Дали треба да се остава бакшиш?

  • Креатор на темата Креатор на темата mikie
  • Време на започнување Време на започнување

Дали треба да се остава бакшиш?

  • Да

    Гласови: 127 69,8%
  • Не

    Гласови: 55 30,2%

  • Вкупно гласачи
    182
Имаше еден типац, келнер во Куманово работеше у еден кафиќ, а потоа и у етно ресторан или повеќе кафана небитно и на секој кога требаше да му врати пари му велеше "немам десет денари да ти вратам". Ок, момак не ми е за тие мочани десет денари, ниту јас, ниту ти ке се збогатиш, ама тие ми се омилени места и немој на тој цигански начин да ми ги гадиш
 
Што би кажаја легендаран кумановски келнер Цимбо:
- 6 пијачке по 60, 960, немам 40 денара ситно.
 
НА кој му е до бакшиш нека си одбере професија музичар и чао таму и најопраните земаат бакшиш
Работам 4 години како келнер бакшиш се зема за услуга најмалку нормално не да се однесуваш како говедо иако има гости кои заслужуваат и полош третман инаку оној кој е решен да ти остави ке ти остави макар и 10ден а дали ке ти остават зависи од многу фактори конкретно Македонците оставаат помалку шо не е случај кај Албанците инаку интересно е тоа шо оие шо се побогати чекаат до денар
Друга разлика болје да служите странци отколку наши гости макар и денар да неостават они ти се обракаат со господине нашиве се на завидно ниво али ги има и оние Абе море, еј ти и ред други изрази па шо очекува он да го третирам како господин а он се понаша како сељак иста мера другарче и не ти треба бакшиш фрли му ко на куче и ајт
а говеда од келнери шо викаат немаат ситно итн ги има али ги има по кафичи мада и за нив има лек не само шо ке нема ситно и во минус мојт да влезит ;)
 
Бакшиш е тактика на газдите на угостителските објекти за префрлање на одговорноста за плата да им се сервира на гостите.
Значи газдата е одговорен за платата на вработените, а не гостите. И као демек дали си задоволен со услугата.
Затоа скоро секогаш си плаќам со картичка
 
НА кој му е до бакшиш нека си одбере професија музичар и чао таму и најопраните земаат бакшиш
Работам 4 години како келнер бакшиш се зема за услуга најмалку нормално не да се однесуваш како говедо иако има гости кои заслужуваат и полош третман инаку оној кој е решен да ти остави ке ти остави макар и 10ден а дали ке ти остават зависи од многу фактори конкретно Македонците оставаат помалку шо не е случај кај Албанците инаку интересно е тоа шо оие шо се побогати чекаат до денар
Друга разлика болје да служите странци отколку наши гости макар и денар да неостават они ти се обракаат со господине нашиве се на завидно ниво али ги има и оние Абе море, еј ти и ред други изрази па шо очекува он да го третирам како господин а он се понаша како сељак иста мера другарче и не ти треба бакшиш фрли му ко на куче и ајт
а говеда од келнери шо викаат немаат ситно итн ги има али ги има по кафичи мада и за нив има лек не само шо ке нема ситно и во минус мојт да влезит ;)
А што е со твоите колеги во ресторантот, зар е фер во истиот екосистем, серверите да земат повеќе од кичен стафот, готвачи и слично кои се често и поспособни и поталентирани од келнерите. Е сега има различни газди, кој е спремен да ги изедначи платите на целиот персонал, како и задолжителна поделба на бакшишот со целиот персонал, но таквите примери се ретки, и ваквиот небаланс најчесто доаѓа до раздор помеѓу луѓе кои треба да тесно соработуваат. И да не се правиме луди, најчесто не се дава бакшиш ради казнување или наградување на услуга, туку поради банални причини, дали си платил со картичка, дали ти нацртала цицлестата келнерка смајли на сметката, и дали ти се погодил денот.
 
Најјаки се нашиве од устралија ко ќе дојдат .. идат кај мене јадат пијат иде сметка 3390 и ми дава 3500 му враќам 110 и ги зема сите ... прееска едни исто од таму нашинци 2 кафиња имаа 140 сметка и ми вадат железарија 141 денар и јас ги бројам и ги земам само тие десетките 140 и ми вика за денарот и ова за тебе е хахах ми идеше од глава да им го удрам.. иначе кај нас во охрид на лето е добро со бакшиш барем за мене 10е дневница и ако не си способен уште толку од странци бакшиш да собериш не те бива. Им вртиш по некој муабет и одма оставаат по 50-100 денари на сметка .. најмногу до сега лани ми оставија едни 20 евра .
 
Најјаки се нашиве од устралија ко ќе дојдат .. идат кај мене јадат пијат иде сметка 3390 и ми дава 3500 му враќам 110 и ги зема сите ... прееска едни исто од таму нашинци 2 кафиња имаа 140 сметка и ми вадат железарија 141 денар и јас ги бројам и ги земам само тие десетките 140 и ми вика за денарот и ова за тебе е хахах ми идеше од глава да им го удрам.. иначе кај нас во охрид на лето е добро со бакшиш барем за мене 10е дневница и ако не си способен уште толку од странци бакшиш да собериш не те бива. Им вртиш по некој муабет и одма оставаат по 50-100 денари на сметка .. најмногу до сега лани ми оставија едни 20 евра .
Другарка во еден познат Охридски кафич , како келнерка 10 000 вкупно бакшиш имала пред некој ден.
 
услужна дејност каде не се остава бакшиш тешко на вработениот, да не речам мочај се во работата
 
Истото се случува и во Тренд каде ако не купиш скапо јадење ќе те стават во ќошот позади, за да не те гледаат од надвор.
Ти пред да седнеш на маса им кажуваш што ќе јадеш? Или да не се дрзнуваат да те преместат откако ќе нарачаш?
Знам дека само прашуваат дали ќе јадеш или пиеш кафе (што е сосема во ред, да седнеш на помала маса ако пиеш само кафе).
Мада не сум седнал у Тренд може една година.
Ако не се смениле работите.
 
Последно уредено:
Pa ako dnevnica ti e kolku na kelnerot dve nedeli rabota i treba.

pies, ova ne vazhi za fraeri na eden mesec posle vrakjanje od work&travel.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom