Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Читајте ја малку подетално спогодбата. Има член што се однесува на референдум во делот на постапката за спроведување и вика "втората страна доколку така одлучи ќе организира референдум". Овој член стои после потпишувањето на истава и ратификациите во парламентите. Под услов и да не е временски така редоследот, има големи шанси референдум да нема, затоа што зз многу одамна не збори за таа опција. Референдум ви е останат во меморијата затоа што паторот, откако ја скурца опцијата за билатерално решавање, поточно ја уведе ерга омнес, како класично популистичко говно се крстеше во спас во референдумот и префрлање на одговорноста на народот (она фамозно "народот ќе одлучи"), а шупаците од сдс во безидејност и немање став само ја повторуваа таа опција, за сега некој да им каже да не ја спомнуваат. Останува да се потегне граѓанска иницијатива со собирање потписи за свикување на истиот и да се инсистира тој да не е консултативен, туку одлучувачки.
Ве читам дека шпекулирате како ќе пројде - не се знае. Штом се избегнува како тема од политичарите мислам дека можноста да не пројде е веројатна дали како слаб цензус, дали како глас против.
У тој контекст @LordDragonII лорде, дај стаи анкета у темава. Без двосмислености и перипетии: "Спогодбава дали е прифатлива?" Да/Не да се одговорите како опции.

...и без жалопојки за референдум со негативен исход, т.е неприфатена спогодба. Ова е класично пазарење од страна невешти и неспособни ликови (од наша страна) и волци од другата. Очекувано, така е спакувана спогодбата да личи дека нешто добиваме, а во позадината се детаљи со кои сме, благо кажано, понижени. Циганската држава на југ со ништо нема придонесено за наше ослободување, самоопределување и културно формирање, па кој курац и да ни редефинира устав и внатрешно уредување. За историја нека си решат научни и образовни институции, нек си го земат аце и у шупак нека си го стаат...30 години се ваљаме у говна заради нив и ова не е никаква гаранција за ништо дека ќе биде подобро.
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.477
Поени од реакции
22.085
Пошто си гласен од дијаспора и имаме дискутирано на темава, ме интересираат две работи кои секако не мораш да ми ги одговориш ама јас ќе те прашам.

1. Дали ти и твоето семејство ќе дојдете во МК кога ќе се прави референдум и ќе гласате?
2. Дали знаете за некаква организација за останатите дијаспорци во Немачка со цел доаѓање во Македонија за да се гласа на референдумот?
Ја пишувам како Македонец а не како некој претставник од дијаспората.

Ја немам уште размислено дали би идел или не затоа што не се знае дали и коа би имало референдум. Ама ја не би имал проблем со идење напротив ако сум во можност тоа секако би го направил, исто како што гласав 2004та на референдумот. И онака често сум во Македонија. Но во интерес на државата би било добро и дијаспората преку електронски пат да може да гласа при ваков референдум ако стварно дојде до тоа.

Има разни организации во дијаспората. Во Германија претежно ги има во градовите каде што има Македонци. Има клубови и црковни општини. Највероватно секој сам ќе се организира затоа што нема некој сојуз кој ги опфаќа сите клубови/општини. Таква организираност и порано добро функционирала иако не беше многу пренесено во јавноста. Ќе има сигурно организирани идења во Македонија барем од клубовите во Европа.[DOUBLEPOST=1529040351][/DOUBLEPOST]
На првото прашање сите го знаеме одговорот. :D
Многу си смешен. На референдумот 2004 та гласав, ти можеби тогаш си бил и мал па не знаеш какви времиња беа тоа. Да можеше дијаспората тогаш да гласа на електронски пат можеби ќе имаше друг резултат пошто СДСМ не можеше да ја уценува дјаспората и да и се заканува дека ќе ги брка од работа. Затоа викам дека вклучувањето на дијаспората при вакви суштински прашања може само да биде во корист на Македонците.[DOUBLEPOST=1529040510][/DOUBLEPOST]
Да да, ко што дојде цела дијаспора да се бори за мајка маќедоња у 2001ва за време на коМфликтот.
Него, јас си прашав, чекам одговор.
Да, малку дојдоа но прашај ја тогашната елита во Македонија дали ги праќале нивните деца во војска или некаде во странство на сигурно. Иначе интересно, не сакате да имаме никакви права во Македонија па некој дури не одрекуваат како Македонци, а сакате да војуваме и да праќаме пари во Македонија. Некако не се софпаѓа едното со другото, bad deal како би рекол Трумп.
 
Последно уредено:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.572
Поени од реакции
48.189
Ципрас: Со договорот ништо не даваме туку земаме, ќе ги нарекуваме Славомакедонци


https://fokus.mk/tsipras-so-dogovorot-nishto-ne-davame-tuku-zemame-ke-gi-narekuvame-slavomakedontsi/

ова дека нашиот идентитет беше “за прв пат признат и во Грција’’.


Интересно ми се виде вчера на Топ тема беа некои дипломати и откако на почеток го поздравија договорот, влегоа во дисекција на членовите и одребите потемелно и со секој поминат член се поише им паѓаше ентузијазмот и полека сфаќаа каков ass to mouth уствари сме испиле, за при крај негде да не можат ни да одглумат дека е ова добро, кога сфатија дека практично Грција со даљинско ќе ја контролира оваа територија за навек и за секој кикс ќе мава заушки.
Нормално на крај, како прави северно-фиромци смогнаа сили да кажат дека ова е единствениот пат и дека немало назад.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
20.068
Поени од реакции
16.184
Ама Србите нема да потпишат велепредавнички договор со гејците.
србите пред 100-кусур години , при бркањето на турците се откажаа од лавовскиот дел на Душановото царство во полза на Грција ... а имаше тогаш срби кој сакаа излез на море, вистински, не она повластен статус во Солунското пристаниште кој се изгуби со распадот на СФРЈ...[DOUBLEPOST=1529045638][/DOUBLEPOST]
Bajadera braced.
Stanuvam sabajlevo, sto da vidam, pari rastat na drvata.
од небо паѓаат голи блгарки
 
Последно уредено:
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.371
Поени од реакции
17.515
1. Uopste ne gi zemam vo predvid siptаrite koga go donesuvam moeto licno mislenje. Ako se poklopuva so nivnoto, toa bukvalno nisto ne znaci ni za mene ni za niv.

2. Parazitskiot mentalitet deka treba nekoj drug da mi gi resava problemite go imaa starite generacii I vladi koi go butkaa problemov pod tepih I se prepravaa deka ne postoi.
Ja zakopuvaa zemjava vo politicka I ekonomska izolacija a so toa sozdadoa I plodna pocva za instituvcionalna korupcija.
Ili uste poloso kako grujo, namerno go nosea sporot vo pogresna nasoka so potpaluvanje I prodavanje na lazna anticka pripadnost na stari neuki sirotinji I na mladi nevini osnovci koi ostanaa mozoko izmieni za cel zivot.
Ovaa vlada edinstveno se nafati da go resi problemot I da go zapocne procesot na zatopluvanje na odnosite so sosedite I vadenje na zemjata od izolacija.
I toa go pravat po cena na sopstvenata politicka kariera sto e za najgolema pocit.

3. Dali toa nekoj ke go podrzi ili otfrli resenieto na sporot ne zavisi od nacionalnosta. Mislenjeto se oformuva vo umot a toj um e nebitno dali e na siptаr ili makedonec. Bitno e samo dali mu sece.

E sega, ti se lupas u grudi I se kazuvas deka si makedonec, sin aleksandrov, patriot na zemja pomlada od tebe, nikoj nisto ne ti moze, im prkosish na sosedite I vodish inat kako malo dete, nebeski bibliski narod pandan na srbite ama dodeka si faten vo taa sizofrenija, sosedite od koi zavisis za bukvalno se sto stavas na masa I okolu masa doma, strujata sto ja koristis, kolata sto ja vozis, se povekje se odalecuvaat od tebe.
Ti lupaat prvo edna taksa, pa druga taksa, pa viza, pa druga viza pa ne te pustaat vo eu u nato.
Pagja mila makedonija vo depresija, na vlast doagja oligarhiski rezim. Pravosuden sistem odi vo kolaps. Kriminal raste, plati se smaluvaat, drzavata se zadolzuva. Se stvaraat voeni hunti koi tepaat I zatvaraat disidenti I novinari. Mila makedonija stana beter od afrika. Site od nadvor se potsmevaat I stavaat kladbi koga ke se raspadne drzavata.

Ete za srekja rezimot padna, sudstvoto uste ostana korumpirano no ne se raspadna drzavata ama sto ke pravime koga ke dojde sledniot grujo? Ke imame uste energija za revolucii? Do koga taka moi aleksandrovi sinovi?

Na makedonija I treba politicka I geo politicka stabilnost, I trebaat bliski odnosi so sosedite od koi zavisime kako bebe od cicka I I treba nadvoresno telo na koe ke se potpira sudstvoto so cel da se sprecat idni grujovci. Toa go nudat eu I nato. I ako dogovorot so grcija ni go ovozmozi ova, togas toj dogovor ke ja spreci nasava drzava od raspagjanje

Kako sto rekov pogore, ne e bitno dali si siptаr ili makedonec. Ako ti fakja crpkata podlaboko od latas I muabetite od pred kooperacija, ako imas dva reda skolo, ako imas nekogas prosetano nataka navaka da vidis sto se desava nadvor od ovaa vukojebina, ke sfatis zosto ni treba ovoj dogovor sto e mozno pobrgu.
Напротив, ако си ме читал би знаел дека не се идентификувам со Александар, ниту со античката македонска историја. Немам никаков проблем што имам словенско потекло, и за разлика од многу Македонци, не се срамам и не бегам од тоа.

Туку, и јас посакувам за мојата држава само убави работи, но цврсто стојам на ставот дека тоа овој договор нема да ни го донесе. Допрва ќе почнат ебаванките од Бугарите, Грците, Албанците и нашите шќиптаpи внатрешно. ЕУ е далечна перспектива која ние не ја заслужуваме, се стремиме натаму а ништо не работиме во меѓувреме. Дури и да те пикнат насила во НАТО, многу многу нема да се смени, секако ќе имаме политичка криза периодов, и да смениме и да не смениме име.

Грујо беше огледало на Македонците. Да бев на негово место кожата ќе им ја дерев, зашто така заслужуваат. Он беше премногу мек дури.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
20.068
Поени од реакции
16.184
Напротив, ако си ме читал би знаел дека не се идентификувам со Александар, ниту со античката македонска историја. Немам никаков проблем што имам словенско потекло, и за разлика од многу Македонци, не се срамам и не бегам од тоа.

Туку, и јас посакувам за мојата држава само убави работи, но цврсто стојам на ставот дека тоа овој договор нема да ни го донесе. Допрва ќе почнат ебаванките од Бугарите, Грците, Албанците и нашите шќиптаpи внатрешно. ЕУ е далечна перспектива која ние не ја заслужуваме, се стремиме натаму а ништо не работиме во меѓувреме. Дури и да те пикнат насила во НАТО, многу многу нема да се смени, секако ќе имаме политичка криза периодов, и да смениме и да не смениме име.

Грујо беше огледало на Македонците. Да бев на негово место кожата ќе им ја дерев, зашто така заслужуваат. Он беше премногу мек дури.
баш така.... Нато не се меша во внатрешните работи.. ете, Црна Гора нема гајле за границата со Косова, ама внатрешно нивните албанци си бараат Голема Албанија... тоа нема да биде географски, но ќе биде практично, со форсирање на албанците на сите полиња.... нашиот проблем е многу поголем од тој на Србија, нив во најлош случај ќе им направат ампутација на Косово, кај нас се работи за албанска и блгарска метастаза...
шамар у фаца ќе биде дека македонците од Република Северно од Македонија немаат никаква врска со тие од Северна Грција (Македонија), тие во Грција биле потомци на ацета само слафофони... ама ете сега си го научиле грчкиот и го заборават славофонскиот јазик, немаат проблем
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
@RobertP као за прво "мислење" не пројде баш славно. Имам еден пост сабајлево, ако тоа го гледаш како србоманство, тогаш да, тоа сум. За спогодбава имам многу полошо мислење од целата дудлачка гарда на паторот овде, што е у филм дека се големи патриоти.
Читај пред да истресеш други глупости.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
У тој контекст @LordDragonII лорде, дај стаи анкета у темава. Без двосмислености и перипетии: "Спогодбава дали е прифатлива?" Да/Не да се одговорите како опции.
Вие не сте за тема Случувања не пак за анкета.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
20.068
Поени од реакции
16.184
Ципрас: Со договорот ништо не даваме туку земаме, ќе ги нарекуваме Славомакедонци


https://fokus.mk/tsipras-so-dogovorot-nishto-ne-davame-tuku-zemame-ke-gi-narekuvame-slavomakedontsi/

ова дека нашиот идентитет беше “за прв пат признат и во Грција’’.


Интересно ми се виде вчера на Топ тема беа некои дипломати и откако на почеток го поздравија договорот, влегоа во дисекција на членовите и одребите потемелно и со секој поминат член се поише им паѓаше ентузијазмот и полека сфаќаа каков ass to mouth уствари сме испиле, за при крај негде да не можат ни да одглумат дека е ова добро, кога сфатија дека практично Грција со даљинско ќе ја контролира оваа територија за навек и за секој кикс ќе мава заушки.
Нормално на крај, како прави северно-фиромци смогнаа сили да кажат дека ова е единствениот пат и дека немало назад.


Ерга Омнес ќе биде името, дури тоа ќе биде двосмислено ( Норт оф не е Нортхерн) .. Нациналноста ќе биде негирана не само од грците туку и од албанците и блгарите...Албанците стануваат најдоминатна етничка нација а оние другите, 60-кусур % ќе се третираат како граѓанска збирштина , аморфмна маса без никаква историја, т.е Историја само од 1944
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Договор е понижувачки максимално. Да се оди до таа крајност па да ти кажуваат како да го викаш Солун, забрана на користење на терминот Македонија, објаснувања на споменици и др. Со договоров Грција уствари ни станува господар кој ни кажува што треба да правиме, како да зборуваме, абе кратко кажано ако успела да ни го менува Уставот тогаш дозволено и е се. Абе во некое забаталено село в планина да пишува Република Македонија ќе имаат право да не блокираат. А со овој договор имаат милион начини да не блокираат.
Ова е крајност веќе. После ова назад враќање нема. Е тек сега ќе видиме дали овде има Македонци или живее тесто од народ кое може да го месиш по желба.
Ова нема врска со партија. Не треба никоја партија да ви кажува она што е очигледно. Договорот не смее да се потпише и да стапи во сила.
 
И

Име И Презиме

Гостин
Најдобро е да се бојкотира.Со против е полесно да го протнат.
Тоа е целта што одамна ја зборам.Комуњарите сакаат да направат демек со можност на избор и излезност на референдум народот сам ке одлучи.Местенка е, после избори криминални никој нормален Македонец не би сакал да избира како ке се нарекува државата, народот итн.Иванов направи потег како прав Македонски прецедател, со непотпишување на договотот.Бемка ке потпошел :pos: ко министер
Да видиме грците дали се толку глупи да прифатат нешто такво:tapp:.
 
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
@Peja989 , @Ne_sum_ja Ok, ne sakate da projde dogovorov vo ovaa forma, de fakto ostanuvame uste dolgi godini ( koj znae kolku ) bez Nato i bez pocnati pregovori za Eu, pa me interesira, vie dvajca vo kakva forma ja gledate Makedonija za 5 godini od sega ?
Работата е што јас мислам дека ќе пројде.

Ја пишувам како Македонец а не како некој претставник од дијаспората.

Ја немам уште размислено дали би идел или не затоа што не се знае дали и коа би имало референдум. Ама ја не би имал проблем со идење напротив ако сум во можност тоа секако би го направил, исто како што гласав 2004та на референдумот. И онака често сум во Македонија. Но во интерес на државата би било добро и дијаспората преку електронски пат да може да гласа при ваков референдум ако стварно дојде до тоа.
Ќе се менува име на Македонија а ти не си сигурен дали би дошол да гласаш на референдум.

Има разни организации во дијаспората. Во Германија претежно ги има во градовите каде што има Македонци. Има клубови и црковни општини. Највероватно секој сам ќе се организира затоа што нема некој сојуз кој ги опфаќа сите клубови/општини. Таква организираност и порано добро функционирала иако не беше многу пренесено во јавноста. Ќе има сигурно организирани идења во Македонија барем од клубовите во Европа.
Толку цмиздрење од дијаспората, толку клубови и црковни општини или организации (како и да ги нарекувате) а ништо не се збори за масовни организации и потрошени одприлика 200 евра по човек за авионски билет и едно ноќевање на сите тие пари што ги правите? Толку ли сте скржави? Толку малку ли ја цените татковината?

Да, малку дојдоа но прашај ја тогашната елита во Македонија дали ги праќале нивните деца во војска или некаде во странство на сигурно. Иначе интересно, не сакате да имаме никакви права во Македонија па некој дури не одрекуваат како Македонци, а сакате да војуваме и да праќаме пари во Македонија. Некако не се софпаѓа едното со другото, bad deal како би рекол Трумп.
Не, не дојдоа малку, не дојде ниту еден. Јас еве со години прашувам и барам по луѓе еден, еден барем да ми каже за извесен Стојан што се вратил од Шведска да се бори или Трајко од Германија или Џон Трајковски од Австралија.

Јас сум кажал сто пати, дела ви се потребни а не само паламудење од земји членки на ЕУ или НАТО (или двете) со нивни пасоши и уживате европски права додека ние гниеме у бедава. Скини го тој пасош или таа работна виза, повели тука, па заедно да живееме и да ја градиме државава, заедно да одлучуваме.
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.477
Поени од реакции
22.085
Работата е што јас мислам дека ќе пројде.



Ќе се менува име на Македонија а ти не си сигурен дали би дошол да гласаш на референдум.



Толку цмиздрење од дијаспората, толку клубови и црковни општини или организации (како и да ги нарекувате) а ништо не се збори за масовни организации и потрошени одприлика 200 евра по човек за авионски билет и едно ноќевање на сите тие пари што ги правите? Толку ли сте скржави? Толку малку ли ја цените татковината?



Не, не дојдоа малку, не дојде ниту еден. Јас еве со години прашувам и барам по луѓе еден, еден барем да ми каже за извесен Стојан што се вратил од Шведска да се бори или Трајко од Германија или Џон Трајковски од Австралија.

Јас сум кажал сто пати, дела ви се потребни а не само паламудење од земји членки на ЕУ или НАТО (или двете) со нивни пасоши и уживате европски права додека ние гниеме у бедава. Скини го тој пасош или таа работна виза, повели тука, па заедно да живееме и да ја градиме државава, заедно да одлучуваме.

Ne mozam da kazam deka ke dojdam ko ne znam koga ke bide i dali na toj datum bi imal drugi obvrski. Ne e seriozno bez takvi informacii da tvrdam deka ke dojdam, neli. Ako mozam sekako ke dojdam i kako primer navedov deka i 2004ta bev dojden a i na lokalnite izbori posle spojuvanjeto na Kicevskite opstini za da poddrzam Makedonski kandidat. Ne moram ovde da se pravdam ili dokazuvam ama ete ako baras primeri, tuka se. Od druga strana pa imame Makedonci vo Makedonija koi na referendumot ne izlegle ili bi glasale za steten dogovor kako toj za imeto. Tie se problemot a ne nie vo dijasporata. Ako vi e tolku bitno da glasame i zaednicko kako Makedonski narod da go otfrlime ovoj steten dogovor togas borete se so nas da mozeme na elektronski ili drug pat da ucestvuvame na referendumot.

Inace sto pati sum rekol i pak ke recam deka od dijasporata redovno ima pomos i donacii i godisen priliv vo Makedonija od 1 milijarda Evra. Ako ti nemas informacija za toa, toa e tvoj problem. Ako nekoj klub ili crkovna opstina donira pari toa go pravi so iskreni nameri da pomaga a ne da dobie nekoj golem publicitet pa zatoa i retko nesto ima po mediumive (koi na druga strana se prvi pri plukanje po dijasporata). Tvoje e da mi veruvas ili ne ama svedok sum na mnogubrojno akcii, biranja pari i prakjanje vo Makedonija. Najmasovno bese pri bojnata 2001va samo vo toj grad kade sto bev vo toj klub/crkovna opstina se sobraa ogromni sredstva i drugi donacii kako lekovi ili obleka i sve. No dali ke stigne kade sto e nameneto ne sekojpat e cisto jasno zatoa sto na nekoi donacii vo Makedonija im se gubi tragata.

Kako i da sakas vrti no bez dijasporata Makedonija odamna, posebno ekonomski, ke bese krahirana.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom