Не бе брат, ти сега си на иста линија со шиптаpите во Мк. Која жртва ја праиш жити се, шо ќе го пренесеш паразитскиот менталитет дека некој друг треба вечно да ти ги решава твоите проблеми? Така и децата ќе си ги воспитуваш?
Познавам Албанци што не подржуваат промена на име. Спореди се со нив и увиди каде си, и што си.
1. Uopste ne gi zemam vo predvid siptаrite koga go donesuvam moeto licno mislenje. Ako se poklopuva so nivnoto, toa
bukvalno nisto ne znaci ni za mene ni za niv.
2. Parazitskiot mentalitet deka treba nekoj drug da mi gi resava problemite go imaa starite generacii I vladi koi go butkaa problemov pod tepih I se prepravaa deka ne postoi.
Ja zakopuvaa zemjava vo politicka I ekonomska izolacija a so toa sozdadoa I plodna pocva za instituvcionalna korupcija.
Ili uste poloso kako grujo, namerno go nosea sporot vo pogresna nasoka so potpaluvanje I prodavanje na lazna anticka pripadnost na stari neuki sirotinji I na mladi nevini osnovci koi ostanaa mozoko izmieni za cel zivot.
Ovaa vlada edinstveno se nafati da go resi problemot I da go zapocne procesot na zatopluvanje na odnosite so sosedite I vadenje na zemjata od izolacija.
I toa go pravat po cena na sopstvenata politicka kariera sto e za najgolema pocit.
3. Dali toa nekoj ke go podrzi ili otfrli resenieto na sporot ne zavisi od nacionalnosta. Mislenjeto se oformuva vo umot a toj um e nebitno dali e na siptаr ili makedonec.
Bitno e samo dali mu sece.
E sega, ti se lupas u grudi I se kazuvas deka si makedonec, sin aleksandrov, patriot na zemja pomlada od tebe, nikoj nisto ne ti moze, im prkosish na sosedite I vodish inat kako malo dete, nebeski bibliski narod pandan na srbite ama dodeka si faten vo taa sizofrenija, sosedite od koi zavisis za bukvalno se sto stavas na masa I okolu masa doma, strujata sto ja koristis, kolata sto ja vozis, se povekje se odalecuvaat od tebe.
Ti lupaat prvo edna taksa, pa druga taksa, pa viza, pa druga viza pa ne te pustaat vo eu u nato.
Pagja mila makedonija vo depresija, na vlast doagja oligarhiski rezim. Pravosuden sistem odi vo kolaps. Kriminal raste, plati se smaluvaat, drzavata se zadolzuva. Se stvaraat voeni hunti koi tepaat I zatvaraat disidenti I novinari. Mila makedonija stana beter od afrika. Site od nadvor se potsmevaat I stavaat kladbi koga ke se raspadne drzavata.
Ete za srekja rezimot padna, sudstvoto uste ostana korumpirano no ne se raspadna drzavata ama sto ke pravime koga ke dojde sledniot grujo? Ke imame uste energija za revolucii? Do koga taka moi aleksandrovi sinovi?
Na makedonija I treba politicka I geo politicka stabilnost, I trebaat bliski odnosi so sosedite od koi zavisime kako bebe od cicka I I treba nadvoresno telo na koe ke se potpira sudstvoto so cel da se sprecat idni grujovci. Toa go nudat eu I nato. I ako dogovorot so grcija ni go ovozmozi ova, togas toj dogovor ke ja spreci nasava drzava od raspagjanje
Kako sto rekov pogore, ne e bitno dali si siptаr ili makedonec. Ako ti fakja crpkata podlaboko od latas I muabetite od pred kooperacija, ako imas dva reda skolo, ako imas nekogas prosetano nataka navaka da vidis sto se desava nadvor od ovaa vukojebina, ke sfatis zosto ni treba ovoj dogovor sto e mozno pobrgu.