Дали треба да се остава бакшиш?

  • Креатор на темата Креатор на темата mikie
  • Време на започнување Време на започнување

Дали треба да се остава бакшиш?

  • Да

    Гласови: 127 69,8%
  • Не

    Гласови: 55 30,2%

  • Вкупно гласачи
    182
Ако некој има доволно пари за да иде во Soul Kitchen лицемерно е да каже дека е сиромав за да остави бакшиш.
Не ми беше зборот за парите, туку за однесувањето на келнерите. Истото се случува и во Тренд каде ако не купиш скапо јадење ќе те стават во ќошот позади, за да не те гледаат од надвор. Значи за таква услуга не само што не треба бакшиш, туку не треба ни да им се влегува. Трагично е што не се само овие такви.
 
Не треба зошто не сме Америка.
Кај нас келнери работат за плата.
Во Америка работат за бакшиш.
Ако не му даеш бакшиш џабе работел пошо платата му е најниско што е легално дозволено.
Сеа ако сакаш некој да почастиш зашо се осеќаш расположено и си добро ситуиран никој не ти брани.
Ама тогаш зашо баш келнери. Зашо не тој бензин шо ти пуни на бензиска. Зашо не аптекарката.
Пошто на нив нема да им треба за одење на психијатар. Тој што работел услужни дејности знае што зборувам.

Инаку освен ако не е ужасен односот оставам по 30мкд за поситни сметки и 100-300 ако ептен ми се свиѓа целиот пакет т.е храна, услуга и атмосфера.

П.С Не мислам дека задолжително треба да биде како во УСА
 
zaokruzuvam obicno. tip ostavam ako sum redoven i zavisno od uslugata. isto ako procenam deka vo bliska idnina pak moze da mi treba usluga, ova obocno vazi za hotel ili sofer (na taksisti samo u singapur ili ako vidam deka e cesen, se fati da mi vraka kusur ili bil prijaten i usluzen).

do nekade gledam i kade sum i koj me sluzi... vo mk grevota e da ne mu ostavis nesto ako uslugata bila ok so ogled na primanjata, vo aus od druga strana kade zimaat $20+ a pivo zatoa ti naplaka $10-15 ne gledam bas poenta. vo singapur od druga strana ako me sluzi azijat koj znam e na minimalec ostavam, ako me sluzi belkinja znam deka e debelo platena da nosi musterii pa obicno zaokruzuvam... nema bas nekoj pravila
 
Оставам, некогаш повеќе, некогаш помалку. Зависи од услугата што ја добивам. Пред неколку денови, на таксист за возење од 200, јас му оставив 300. Човекот (и порано ме возел) е пријатен, секогаш чисто возило, не "заглавува намерно" по семафори (се труди со најмалку застанувања да биде возењето)...да ти е мерак да му дадеш плус од цената. Последниот пат дури реагираше дека "многу пари" сум оставил, па имаше и малку "преговори" дали да ги земе или не. :)
 
Келнер, без разлика дали е кај нас или во Америка, работи за бакшиш.
Скоро секогаш оставам бакшиш, ептен треба некој да се испонаша или да немам ситно во мене за да не оставам.
Е сега зошо оставам бакшиш на келнери а не на пример на тој што полни бензин на бензинска ( ова беше дадено како пример ). Пошто излегувањето надвор на јадење се смета за луксуз. Седнуваш, нарачуваш, некој те служи, ти угодува, и мислам дека заслужува да биде дополнително награден за тоа што го работи. Доколку немам пари да се луксузирам одам во место што е на принцип на самопослужување и готово. Е сега многу од луѓето терминот служи го сфаќаат многу буквално ( не, келнерот не ви е роб да ги исполнува сите ваши желби и каприци ). Од друга страна па, многу и од келнерите се препичаваат, па кога бараш втора вода ти ги врти очите.
Кога одам на кафе не ми менува дали за кафето ќе останам 60-70 денари ( ако сте дошле до состојба во која 10 денари ви прават разлика во буџетот, ве молам останете си дома ).
Кога одам на јадење надвор, доколку навистина сум задоволна од услугата ( пречек, однос, брзина итн ) нели трошам повеќе, апропо оставам и повеќе бакшиш.

Исто и за таксистите. Некогаш се брзам некаде, ќе ги замолам дали може побрзо, некогаш сакам точно да ме остави на третото стубче од лево, некогаш носам куфери со мене, некогаш ме носат по улици кај што со моја кола никогаш не би поминала пошто ќе ја искршам цела....и за се тоа знам да наградам. Ама исто ако некој знае да се испонаша знам и да се јавам во станица и да го пријавам.

Така да, сума сумарум, на услужни дејности каде што некој ви дава добра услуга, ви исполнува желби ( да, вашето барање за пица во кое 90% од состојките се различни од тие на менито е исполнување на желби ) , сметам дека треба да се остава бакшиш и се надевам дека голем број од луѓето ќе го сфатат тоа побрзо.
 
Ne, ne ostavam. Ne mi e do 10, 20 ili 50 denari. Najobicen usluzen personal koj zema plata za toa da me sluzi. Isto kako i toj na benzinska, isto i kako prodavackata vo market ili taksist, cistackata vo javno wc, mada pobrzo bi mu ostavil baksis na site ostanati otkolku na random kelner koj e vlezen vo film deka go fatil gospod za madinja so toa sto e kelner, deka ne bil dovolno platen, imal zavrseno neznam sto i kako. Mi e gajle sto ima zavrseno, ako saka i magistar neka bidi, sega vo momentot e kelner i zema plata za toa. Ako ne mu cini sekogas postoi opcija otkaz i neka si pobara rabota koja povekje go ispolnuva otkolku da mi glumi ludilo.
 
Зависи од ситуацијата и секако од услугата. Обично оставам за да сумата биде заокружена, како што веќе пишаа некои погоре. Исто кога со друштво сме направиле поголема сметка а сме добиле добра услуга го оставаме кусурот на келнерот. Инаку во секојдневна ситуација, кога излегувам на кафе или пијачка, обично не оставам бакшиш. Факт е дека нема таква култура и навика кај нас, барем не во мојот град. Дури мислам во одредена ситуација и на келнерот би му паднало чудно дека му оставаш бакшиш.
 
Зошто работат келнерите за бакшиш? Нели имаат плата? Бакшишот им е плус на таа работа и тој напор што го вложуваат. Мала е платата да, ама ако се бориш за тој бакшиш ќе прават многу повеќе пари. Они најчесто се нервозни, дрски, работат пошо мораат и после немало бакшиш o_O Биди опуштен, насмеан, фин и бакшишот ти е загарантиран. Затоа еден келнер има 300 денари бакшиш, некој нема ни 50 во истиот ресторан/кафич (освен ако не го делат). Бакшишот се заслужува а не да чекаш луѓе да заокружуват сметки за ти да се коцкаш со тие пари и да ги спичкаш на цигари (не дека треба да им се мешам на што да го трошат бакшишот) ама нека не се жалат после дека немало пари вака било така било. Кој работи како келнер за да преживее знае како е да се заработи бакшиш, а тие шо работат за да имат пари за пиење или не им се учи, чекаат да почнеш ти да ги прашуваш шо ќе се напијат.

Оставам бакшиш на заокружување на сумата, или ако сум бааги задоволен од услугата.

Ако е спора услугата, лошо јадење/кафе, ако за вода му трба 15 минути а нема гужва, тогаш не треба ни сметката да ја платиш а не па плус да оставиш.

Во Софија еден сакаше да испадне смешен и ми рече остај бакшиш нешо хехе, и си го чекав до стотинки кусурот. Каков деген :facepalm:
 
Не ми беше зборот за парите, туку за однесувањето на келнерите. Истото се случува и во Тренд каде ако не купиш скапо јадење ќе те стават во ќошот позади, за да не те гледаат од надвор. Значи за таква услуга не само што не треба бакшиш, туку не треба ни да им се влегува. Трагично е што не се само овие такви.
Нормално дека ако услугата од старт е лоша дека нема да им оставам бакшиж.
Кај што бев на одмор јадевме во ресторанче цело време, првиот пат дечките ОК беа, им оставив бакшиш.
Секогаш нареден пат нивниот однос према мене беаше супер, те прати со поглед, се што треба, летаат.
Не еднаш сум приметил дека бакшижот многу ги мотивира, повеќе од платата.
 
Не. И што сте се фатиле само за две професии а има уште двесте.
Во старите скопски маала сите куќи имаа на порта РАКА ТРОПАЛКА и...троп,троп,
ПОШТА ќе се чуе гласот,овој пат не е писмо од вујче туку пензијата за тукашните.
И тој поштарот ти ги број парите на рака и плус добиваш ливче-чек.
И сега што, е се сеќавам дека при оваа операција секогаш се оставаше ситното на него ПОШТАРОТ,тоа не беа големи пари,мали према тешката кожена торба.
А по одалечените места се знае со труба на сред населеното место и сите тука во круг се буткаат да не се испразни торбата па да нема за некој.
Прашање : како е сега , дали денес има некаде каде ПОШТАРОТ носи пензија.
 
Освен ако платите пред да јадете, не знам како ќе ги мотивираш да те служат подобро со бакшиш.

На темава - одговорот е зависи.
Има неколку места на Кеј каде што не заслужуваат да работат, а камоли бакшиш да им оставиш. Од сегде во Скопје кога ќе размислам, најлоша услуга сум добила на Кеј. Најпреценето место за јадење, пиење, услуга и слично.
Е сега, најмногу зависи од нивното однесување. Не ме занима дали имале лош ден, лоша недела, смуртени особи да дојдат и да ти вртат очи не се особи што треба да имаат контакт со луѓе, можат пример и трева да косат, не мора келнери да се. Има луѓе што работат за каде поминимално од нив, па се супер учтиви, така што, делот за мала плата не пали. Ако се фини, услужливи, ти направат да сакаш да се вратиш, тогаш да, радо би оставила бакшиш.
 
Секогаш,секаде.


Sent from my SM-G955F using Tapatalk
 
НЕ,

Си имаат они редновна плата со платено осигурување од работодавецот... Се случувало доста пати за сметка од 450-490 да заокружам на рамно... Но зошто би давал пример за направено промет 500 денара да оставам 100-200 денара... И онака ова не е Америка ниту па ќе биде сите да зимаат плата по 1000 евра...

А па да не зборам какви се услугите овде на 80 % од услужната дејност од мизерија полошото...
 
Aко услугата е добра, не гледам зошто да не.
 
Пошто на нив нема да им треба за одење на психијатар. Тој што работел услужни дејности знае што зборувам.

Инаку освен ако не е ужасен односот оставам по 30мкд за поситни сметки и 100-300 ако ептен ми се свиѓа целиот пакет т.е храна, услуга и атмосфера.

П.С Не мислам дека задолжително треба да биде како во УСА
Барем во државите каде јас сум бил во САД, не е задолжително ама стојат на крајот од сметката неколку примери за бакшиш, врз основа на целата сума на сметката: 12% gratitude е толку и толку, 15% е толку и толку и слично. Таму кај нив е практика, не дека си обврзан да оставиш.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom