5X филмски предизвик v.2/2018

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.478
Поени од реакции
7.290
Shutter

Уф јака хорор атмосфера. Баш језива. Има разлика од џамп скерс до џамп скерс. У новиве филмови посебно, практично у секунда знаеш коа ќе се случи(снемува музика и после 5 секунди има нешто) и едноставно го чекаш да се случи и да помине, а во овој на пример го насетуеш дека доаѓа ама те фаќа језа од помислата(кога се мрдна оваа во сликата ми беше едно од најефективните плашења ).
И приказната на крај доби некоја логика за да не влијае негативно на добриот хорор.
Супер, 8/10


Cure

Комбинација на трилер/хорор/драма. Си држеше и овој, добра мрачна атмосфера. Исто и повторувачките звуци кои не беа музика доста придонесоа. Многу интересен и јак психо, со константните досадни прашања.
И детективов јак беше и добро одглумено неговото суптилно "полудување".
Имаше една две не толку значајни ситници што ме пецкаа, како на пример на детективов одеднаш, без никакви претходни индикации му текна дека хипнозата можно е да е предизвикана од некоја светлина. Исто и ликот на психијатрот ме нервираше малце. А и малкуцка подолг ми се причини. Али севкупно убаво возеше.
Крајот малку збуни не беше до крај дефиниран, ама мислам дека детективов ја зема "ѓаволската" штафета од психото, и ваљда он го "среди" убиството на жена му(делуеше дека е она) и покрена ново убиство во најава преку келнерката..
7,5/10
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.700
Поени од реакции
27.628
3/5
Dark Water
Многу реално беше направена флеката на кровот кога им течеше, и интервалите на течење.

во јуни месец ми протече и мене кровот и баш исто така течеше значи слично да не речам исто на три места во куќава пепел ме направи уште па три пати протече и третиот пат беше тотална сахрана јас не ни бев дома бев во грција 4 дена на одмор поточно во неи пори тоа пензионерско место плажата семи тиња се шеташ навечер мислиш у охрид си 90% од луѓето се срби или македонци ама важно евтино тоа е евреј и се враќам дома после неи пори тогаш накај 18 јуни кога беше накај 7 вечер а тој дождот најјак што беше сахранил од 6 до 15 за 7 или така нешо и влагам дома и секаде корита крпи моиве едвај ја спасиле куќава и видов не видов мораше да се мења кров и 4000 евра џглап превара брат куќа 90 квадрата а кров коа се мери 126 од некаде излегоа и сахрана лим или ќерамиди едни викаат ќерамиди едни лим и ајде лим ставивме една недела работа да не речам десет дена ковај тропај ковај тропај ковај тропај тоа е 50 години несменет кров тоа салонитките пепел па уште на мојот кров од комшиката имало салонитки лелле тежина пепел а првиот ден кога ги извадија салонитките и заврне леле сахрана требаше сабота да почнеме ама откажав пошо видов наводно демек дожд и откажавме за понеделник а саботата и недела не врнеше и почнаа понеделникот и демек сончев ден до кај 12 си работеа океј топ и наеднаш дожд сахрана и мајсторите почнаа да паничат а дур работеа им викав што ќе правиме ако заврне тој еден албанец вика че пливамо е па ја че да го пливам не ти и како и да е дојде накај 12-1 и заврна и почнаа да паничат и викаат идете купувајте од пазар дебели најлони и ајде трчај до пазар најлони па покривме па среќа не прокапа дома и после го доправија и така ене останаа некои работи во двор рече тој џеки лимарот кој има 38 години а рече дека 25 години работи со лим од 13 почнал???? и тој требаше да ги земе гредите и лимовите што останаа ама не дојде ја дури и поклон му спремив пошо џеки беше ѕвер онака све работеше он другиве чираци само му подаваа и

солиден хорор
7/10
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.700
Поени од реакции
27.628
4/5
Thirst
Мојата претпоставка и обвинување беа погрешни, сега ја сфаќам Хоуп зошто му ставила кец.
Режијата и камерата во филмов се нешто страхотно, 9/10
Арно ама, прича, дешафки, и понекогаш монтажа, 2/10
5/10[DOUBLEPOST=1533772389][/DOUBLEPOST]a
 
Последно уредено:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.700
Поени од реакции
27.628
5/5x
Noroi: The Curse
Добаар, добар филм. Језив. Страшен. Зезнат.
Одлична прича и супер found footage начин на снимање.
8/10

Воедно ова е и мое последно вклучување во темава, ја напуштам.
Се надевам ќе уживате во азискиве филмови и ви посакувам интересни предизвици во претстојните месеци.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.842
Поени од реакции
33.782
Филм бр.2 - 악마를 보았다

Или на нашки - „Видо'го, натемаго“. Прво - ова немаше ни Х од хорор. Класичен трилер од оние гадните, веројатно најгадниот што воопшто сум го гледал во животот, левел „Saw-гомна-да-јаде“. Второ - психопати, психопати, и само психопати. Се кладам дека и тој што го напишал ова има некоја настраност во психата. Видов од ужас, поужас. Од распарчување човечки тела, до канибализам, крвишта, делови од човекови тела кои ѕиркаат од места од кои не би требало логично да ѕиркаат (ко Пикасо да си играл кубизам со вистински луѓе), најсурови измачувања, до отсекување глави со гилотина. Ми се згади, за сите пари. Ако тоа им беше целта, имаат 10/10 од мене. Технички, исто, не беше лошо - добра камера, чиста ко џам слика, убаво светло, убава музика, убави ефекти... Глумата, исто, на ниво... Корејците одамна заклучивме дека прават добри филмови (овде дискутабилно од која точка на гледање гледаш). Но приказната и начинот на кој им беше прераскажана, не да е за цензура (Корејците дури и го направиле тоа, но јас веројатно ја гледав нецензурираната, интернационална верзија, која иако нецензурирана, била пократка од оригиналот (цела среќа), Плус и крајот бил различен, но не би се впуштил во нова тортура), туку по најавната, одма требало да почне одјавната шпица. The End, толку, фала што гледавте. Оние со слабо срце нека го прескокнат ова, инаку ќе треба секоја вечер пред легнување да пијат по 3 M&M. Друго што да ви кажам. Ваљда се си беше ОК овде, ама едноставно, јас не можам да гледам вакви филмови, кои имаат за цел да ме згрозат. Затоа од мене само 6/10, sorry @Anon .[DOUBLEPOST=1534090169][/DOUBLEPOST]OMG, двата филма до сега биле на истиот режисер. Плус еден имавме во клубот - The Age of Shadows.
 
Последно уредено:
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.726
Поени од реакции
2.544
1. A Tale of Two Sisters (2003)

Двете сестри ги видовме, ама приказнава малку… не знам што да речам. За жал ме прекинаа во гледањето нешто по половина од филмот, па го догледав друг ден, што можеби ми влијаеше на следењето, ама и тоа до тогаш што го гледав беше многу хаотично. Немаше или барем не забележав никакви назнаки кога гледаме реалност, кога делузии, кога флешбеци. Сѐ ни беше претставено како линеарна приказна, со реални ликови и сугерираше некои натприродни случувања. За после да испадне нешто сосема друго, демек не го очекувавте ова, ве зезнав. Нормално кога наместо да нѐ надмудри, цело време нѐè лаже. И покрај тоа многу неразјаснети сцени со цел кревање тензија и морбидност, а без никакво значење и објаснување. Исто така многу изненадни звуци, кои не потекнуваа од никаде, ниту пак имаа врска со ликовите, што значи беа вметнати исклучиво за плашење на гледачите. Иако морам да признаам дека беа ефектни. Добра звучна кулиса имаше филмот.

Значи, не треба шест пати да се гледа филм ниту семинарска да се чита, за да може да се разбере.[DOUBLEPOST=1534147548][/DOUBLEPOST]
За тие што не знаат јапонски тоа погоре би требало да значи A Tale of Two Sisters
Корејски Злате, корејски.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.842
Поени од реакции
33.782
Филм бр. 3 - 박쥐

Aka Жед (ама не на Димитрие Османли, туку на Парк Чан-Вук (за тие кои не знаат, тоа е режисерот на еден од најдобрите филмови во последните десетина години, The Handmaiden)). Се забележува тука некој образец за начинот на одвивање на дејството кој ептен ми се допадна во The Handmaiden, ама тука беше буквалнно единствена светла точка. Why? Оти прво чекав да видам нешто страшно (дека хорор нели), после чекав да видам нешто, па чекав, и уште чекам... а филмот заврши... вчера.Значи буквално Twilight на моменти е пострашен од ова, а да не зборам па колку поинтересен е. Секоја можна сцена е од бесмислена побесмислена, ни се тера, ни се води. Ни имав желба да гледам понатаму, ни нешто ме заинтригира во филмов. Реков, да не знаев дека е на Парк Чан-Вук, веројатно ќе го исклучев на пола, и ќе си пуштев Big Bang Theory. Катастрофа од филм. 2/10

P.S. 3/3 корејски. Си можел некој Пакистански или Арапски да најдеш. :P Или од тие индиските ко Малечката невеста, ама тие не знам дали ќе доживеевме да ги догледаме, траат бесконечно, по неколкупати.
 
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.726
Поени од реакции
2.544
2. Ang-ma-reul bo-at-da, I Saw the Devil, 악마를 보았다 (2010)

Филмов воопшто не беше хорор, туку психопатски трилер ако може да се именува трилерот како таков. Од типот на брат му му ја скршија кичмата и сега он ќе ги им врати и ќе им ги скрши кичмите. На самиот почеток додека идеше шпицата имаше многу лошо изработен CGI снег, што не оставаше трага на шофершајбната чии што брисачи упорно бришеа на суво, а и од страна се гледаше зелена треба наместо наноси од снег. Си реков ова ќе биде некоја лигавешница за гледање. Ама за среќа натака ефектите беа ок.

Филмот не беше лош, само што малку повеќе претераа со забегување во некои работи. Па и терминатор нема изедено толку ќотек дур го уништија, не па овој негативецот. Шипката му се скрши од мавање по глава и овој си продолжи ко да го чешлале. И цело време истепај го, остај го, фати го, истепај го. И како ја откри куќата на таткото и сестрата на девојката. А цајканите тек како беа прикажани, глуп и поглуп. Уште кога главата им испадна од кутијата. И куп други вакви ситници коишто го рушат филмот. Режисерски беше ок, се гледа режисерот си го владее занаетот, добро снимен, музика, звуци се ок. Сценариото слаба точка. Башка долг.

3.
Shutter (2004)

Ова беше фино спакувано. Се познава евтина продукција, ама многу солидно. Издржана приказна, издржано дејство, реални реакции и постапки на ликовите. Имаше пар добри хорор моменти, добар дел на база за исчекување а не евтини на изненадување, ама мислам недоволно за да се дефинира и овој како хорор. Повеќе како драма со натприродни елементи.
Испадна девојката беше дух, ама како тогаш им ја скрши шофершајбната кога ја удрија со колата?! Ама не може па се да е идеално.

Од мене изгледа толку ќе биде за овој месец, добро е и олку што изгледав. Јбг, лето е, доцна се стемнува а јас рано си легнувам :)
 

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.478
Поени од реакции
7.290
Bedevilled

Јак јак јак. Корејците каде што се најсилни, одмазда. Прво си тера полека со солидна драма, те соживуе со ликовите, за кого да навиваш и кого да мразиш, и после почиња токму тоа што се чекаше и посакуваше. Во позадина темата за преќутување и непријавување злочин. 8/10
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.842
Поени од реакции
33.782
@Anon - 5
@grande-juve - 3
@Zlatikevichius - 3
@moongoses - 3
@Corvus - 0
@Хоуп - 0
@wot - 0

Ова е билансот од азискиот хорор предизвик на дезертерот меѓу нас. Изгледа август беше месецот на одмори за сите нас. Јас се надевам ќе надоместиме во септември.

А за септември, имав во план 3-4 теми. 2 истите кои ги испуштив минатиот пат, 1 нова... Но сепак се одлучив за нешто очигледно...

Септември е месецот во кој обично завршува (понекогаш и започнува) еден од трите најголеми европски, па и светски фестивали - Интернационалниот филмски фестивал во Венеција, или попознат како Венециско Биенале (или поточно - дел од Венециското Биенале). Воедно тоа е и НАЈСТАРИОТ филмски фестивал во светот, годинава се одржува по 75 пат. Па затоа заслужува место во нашиот предизвик. Така, септември 2018 ни е за

GOLDEN LION

Leone D'Oro, или Златниот лав, по многумина - најпрестижната светска филмска награда ја имаат добиено вкупно 64 филмови, од кои некои класици, други култни остварувања, од звучни режисерски имиња до во тоа време анонимуси кои подоцна станале светски имиња... Меѓу нив, во 1994 и нашиот „Пред дождот“ на Милчо Манчевски. Минатата година лауреат беше за прв пат филм од жанрот фантазија, кој подоцна се закити и со Оскар за најдобар филм. Но има и години кога навситина непознати филмови ја освоиле главната награда. Годинава во конкуренција се 21 филм, а меѓу режисерите се: Пол Гринграс, Џулијан Шнабел, браќата Коен, Јоргос Лантимос, Дамиен Шазел, Флоријан Хенкел фон Донерсмарк, Мајк Ли, Алфонсо Куарон, Жак Одијар, Ласло Немеш, Лука Гвадањино... Додека да го дознаеме најновиот освојувач на Златен лав, ние ќе се потсетиме на некои стари лауреати.

Е сега вака: малку беше проблематично да најдам само 8 филма кои сите не ги гледале, а сепак да се тоа филмови кои сите би сакале да ги гледаме, затоа направив по еден предизвик за секој, со препорака секој да ги гледа токму тие филмови кои јас сум му ги задал. Но ако некој не сака, тогаш ќе одиме според листата на преференции која ја споделувам прва (подолу се поединичните предизвици по членови). Значи првите 3 филма се задолжителни за сите бидејќи никој ги нема гледано, а од останатите подолу, земете ги првите 2 кои не сте ги гледале (секако, како што реков, ако не го прифаќате предизвикот кој јас сум ви го задал). Листата е оваа:

1. 2016 - The Woman Who Left - Lav Diaz - Филипини
2. 2007 - Lust, Caution - Ang Lee - САД/Кина/Тајван
3. 1948 - Hamlet - Laurence Olivier - В.Британија

4. 1994 - Пред дождот / Before the Rain - Милчо Манчевски - Македонија
5. 2005 - Brokeback Mountain - Ang Lee - САД

6. 1993 - Three Colors: Blue - Krzysztof Kieślowski - Франција/Полска
7. 1955 - Ordet / The Word - Carl Theodor Dreyer - Данска
8. 2017 - The Shape of Water - Guillermo del Toro - САД
9. 2008 - The Wrestler - Darren Aronofsky - САД
10. 2003 - Vozvrashcheniye / The Return - Andrey Zvyagintsev - Русија
11. 2000 - The Circle - Jafar Panahi - Иран
12. 1993 - Short Cuts - Robert Altman - САД
13. 1990 - Rosencrantz & Guildenstern Are Dead - Tom Stoppard - В.Британија/САД
14. 2004 - Vera Drake - Mike Leigh - В.Британија
15. 2012 - Pietà - Kim Ki-duk - Ј.Кореја
16. 2014 - A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence - Roy Andersson - Шведска
17. 2009 - Lebanon - Samuel Maoz - Израел
18. 2015 - Desde Alla / From Afar - Lorenzo Vigas - Венецуела

Или по членови:

1. 2016 - The Woman Who Left - Lav Diaz - Филипини
2. 2007 - Lust, Caution - Ang Lee - САД/Кина/Тајван
3. 1948 - Hamlet - Laurence Olivier - В.Британија
4. 2008 - The Wrestler - Darren Aronofsky - САД
5. 2003 - Vozvrashcheniye / The Return - Andrey Zvyagintsev - Русија
1. 2016 - The Woman Who Left - Lav Diaz - Филипини
2. 2007 - Lust, Caution - Ang Lee - САД/Кина/Тајван
3. 1948 - Hamlet - Laurence Olivier - В.Британија
4. 2003 - Vozvrashcheniye / The Return - Andrey Zvyagintsev - Русија
5. 2000 - The Circle - Jafar Panahi - Иран
1. 2016 - The Woman Who Left - Lav Diaz - Филипини
2. 2007 - Lust, Caution - Ang Lee - САД/Кина/Тајван
3. 1994 - Пред дождот / Before the Rain - Милчо Манчевски - Македонија
4. 2005 - Brokeback Mountain - Ang Lee - САД
5. 1993 - Three Colors: Blue - Krzysztof Kieślowski - Франција/Полска
1. 2016 - The Woman Who Left - Lav Diaz - Филипини
2. 2007 - Lust, Caution - Ang Lee - САД/Кина/Тајван
3. 1948 - Hamlet - Laurence Olivier - В.Британија
4. 1955 - Ordet / The Word - Carl Theodor Dreyer - Данска
5. 2017 - The Shape of Water - Guillermo del Toro - САД
1. 2016 - The Woman Who Left - Lav Diaz - Филипини
2. 2007 - Lust, Caution - Ang Lee - САД/Кина/Тајван
3. 1948 - Hamlet - Laurence Olivier - В.Британија

4. 1955 - Ordet / The Word - Carl Theodor Dreyer - Данска
5. 2008 - The Wrestler - Darren Aronofsky - САД
1. 2016 - The Woman Who Left - Lav Diaz - Филипини
2. 2007 - Lust, Caution - Ang Lee - САД/Кина/Тајван
3. 1948 - Hamlet - Laurence Olivier - В.Британија
4. 2005 - Brokeback Mountain - Ang Lee - САД

5. 1955 - Ordet / The Word - Carl Theodor Dreyer - Данска
Направи си Letterboxd профил. Сега врати се горе и избери си ги филмовите сам. Ако не ти се гледани, првите 3 се задолжителни. :P
Ви посакувам убав септември!
 

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.478
Поени од реакции
7.290
Билансот ми е 4 азиски(4тиот не ми е пишан тука), 5тиот за денес го планирам
 

Kajgana Shop

На врв Bottom