat mozda ke se zaebe nekoj :) OHB nema pod 6800 a nema popust ni na stb pod 1155 :) Uni nesto ima sitno na 2400 pred poletuvanje e a i MTUR se sprrma na 4800 . TNB se laze nekoj deka ke kupi pod 14100 pa duri i GRNT lesno ke ide na 850 .
Da ne zaboravam MPT sramezlivko ide nad 47000 pa na dalje :) Nema veke zivot na veresija doslo vreme da se plati kako treba :)
Ептен позитивен поглед на работите

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Ебате, и НАТО, и еуфорија, и оптимизам, и експерти, и економија, и берза :) . . .
Денес истргувано . . .
СТБ, ТНБ, ОХБ . . . НУЛА
КМБ дури 8 акции
АЛК стабилни 11 акции
Окта 12 акции
Телеком брилијантни, најголеми 20 акции . . .
потентен МАКСТИЛ огромна нула :) . . .

Ова НАТО ќе ги затвори и оние малку брокерски куќи што останаа . . .
Што би со онаа нато еуфорија?? Има ли некој некое објаснување?? Ајде оптиммисти, купувате ли нешто или вас уште животот не ве стигнал, па немате кеш . . . Кога би верувал јас толку во влада, нато, еу се ќе испокупувам . . . .
Изгледа пак ние песимистите ќе ве вадиме од депресија . . . Од утре полека почнувам да се враќам на берза, заврши одморот . . .

п.с.
Ало Влада, свестете се . . без скок на МБИ10 од 15-20% не излегувам на референдум . . . Џабе ли ме лажеа на форумов пред 2 месеца со НАТО и ЕУ . .
Ако дадете едно 20% може да правиме муабет, па време е и мене да ме фати од тој ваш ЖИВОТ . . .[DOUBLEPOST=1536601729][/DOUBLEPOST]
Зар некој уште верува во тие приказни ???
Па тие една улица кон Сопиште година дена неможат да пуштат, а готова е . . . Камо ли повеќе . . .
НЕСПОСОБНИ СЕ...
70% е слабо . . . А без капитални инвестиции нема 3,2% раст бдп . . .
нивната гувернерка тоа го вика не бате Боле . . .

https://telma.com.mk/samo-ako-se-ostvarat-kapitalnite-investitsii-ke-dojdeme-do-planiraniot-rast-pochachuva-guvernerkata-bezhovska/
Неможе бе другар сега да има еуфорија на сред референдум , и јас сакам да биде зелено МСЕ ама во моментов никој не е 100 % сигурен од инвеститорите дека референдумот ке успее , поготово после сите изјави па бојкот па како овој договор бил многу лош ..

Веројатно само Заев е најголем оптимист дека ке успее но и он повикува цело време на излезност бидејки не е сигурен дали ке искочат 50 % ...

За Вмро не ми се прави ни муабет, партијата за вакво големо прашање нема став 2 месеци , и малите деца знаат дека калкулираат ради Груевски дали ке оди затвор и одовлекуваа цело време ..

Знам дела си фан на Вмро , ок твое право но да го прават народов глуп веќе не им поминува , пола поранешна партија извесно е дека ке заврши во затвор ..

Каков договор нуди Вмро не нуди решение , подобар нема никад да направат башка 11 год имаа шанса и не можеа или нејќеа сеедно ..

На народот му е преку таквото од Вмро и Сдсм , сите сакаат подобар живот и нормална држава , факт е дека за да се реши проблемов мора да се стави некаква одредница пред Македонија колку ние и да се буниме нема друг излез ..

Македонија мора да влезе во ЕУ и Нато , во ЕУ нз кога но еднаш ке се влезе за малце да заличиме на држава .. 21 век сме неаме ни канализација ни нормални патишта све е катастрофа во државава ..

Ова не е за партија , овде се работи за иднината на Македонија , народов ако го слуша Вмро отиде Македонија у курац ..

Најлошо е што ако не помине рефер ке има нова криза нови избори и кујзнае каков хаос не чека за ,за берзата да не праам муабет каков потоп ке биде , сакале или не овој е патот за подобра иднина .

И Јас не го сакам договорот сакам да си бидеме само Македонија ама неможе и јасно ми е како бел ден , да сме Кина да се правиме силни ама ние сме никој и ништо за 5 мин ке не смачкаат ако сакаат па ке се чудите!

Последно уредено:

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Македонија мора да влезе во ЕУ и Нато , во ЕУ нз кога но еднаш ке се влезе за малце да заличиме на држава .. 21 век сме неаме ни канализација ни нормални патишта све е катастрофа во државава ..

Ова не е за партија , овде се работи за иднината на Македонија , народов ако го слуша Вмро отиде Макесонија у курац ..
Овакви изјави кога ќе видам значи се прашувам какви луѓе дојде ред да ја кројат судбината на Македонија.
Доволно е да ја слушнеш изјавата на Заев вчера во Велес, дека ни требало некој од ЕУ да не камшикува (прво од него да почнел) за да сме се однесувале европски.
Не бе бате, кој сака слободно нека го тепаат...
Влегувањето во ЕУ нема да го смени менталитетот и луѓето и на нас да ни е се мед и млеко. Дека постојат предности со влегувањето во ЕУ е точно, но дека нема иднина ако не помине референдумот е само измислена глупост.
Прошетај и види ја Бугарија, значи сичко става за пари, мито и корупција, запуштени села, ниски пензии....
Ние во ЕУ ќе влеземе за некое време, од наредната година се менува Уставот на ЕУ каде за почеток на преговори ќе треба квалификувано мнозинство (55% од членките во кои живеат најмалку 65% од населението во ЕУ), иако за конечно влегување ќе треба консензус, што секако ќе биде после 10тина години.
Со промената на власта останаа сите негативни работи од претходната, вработување преку штаб наместо квалитетни кадри, ад хок решенија во земјоделството наместо донесување стратегија...
Бате Кире, ЕУ е систем на вредности кои треба ние да ги усвоиме, да се променат законите, навиките, луѓето на клучни позиции...

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Дечки ќе ве молам без дневна политика, има соодветна тема за тоа.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Пред многу години имало прохибиција за алкохолот, сега на акционерството.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
На крај излезе дека STBP е меѓу најликвидните акции на MSE. Еве и во овој тапа период на MSE секојдневно поминуваат големи количини.
Не само што е ликвидна, туку кој си купи на 600 - 700 денари дури на форумов објаснувавме за членовите од законот, си направи одлична заработка и очекува уште повеќе во блиска иднина.

@maksimmus и @Toma се уште ја чекаат на 150 денари. :tapp:

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Труп си за берза, за економија уште повеќе, а политика е национален спорт твој избор . . . Заев треба да те плаќа за овие постови :) . . .
Берза е понуда и побарувачка, а не политика . . .
Ти можеш ли да имаш свој став?? Или исто како Заев менуваш преку ноќ . . .
Јас секогаш пишувам за економски политики, а ти за голи политики како што Заев каже :) . . .
И не подметнувај . . . Јас не сум вмровец . . . Јас сум фан на Груевски, неговата работа и неговите економски и даночни политики . . . . Типот секоја година имаше за 2% поголем еконоски раст од просекот во ЕУ, има бројки зад себе, а не празни приказни. Ако Заев ги постигне истите бројки јас сум негов фан. . .
п.с.
И батали политика, овој твој премиер е ДУПКА, а нема ни светлина на крај на тунелот . . . зборам за економија . . .

Неможе бе другар сега да има еуфорија на сред референдум , и јас сакам да биде зелено МСЕ ама во моментов никој не е 100 % сигурен од инвеститорите дека референдумот ке успее , поготово после сите изјави па бојкот па како овој договор бил многу лош ..
Знам дела си фан на Вмро , ок твое право но да го прават народов глуп веќе не им поминува , пола поранешна партија извесно е дека ке заврши во затвор ..
Јас бев цело време против тоа НАТО еуфорија, а ти пишуваше глупости . . .
Јас и тогаш пишував дека Нато нема влијание . . .
А нема ни да има, ни кога ќе не примат комплетно . . . Тоа само во некој глави има ..
Јас кога ќе погрешам прогноза признавам, а не менувам исказ или перам памет..
Еве што си пишувал . . . .
До Септемри ќе сме растеле . . .

Оваа еуфорија се чекаше 10 години на берза , ова нема да застане ..
Очекувам до средина на Јули
Алкалоид 9.500 , Гранит 1.300 , Комерцијална 7,000 , Охридска 8,000 ова не се оптимистички туку достижни бројки во еуфорија ...
Се согласувате .. :)
Ке полетаме кога Заев ке објави дека е конечен постигнат договор , веројатно ке биде денеска ололу 15-16 часот на прес конференција! (Северна Македонија :D)
Нека каже Bosko сега дали волку ке одеше Комерцијална ако не беше еуфоријата за Нато и ЕУ :) ?
Ама искрено нека одговори , знаеме сега сите убаво како ни се множат парите ама ајде сепак од инат ке плукаме по Заев и името ;)
Очекувано Северна Македонија е конечно решение и шанса за влез во Нато и ЕУ !
МСЕ од утре па натака треба да влијае и да видиме колку може да оди возот , мои очекувања се дека возот може да оди таму негде до крајот на Септември кога ке биде и референдумот :)
Кратко и јасно ке ти одговорам , ке дојде до 6.000 за побрзо од месец дена во новата еуфорија за Нато
Јас никогаш Комерцијална нема да ја продадам под 6.000 , очекувам да оди над 6.000 при влез во Нато , за мене берзата е сигурна ако влеземе Нато , а Комер банка секако се ќар не гледам никава паника :)

Kajgana Shop

На врв Bottom